![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Thu, 26 August 2010 Skąd: świdnica ![]() |
Obecnie posiadam ST-ka, kupuję meggii z nadzieją że okaże sie poprostu lepsza, bo wygląd mi odpowiada, ale niewiem jak z resztą , mam tylko nadzieję że będzie lepiej jezdził niż ST, więcej mocy i momentu !!!
Nie chciałbym się rozczarować za ponad stówkę PLN, a z ST-ka jestem bardzo zadowolony !!! |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Odżałuj trochę więcej $$$ i kup wersję Cup to się nie rozczarujesz - ST przy niej to zabawka.
Pewnym problemem w tym aucie byłoby dla mnie że jest takie ciche- więcej słychać tam szum kół niż wydech.. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 20 July 2010 ![]() |
Nie szalałem na torze z wyłączoną kontrolą trakcji.
Na codzień, na suchej ulicy nie zauważyłem nadsterowności - może dlatego, że po ulicach szczególnie lubelskich-dziurawych nie poszalejesz. Nawet przy ujęciu gazu w łuku nic specjalnego się nie działo. Natomiast na mokrym jadę powoli bo nie umiem szybko - po aucie 4x4 wogóle nie potrafię się do Fwd na śliskim przyzwyczaić, poza tym to w końcu auto mojej żony i nie chcę go rozwalić. Moja Evelina lubiła zamiatać tyłem, a teraz w Meggi to na śliskim walczę z przodem. Chiptuning fajny - moc o.k. ale wydaje mi się, że momentu trochę za dużo. Chciałbym przewieźć się Focusem R.s - zobaczyć jak sobie radzi z przeniesieniem mocy. |
|
|
![]()
|
|
Tak jak napisał mAbZ - szpera musi być
A ST ma szperę? |
|
|
![]()
|
|
...a i jeszcze serię + cup powinieneś kupić zdecydowaniej poniżej stówki
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
A ST ma szperę? Nie ma i jest przykro podsterowny jak wyłączysz ESP. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
ST niestety nie ma szpery, i jest faktycznie podsterowny bez ESP, ale na codzień nie przeszkadza to aż tak bardzo, a meganę tylko w cup-ie.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą , czy zamówić auto już teraz, czy poczekać do nowego roku i kupić 2011?? właśnie dziś sprzedałem swojego ST-ka ,i będę zimował passatem. lukasz1976 wypowiedz sięjeszcze na temat wrażeń dzwiękowych w aucie( wydech), bo ST brzmiał fantastycznie i troszkę przyzwyczaiłem się to takiego brzmienia . |
|
|
![]()
|
|
mabz podpowiedz jak dołączyć fotkę żeby się pokazywała przy nicku, bo coś mi nie idzie ??
|
|
|
![]()
|
|
Panel kontrolny u góry i potem Edytuj avatar.
Ja w Twojej sytuacji poczekałbym na 2011, ewentualnie zażądał dużego dodatkowego upustu za 2010. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
poszło dzięki !!!
|
|
|
![]()
|
|
powiem wam jeszcze że bardzo mocno zastanawiam się nad foką RS, ale te samochody osiągnęły tak kosmiczne ceny że poprostu szał. przede wszystkim dlatego że skończyła się produkcja i nowy RS wchodzi bodajże w 13 roku, ale będzie to hybryda z 4X4. silnik 2,5 T, nie spełnia EURO 5, więc ST to też już historia !!!
Myślę że rozsądną alternatywą dla foki RS, będzie Megan RS, taką mam nadzieję. |
|
|
![]()
|
|
mabz , czytałem z uwagą twoją relację z prezentacji nowej megi, i zainteresował mnie jeszcze jeden szczegół, a mianowicie odnośnie tych kubełków. Faktycznie się tak prują , jestem ciekawy czy tak samo jest z kubłami w skórze " ekologicznej", czy czasami nie warto zakupić skórzanych. może będą lepsze ??
jeśli ktoś posiada meganę z kubełkami RECARO w skórze to proszę o opinię . |
|
|
![]()
|
|
Dzwięk z wydechu to rodzaj szumu... przy otwartym oknie powyżej 4500 obr to może to zrobi na kimś wrażenie, dla mnie jest beznadziejnie.
Jak dzisiaj zamówisz to i tak dostaniesz auto za 2 miesiące, to chyba lepiej poczekać. Moje fotele są jeszcze całe - jak coś będzie nie tak to obszyję same boki ekoskórą. W salonie w pakiecie z ekoskórą są dodatkowo jakieś bzdety - mnie przynajmniej niepotrzebne. W dniu, w którym kupowałem Megane + Cup + pakiet komfort + automatyczne światła + czarne szyby + Rs. monitor + alarm + Rs. Design (będzie przemalowany) różnica między Renault, a Ford Focus R.S w serii Wynosiła 28000 Pln. To jest ok 25-30% różnicy dla Renault. Tyle że Focus jest lepiej wyposażony (felgi 19, ksenony, i pewnie coś jeszcze) |
|
|
![]()
|
|
Focus ma też bluetooth, sterowanie głosem, system bezkluczykowy, kontrolę ciśnienia w oponach, podgrzewaną przednią szybę.
Nie ma za to koła zapasowego, nacinanych przednich tarcz i 4-tłoczkowych zacisków. Nie ma też sensorów do parkowania w standardzie, a jedynie w pakiecie z DVD, kamerą cofania i nawigacją za ok. 10.000 zł. A Megane RS nie ma xenonów w Polsce?? Ciekawe czego jeszcze nie ma bo cenę ma bardzo atrakcyjną. U mnie w Szwecji Megane RS wcale nie konkuruje z Focusem RS ceną. "Promocyjna" cena z pakietem Cup to 310.000 SEK, a cena Focusa RS to... 310.900 SEK ![]() Tak więc poniżej 100 tys zł za wersję Cup w Polsce to naprawdę bardzo, bardzo tanio. Zresztą co tu dużo szukać- katalogowa cena 200-konnych Type-ów "od zawsze" kształtowała się w PL w granicach 105 tys. zł - to daje pojęcie jak tania jest Meganka RS ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
ma pakiet widoczność kosztuje około 3 500, są tam ledy dzienne i xenony, i inne bzdety, właśnie z tym pakietem chcę kupić, oczywiśćie pakiet cup i comfort
|
|
|
![]()
|
|
Chiptuning fajny - moc o.k. ale wydaje mi się, że momentu trochę za dużo. Chciałbym przewieźć się Focusem R.s - zobaczyć jak sobie radzi z przeniesieniem mocy. Przeniesienie napędu jest rozwiązanie prawie identycznie w obu tych autach. 425 Nm po tuningu nie będzie raczej gorzej przenoszone niż fordowskie 440 Nm. Focus radzi sobie dobrze i torque steer występuje praktycznie tylko podczas przyspieszana na dużych nierównościach/w koleinach. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
...Bluetooth jest...
|
|
|
![]()
|
|
Powiedzcie , czy i do jakich parametrów( moc i moment) można podkęcić megi ??
|
|
|
![]()
|
|
W serii mimo, że brak ksenonów to spryskiwacze lamp przednich są.
System bezkluczykowy razem z czujnikami ciśnienia występuje w pakiecie ze skórą Premium (wtedy bez Cup) lub Turismo (z Cup i Recaro) Do Focusa Rs w Polsce za przednią szybę dopłata 880 Pln, a i o systemie bezkluczykowym w serii nikt w salonie nie wspominał ... reszty nie pamiętam... Katalogowo seryjna Meggi + cup to koszt o.k.108000 ale można się targować |
|
|
![]()
|
|
Na Wyspach robią 300 km i 400 nm
mAbZ pisał o 290 km i 425 nm - czy ta szwedzka firma jest znana i sprawdzona? Bo jeśli coś to wolę wycieczkę do przemiłych Skandynawów niż na hmm.... herbatkę na Wyspy. (chociaż poznałem już kiedyś szwedzką Policję...) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 15 July 2025 - 03:39 |