Shoutbox 0 nowych PW 

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> Wydech 2.5" w audi S6 4.2
altium
post Mon, 09 Aug 2010 - 21:56
Post #41

User

CYTAT(radek_s6 @ Mon, 09 Aug 2010 - 21:51) *
No rzeczywiscie moze przyrost do 360-370 jest realny po tych zabiegach o których piszecie powyzej , a napewno okolice 400 wymagały by glebszego dlubania i nie koniecznie oplacalnego jesli chodzi o finanse . Wracajac do tematu nie trzymania serii to niespotkalem sie z tym w zdrowych V8 z tych esek natomiast V8 fsi owszem na necie sa nawet pomiary swiezych autek ktorym brakuje do 50 kucy wzgledem serii podawanej przez producenta.

Aktualnie czekam na odp. z firmy el-tec co do obliczonych komorowych tlumikow biggrin.gif

pozdrawiam

A czemu komorowe, a nie przelotowe?
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 09 Aug 2010 - 21:56
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
m!xeR
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:15
Post #42

Forum Killer

400 jest jak najbardziej osiągalne tyle,że to już nie będzie n/a

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
radek_s6
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:21
Post #43

Rookie

CYTAT(altium @ Mon, 09 Aug 2010 - 21:56) *
A czemu komorowe, a nie przelotowe?

tzn komorowo - przelotowe dokladnie , czemu nie przelotowe gdyz aktualnie mam przelotowe w pelni i jak pisalem wyzej nie wplywa to korzystnie na kompresje wydechu niestety ... w turbo bylaby inna bajka jak naszerzej i najkrocej wink.gif

+Quote Post
radek_s6
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:23
Post #44

Rookie

CYTAT(m!xer @ Mon, 09 Aug 2010 - 22:15) *
400 jest jak najbardziej osiągalne tyle,że to już nie będzie n/a

no tak osiagalne ale jakim kosztem tongue.gif to juz taniej byloby wszepic serducho od 4.2 biturbo z rsa ktore mozna kupic kpl za 12-14 tyś - sprzedaz silnika z eski to mamy calkiem rozsadna sumke

+Quote Post
m!xeR
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:26
Post #45

Forum Killer

Jeżeli jesteś pewny motoru, zadowolony z przebiegu etc. to może lepiej kompresor ?

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
radek_s6
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:33
Post #46

Rookie

CYTAT(m!xer @ Mon, 09 Aug 2010 - 22:26) *
Jeżeli jesteś pewny motoru, zadowolony z przebiegu etc. to może lepiej kompresor ?

Wlasnie czekam az znajomy zakonczy swoj projekt gdyz wlasnie wrzucil nowe graty do srodka swojej V8 , zbudowal kolektory rurowe oraz uklad wydechowy 2.6 cala i sporo innyc modow juz sie pogubilem co tam wszytsko wymienil . Aktualnie jest na etapie docierania a dmuchaka bedzie wszczepiona po dotarciu czyli ok miesiaca .. jesli wszystko wyjdzie zgodnie z planem to chcialbym podstawic do niego rowniez swoje autko , zobaczymy jak to bedzie latalo ( dlatego chcialbym miec zrobiony porzadny wydech bo to i tak sie w przyszlosci przyda nawet pod dmuchawke ) . Narazie pojawil sie problem iz przeladowuje sie porzeplywka tzn ori nie wytrzymuje wiekszego kolektora dolotowego i wykracza poza skale .. moze masz ( macie biggrin.gif ) koledzy jakis pomysl co mozna by zrobic ewentualnie z jakiego vaga zaadoptowac ?? RS6 I V10 odpadaja gdyz maja po dwie przeplywki.

+Quote Post
altium
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:37
Post #47

User

CYTAT(radek_s6 @ Mon, 09 Aug 2010 - 22:21) *
tzn komorowo - przelotowe dokladnie , czemu nie przelotowe gdyz aktualnie mam przelotowe w pelni i jak pisalem wyzej nie wplywa to korzystnie na kompresje wydechu niestety ... w turbo bylaby inna bajka jak naszerzej i najkrocej wink.gif

To ciekawe, dziś rozmawiałem z El-Teciem i mi polecili jak najbardziej przelotowe, może to nie ten sam El-Tec :/

+Quote Post
PiurielSR
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:38
Post #48

Forum Killer

CYTAT(radek_s6 @ Mon, 09 Aug 2010 - 22:33) *
Aktualnie jest na etapie docierania a dmuchaka bedzie wszczepiona

Trzymam kciuki mellow.gif

--------------------
╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮

+Quote Post
radek_s6
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:42
Post #49

Rookie

CYTAT(altium @ Mon, 09 Aug 2010 - 22:37) *
To ciekawe, dziś rozmawiałem z El-Teciem i mi polecili jak najbardziej przelotowe, może to nie ten sam El-Tec :/

http://www.el-tec.pl/pl/index.html ja dzwonilem tu wink.gif ale niestety nie dostalem satysfakcjonujacej odpowiedzi gdyz gosciu byl zajety i mam nadzieje ze jutro sie dowiem czegos wiecej rolleyes.gif a podali ci srednice ukladu jaka mialbys otrzymac ??

+Quote Post
altium
post Mon, 09 Aug 2010 - 22:53
Post #50

User

CYTAT(radek_s6 @ Mon, 09 Aug 2010 - 22:42) *
http://www.el-tec.pl/pl/index.html ja dzwonilem tu wink.gif ale niestety nie dostalem satysfakcjonujacej odpowiedzi gdyz gosciu byl zajety i mam nadzieje ze jutro sie dowiem czegos wiecej rolleyes.gif a podali ci srednice ukladu jaka mialbys otrzymac ??

Nie dopytałem się, ale zobaczymy co z tego wyniknie

+Quote Post
czesław
post Mon, 09 Aug 2010 - 23:39
Post #51

Forum Killer

CYTAT(m!xer @ Mon, 09 Aug 2010 - 22:26) *

To powiedz gdzie go upchnac wink.gif Czekam dalej na potwierdzenie Twojej teorii braku mocy w tych silnikach. A co do tematu zeby wyzej krecic to trzeba by ostrzejssze wałki zeby moc tam byla. MTM przesuwa limiter obrotow. Mtm wydech tez ma w ofercie wink.gif

--------------------
Mocy Dostarcza JETRONIK

+Quote Post
m!xeR
post Tue, 10 Aug 2010 - 06:48
Post #52

Forum Killer

CYTAT(czesław @ Mon, 09 Aug 2010 - 23:39) *
To powiedz gdzie go upchnac wink.gif Czekam dalej na potwierdzenie Twojej teorii braku mocy w tych silnikach. A co do tematu zeby wyzej krecic to trzeba by ostrzejssze wałki zeby moc tam byla. MTM przesuwa limiter obrotow. Mtm wydech tez ma w ofercie wink.gif

Potwierdzeniem jest dla mnie temat o nie trzymaniu mocy v8 n/a audi :-)

A co do kompresora, wyłóż kasę na stół, daj ogłoszenie na forum,podzwoń do różnych osób i na pewno znajdzie się kilku magików, którzy podejmą temat :-) a wszystko będzie pewnie wyglądać podobnie(pod maską) jak rs4 b7 + kompresor ;-)

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
czesław
post Tue, 10 Aug 2010 - 09:36
Post #53

Forum Killer

Temat dotyczyl rs4 b7 ktory jest calkowicie innym silnikiem. Rad o kompresorze nawet nie skomentuje.

--------------------
Mocy Dostarcza JETRONIK

+Quote Post
altium
post Tue, 10 Aug 2010 - 10:05
Post #54

User

Obserwuję tu dysputę osób które widziały kilka audic V8 z osobami które audice V8 oglądały jedynie na kolorowych obrazkach w google.
Za dużego sensu nie ma wypowiadanie się na temat, jeśli się czegoś nie wie/ nie widziało/ czytało wątek dotyczący innego silnika!
Przecież dziesięcioletni silnik o konstrukcji z lat 90 jest zupełnie inny od motoru w RS4 B7, jedynie zbieżność pojemności i liczba cylindrów może dać analogię pomiędzy nimi, a to zupełnie inne konstrukcje.

+Quote Post
m!xeR
post Tue, 10 Aug 2010 - 10:13
Post #55

Forum Killer

Ktoś zapytał jak upchnąć kompresor do v8 w c5...więc odpowiedziałem...podobnie jak w rs4 b7....

A co do rady...hmmm...wydaje mi się ale oczywiście moge się mylić(tutaj ironicznie),że kompresor jest stosunkowo najlepszą metodą zważywszy na stosunek przyrost mocy/ilość rzeczy wymagających modyfikacji w przypadku silnika n/a...

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
JJacek
post Tue, 10 Aug 2010 - 10:43
Post #56

Forum Killer

CYTAT(m!xer @ Mon, 09 Aug 2010 - 16:20) *
Przyznam,że czuje się onieśmielony ;-)

ale idąc tym tropem mam kilka pytań...skoro wszyscy mierzą silniki wg. tych samych norm oraz w dokładnie ten sam sposób to dlaczego 4g63t trzyma parametry z katalogu na hamowni obciążeniowej, dlaczego m62b44 ma nierzadko lepsze wyniki na hamowni obciążeniowej aniżeli te podane w katalogu i w końcu dlaczego wolnossące v8 audi (czy to z bezpośrednim wtryskiem czy bez) w większości nie trzyma serii ? skoro oba pomiary czyt. na hamowni silnikowej oraz obciążeniowej wykonywane są w podobnych warunkach dla wszystkich w/w silników.

Mówisz,że nie ma mowy o przekłamaniach bo pomiary regulują odgórnie narzucone przepisy ale w przypadku któregoś z japończyków, nie pamiętam tylko którego 2jz-gte albo rb26 albo któregoś innego katalogowe 280KM było bzdurą napisaną tylko ze względu na restrykcje...

Po pierwsze jest to kwestia metodyki pomiaru, po drugie pomiary na hamownii podwoziowej nie są wykonywane w podobnych warunkach. Jak już pisałem na hamowniach podwoziowych wynik masz normalizowany w zależności od ciśnienia i temperatury, problemem jest też sam nawiew, pomiar strat (który nie ma miejsca na hamownii silnikowej) i jego dokładność itd Nie mówię, że są to złe urządzenia, ale trzeba sobie zdawać sprawę ze specyfiki ich działania.

Jeśli chodzi o tych japończyków to trudno mi się w tym temacie wypowiedzieć, te auta nie były oferowane w UE poza GB (chodzi mi o Nissana). Nie wiem jakie są tam przepisy itd To jest zupełnie osobny temat.
CYTAT(Macius @ Mon, 09 Aug 2010 - 20:34) *
uzupelnie wypowiedz m!xera, dobrym przykladem sa tez 1.9TDI AVF/AWX, ktore zamiast w serii miec 130KM maja od 140 do ponad 150KM (bo i takie sie zdarzaly), wiec jak to jest z tym pomiarem, ze jednym zaniza a innym zawyza, czy ocb?

Po pierwsze nie wolno w tym wypadku odnosić tych wyników do mocy zadeklarowanej. Jeśli chodzi już o różnice pomiędzy tymi samymi silnikami to warto pamiętać o tym, że silniki mają dopuszczalne 5% odchylenie, do tego dochodzi np. 2% błąd pomiaru. Przy 130KM daje to nam blisko 10KM różnicy od wartości nominalnej i blisko 20KM różnicy pomiędzy skrajnymi wartościami. Warto o tym pamiętać.
CYTAT(altium @ Mon, 09 Aug 2010 - 20:52) *
Widzę, że nie wszyscy czytają ze zrozumieniem,
Otóż przy silnikach z turbodoładowaniem nie ma problemu aż takiego z nawiewem, ze względu na pompkę, która na ogół skutecznie dmucha w cylindry.
Przy silniku wolnossącym jest inaczej, chodzi o warunki drogowe, obrazowo ujmując, jak lecę swoją eSką 280, to nawiew na auto jest konkretny, która dmuchawa to za symuluje?! Jedna jest to wiem, stąd moc z tej hamowni zgadza się z mocą podawaną przez producenta (wykres wcześniej wklejony).

To są dwa różne pomiary jak już pisałem, to że się zgadzają lub nie nie musi świadczyć o braku anomalii lub ich obecności.
CYTAT
Jeśli jakieś BMW ma moc z różnych hamowni nawet większą niż seria, to dobrze świadczy o konstruktorach, przyłożyli się do pracy smile.gif
Wiadomo z różnych źródeł, iż 4,2FSI normy nie trzyma, S4 na łańcuchu też nie bardzo, ale stare V8 jak najbardziej spisują się dobrze, no chyba że stan motorowni jest agonalny, wtedy trudno by "zamiatał"
Nie wiem jak inaczej przedstawić mój punkt widzenia.
Inna sprawa, że topik dotyczy 400km w S6 i jego wydechu!

Tylko te źródła podają wyniki z hamowni podwoziowych no i o 'trzymaniu mocy' nie możemy mówić w przypadku kiedy silniki mają jakieś usterki (np RS4 b7 - wypadające zapłony bo chyba o tym pisano).
CYTAT( @ Mon, 09 Aug 2010 - 21:51) *
Wracajac do tematu nie trzymania serii to niespotkalem sie z tym w zdrowych V8 z tych esek natomiast V8 fsi owszem na necie sa nawet pomiary swiezych autek ktorym brakuje do 50 kucy wzgledem serii podawanej przez producenta.

JW wyniki z hamownii podwoziowych.

+Quote Post
lagadula
post Tue, 10 Aug 2010 - 11:07
Post #57

Forum Homee

Podstawą dobrego tuningu silnika, jest jego dobra kondycja. Proponuje zamiast zabawy wydeszek, najpierw zmienić parę rzeczy, i zadbać o "zdrowotność"...

--------------------
5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P

+Quote Post
altium
post Tue, 10 Aug 2010 - 12:40
Post #58

User

CYTAT(lagadula @ Tue, 10 Aug 2010 - 11:07) *
Podstawą dobrego tuningu silnika, jest jego dobra kondycja. Proponuje zamiast zabawy wydeszek, najpierw zmienić parę rzeczy, i zadbać o "zdrowotność"...

Ależ ja się czuje bardzo dobrze biggrin.gif
Pozdrawiam smile.gif

+Quote Post
kiwi
post Tue, 10 Aug 2010 - 15:33
Post #59

Forum Homee

Lagadule chodzi o cewki świece ,podciśnienia,odme,katy itd.

czytam ten wątek...czytam....stare v8 audi ( rozrząd na pasek0 nie ma problemów z mocą więc nie piszcie bzdur o nie trzymaniu mocy.
Pozdrawiam wink.gif

--------------------
quattro

+Quote Post
syncros
post Tue, 10 Aug 2010 - 17:28
Post #60

Super User

CYTAT(altium @ Mon, 09 Aug 2010 - 20:52) *
Widzę, że nie wszyscy czytają ze zrozumieniem,
Otóż przy silnikach z turbodoładowaniem nie ma problemu aż takiego z nawiewem, ze względu na pompkę, która na ogół skutecznie dmucha w cylindry.

Mysle ze jest odwrotnie. W turbodoladowanych masz intercooler ktory przy slabym nawiewie szybko spuchnie, w NA temperatura podskoczy co najwyzej kilka stopni powyzej temperatury zasysanego powietrza.

+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Tuesday, 09 September 2025 - 19:25