![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Kumpel kiedyś czyścił zabity kat kretem do rur- wsypał kreta zalał woda i zostawił na noc zatkany z jednej strony, po całym zabitego kata wypłukał i przewołał na ubogiej dawce lpg, auto śmiga dużo lepiej ale w ferrari tego bym nie robił... Trzeba pogadać z jakimś kumatym chemikiem jak można wyczyścić katalizator... A specyfiki do czyszczenia kominów fajnie działają bo sadza schodzi płatami, tylko jak to zadziała w kacie...
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Sun, 13 March 2011 ![]() |
Popieram czyszczenie chemiczne, ale bez żadnego wypalania tylko z płukaniem (po wypaleniu znów osadzi się sadza z tego co się spaliło).
Ale do tego dodałbym jeszcze wibracje, aby rozpuszczalnik nie stał w miejscu tylko krążył po katalizatorze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 28 October 2006 Skąd: Wa-wa ![]() |
A wrzucenie tego do myjki ultradźwiękowej nie zdało by egzaminu? dodatkowo z jakaś chemią do czyszczenia, tak jak sie wtryski czyści ?
-------------------- e36 328i - Poznań 1.49
Race4Fun.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 05 November 2009 Skąd: Schwarzwald/ Skarzysko Kamienna ![]() |
Znalazłem w internecie środki firmy Karcher
-RM 750 -RM 69 ASF do usuwania sadzy... niestety ta sadza, ktora jest w katalizatorze nie jest tylko "sadza" czyli alotropowa odmiana wegla. gdyby tak bylo nie byloby wiekszego problemu z usunieciem jej. jedenak ten nagar w katalizatorze zawiera domieszki wegloworow. ktore powstaly w czasie pirolizy paliwa i tylko bog raczy wiedziecco tam powstaje, bo jest to proces spontaniczny i niekontrolowany.po powrocie do domu uruchomie odpowiednia literature z chemii technicznej, ale ze wzgledu na domieszki tluszczu wydaje mi sie w chwili obecnej, ze zadna chemia nie pomoze tak jak dobre wypalenie nawet palnikiem o lekko ubogiej mieszance.... znalazlem na innym forum, ze jedynie ten preparat zmywa sadze (mniej wiecej w takiej postaci jak w kacie) : Emi7 koncentrat reszta tylko ja rozmazuje, czym akurat nie jestem za bardzo zdziwiony. litr 14zl. proponuje sprobowac. pozdrawiam -------------------- 300ce 24v dogleg + 3.27 ASD, MEGAsquirted -->> TERESKA :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Tu nie chodzi o samą sadze pewnie tylko tak jak jest z dpfami, zapychają się popiołem z syfiastej wachy, oleju i syfu co filtr powietrza nie wyłapał...
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 13 June 2010 ![]() |
coca cola potraktuj go
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 05 November 2009 Skąd: Schwarzwald/ Skarzysko Kamienna ![]() |
Mihas66 jak poczytasz dokladnie moj post powyzej, to dojdziesz do tego, ze pisalem powyzej iz sadza w kacie to nie tylko sadza.... a jak by to byl kurz i sadza sucha, to przedmuchalbys i problemu by nie bylo. tam jest pelno dziwnych substancji na bazei weglowodorow organicznych, ktore sa tluste i to wszystko lepia ze soba....
moze cocacola to jest rozwiazanie, bo zawiera kwas fosforowy... ![]() -------------------- 300ce 24v dogleg + 3.27 ASD, MEGAsquirted -->> TERESKA :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 18:20 |