Shoutbox 0 nowych PW 

18 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > »   
Closed TopicStart new topic
Patryk.
post Thu, 25 Nov 2010 - 20:01
Post #181

Frequent User

Zakładając, że za rok czy dwa auto będzie znowu w sprzedaży,to może nie byc nawet tych 230k wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Thu, 25 Nov 2010 - 20:01
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Feno
post Thu, 25 Nov 2010 - 20:17
Post #182

Frequent User

CYTAT(Feno @ Mon, 22 Nov 2010 - 12:34) *
http://otomoto.pl/audi-a6-3-0-tfsi-290-km-...-C16208634.html

Następny "bezwypadkowy". Niestety co innego wynika z raportu, który otrzymałem. Próbuje zdobyć zdjęcia. Auto walone w przód i tył i praktycznie jako nowe otrzymało salvage title, więc raczej nie były to drobne szkody parkingowe.
Raport: http://wyslijto.pl/plik/sg6fxz8zgy

Edit: w zasadzie jeśli się przyjrzeć fotką to już widać, że coś jest nie tak. Zderzak od wersji EU, do tego brak naklejki na pasie przednim.

Mam fotki:

I jak oceniacie ? Wydaje mi się, że mniej walnięty niż BMW 5, które wkleiłem wcześniej. Auto oczywiście bezwypadkowe nie jest, ale zastanawiam się czy warte zainteresowania ?

--------------------
F32 alpine white

+Quote Post
lukiroman
post Thu, 25 Nov 2010 - 20:20
Post #183

Rookie

CYTAT(R2rrr @ Thu, 25 Nov 2010 - 15:25) *
To teraz odwrotna historia. W 2008 roku sprowadzilem dla mamy Beetle'a TDI z 2005 (rejestracja 2006). Mial przejechane.. 700km. Siedemset. Kupiony od dealera jako egzemplarz pokazowy, ktory stal w salonie. Teraz ma 22.000km. Piecioletni egzemplarz. Przy sprzedazy bedzie mial pewnie kolo 35kkm. Zostanie sprzedany bo sie znudzi.
I co, dziala w druga strone? Pytanie za xx punktow - za ile pojdzie (powyzej sredniej ceny golfa TDi z tamtego okresu)?

Powiem Ci, że w Polsce za mało nie jest dobrze, i za dużo też niezbyt.

Jak przebieg jest za duży - zdecydowana większość potencjalnych kupujących odwraca uwagę. Wolą mieć mniejszy przebieg na blacie i wierzyć w zapewnienia sprzedawcy, że to oryginalny przebieg. A wiemy, jak sprawa wygląda...

Niedawno próbowałem sprzedać Uno (z mojego avatara). Auto od nowości w rodzinie, 1999, 1.0, przy sprzedaży 22.000km. Auto wystawione było za 5k na otomoto (oczywiście do negocjacji, byłem w stanie dużo zejść z ceny). Przychodziło kilka osób, wciskało mi kity, że auto jest malowane (tłumaczenie? bo się błyszczy. A lakier ma naprawdę niemal idealny), że przebieg nierealny. Największa kwota, jaką mi zaproponowano to 2500zł (a samochód oglądało naprawdę sporo osób - aż się zdziwiłem).

I tak Uno stoi sobie w garażu, raz na kilka dni podjeżdżam nim do pracy kilkadziesiąt kilometrów... Ale szkoda mi oddawać go za taką kwotę...

+Quote Post
pinin
post Thu, 25 Nov 2010 - 21:14
Post #184

Forum Clubber

Ja kupiłem kilka dni temu Golfa 3 variant syncro z 2.0 benzyną ( 115km ). Auto oficjalnie od 4 lat w Polsce, kupione od prywatnej osoby. Przez 4 lata zrobiło 100kkm, czyli normalnie. Wcześniej przez 10 lat niby tylko 160kkm - nie wierzę do końca w to, choć stan auta jest zadowalający, a przebieg mnie wali. Dałem 5 kpln - sprzedający zgodził się na wszelkie oględziny, auto nie było ruszane blacharsko, wszystkie szyby z tego samego roku, delikatne ogniska rdzy. W sumie ma nakulane 260kkm, i dlatego stało 3 tygodnie - dla wszystkich to za dużo.

A za niedługo będę sprzedawał Focusa TDCI 2003 rok z przebiegiem ok.140kkm. I auto tyle ma, bo od nowości je mamy ( najpierw ojciec, teraz ja ). Miało małą stłuczkę, ale naprawiane w ASO ( poduchy nie wystrzelone, wszystkie szyby oryginały ). Małe szczegóły do zrobienia są, bo nowe nie jest, ale już wiem, że będą z nim przeboje. Jak się wnerwię, to na wschód wywiozę i z pocałowaniem ręki je wezmą.

--------------------
| Pinin Racing | Warsaw Speed Team | Prorace | TheTechGuy |
'96 CaliforniaCento

www.facebook.com/dragracingsafety

+Quote Post
freq
post Thu, 25 Nov 2010 - 22:05
Post #185

Frequent User

Tak się zastanawiam czy nie rozebrać auta na części i sprzedać na części. Szkoda tylko, że czasowo to może trochę długo trwać.

+Quote Post
k11
post Thu, 25 Nov 2010 - 22:12
Post #186

Administrator

CYTAT(machon @ Thu, 25 Nov 2010 - 17:13) *
@xs to jest chyba najbardziej logiczna i prosta rzecz jaką można zrobić wink.gif
Swoją drogą po zimie będę sprzedawał wóz który od nowości jest w rodzinie, ma 10 lat i 123kkm. Ciekawe co na to powie rynek wink.gif

Z naszego punktu widzenia jak najbardziej tak. Ale jak dojdzie do modyfikacji CEPiK-u (z tego co pamiętam, to tam nie ma pola przebieg): projekt, wycena, poprawka, wdrożenie, poprawki... Sto lat zejdzie i może nadal nie ruszy...

r.

--------------------
e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć

+Quote Post
xs
post Thu, 25 Nov 2010 - 23:21
Post #187

Frequent User

CYTAT(SzybkiKuba @ Thu, 25 Nov 2010 - 18:17) *
A co do pomysłu xs - było by to bardzo dobre rozwiązanie ale znając uczciwość stacji kontroli pojazdów pewnie i po czasie znaleźli by handlarze w porozumieniu z nimi jakąś dziurę.

Falszerstwo to juz duzy kaliber i mysle, ze nie wielu by sie chetnych znalazlo diagnostow chcacych dostac zarzuty z tego paragrafu. Co do cofania przed przegladem - niewyplacanie ubezpieczenia w razie stwierdzenia niezgodnosci przebiegu w chwili wypadku w porownaniu do wpisow przy przegladzie. Na ostatnim przegladzie diagnosta wpisal 100tys km przebieg, a 3 miesiace pozniej auto ma wypadek i na blacie 200tys km - nie ma odszkodowania. Proste i skuteczne. Oj niewiele osob by sie chcialo bawic w krecenie licznika na bierzaco, bo raz ze koszt, dwa ze klopot, a trzy pozniej ciezko doliczyc sie kiedy wymiany paskow, itp. Mysle, ze z 90% kreconych aut, odsetek spadlby na niewiele wiecej niz 10%.

Wracajac do przebiegow, mysle ze winnym polskiego toku myslenia jest polska motoryzacja. Zachod od lat przyzwyczajony, ze auta robia 500-600-700 tys km i wiekszosc bez zadnych remontow powazniejszych, a my mielismy przez lata fiaty, poldki, warszawy, syrenki i inne dobrodziejstwo, ktore przy 100tys juz ledwo zipalo, a co dopiero przy 200, i teraz to jeszcze pokutuje. Z drugiej strony, ja kupilem 15 latka z przebiegiem 165 tys km i jest to ori przebieg, bo auto jezdzilo po wyspie ktora ma 200km miedzy skrajnymi punktami, a do ladu trzeba plynac i plynac promem, co nie uchronilo mnie przed wysypaniem sie masy pierdol w ciagu 8 miesiecy eksplatacji. Czy moje Audi mialoby te 165 tys czy 265 to i tak jeden pies smile.gif

+Quote Post
gość_k-meal_*
post Thu, 25 Nov 2010 - 23:45
Post #188

CYTAT(xs @ Thu, 25 Nov 2010 - 23:21) *
Co do cofania przed przegladem - niewyplacanie ubezpieczenia w razie stwierdzenia niezgodnosci przebiegu w chwili wypadku w porownaniu do wpisow przy przegladzie. Na ostatnim przegladzie diagnosta wpisal 100tys km przebieg, a 3 miesiace pozniej auto ma wypadek i na blacie 200tys km - nie ma odszkodowania. Proste i skuteczne. Oj niewiele osob by sie chcialo bawic w krecenie licznika na bierzaco, bo raz ze koszt, dwa ze klopot, a trzy pozniej ciezko doliczyc sie kiedy wymiany paskow, itp. Mysle, ze z 90% kreconych aut, odsetek spadlby na niewiele wiecej niz 10%.

albo Ty nie kumasz albo ja. smile.gif
zalozmy, ze od przegladu do przegladu robisz srednio 50 tysiecy. przed pierwszym przegladem cofasz z 50 na 15. przed kolejnym masz juz 65 i robisz 30, kiedy faktycznie auto przejechalo 100 tys. trzeci przeglad to zmiana licznikowych 80 na 45, a realnie jest juz 150.

sprzedajesz auto z udokumentowanym przebiegiem 45 tys, gdy rzeczywiscie jest 150.

koszt cofniecia zaden w odniesieniu do kosztow eksploatacji auta.
co do klopotow z doliczeniem sie kiedy co wymienialismy, to bez jaj - notujesz w zeszyciku czy innym excelu i po problemie.

co nie zmienia faktu, ze nie byloby juz tak latwo jak teraz, gdyby wprowadzili model szwedzki. wink.gif

+Quote Post
rychulja
post Fri, 26 Nov 2010 - 00:22
Post #189

Super User

CYTAT(Mekto @ Tue, 16 Nov 2010 - 08:33) *
Proszę oto kolejna "limitowana" wersja:

http://mistrzowie.org/uimages/201011/12893...eMarcoo_500.jpg

To już trzeba być desperatem albo nie mieć mózgu...
Ale dobrze dla potencjalnego klienta...

--------------------
Hamowania- chiptuning
Elektronika samochodowa
BMW , Mercedes-benz Kodowanie kluczy

+Quote Post
Ghost_Rider
post Fri, 26 Nov 2010 - 10:46
Post #190

Super User

bylo juz w tym watku

+Quote Post
maron_d
post Mon, 29 Nov 2010 - 22:30
Post #191

Frequent User

M5 nawet na mistrzów zawitało biggrin.gif

--------------------
29256

+Quote Post
Pan Mike
post Mon, 06 Dec 2010 - 09:00
Post #192

Rookie

http://motoryzacja.interia.pl/wydarzenie/u...arz,1516981,415

stare, ale jare.

Edit: czy tak trudno znalezc auto tzw "salon polska"? w masie ofert? Przeciez auta nowe jednak sie sprzedaja dosc dobrze, i nie wszystko idzie "na flote" (albo do dojczlandu jak za czasow merkel-zlom-promocji).

+Quote Post
ryczko100
post Mon, 06 Dec 2010 - 09:19
Post #193

Super User

Nowe auta sprzedają się dość dobrze, ale czy to oznacza, że kupujący odsprzedają je dalej akurat po największej utracie wartości ?

+Quote Post
Pan Mike
post Mon, 06 Dec 2010 - 09:34
Post #194

Rookie

Wlasnie interesujace by bylo sie dowiedziec jaka jest rotacja (turnover) aut 100% flotowych w wypozyczalniach typu Europcar czy nawet polski(?) Express. Mam male doswiadczenie bo nie pracuje w korporacji ale jak mi przypadalo wynajac auta w ekspresie to ladowalem zazwyczaj w 20sto miesiecznych Vectrach (w tym roku). Wydaje mi sie ze turnover jest standardowy tzw wedlug leasingu operacyjnego (24mies?), wiec akurat tu moznaby znalezc interesujace auta (tylko trzeba byc swiadomym ze mozliwe ze upalane na zimno itp itd...) jak opisujesz "po najwiekszej utracie wartosci".

Ale taki chociazby Passat czy Touran 5cio letni... salon polska... http://moto.allegro.pl/listing.php/search?...mp;category=149 trudne ?

+Quote Post
HighMan
post Tue, 07 Dec 2010 - 18:37
Post #195

Super User

turnover - to obrót, ino pieniężny smile.gif
Leasing, wynajem długoterminowy, do flot, to 3 lata na ogól, czasem 4.
Potem firmy flotowe sprzedają cukiereczki na rynku smile.gif

--------------------
Boogie

Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv

+Quote Post
rdk
post Tue, 07 Dec 2010 - 21:15
Post #196

Rookie

ze swojego doświadczenia powiem Wam że w tym roku sprzedałem jakieś 70 aut, około 5-7 po szkodzie całkowitej, 50 Yarisów poflotowych i kilka corollek.
Yarisy 1.0 w benzynie 2k3, 2k4 w większości, bez wspomy, bez klimy, przelot 200k [niektóre pod 300] i więcej, w większości do 150k serwisowane w ASO i poszło wszystko pięknie. Ceny różne, na pewno niższe niż allegro, do tego auta wszystkie białe. Z jakimi ludźmi przez te 5 miesięcy od momentu kiedy zacząłem się tego pozbywać miałem do czynienia to głowa mała... w sumie to się czasami nie dziwię że handlarze kombinują z przebiegami bo to Ci ludzie wygadują to pożal się Boże, zdecydowana większość żyje w czasach polonezów i dużych fiatów... A sam fakt sprzedaży tylu aut jest swoistym fenomenem bo nikt nie może nic sprzedać...
Co zauważyłem - sprawy idą ku dobremu, wróciło dużo ludzi do mnie którzy kupują dla swoich córek/sióstr/synów/żon auta bo wiedzą że mimo przelotu mogą liczyć na dobre, serwisowane auta z którymi jeszcze długo nic złego się dziać nie będzie. jak ktoś cwaniakował że przelot duży, to odpowiadałem, że mogę cofnąć tak jak to robią w niektórych komisach i jak będzie się z tym lepiej czuł to nie ma problemu.

+Quote Post
Mekto
post Wed, 08 Dec 2010 - 18:58
Post #197

User

Może nie o wypadek ale pokazuje jakie cuda się dzieją jak tylko auto wjedzie do Polski:

http://otomoto.pl/audi-a4-kimat-alu-felgi-...-C16484605.html

a w Niemczech:

http://img716.imageshack.us/f/53170669.jpg/

+Quote Post
rallyfan
post Thu, 09 Dec 2010 - 18:02
Post #198

Super User

Kolejne jak odmłodzić auto w 2 miesiące
było:
http://allegro.pl/renault-megane-ii-1-6-16...1249090523.html
a jest
http://otomoto.pl/renault-megane-super-oka...-C16553613.html

+Quote Post
uczesany
post Thu, 09 Dec 2010 - 19:26
Post #199

Rookie

Człowiek dla tych 600 zł - z których jeszcze będzie musiał opuścić co nieco - odkręcił szafę o 100 tyś. Przerażające.

+Quote Post
Lelon
post Thu, 09 Dec 2010 - 20:04
Post #200

Super User

i pomalował kilka elementów

+Quote Post

18 Stron V  « < 8 9 10 11 12 > » 
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 24 July 2025 - 00:49