Shoutbox 0 nowych PW 

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ubezpieczenie twojego anglika w pl...., Anglika z V5 na twoje nazwisko + aktualnym MOt'em
ODINN
post Thu, 31 Mar 2011 - 20:54
Post #1

Frequent User

Mowa o angliku zarejstrowanym NA NAS w uk (czyli V5 na nasze nazwisko i adres w uk), z aktualnym MOT'em (przegladem)

Najpierw troche info ubezpieczycieli...

PZU
http://www.pzu.pl/produkty/oc-posiadaczy-p...d&viewMode=

HDI
CYTAT
Przedmiotem ubezpieczenia są:
1) pojazdy mechaniczne wraz z wyposażeniem
standardowym, zarejestrowane na terenie Polski,
a w przypadku pojazdów niepodlegających rejestracji
– dopuszczone do ruchu na terenie Polski

LINK4
CYTAT
Ubezpieczenie OC masz obowiązek zawrzeć, gdy:
Zostałeś właścicielem auta, które zamierzasz zarejestrować w Polsce – najpóźniej do dnia rejestracji.
Jesteś posiadaczem samochodu historycznego lub wolnobieżnego – przed wyjechaniem na drogę publiczną.
Twój samochód jest zarejestrowany za granicą i dopuszczony do ruchu w Polsce – przed wyjechaniem na drogę publiczną.

Dzisiaj dzwonilem do PZU i LINK4:

PZU:

Ubezpieczenie tylko na 30 dni, jezeli samochod jest przeznaczony do rejstracji w pl

LINK4

daja ubezpieczenie tylko w momencie kiedy samochod ma polskie blachy, i jest zarejstrowany za granica... ?????

Czy ktos moze dzwonil ostatnio i moze potwierdzic? Bo juz np w link 4, inna paniusia mi powiedziala ze w ogole nie daja ubezpieczenia na samochody zarejstrowane poza pl tongue.gif

Pytam z ciekawosci, bo nie chce mi sie **** z przekladkami i rejstracjami w pl...

--------------------
Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 31 Mar 2011 - 20:54
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
microlot
post Thu, 31 Mar 2011 - 21:06
Post #2

Super User

Ja jeździłem ponad rok czasu anglikiem na ubezpieczenie komisowe, 60pln miesięcznie , nie ma problemów
z policja ani w razie dzwona, przecwiczone 2 krotnie. Niestety jest to jedyna opcja, inaczej się nie da, ewentualnie możesz wykupić ubezpieczenie przez Internet u brytyjskiego ubezpieczyciela, ale ni jak to się opłaca.

W razie jakiś pytań wał śmiało.

+Quote Post
Niesmiertelny
post Thu, 31 Mar 2011 - 21:30
Post #3

User

Jak i gdzie kupić te ubezpieczenie komisowe?

CYTAT
ani w razie dzwona, przecwiczone 2 krotnie.

A miałeś jakąś przygodę? Opisz dokładniej co się działo smile.gif

+Quote Post
gość_k-meal_*
post Thu, 31 Mar 2011 - 22:33
Post #4

obadaj komisowe w link 4. znajomi ubezpieczaja auta na fr blachach i nie ma problemu. koszt to zlotowka dziennie.

+Quote Post
ODINN
post Fri, 01 Apr 2011 - 02:18
Post #5

Frequent User

Aleeeee...

chyba znajomego w komisie trzeba miec, zeby "oddac samochod do komisu" po czym nim jezdzic...

czy jak to dziala... O_o

--------------------
Surge/swirl Tank ze zlaczkami i przewodem paliwowym!! http://allegro.pl/2l-swirl-surge-tank-zlaczki-5m-przewod-w-oplocie-i3175588018.html Aukcja od zlotowki :)

+Quote Post
microlot
post Fri, 01 Apr 2011 - 10:49
Post #6

Super User

Ubezpieczenie komisowe można kupić w każdym komisie, raczej nie powinni robić problemów i chętnie je sprzedają.

Jeśli chodzi o przygody, raz koleś wymusił pierszeństwo i przydzwonił we mnie, jedyne dokumenty jakie potrzebował ubezpieczyciel to był dowód czyli V5.
Druga sytuacja, pożyczyłem kumplowi samochód i pierwszego dnia wywalił na czołówke heheheh , policja przyjechała, sprawdziła papiery i tyle. też nie było żadnych problemów, wiec można spokojnie jeździć. Tym bardziej że masz ważny MOT, ja nie miałem biggrin.gif

+Quote Post
*Sajmon
post Fri, 01 Apr 2011 - 12:24
Post #7

Forum Homee

Przepraszam, że się podepnę pod temat ale wypowiadają się ludzie z doświadczeniem w tej kwestii.

Mnie interesuje odwrotna sytuacja. Wyjeżdżam do UK na rok. Przydałby się tam samochód. Z tego co wiem, ubezpieczenie kosztuje tam piętnaście worków pieniędzy w moim przypadku (25 lat, prawko od 7 lat, żadne auto nie było jednak ubezpieczone na mnie).

Opłaca się lepiej w takim razie kupić coś tutaj w PL, ubezpieczyć i wyjechać do UK. Jak to ma się do tamtejszych przepisów? Będę mógł poruszać się takim autem przez rok? Bo chyba nie bardzo to widzę...

+Quote Post
ODINN
post Fri, 01 Apr 2011 - 13:04
Post #8

Frequent User

CYTAT(*Sajmon @ Fri, 01 Apr 2011 - 12:24) *
Przepraszam, że się podepnę pod temat ale wypowiadają się ludzie z doświadczeniem w tej kwestii.

Mnie interesuje odwrotna sytuacja. Wyjeżdżam do UK na rok. Przydałby się tam samochód. Z tego co wiem, ubezpieczenie kosztuje tam piętnaście worków pieniędzy w moim przypadku (25 lat, prawko od 7 lat, żadne auto nie było jednak ubezpieczone na mnie).

Opłaca się lepiej w takim razie kupić coś tutaj w PL, ubezpieczyć i wyjechać do UK. Jak to ma się do tamtejszych przepisów? Będę mógł poruszać się takim autem przez rok? Bo chyba nie bardzo to widzę...

jak zarejstrowane w pl, ubezpieczone w pl, przeglad w pl, to wlasciwie nie widze problemu.

jedyny zonk, to wg ichnich zasad, jezeli przebywasz w uk powyzej 6 miesiecy bez przerwy, to masz obowiazek przerejstrowac samochod.

ale: to sie zalatwia w prosty sposob, jedna wizyta do francji promem i wsio.

aczkolwiek naprawde rzadko lapia, no chyba ze cos sie przeskrobie....

a jak sie przeskrobie, to warto miec angolskie prawko, bo bez tego punktow nie moga naliczyc, i zamiast punkty + mandat, dostaje sie wezwanie do sadu... gdzie sie placi kare pieniezna.

wymiana prawka to kolo 50GBP

--------------------

+Quote Post
ODINN
post Fri, 01 Apr 2011 - 13:09
Post #9

Frequent User

CYTAT(microlot @ Fri, 01 Apr 2011 - 10:49) *
Ubezpieczenie komisowe można kupić w każdym komisie, raczej nie powinni robić problemów i chętnie je sprzedają.

Jeśli chodzi o przygody, raz koleś wymusił pierszeństwo i przydzwonił we mnie, jedyne dokumenty jakie potrzebował ubezpieczyciel to był dowód czyli V5.
Druga sytuacja, pożyczyłem kumplowi samochód i pierwszego dnia wywalił na czołówke heheheh , policja przyjechała, sprawdziła papiery i tyle. też nie było żadnych problemów, wiec można spokojnie jeździć. Tym bardziej że masz ważny MOT, ja nie miałem biggrin.gif

no to zaj*** sprawa w takim razie....

bez przekladki, rejstracji, oplat rejstracyjnych, akcyzowych sratatata mozna sobie jezdzic angolem po pl

--------------------

+Quote Post
HMP_inc
post Fri, 01 Apr 2011 - 14:11
Post #10

Forum Killer

Ubezpieczenie "komisowe"? Czy to nie to samo co zwykłe miesięczne ubezpieczenie OC w PZU za stówkę? Bo ono angoli nie obejmuje (wało). Za pięknie to wygląda.

+Quote Post
microlot
post Fri, 01 Apr 2011 - 14:29
Post #11

Super User

Po pól roku jazdy samochodem z pl należy wykupić
TAX , nie słyszałem o tym ze trzeba przerejestrowac. Albo tak jak napisał ODNINN wsiasc na prom i zrobić sobie wycieczkę do Francji.
Jeśli chodzi u ubezpieczenie komisowe, można je wykupywac co miesiąc bez żadnych problemów ,
w pizetju można wykupić tylko raz ubezpieczenie
miesięczne na taki samochód i kosztuje to ok 100 wiec ni jak się opłaca.

@*Sajmon, lepiej odzalowac trochę funciakow na ubezpieczenie i kupić fure z kierownica po niewlasciwej stronie, jeździ się poprostu wygodniej, tym bardziej ze możesz płacić za ubezpieczenie w ratach.

+Quote Post
ODINN
post Fri, 01 Apr 2011 - 15:34
Post #12

Frequent User

CYTAT(HMP_inc @ Fri, 01 Apr 2011 - 14:11) *
Ubezpieczenie "komisowe"? Czy to nie to samo co zwykłe miesięczne ubezpieczenie OC w PZU za stówkę? Bo ono angoli nie obejmuje (wało). Za pięknie to wygląda.

a mnie by interesowala jeszcze jedna rzecz...

Czy, kupujac anglika w UK, i rejstrujac go na swoje nazwisko (V5 na nas), to czy mamy obowiazek zglosic to do US? w Przypadku jezeli faktycznie mieszkamy w pl, ale nie mamy zamiaru go rejstrowac...

W uk przy kupnie nie jest to wymagane, dostaje sie V5 i wsio....

--------------------

+Quote Post
microlot
post Fri, 01 Apr 2011 - 17:52
Post #13

Super User

Ja nic nie zglaszalem, nawet do głowy by mi nie przyszło , ze samochód zarejestrowany w uk mam komuś zgłaszać w pl.

+Quote Post
ODINN
post Fri, 01 Apr 2011 - 18:38
Post #14

Frequent User

ja tez nie mam zamiaru, ale normalne zasady w UK, a "prawo" w polsce to 2 rozne rzeczy... lepiej zapytac, a nuz czyms mnie polski ustawodawca zaskoczy... smile.gif

--------------------

+Quote Post
Pan Mike
post Fri, 01 Apr 2011 - 19:39
Post #15

Rookie

Co do ubezpieczania w anglii auta w Twoim wieku Sajmon, zapomnij. Lepiej kupic w PL i jezdzic. Co do pamiatek, nie wszystko przychodzi, z tego co pamietam, za parkowanie nie przychodzi.

Teraz taka sprawa z ubezpieczeniem komisowym, jak to dziala w praktyce? Kupuje auto w UK jest spisany akt sprzedarzy i moge do Polski przywiezc i sobie jezdzic? Czy kupuje, robie dokumenty na swoj adres w UK i potem w Polsce kupuje komisowe? A i jak to jest z expirowanym MOTem?

Co do zglaszania w polsce? Placisz podatki w UK?

+Quote Post
ODINN
post Fri, 01 Apr 2011 - 19:54
Post #16

Frequent User

CYTAT(Pan Mike @ Fri, 01 Apr 2011 - 19:39) *
Co do ubezpieczania w anglii auta w Twoim wieku Sajmon, zapomnij. Lepiej kupic w PL i jezdzic. Co do pamiatek, nie wszystko przychodzi, z tego co pamietam, za parkowanie nie przychodzi.

Teraz taka sprawa z ubezpieczeniem komisowym, jak to dziala w praktyce? Kupuje auto w UK jest spisany akt sprzedarzy i moge do Polski przywiezc i sobie jezdzic? Czy kupuje, robie dokumenty na swoj adres w UK i potem w Polsce kupuje komisowe? A i jak to jest z expirowanym MOTem?

Co do zglaszania w polsce? Placisz podatki w UK?

raczej V5 na nazwisko/adres potrzebny, w koncu to jest dowod rejstracyjny.

MOT na rok, a potem... albo wycieczka, albo... sie drukuje... rolleyes.gif nikt tego w pl nie sprawdzi, bo za bardzo nie ma jak...

co do placenia podatkow - co w momencie jak mieszkasz w pl i tam placisz podatki, a kupujesz samochod w uk i tam go rejstrujesz... o taka sytuacje mi chodzi. Ja bym nie zglaszal, bo wlasciwie po co, samochod zarejstrowany w uk, polskiego urzedu interesowac nie powinien...

--------------------

+Quote Post
Pan Mike
post Fri, 01 Apr 2011 - 20:53
Post #17

Rookie

No w teorii nie interesuje i nie sprzedajesz w Polsce tego auta potem...

+Quote Post
ODINN
post Fri, 01 Apr 2011 - 21:33
Post #18

Frequent User

CYTAT(Pan Mike @ Fri, 01 Apr 2011 - 20:53) *
No w teorii nie interesuje i nie sprzedajesz w Polsce tego auta potem...

nawet jakbym potem sprzedawal, to dalej mnie US nie interesuje, bo sprzedawany samochod nie byl zarejstrowany w polsce... Dopiero kolejny nowy wlasciciel, chcacy zarejstrowac samochod w pl musi dymac do US...

no to tyle teorii... rolleyes.gif

--------------------

+Quote Post
gość_k-meal_*
post Fri, 01 Apr 2011 - 22:43
Post #19

zadzwoncie do liberty i dowiecie sie szczegolow odnosnie komisowego.

+Quote Post
tomp
post Sat, 02 Apr 2011 - 13:39
Post #20

Forum Homee

CYTAT(ODINN @ Fri, 01 Apr 2011 - 21:33) *
nawet jakbym potem sprzedawal, to dalej mnie US nie interesuje, bo sprzedawany samochod nie byl zarejstrowany w polsce... Dopiero kolejny nowy wlasciciel, chcacy zarejstrowac samochod w pl musi dymac do US...

no to tyle teorii... rolleyes.gif

US interesuje się Tobą, w danym roku podatkowym, dopóty dopóki jesteś rezydentem podatkowym PL. Jesteś takowym jeśli w kraju spędzasz >180 dni w roku, a Twoje "interesy" związane są z PL. Jeśli dobrze pamietam, pisałeś, ze wyjeżdżasz na rok, zatem będziesz się rozliczał z US w UK. A więc nie istnieje problem kupna samochodu w uk z punktu widzenia polskiego US

--------------------
"The smarter you play, the luckier you'll be"

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 03 August 2025 - 18:01