![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Wed, 31 December 2008 Skąd: MIRAGE ![]() |
ILKU, Wg dowodu 1200kg , a Twoja z silnikiem Saaba i dodatkami tylko 1280kg?
-------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Wed, 15 October 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Jestem Ci bardzo wdzięczny. Wielkie dzięki. To wychodzi 1200kg bez Twoich dodatków. Zapas, lewarki, lżejsze fotele i inne zabiegi pewnie z 80-100 by urwały i to by mnie zadowalało. Proponuję zejść na ziemię - 80-100kg to nie wiem czy z Omegi zdejmiesz zastępując przednie fotele lekkimi i wywalająca kanapę z tyłu, zapas i narzędzia. -------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Wed, 03 February 2010 Skąd: Marki ![]() |
audi a2 jest lekkie i tanie. rama przestrzenna aluminiowa. tylko miejsca na silnik malo.
-------------------- 930kg 320KM RWD Torsen RaceTCS lotus111r abs
1/4 2024r 300KM 12,394s 0-200km/h 2020r www.youtube.com/watch?v=jj-Hbidv43s Poznań 1m48,467s 2021; Łódź 57,517s 2023 a052 fr, vr2 r7a(hl) tyl |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 November 2007 Skąd: Koszalin ![]() |
ILKU, Wg dowodu 1200kg , a Twoja z silnikiem Saaba i dodatkami tylko 1280kg? Rzeczywiście, pół roku temu zrobiłem badanie o zmianie silnika i chyba coś pozmieniali mi w masach. Ładowność zmniejszyła się o 35kg więc pewnie masa własna wcześniej była 1165... ![]() -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 22 January 2004 Skąd: bełchatów ![]() |
moje opc wazy 1230kg, nie pamietam ile paliwa, przyjmijmy 50%, brak zapasu, lewarka, zamiast jest kompresor. kolka 215/35/18. cala kanapa to max 40kg.
z tymi kubelkami to nie tak hop. moj bimarco futura byla ciezszy od fotela bez szyn w corsie b. dopiero z alu mocowaniami i stalowymi szynami serii ta waga była na rowno albo delikatnie na korzysc kubla. jka dorzucisz ciezki wydech to tez dojdzie pare kg. ja wazylem serie bez koncowego. miedzy belkaza zderzakiem, a chlodnica klimy masz 55mm na cooler o wym chlodnicy wody, nie pamietam ich nie bede przytaczal. z zawinieciem przewodów do tyłu nie ma wiekszych problemow. -------------------- „Dokładnie wiadomo, kiedy ludzie zaczęli się ścigać: gdy tylko zbudowali drugi samochód.”
-by Richard Petty NASCAR racedriver corsa c16xe N/A 176KM/187Nm powered by corsasport.pl |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście, pół roku temu zrobiłem badanie o zmianie silnika i chyba coś pozmieniali mi w masach. Ładowność zmniejszyła się o 35kg więc pewnie masa własna wcześniej była 1165... ![]() A widzisz. Czyli na legalu zrobiłeś. A jak ubezpieczasz skoro 2.0 w serii nie ma? -------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
![]()
|
|
Normalnie się ubezpiecza - przynajmniej jeśli chodzi o OC - jest w dowodzie pojemność, to wyliczają stawkę wg. pojemności i tyle.
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]()
|
|
A widzisz. Czyli na legalu zrobiłeś. A jak ubezpieczasz skoro 2.0 w serii nie ma? A coś mi tam ręcznie wypisali ![]() Zrobiłem legalnie bo to ciężarowe auto firmowe (VAT-1) i teraz odliczam części do saaba ![]() -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Tue, 22 August 2006 Skąd: WKZ ![]() |
audi a2 jest lekkie i tanie. rama przestrzenna aluminiowa. tylko miejsca na silnik malo. Ten silnik saaba aż taki wielki jest? R36 bez wycinania podłużnic wszedł. -------------------- golf mkI 4x4
golf mkII V8 audi A2 R36 polo 86C XX w budowie |
|
|
![]()
|
|
A zmierzyłbyś ILKU długość zespolu napędowego? silnik ze skrzynią od powierzchni obudowy rozrządu do końca skrzyni biegów (masz d16 z tego co wyczytałem)
-------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
![]()
|
|
A zmierzyłbyś ILKU długość zespolu napędowego? silnik ze skrzynią od powierzchni obudowy rozrządu do końca skrzyni biegów (masz d16 z tego co wyczytałem) Niema problemu, składam akurat B206, a i D16 gdzieś się wala po garażu ![]() -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
A więc:
Długość silnika od płaszczyzny łączenia ze skrzynią do paska wieloklinowego (razem z szerokością paska): 514mm Długość skrzyni D16: 355mm Razem: 869mm -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie. Dziś lecę sprawdzić w NG
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 08 July 2012 Skąd: Mordor (W-ch) / Opole ![]() |
Rozsądnie: Saab 900.
Czemu nie Opla Combo? To samo co Corsa B, niepozorne, praktyczne (przewieziesz tym graty do domu/warsztatu), ewentualnie Astra Van, Tigra, Lanos. Mniej rozsądnie: BMW e30/36, Nyska 200sx s13, Mietek W201 (190), Forda Sierrę, Opla Calibrę. Już po bandzie to: GAZ 24 Wołga, Łada, Skoda Favorit/Felicia, Opel (ciężko o zdrowego): Kadett C, Manta, Omega A, Łosia (Volvo 140, 240, 340/360 ![]() -------------------- Viki`B powered by y/z16xe (ruda tańczy jak szalona :D )
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sat, 12 November 2011 Skąd: essen ![]() |
Opel Combo to jest to!
|
|
|
![]()
|
|
Fura odkurzona I z pasażerem oraz turystycznymi startami przyspiesza o tak o.
http://www.youtube.com/watch?v=6XahI1suUGw Poszukiwania pomysłów nadal trwają -------------------- Mirage Saab 900NG GT400 - Wolnossąca to może być kobieta - NO TURBO = NO FUN
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 09 June 2014 ![]() |
Czy orientuje sie ktos czy da rade zamontowac silnik 2.0turbo lub 2.3 turbo z saaba do golfa mk1 lub mk2? Najlepiej do mk1 lub do innego lekkiego vaga.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 04 April 2011 ![]() |
@bula997777 Skoro do corsy włazi to i go golfa MK1 wejdzie tym bardziej, że tam VR się mieści też
@Saabinho najbardziej rozpracowane swapy Saab-a to w budy oplowskie są Wyboru budy to co za różnica czy kupisz coś nowszego i będziesz łudził się, że buda zabezpieczona przed rudą itd.. jak kupując coś starszego możesz sobie to zabezpieczyć we własnym zakresie i finansowo wyjdzie na jedno. Wybierz coś co Ci się widzi, a nie co będzie rozsądne -------------------- Fiat Coupe 2.5 20VT (Italiano DAZA) > 800HP + DSG powered by WALAS MotorSport
World first Fiat with DSG DQ250 - FB -> Fiat Coupe - YellowProject |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 09 June 2014 ![]() |
Kolega ma mk1 w tej chwili 1.8t. Ostatnio myslal czy nie lepiej wlozyc silnik od saaba 2.0t z td05, gdyz silnik ten ma podobno spory potencjal bez zakuwania a w 1.8t nie wiadomo czy 350 hp wytrzyma. Ewentualnie kto w polsce zrobil by taki swap i ile mniej wiecej kasy potrzeba na cos takiego od razu z td05.
|
|
|
![]()
|
|
Żartujesz sobie chyba - jeśli już ma 1.8T to taniej nawet go zakuć niż znaleźć nie zakatowany silnik z Saaba i rzeźbić żeby go przełożyć! Poza tym przy rozsądnym strojeniu (nie strzał momentu a'la TDI) 1.8T spokojnie wytrzyma 350KM.
-------------------- question = ( to ) ? be : ! be;
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 18:45 |