![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 16 March 2007 ![]() |
Oba te silniki w A5 mechanicznie są identyczne i różnią się chyba tylko softem - oba mają łańcuch.
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 15 July 2015 ![]() |
Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum witam wszystkich czytających i piszących!
trafiłem tu przypadkowo, ale dorzuce coś do tematu... Otóż od nowości posiadam OII VRS 2.0 TSI z 2012 roku z przebiegiem 200 tys km i co w tym czasie wymieniłem: 1. olej + filtr co 15 tys Motul Specific 504/507 2. 90 tys świece i pasek 3. 120 tys komplet tarcz i klocków (tył pewnie by wytrzymał pół miliona ale nie hamował) 4. 150 tys czyszczenie dolotu 5. 170 tys świece, pasek i kompletu rozrządu (po wysunięciu napinacza i w zasadzie braku śladów zużycia na ślizgach stwierdzam że wymiana nie była konieczna ale... tak straszyli że zrobiłem) 6. łączniki stabilizatorów przednie oba dwa razy w międzyczasie 7. akumulator tej zimy Oleju dolewam tyle co mi w bańce zostaje po wymianie, czyli nie więcej niż litr na zmianę (15 tys) i to by było tyle. Na dzień dzisiejszy złego słowa powiedzieć na auto nie mogę... pali średnio 8,5l na 100km głównie autostrada, zwykle do 150km/h - nie spieszy mi się. Zdrówka Andrzej |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 08 July 2015 Skąd: Orzesze ![]() |
@Autobus
brakuje mi w twoim zestawieniu cewek, wtrysków i dwumasy. -------------------- VW Scirocco CAWB 313HP 460NM
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 27 March 2010 ![]() |
Klocki(!) i tarcze po 120 tyś. km?
![]() |
|
|
![]()
|
|
@Autobus brakuje mi w twoim zestawieniu cewek, wtrysków i dwumasy. Cewki i dwumasa nie dotykane, wymienione gumki na wtryskiwaczach po czyszczeniu dolotu. Sprawdziłem cenę wtryskiwaczy w IC i są chyba po 80 pln więc przy następnym zwaleniu kolektora wymienię zapobiegawczo. Dwumasa jakieś szczegolne dźwięki w tym modelu wydaje? bo nie dzwoni i na sprzęgle nic nie czuć (nie mam DSG) Pozdr. Andrzej |
|
|
![]()
|
|
Klocki(!) i tarcze po 120 tyś. km? ![]() No dokładnie, auto było niby na gwarancji więc robione w ASO, wpis jest. Wymienione na Zimmermanny wiercone + Ferodo DS Performance przód, tył Zimmermann gładki +Ferodo Premier Dużo? mało? obecnie jest jeszcze jakieś 40% - 50% mięcha na klockach, ale auto specjalnie miasta nie widzi. Pozdrawiam Andrzej |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 10 November 2006 Skąd: Warszawa WN ![]() |
Bardzo dużo, ale pisałeś wyżej, że latane głównie spokojnie na autostradzie - to jest odpowiedź na wątpliwości kolegi adamlass.
-------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
Kilka aut wywołujących uśmiech na twarzy :) |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 27 March 2010 ![]() |
Oczywiście, wszystko rozumiem. Po prostu dla mnie, jako osoby poruszającej się 50% trasa 50% miasto, taki przebieg na jednym komplecie klocków jest totalnym kosmosem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 10 November 2006 Skąd: Warszawa WN ![]() |
Dla mnie również
![]() -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
Kilka aut wywołujących uśmiech na twarzy :) |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 20 September 2006 Skąd: Poznań ![]() |
Ja mam wpisy w książce serwisowej, że olej zmieniam wg wskazna kompa czyli co ok 25-30tys km...a zmieniam co 7-8k km...pewnie z tymi hamulcami jest tak samo ;-)
-------------------- Chiptuning, BOXy, serwis DPF, Hamownia 4x4 - Poznań, Wałbrzych, Trójmiasto
www.tuneforce.pl www.dpfserwis.pl https://www.facebook.com/TuneFORCE |
|
|
![]()
|
|
Nie mam interesu w tym żeby bajki pisać, tak jest i już.
Skoda dla skner jest, w sensie dla oszczędnych ![]() A. |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 20 September 2006 Skąd: Poznań ![]() |
Nie mam interesu w tym żeby bajki pisać, tak jest i już. Skoda dla skner jest, w sensie dla oszczędnych ![]() A. Nie doczytałem, że masz to auto od nowości ![]() -------------------- Chiptuning, BOXy, serwis DPF, Hamownia 4x4 - Poznań, Wałbrzych, Trójmiasto
www.tuneforce.pl www.dpfserwis.pl https://www.facebook.com/TuneFORCE |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 30 March 2013 ![]() |
A co powiecie na temat 2litrowej jednostki montowanej w TT?
Interesuja mnie roczniki 2006-2007 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
to samo na pasku bwa / cdla tfsi
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 04 November 2015 ![]() |
Pytanie z innej beczki, jakie paliwo lać do CAWB passat 3C?
drugie pytanie, jest konieczność dłubania w sofcie po wycięciu kata? chodzi mi o odczyty z sondy, czy trzeba coś przy niej dłubać? |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 08 July 2015 Skąd: Orzesze ![]() |
Soft możesz zostawić tylko emulator musisz do sondy założyć.
-------------------- VW Scirocco CAWB 313HP 460NM
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
emulator jakiś elektroniczny czy tulejkę?
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Odgrzewam trochę kotleta ale jest tu dużo ważnych informacji i pomyślałem że tu będzie lepiej.
Chodzi mi po głowie Octavia RS i teraz pytanie czy najnowszy model (od 2013) ma już usunięte wady silnikowe, które miała poprzednia wersja? Czy te auta nie mają jeszcze tyle nalatane żeby było można coś powiedzieć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 17 February 2008 Skąd: W-wa ![]() |
Ma usuniete, a czy w to miejsce pojawia sie nowe to trzeba chyba poczekac.
Ludzie zakladaja boxy, chipuja, wpadaja tez wyzsze stage i na razie dobrze to jeździ. -------------------- papierowe konie + oszukane 4x4
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 05 September 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
1.8TSI i 2.0 TSI w Audi A4 od którego roku są poprawione? Tak zeby nie zarly oleju, nie trzeba bylo nic poprawiac, slowem by byly trwale i bezawaryjne jak stare 1.8T ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 02:58 |