![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 20 February 2012 Skąd: poznań ![]() |
w nowym Auto Świecie test Megane RS vs. Astra OPC - wynik oczywisty i jedyny słuszny. Megane przegrywa jedynie w kategorii "komfort jazdy" - bzdury wypisują
![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 02 August 2012 ![]() |
i tak nic nie przebije porównania z tygodnika MOTOR (Megane RS, Toyota GT 86, Volkswagen Scirocco 2.0 TSI - nie, nie wersja R) ciut "sponsorowany" ten artykuł
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Po przeczytaniu porównania w brytyjskim EVO odetchnąłem z ulgą że król hot-hatchy się nie zmienił
![]() ale widziałem akurat dzisiaj Astrę OPC pierwszy raz na żywo i gały wyłażą - śliczna jest, zwłaszcza z tym pakietem aero (progi i dodatkowa "lotka" z tyłu) ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Trochę danych z rejestru pojazdów na podstawie widocznego nru rejestracyjnego:
Waga pojazdu gotowego do jazdy (pełen bak + kierowca): 1613 kg (moja Megane 1474 kg) Wymiary długość/szerokość/wysokość: 4466/1840/1489 mm (Megane 4299/1848/1435 mm) Rozstaw osi: 2695 mm (Megane b.d.) Wymiary kół/opon: 8.0Jx19 ET36 245/40R19 98Y (Megane 8.25Jx18 ET65 235/40R18 99Y) Prękość maksymalna: 250 km/h (Megane 245 km/h) -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 17 January 2010 Skąd: z Garażu... ![]() |
w nowym Auto Świecie test Megane RS vs. Astra OPC - wynik oczywisty i jedyny słuszny. Megane przegrywa jedynie w kategorii "komfort jazdy" - bzdury wypisują ![]() Chyba niedokładnie czytasz, bo również piszą ( nie będę cytował, bo nie chce mi sie szukać tej gazety) ale brzmi to mniej wiecej tak... Megane pomimo mniejszej mocy PRAWIE dorównuje astrze na torze... a to brzmi dosyc jednoznaczne. ![]() -------------------- Ibiza Cupra R Powered by DIGITUN.PL - sold...
350z - sold A8 D3 4.2 Scirocco 2.0TSI |
|
|
![]()
|
|
czytam dokładnie i twierdzę, że to dziennikarski błąd. jak OPC ma być szybsza, skoro jest o wiele cięższa, ma sporą turbo dziurę (na torze w szczególności to przeszkadza) i średnio zsynchronizowaną skrzynię?
a test z Scirocco 2.0 TSI to jakaś żenada |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sun, 17 January 2010 Skąd: z Garażu... ![]() |
Hehe puki co nie dopatrujmy się błędów w tym artykule;) będą napewno jakieś czasy niebawem to wszystko się okaże.
-------------------- Ibiza Cupra R Powered by DIGITUN.PL - sold...
350z - sold A8 D3 4.2 Scirocco 2.0TSI |
|
|
![]()
|
|
Test Astry OPC i Focusa RS vs Megane RS w brytyjskim "Evo" podsumowali tak:
"Kiedyś zostanie wyprodukowany lepszy hot-hatch od Megane." (w podtekście: Astra to nie to) Pisali m.in. że Astra ma dużą turbodziurę, układ kierowniczy jest słaby mimo że hydrauliczny, a zawieszenie nawet w najtwardszym ustawieniu nie radzi sobie na torze. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 11 December 2008 Skąd: Na dole z lewej strony mapy ![]() |
Tak z ciekawosci spytam, bo nie mialem okazji jezdzic meganem. Jak ma sie porownanie do scirocco r na prostej i na zakretach. Dajmy na to manual/dsg. Moc aut jest podobna i klasa raczej tez. Moze macie jakies doswiadczenia?
-------------------- Mocy Dostarcza JETRONIK
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem jak Scirocco, ale Megane 250 z Golfem R DSG idzie łeb w łeb (rolka od 50 km/h):
-------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
Czy wy sie jeszcze nie nauczyliscie, ze nie nalezy brac powaznie zadnego testu w PL gazecie, gdzie udzial bierze jakikolwiek VW??
-------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
![]()
|
|
1) obiektywnie skrzynia DSG jest szybsza od ręcznej
2) Golf R ma więcej mocy 3) nie wiem jak wygląda Scirocco R vs Golf R wagowo, ale podejrzewam, że ogromnych różnic nie ma (max 100kg), ale mocy ciut więcej w Golfie 4) nowa Meggy ma 265 a więc pewnie Scirocco by zostało na prostej - jak na zakrętach? Scirocco R ma "szperę" elektroniczną XDS? mechanicznej chyba nie ma, więc pewnie też by dostało w dupsko od RS265 |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 30 December 2009 ![]() |
Sroka R jedzie lepiej na 1/4 niz golf R wiec pewnie na prostej tez bedzie szybsze niz megane za to po zakretach bedzie troche gorszy niz renault.
-------------------- @CoiloversPL
MR2 Spyder 1ZZ Tor łódź 1:00:9 |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 22 August 2012 ![]() |
Cześć panowie
mam kilka pytanek, mianowicie montował ktoś jakis sportowy wydech + ic ? jakie to są koszta i czy są odczuwalne efekty? ogolnie autko jest kozackie, super się jezdzi ;D |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2010 Skąd: Poznań ![]() |
Nie no PL testy w gazetach to śmiech...
Ostatnio czytałem to porównanie 265 z GT86 śmiech na sali najlepsze że punkty były przyznawane za jazdę w poślizgu... ehhh żal... R jest sporo wolniejsza na torze głupi test 5gear pokazuje ponad 2s różnicy przepaść.... http://www.youtube.com/watch?v=75kL24n30t8 |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 22 August 2012 ![]() |
i jeszcze interesuje mnie BOV, czy ktoś to wkładał ? czy wgl jest taka opcja ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 21 June 2003 Skąd: Płock/W-wa ![]() |
Nie wiem, czy to auto kogoś z forum:
-------------------- Forum Leasing.pl
TDIRACINGTEAM |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Mon, 05 May 2008 Skąd: Warszawa ![]() |
Cześć panowie mam kilka pytanek, mianowicie montował ktoś jakis sportowy wydech + ic ? jakie to są koszta i czy są odczuwalne efekty? ogolnie autko jest kozackie, super się jezdzi ;D koszta 7500k efekt 300KM/380Nm* efekty raczej odczuwalne. *na przykładzie 265KM/360Nm |
|
|
![]()
|
|
To masz chyba trochę słaby program, bo z IC i pełnym wydechem powinno być w granicach 320-330 KM.
(tu wynik 297 KM i 422 Nm na KOŁACH. Wydech ze sportowym katalizatorem) ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2010 Skąd: Poznań ![]() |
KruPin, wiesz coś wiecej o modach kto pisał program itd?
mAbZ coś mi tu nie pasuje, na wykresie na hamowni MT jest 260KM na kołach a po korekcie DIN 330KM |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 05 August 2025 - 16:02 |