Shoutbox 0 nowych PW 

11 Stron V  « < 7 8 9 10 11 >  
Reply to this topicStart new topic
> Fiat 125p 86r 2.0 16V TURBO
molo_
post Fri, 24 Feb 2012 - 23:33
Post #161

Forum Killer

Skąd dorwales takie krocce do pompy hamulcowej, potrzebuje właśnie coś takiego
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Fri, 24 Feb 2012 - 23:33
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Jaqo
post Sat, 25 Feb 2012 - 00:00
Post #162

Forum Killer

te plastikowe? To np maluch ma takie.

+Quote Post
kania_
post Sun, 26 Feb 2012 - 00:07
Post #163

Frequent User

To zaślepka do mycia silnika i do wyciagania i wsadzanie, mam dwie takie kazda po dwa uchyty. To ułatwia manewrowanie motorem.

+Quote Post
kiko
post Sun, 04 Mar 2012 - 08:29
Post #164

Rookie

tak z ciekawości - jaki koszt pochłonął projekt ? i ile jeszcze pochłonie ?

+Quote Post
kania_
post Sun, 04 Mar 2012 - 09:56
Post #165

Frequent User

Koszt samych materiałów i części to kwota rzędu 4 i 4 zera PLN. Robocizna około 3000h. Czyli jak przy większości projektów budowanych od zera. Ile pochłonie jeszcze to powiedzieć będę mógł jak skończę, ale szacuje na około 10k PLN.

+Quote Post
DOHC
post Sun, 04 Mar 2012 - 10:32
Post #166

Forum Homee

40 koła za graty ? To gdzie Ty je kupujesz ?

+Quote Post
ddziaduch
post Sun, 04 Mar 2012 - 11:20
Post #167

Forum Killer

CYTAT(DOHC @ Sun, 04 Mar 2012 - 10:32) *
40 koła za graty ? To gdzie Ty je kupujesz ?

Chyba chodzi o 4 tysiące

--------------------
Było:
Astra F Kombi GL '92 1.4 8v -> 2.0 8v.
Vectra B Kombi Sport Zender '01 2.6 24v.
Jest:
Volvo V70 '98 T5

+Quote Post
kania_
post Sun, 04 Mar 2012 - 12:12
Post #168

Frequent User

Odpowiadając na zadane pytanie nie chciałem wywoływać denaty finansowej i nadaj jej sobie nie życzę. (Było konkretne pytanie i konkretna odpowiedz)
Sądząc że to dużo lub że to pomyłka co do rzędu kwoty wykazujecie się brakiem podstawowej wiedzy nie tylko z zakresu samego tematu, ale w ogóle "zabawy w motoryzacje"

p.s.
1. Pomijam to, że samochód dalej jest budowany = nie zamontowane wszystkie graty które leżą na regale.Panowie ma znaczenia czy przebudowujesz Fiata 125p, Wartburga, VW czy Porsche cena mostu z M5 na allegro się nie zmienia i kosztuje ponad 2 tysie PLN , a cena profili alu jest stała w cenniku i nie zmienna jej fakt czy jesteś montażystą reklam i budowniczym samochodów. Daleki jestem od udowadniania podanej kwoty, wypisywania listy faktur czy przedstawiania moich zniżek w sklepach (które są nie małe)
Jak ktoś chce to niech weźmie choćby opis wstępny, kalkulator, allegro i doda sobie ceny do kupy.

2. Znam ludzi którzy w przewody hydrauliczne do malucha władowali jak szacuje ponad 10k PLN, ale o czym to świadczy? Szaleniec bo nie warto w malucha? Myślę że nie bo to jego świadoma decyzja i na pewno ma inną skale wartości motoryzacyjnych niż TDI czy Golf na gazie.

+Quote Post
Jaqo
post Sun, 04 Mar 2012 - 12:40
Post #169

Forum Killer

QUOTE (kania_ @ Sun, 04 Mar 2012 - 13:12) *
2. Znam ludzi którzy w przewody hydrauliczne do malucha władowali jak szacuje ponad 10k PLN, ale o czym to świadczy? Szaleniec bo nie warto w malucha? Myślę że nie bo to jego świadoma decyzja i na pewno ma inną skale wartości motoryzacyjnych niż TDI czy Golf na gazie.

No nie no 10kpln to nie wyszło nie przesadzajmy. Ale tak z 7 razy cena zakupu malucha. laugh.gif
Co ciekawe moje koszty sa podobne do Twoich.

+Quote Post
kania_
post Sun, 04 Mar 2012 - 12:54
Post #170

Frequent User

Jaqo ja o tym wiem, ja w większości dupę szkłem, podcieram. Jakbym miął robić na twoim czy ogólnie przyjętym poziomie jakościowym na forum to podejrzewam ze by wyszło pod 80K PLN.

p.s.
Z nowinek:
Rozkład mas jest obiecujący:

LP: 275.0 kg PP: 265.0 kg

LT: 231.4 kg PT: 215.8 kg

Total: 987.2 kg
Szacuje że, masa jeszcze wzrośnie o jakieś 100-120kg.

+Quote Post
flapjck1
post Sun, 04 Mar 2012 - 12:55
Post #171

Forum Homee

wiedzialem ze beda takie glosy biggrin.gif

+Quote Post
Harm
post Sun, 04 Mar 2012 - 13:09
Post #172

Super User

Ludzie którzy nigdy nie robili takiego projektu, nie zdają sobie sprawy z kosztów potrzebnych gratów,
to tak samo jak ktoś chce uturbić silnik i liczy że najdroższa rzecz i wogole 85% kosztów to zakup turbosprężarki.
tak naprawde jak już przedmówca pisał, budżet który podałeś x2 wcale nie byłby jakiś dziwnie wysoki, tzreba miec na uwadze też ogromny koszt robocizny który tutaj nie jest policzony, to że robisz sam nie znaczy że Cię to nic nie kosztuje.

Wielki szacun za ogrom włożonej pracy, projekt mega !!

--------------------
------------------------------------------------------------------------------
sportexhaust.pl Układy wydechowe i dolotowe ze stali nierdzewnej

+Quote Post
raich
post Sun, 04 Mar 2012 - 13:28
Post #173

Forum Homee

CYTAT(Harm @ Sun, 04 Mar 2012 - 13:09) *
Ludzie którzy nigdy nie robili takiego projektu, nie zdają sobie sprawy z kosztów potrzebnych gratów,
to tak samo jak ktoś chce uturbić silnik i liczy że najdroższa rzecz i wogole 85% kosztów to zakup turbosprężarki.
tak naprawde jak już przedmówca pisał, budżet który podałeś x2 wcale nie byłby jakiś dziwnie wysoki, tzreba miec na uwadze też ogromny koszt robocizny który tutaj nie jest policzony, to że robisz sam nie znaczy że Cię to nic nie kosztuje.

Wielki szacun za ogrom włożonej pracy, projekt mega !!

Kania ciesze sie,ze wkoncu poznalem wage auta.
wierze w to co napisales,bo nie wiadomo co lezy na polkach.
dlatego taki bulwers.

Ale Michal widze porusza bardzo ciekawy watek-''koszt robocizny''.
wiec wrzuce swoje 3 grosze,bo forum znam dobrze i odrozniam ludzi,ktorzy reklamuja sie i robia na tym hajs,ktorzy wydaja na to hajs i tych ktorzy maja pojecie i robia fure samemu.
przyklad:kilka tysiecy za zrobienie ''SWAP'a'' to zerowanie na ludzkiej glupocie moim zdaniem,sa ludzie na tym forum,ktorzy opisuja projekty robiace wrazenie,tylko w celu pozyskania takich klientow.

+Quote Post
voj2s
post Sun, 04 Mar 2012 - 13:45
Post #174

Forum Killer

w temacie kosztow najgorsze co moze byc to ogólniki , remont silnika mozna zrobic za 1,5kpln i mozna za >10 a czasem i wiecej , jeden SWAP to 3-5 dni ( i jest to zrobione dobrze) inny to kilkaset roboczogodzin
Niestety zazwyczaj ludzie ktorzy tego nie robia na codzien do projektu Kani jako części potrzebne wymienia : dyfer, skrzynia, silnik ..... no moze jakies hamulce a z kwot 100-200 pln za czesci ktore trzeba dokupic zazwyczaj robi sie sporo wieksza kwota niz za te "drogie czesci"

--------------------
... soon

+Quote Post
raich
post Sun, 04 Mar 2012 - 14:00
Post #175

Forum Homee

CYTAT(voj2s @ Sun, 04 Mar 2012 - 13:45) *
w temacie kosztow najgorsze co moze byc to ogólniki , remont silnika mozna zrobic za 1,5kpln i mozna za >10 a czasem i wiecej , jeden SWAP to 3-5 dni ( i jest to zrobione dobrze) inny to kilkaset roboczogodzin
Niestety zazwyczaj ludzie ktorzy tego nie robia na codzien do projektu Kani jako części potrzebne wymienia : dyfer, skrzynia, silnik ..... no moze jakies hamulce a z kwot 100-200 pln za czesci ktore trzeba dokupic zazwyczaj robi sie sporo wieksza kwota niz za te "drogie czesci"

tu masz racje Wojtek.
jedna z firm z krakowa wykonuje swap za 6k PLN.(nie wiem ile czasu im to zajmuje)
ten sam swap,znajomy robi w max 3 dni jak napisales,bez ciecia i spawania,wiec raczej nie jest skomplikowany.
za relatywnie nieskomplikowane uslugi ceny sa w NIEKTORYCH miejscach mocno przesadzone.
nie poruszam tematu elementow,bo tutaj zawsze czegos bedzie brakowac,cos bedzie nie pasowac,cos sie uszkodzi,cos nie zda egzaminu.
EOT

+Quote Post
kania_
post Sun, 04 Mar 2012 - 14:14
Post #176

Frequent User

Wojtek dokładnie tak jest. Zestawienie cen gratów most/skrzynia/silnik/hamulce (tj. głównych elementów ukł. samochodu) wypada blado z zestawieniem cen materiałów potrzebnych do ich zamontowania i w 80% wartość elementów montażowych przewyższa te poprzednie.

p.s.
Koniec "pieprzenia" o pieniądzach, czy chłopcy w piaskownicy gadają o pieniądzach biggrin.gif

+Quote Post
mate96
post Sun, 04 Mar 2012 - 14:27
Post #177

Forum Homee

Kania fajny ten rozkład nacisków, ale to chyba bez kierowcy? Będziesz się szarpał żeby doprpwadzić ten rozkład do w miare równych wartości na osiach? Jaką tolerancję sobie przyjmujesz?

--------------------
Octavia II 2.0 TDI CR wół roboczy
Skyline R33 rdzewiuch stoi po to żeby mieć
Fabia II RS daily
Suzuki SV650S żeby mieć

+Quote Post
kania_
post Sun, 04 Mar 2012 - 15:13
Post #178

Frequent User

Tak, będę walczył z rozkładem, ale nie teraz.

+Quote Post
kiko
post Sun, 04 Mar 2012 - 15:59
Post #179

Rookie

kania_ wiem o czym mowa - ten kto coś podobnego robi bądź zaczął robić to wie jakie pieniadze wchodzą w gre.

P.S. A czy mi sie czassem nie zmany z FSO ? ślask ? motonews ? fiat 131 lub 132 ?

+Quote Post
DOHC
post Sun, 04 Mar 2012 - 16:46
Post #180

Forum Homee

Pociągne jeszcze przez chwile finansowe OT bo od mojego posta się rozpętało . Zdziwiła mnie ta kwota bo znam mniejwięcej temat zbierania gratów na taki swap bo robie coś podobnego i wiem że taką samą część na rynku części używanych można kupić za 200 jak i za 600 zł , podobnie jest z jak to mówicie kosztami montażu tych części , przy wycinanku laserem elementów na ten sam zakres prac w różnych firmach były różnice po 250 % w cenie . W każdym razie przy cenie najdroższych elementów które w tym momencie są w aucie 40 tysięcy wydało mi się sporą kwotą . Chyba że chodziło Ci o wszystko co masz już naszykowane do auta . Z resztą mniejsza z tym mnie tylko cieszy że są w tym kraju osoby skłonne wydać 40 K na kanta .

pozdrawiam i powodzenia .

+Quote Post

11 Stron V  « < 7 8 9 10 11 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 25 July 2025 - 16:55