![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 02 August 2007 ![]() |
odkopie troszke...
czy zalaznie poduchy czyms takim jak poliuretan do zawieszen czerwony (twardosc 80 A) sprawdzi sie?? nie bedzie za twardo, klej do szyb w srodku nie wysycha i w srodku jest ciagle w plynnej postaci, ten preparat powoduje zrobienie sie masy jak plastik czy nie bedzie za twardo?? -------------------- corza drei liter 13,2 ET
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 23 November 2007 Skąd: Gdańsk ![]() |
klej do szyb w srodku nie wysycha i w srodku jest ciagle w plynnej postaci Wysycha (a raczej utwardza) jednak ze względu na grubość nałożonego kleju potrzebuje na to sporo więcej czasu. Większa wilgotność i temperatura przyspieszają utwardzanie. Do szybkiego montażu szyb używane są czasem kleje dwukomponentowe (ten sam klej + utwardzacz) i w przypadku takiego zastosowania nie ma efektu długiego utwardzania. Coś takiego (nie, nie jestem przedstawicielem handlowym): http://www.inter-car.pl/produkty,d30,70-08_dual_smp.html |
|
|
![]()
|
|
w srodku nie wysycha
![]() -------------------- corza drei liter 13,2 ET
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 23 November 2007 Skąd: Gdańsk ![]() |
Czas do pełnego wyschnięcia to przy warstwach typu 1cm-3cm (grubszych nie sprawdzałem) zależnie od warunków ale czasem tydzień, dwa, miesiąc albo i nawet dłużej! Może pracowaliśmy też po prostu na innych klejach... Jeśli chcemy mieć 100% pewność pełnego utwardzenia to najlepiej nakładać klej cienkimi warstwami (do5mm) co około dwa dni. Nie wiem jednak jak kształtowałaby się wtedy przyczepność świeżego kleju do utwardzonego i późniejsza wytrzymałość takiego połączenia.
Edit: Jak wrócę po urlopie do pracy to zrobię z ciekawości parę testów;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 07 July 2009 Skąd: WWA ![]() |
w srodku nie wysycha ![]() mialem dwie poduchy zrobione w NORDGLASS i obydwie wyschnely wiec moze za szybko sprawdziles ? Mi powiedzieli, ze 3dni ma sobie lezec. a skad wiem, ze wyschly ? bo jedna wydlubalem dosc znacznie ![]() -------------------- Audi A4 1.8TQ with FP WHITE inside :)
>>397KM/461NM by GTO<< -------------> SOLD :( >>STOLEN ;(;( >> Mazda 323BF 1.6GT Turbo << :) Puureee Fuuun :) |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie 1-3cm to moze i wyschnie rzeczywiscie w calosci, choc nie bylbym pewny
3 dni?? na szybie pasek ma schnac 24 godziny, wlalem teraz do kubka i po 3 dniach ani troche nie zaschlo, no tylko z wierzchu chyba ze jakies mala warstwa byla zalana w Twoich poduszkach po jakim czasie ja dlubales? -------------------- corza drei liter 13,2 ET
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 01 May 2010 Skąd: Łomża ![]() |
Odświeżę troche temat. Ktoś zna kogoś kto ogarnia utwardzenie poduch olejowych? Mianowicie chodzi o 2 poduszki pod silnikiem u audi 80. Prosiłbym o ewentualny namiar i ewentualne przyblizone koszta.
|
|
|
![]()
|
|
no wlasnie 1-3cm to moze i wyschnie rzeczywiscie w calosci, choc nie bylbym pewny 3 dni?? na szybie pasek ma schnac 24 godziny, wlalem teraz do kubka i po 3 dniach ani troche nie zaschlo, no tylko z wierzchu chyba ze jakies mala warstwa byla zalana w Twoich poduszkach po jakim czasie ja dlubales? Hmm z tydzien albo lepiej bo nie bylo okazji wczesniej tego ruszyc ale raczej nie wiecej niz 2tyg. 3 dni tak gosc mowil w NORDGLASS. 2 roznych typow mi to robilo, bo na inne zmiany trafialem, i kazdy mowil o 3 dniach... Byly zalane, raz a dobrze, z aktywatorem przed zalaniem klejem. Az wzialem poduche i zmierzylem jaka glebokosc zalania byla ![]() -------------------- Audi A4 1.8TQ with FP WHITE inside :)
>>397KM/461NM by GTO<< -------------> SOLD :( >>STOLEN ;(;( >> Mazda 323BF 1.6GT Turbo << :) Puureee Fuuun :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 08 December 2007 Skąd: Dominican Republic ![]() |
jakby ktoś chciał zalać poduchy to mam dobry kontakt, robił Specowi i mnie, jest czad, swoje wkładam w poniedziałek
-------------------- BRmotoRS
|
|
|
![]()
|
|
Hmm z tydzien albo lepiej bo nie bylo okazji wczesniej tego ruszyc ale raczej nie wiecej niz 2tyg. 3 dni tak gosc mowil w NORDGLASS. 2 roznych typow mi to robilo, bo na inne zmiany trafialem, i kazdy mowil o 3 dniach... Byly zalane, raz a dobrze, z aktywatorem przed zalaniem klejem. Az wzialem poduche i zmierzylem jaka glebokosc zalania byla ![]() no wlasnie 2,5 cm no to moze i zaschnie cale ![]() zrobie testy i opisze bo pracuje w NORDGLASS ![]() -------------------- corza drei liter 13,2 ET
|
|
|
![]()
|
|
jakby ktoś chciał zalać poduchy to mam dobry kontakt, robił Specowi i mnie, jest czad, swoje wkładam w poniedziałek Daj na PW czym i za ile ? ![]() no wlasnie 2,5 cm no to moze i zaschnie cale ![]() zrobie testy i opisze bo pracuje w NORDGLASS ![]() no to moze dlatego ![]() testuj testuj ![]() -------------------- Audi A4 1.8TQ with FP WHITE inside :)
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 08 December 2007 Skąd: Dominican Republic ![]() |
zrobię jutro zdjęcia poduch, nie wiem czy zdążę wstawić bo gnamy ze specem do jełku, najwyżej w niedzielę późnym wieczorem
jak ktoś chce obejrzeć pomacać to mogę wrzucić do bagażnika, dajcie znać czy brać -------------------- BRmotoRS
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 22 May 2010 Skąd: Węgrów ![]() |
Też jestem zainteresowany kontaktem. Bardzo bym prosił na pw.
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 07 March 2011 ![]() |
A ja zapytam - jakie efekty to daje? mam rajdowke (poki co kjs i sprinty) i jesli mialoby to polepszyc mi czasy ostatecznie to sie skusze
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 15 September 2006 Skąd: Tarnowskie Góry ![]() |
A ja zapytam - jakie efekty to daje? mam rajdowke (poki co kjs i sprinty) i jesli mialoby to polepszyc mi czasy ostatecznie to sie skusze ![]() przy zmianie biegu silnik nie lata po komorze jak ...... co znacze ulatwia tez poprawne wrzucenie zadanego biegu -------------------- Fiat CC 1.2 8v Turbo
ET 11,7s @ 195km/h |
|
|
![]()
|
|
-------------------- BRmotoRS
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 01 February 2010 Skąd: Toruń ![]() |
Odkop. Pytanie mocno lamerskie... Do zalania poduszki starą gumę częściowo/w całości wywalić czy nie tykać?
-------------------- Civic EJ2_K20
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 02 February 2010 ![]() |
W całości wywalić i jeszcze najlepiej wypiaskować tam gdzie będziesz zalewą tą gumą i oczywiście odtłuścić przed zalaniem.
-------------------- Punto GT 1.4 Turbo
Biała Podlaska 31.05.2014 VII Zlot CKPL 1/4 mili Czas 13.577 ET Punto GT 1.8 Turbo Biała Podlaska 02.10.2016 King Of Poland 1/4 mili Czas 12.600 ET |
|
|
![]()
|
|
I live here ! Dołączył: Wed, 20 August 2008 Skąd: 3city ![]() |
W całości wywalić i jeszcze najlepiej wypiaskować tam gdzie będziesz zalewą tą gumą i oczywiście odtłuścić przed zalaniem. To jak ktos ma czas, ja swoje stare poduchy (pourywane) wyczyscilem woda z plynem do mycia naczyn, pozniej preparatem do tarcz hamulcowych i zalalem po calosci. 3-4 dni i byla twarda na tyle,ze ciezko bylo srubokret wbic. Nic sie nie rwie , nie sypie,a poducha jest nawet za twarda (bede musial nawiercic), bo przenosi troche drgania na karoserie. Stara guma ladnie sie sklei, wystarczy dobrze rozsmarowac ten preparat (koniecnzie w rekawiczkach latexowych, bo tego gowna nie idzie niczym ze skory odczyscic!!!) -------------------- -Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 15 May 2007 Skąd: Oświęcim ![]() |
a jak zmiękczyć poduchy w pełni zalane poliuretanem czerwony chyba 80
jest jakiś patent czy z głową rozwiercać dużym wiertłem wkurzają mnie drgania , a w środku plastiku nie da się uspokoić |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 29 July 2025 - 04:28 |