![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 07 November 2004 Skąd: Nottingham,UK ![]() |
zgadza sie. w uk sa troche inne zasady, tam posiadajac samochod NIE TRZEBA automatycznie miec ubezpieczenia. Ubezpieczenie jest wymagane tylko wtedy kiedy poruszasz sie samochodem po drodze, jak stoi sobie w garazu, to nikogo nie obchodzi brak ubezp... milo by bylo tak w pl miec. juz to sie zmienilo w zwiazku wlasnie z jezdzacymi bez oc i problemami z tym zwiazanymi w tej chwili masz 2 opcje: - wyrejestrowujesz auto i mozesz je trzymac na podjezdzie lub ogrodku i garazu itp (tzw SORN) - lub ubezpieczasz i wtedy moze stac wszedzie oprocz ulicy - ale zeby stac na ulicy musi miec wazny tax -------------------- ..........
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 09 October 2011 ![]() |
juz to sie zmienilo w zwiazku wlasnie z jezdzacymi bez oc i problemami z tym zwiazanymi w tej chwili masz 2 opcje: - wyrejestrowujesz auto i mozesz je trzymac na podjezdzie lub ogrodku i garazu itp - lub ubezpieczasz i wtedy moze stac wszedzie oprocz ulicy - ale zeby stac na ulicy musi miec wazny tax A nie jest tak, ze piszesz o SORN (Statutory Off Road Notification) informujac, ze Twoje auto nie bedzie uzytkowane w ruchu ulicznym? Jeszcze dwa lata temu sam mialem auto poza droga... |
|
|
![]()
|
|
A nie jest tak, ze piszesz o SORN (Statutory Off Road Notification) informujac, ze Twoje auto nie bedzie uzytkowane w ruchu ulicznym? Jeszcze dwa lata temu sam mialem auto poza droga... albo ubezpieczasz albo sorn i niema wiecej opcji -------------------- ..........
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 19 February 2003 Skąd: Szczecin ![]() |
SORN czyli statutory off road notice o ile pamietam. Samochod jest nadal zarejestrowany w DVLA...
Czyli wlasciwie sie nic nie zmienilo prawie. Nie chcesz, nie ubezpieczasz, jedynie bardziej cie udupia jak bedziesz takim czyms jezdzic po drodze... -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
SORN czyli statutory off road notice o ile pamietam. Samochod jest nadal zarejestrowany w DVLA... Czyli wlasciwie sie nic nie zmienilo prawie. Nie chcesz, nie ubezpieczasz, jedynie bardziej cie udupia jak bedziesz takim czyms jezdzic po drodze... tak , takie jakby wyrejestrowanie z ruchu drogowego (przestajesz placic tax) -------------------- ..........
|
|
|
![]()
|
|
eMpowered Dołączył: Mon, 10 December 2012 ![]() |
Witam, a ja mam takie troche inne pytanie, jak np. angielskie ubezpieczenie jest na mnie, to tu w Polsce moge dać komuś prowadzić samochód? teoretycznie jest te third party cover.
|
|
|
![]()
|
|
Witam, a ja mam takie troche inne pytanie, jak np. angielskie ubezpieczenie jest na mnie, to tu w Polsce moge dać komuś prowadzić samochód? teoretycznie jest te third party cover. dac mozesz ale w razie wypadku ten ktos jedzie bez oc, angielskie ubezpieczenie normalne (nie trader) jest typowo imienne i tego nie przeszkoczysz -------------------- ..........
|
|
|
![]()
|
|
no to przy wypadku, ale tak przy kontroli policja może ukarać kierowce, albo wlasciciela ? niby to powinno się synchronizować, ale wiem ze w Polsce różne historie są więc wole zapytać
![]() |
|
|
![]()
|
|
na Na ubezpieczeniu masz wypisane rejestracje samochodu i main drivera. jezeli inny kierowca nie jest zaznaczony to nie jest ubezpieczony jadac tym samochodem, CHYBA ze ma wlasne ubezpieczenie angielskie w ktorym ma zaznaczone ze moze prowadzic rowniez inne pojazdy - wtedy jest ubezpieczony.
jakos tak. -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
I co za to grozi? Odholowanie, mandat?
|
|
|
![]()
|
|
I co za to grozi? Odholowanie, mandat? to samo co za jazda bez OC, ogolnie w polsce latalem anglikami troche i policja gowno sprawdza, taka angielska polise to sobie na drukarce zrobisz i jakos watpie ze policjant bedzie dzwonil do angielskiej ubezpieczalni zeby to potwierdzic...to tak w razie kontroli.....ale wypadki to juz moze byc inaczej -------------------- ..........
|
|
|
![]()
|
|
druknac MOT i ubezpieczenie, to nie problem.
Przechlapane jest w momencie jakiejkolwiek stluczki = koszta + sprawy sadowe + dodatkowe koszta (kary). Wydymac cie mozna na wszystkie strony. W UK chyba za brak ubezp "zabierali" samochody w pewnym momencie, nie pamietam jak jest teraz. co do sprawdzenia ubezpieczenia przez polskiego policjanta - jest to mozliwe, jezeli twoje lewe ubezpieczenie nalezy do jakiejs wiekszej grupy, ktora ma w pod soba wielu ubezpieczycieli, AXA itd. Wymieniaja sie bazami, wiec jak chce i wie jak to moze sprawdzic... A poza tym... http://ownvehicle.askmid.com/ i po ptokach. CYTAT As the registered keeper of a vehicle that has no insurance, you could face:... - Your vehicle being clamped, seized and destroyed naprawde - lepiej ubezpieczyc i miec jeden stres mniej z glowy. -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
Baba w PZU powiedziała, że na angielskiej polisie może bez problemu jezdzic inna osoba, i teraz nie wiem co myślec, bo jeszcze kazała mi czekać chwile bo nie jest pewna i się skonsultuje i po konsultacji powiedziała mi, że bez najmniejszych problemów może jezdzic inna osoba.
|
|
|
![]()
|
|
Bo baba w pzu myslala ze ubezpieczenia w UK sa takie same jak pl.
Jezeli kierowca jedzie samochodem angielskim, WLASCICIEL samochodu (nie kierowca) nie ma go wpisanego jako np secondary driver, ani, ow kierowca nie ma ubezpieczenia angielskiego, z mozliwoscia prowadzenia innych pojazdow = nie jest ubezpieczony. Jezeli JEST wpisany jako secondary driver, to jest ubezpieczony. innymi slowy - osoba ktorej dasz swoj angielski samochod, a nie masz jej wpisanej jakos 2 kierowce, nie bedzie ubezpieczona. mozesz pokombinowac z ubezp komisowym, albo sprobowac normalnie ubezpieczyc (hestia?) -------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
normalnie, tzn. chodzi Ci sprobować przez internet wpisać zera ? jak tu kolega wyżej wspominał ? bo z komisowym jest tak, ze obdzwonilem juz wszystkie komisy w okolicy i zaden nie chce pojsc na ugode.
|
|
|
![]()
|
|
wpisac zera?
-------------------- Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 December 2005 ![]() |
Panowie, a jeżeli takie auto (RHD) ma MOT, ale konczy się TAX, czy w GB kupi się TAX na polskie ubezpieczenie? Przecież musi być ważny insrance w UK aby wykupić podatek drogowy, bez problemu dadzą czy będą się wykłócać o angielski?
Pozdr |
|
|
![]()
|
|
Panowie, a jeżeli takie auto (RHD) ma MOT, ale konczy się TAX, czy w GB kupi się TAX na polskie ubezpieczenie? Przecież musi być ważny insrance w UK aby wykupić podatek drogowy, bez problemu dadzą czy będą się wykłócać o angielski? Pozdr jesli ubezpieczenie bedzie napisane po polsku to nikt tego nie uzna, online tez nie kupisz bo niema polskiego ubezpieczenia w systemie, letko nie bedzie ogolnie a i ogolnie oni chca "Certyfikat" - wiekszosc ubezpieczen tak wlasnie polisa wyglada ta strona na ktora kupujesz tax -------------------- ..........
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Tue, 17 October 2006 Skąd: wawa ![]() |
Dodam jeszcze taki mały absurd, jeśli chodzi o ubezpieczenie w UK.
Jeśli jedziesz np kupić samochód i chcesz się nim przejechać (jazda próbna) to musisz wykupić ubezpieczenie na 1 dzień ![]() Kumpel w taki sposób stracił prawko na 6 miesięcy, zdążył przejechać 300 m i go zatrzymali. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 03 December 2005 ![]() |
Ja mam bana na 5lat na ubezpieczenie auta w UK
Jezeli ktoś coś chce wiedzieć nt. ubezpieczenia w UK lub konsekwencjii czy cokolwiek w temacie to służę pomocą ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 03 August 2025 - 16:03 |