![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Oczywiście że są różnice (osprzęt, wałki tak jak mówisz, wał korbowy o różnym wykorbieniu - różne pojemności skokowe od 1.6 4cyl. do 3.0 6cyl.). Ale aluminiowy blok i głowica jest ta sama już od 21 lat. Przecież właśnie pisałem, że m.in. blok różni się np. między S60 R a Focusem RS. To jest silnik z różnych modeli nie tylko 850 (i nie był to pierwszy samochód w którym go montowali tylko 960). W 960 montowali z tego co wiem najpierw 6-cylindrowca który brzmiał zupełnie inaczej (pisałem o dźwięku) Dopiero w 1995 zaczęli montować w 960 piątkę, a wtedy już była montowana w 850. Po prostu Volvo skonstruowało jeden silnik ale konkretny na lata. I pakują go do dzisiaj w swoje samochody. Po co zmieniać coś co jest idealne. Zmienia się tylko osprzęt. Żaden producent nie stosuje z tego co wiem takiego rozwiązania dlatego uważam że to niezła ciekawostka. Ten silnik jest spoko, ale najbardziej udane silniki moim zdaniem to K20 Hondy albo 3-litrowe twin turbo BMW. Ta seria silników właśnie została WYCOFANA od nowego roku w Europie z powodu nowej normy emisji spalin. Fabryki Volvo miały nawet kilkutygodniowy przestój z tego powodu. I nie wierz wszystkiemu co ktoś napisał w Wikipedii- tam też są błędy, np.: 2005 - 2011 Ford Focus ST 2009 - 2011 Ford Focus RS Produkcji obu modeli zaprzestano w zeszłym roku. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
Ale ja nie wiem czego sie czepiac skoro silnik udany. A najlepiej wlasnie o tym swiadczy okres produkcji. Tak samo ktos moze sie czepic, ze Mitsu trzepalo blok 4G63 od lat '80 bo, jakby nie patrzec, tak wlasnie bylo. I chyba zly silnik to nie byl
![]() -------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 01 July 2005 Skąd: europa ![]() |
Trzeba sie cieszyc ze silnik ma konotacje z tym sprzed 20 lat i oby jak najwiecej.Bo wtedy robiono porzadne samochody.Kazde nowe wymysly koncza sie coraz wiekszymi problemami uzytkownikow.Maja mniej spalac,byc lzejsze,mocniejsze i sa,tylko ze w gratisie dostajemy takie cuda ze potrafia sie rozleciec po 10k km.
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 17 February 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
jako ciekawostkę dropsa powiem, że Meganka dalej w serwisie - czwarty tydzień:-( ja osobiście straciłem serce do tego francuskiego gówna a od tygodnia również do serwisu. najpierw czekałem prawie 10 dni na części, przyszły w sobotę, poskładali i oczywiście okazało się, że piątka dalej nie wchodzi - brak słów! po kilkugodzinnej naradzie z renault Polska i konsultacji z systemem usterek na całym świecie ustalili, że trzeba dodatkowo wymienić jakąś piastę ale oczywiście status części - Francja!
no ale cóż, jaka marka taki serwis!!!! i cóż z tego, że już nie wytrzymałem napięcia i zrobiłem siwy dym w serwisie skoro dalej czekam i dalej popierd...m Clio 1.2;-( NIGDY WIĘCEJ RENAULT!!!!! -------------------- _http://www.five-fingers.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
jako ciekawostkę dropsa powiem, że Meganka dalej w serwisie - czwarty tydzień:-( ja osobiście straciłem serce do tego francuskiego gówna a od tygodnia również do serwisu. najpierw czekałem prawie 10 dni na części, przyszły w sobotę, poskładali i oczywiście okazało się, że piątka dalej nie wchodzi - brak słów! po kilkugodzinnej naradzie z renault Polska i konsultacji z systemem usterek na całym świecie ustalili, że trzeba dodatkowo wymienić jakąś piastę ale oczywiście status części - Francja! no ale cóż, jaka marka taki serwis!!!! i cóż z tego, że już nie wytrzymałem napięcia i zrobiłem siwy dym w serwisie skoro dalej czekam i dalej popierd...m Clio 1.2;-( NIGDY WIĘCEJ RENAULT!!!!! Tak żeby trochę rozładować napięcie, napiszę, że może powinieneś zapytać w ASO, czy nie mógłbyś zeSWAPować tego clio! ![]() -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 20 July 2010 ![]() |
Może w takiej sytuacji warto się postawić i rządać wymiany całej skrzyni biegów?
Może warto poradzić się jakiegoś prawnika? Swoją drogą jaka kasa takie auto - różnica w cenie z czegoś się bierze. |
|
|
![]()
|
|
No nie przesadzaj.
Pisałem już, że z podobnym wyposażeniem Megane ma prawie identyczną cenę jak Focus. Nie żeby Focus miał jakąś super jakość, ale mechanicznie jednak i owszem. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 August 2010 ![]() |
A mnie się wydaje że każda marka dusząc koszty będzie trzymała lokalny magazyn tylko tych części które musi (są np zalecane przez centralę na bazie statystyki) i tyle. Dodatkowo dealer wymieni to za co mu centrala zapłaci (zazwyczaj). Nasz kolega na turbo do RS-a chyba 5 tygodni czekał. Więc nie jest to przypadłość unikalna dla Renault.
Tak czy inaczej życzę żeby udało im się naprawić autko i śmigało dalej. |
|
|
![]()
|
|
U Ciebie cena jest taka sama - w Polsce jest jednak różnica...
a czy Ford jest dużo lepszy...? cóż nie mam Foki Rs więc trudno mi powiedzieć... Moje doświadczenia z Fordem są takie, że wolę nie ruszać 3 x F (Ford, Fiat, Francja) Ja chciałem kupić Bmw 135i ale coś mi "drobnych" zabrakło... ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jak mi padło turbo w Mondeo TDCI to czekałem też 5 czy 6 tygodni, a przecież to dość popularne auto...
Dzwoniłem do serwisu, że mogę wynająć jakiegoś szybko biegającego Kenijczyka, dać mu plecak i szybko z Koloni z turbo dobiegnie.... ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 10 October 2003 Skąd: Wawa ![]() |
Nie ma co demonizować,
śledzę parę miejsc poświeconych M3RS i taki problem widzę pierwszy raz. Mam nadzieję, że ci to szybko naprawią! Pzdr Luca -------------------- M3RS Cup Bluefin in. Summer <mode on>
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o dostępność części to z Focusem RS jest tak samo- mało co pasuje od normalnego i praktycznie wszystko trzeba sprowadzać z Niemiec.
-------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 21 July 2011 ![]() |
http://tinyurl.com/6eevz6g
кинотеатр премьер тюмень 4d кинотеатр в москве кинотеатр мир барнаул кинотеатр м. калужская кинотеатр олимп спб кинотеатр ульянка познань кинотеатр в харькове кинотеатр знамя челябинск кинотеатр балканский спб терминал бровары кинотеатр спб кинотеатр пик кинотеатр в марьино кинотеатр родина м семеновская кинотеатр кинотеатр ленинград адрес кинотеатр пятая авеню кинотеатр казгуград кинотеатр блокбастер петровка русич кинотеатр белгород кинотеатр экран родео драйв кинотеатр кинотеатр баттерфляй de luxe довженко кинотеатр харьков кинотеатр заневский кинотеатр формула кино горизонт даугавпилс кинотеатр кинотеатр м. войковская кинотеатр сувар в казани кинотеатр искра уфа кинотеатр победа москва кинотеатр калужская кинотеатр в торговом центре облака батерфляй кинотеатр коммунар кинотеатр кинотеатр заря калининград пирамида кинотеатр кинотеатр солярис кинотеатр иллюзион москва кинотеатр софия кинотеатр атмосфера кинотеатр олбани в туле баку кинотеатр кинотеатр спартак афиша кинотеатр витязь на беляево томск кинотеатр факел кинотеатр флоренция г. киев мост сити кинотеатр кинотеатр рубеж в спб кинотеатр в пушкино симферополь кинотеатр |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Thu, 21 July 2011 ![]() |
http://tinyurl.com/6eevz6g
кинотеатр фильмы на английском кинотеатр в рязани сайт кинотеатр москва родина кинотеатр днепропетровск кинотеатр ардагер подольск кинотеатр кинотеатр горизонт город коломна современник кинотеатр пенза кинотеатр online кинотеатр пролетарий кинотеатр казань кинотеатр имени шевченко кинотеатр в одинцово кинотеатр люксор ясенево кинотеатр ролан москва артхаус кинотеатр кинотеатр салават уфа вавилон кинотеатр кинотеатр им. довженко харьков кинотеатр простор уфа кинотеатр мир в нижнем новгороде кинотеатр байда кинотеатр ростов ростов-на-дону кинотеатр им шевченка кинотеатр в тц фестиваль кинотеатр ударник адрес кинотеатр родина телефон кинотеатр мир курск дыбенко кинотеатр кинотеатр тюмень киномир кинотеатр комсомолец кинотеатр волгодонск кинотеатр житомир народный кинотеатр кинотеатр гигант хабаровск люксор кинотеатр липецк омск кинотеатр континент кинотеатр преображенская площадь иллюзион кинотеатр пионер саратов кинотеатр кинотеатр мир балаково кинотеатр москва москва кинотеатр родина вднх кинотеатр кинотеатр им шевченко кинотеатр питер кинотеатр казахстан петропавловск киев кинотеатр харьков позняки кинотеатр химки кинотеатр |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 03 October 2006 Skąd: Kielce ![]() |
Boty też jeżdżą Meganą Rs ??
![]() -------------------- STOP PIJANYM KIEROWCOM
Ford Focus TDCi 123KM@327Nm |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 10 October 2003 Skąd: Wawa ![]() |
Znalazlem w sieci fajne testy przeprowadzone przez Hiszpanów ;-)
Tu wynik porównania na torze Inta M3RS Cup z Leonem Fr. http://motor.terra.es/pruebas-coches/artic...cupra-55053.htm Przy okazji można porównać z innymi autkami. Ciekawe sa też wyniki wykonanych pomiarów "dynamicznych" łącznie z pomiarem mocy. http://motor.terra.es/pruebas-coches/artic...55053-datos.htm Jest też focus Rs. http://motor.terra.es/pruebas-coches/artic...51308-datos.htm Pzdr Luca -------------------- M3RS Cup Bluefin in. Summer <mode on>
|
|
|
![]()
|
|
Focus ma 100Nm więcej więc wydawałoby się, że powinien być dużo szybszy od Megane/Leon....
Czasy wskazują co innego - chyba że coś źle czytam... ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zastanawiające, że każdym autem ci hiszpańscy artyści osiągali gorsze czasy np. do 100 niż dane fabryczne.
A Focusem wyszło in to "najlepiej"- bo aż o pół sekundy gorzej niż powinno. I z resztą pomiarów podobnie. Z mojego doświadczenia, z 50 km/h w górę Megane dostaje w D aż przykro patrzeć. Wg nich od 60 do 120 jest odwrotnie. Ciekawostka. Stańcie na kresce z Focusem to zobaczycie- a jeszcze jak wam bieg nie wejdzie... ;-D -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
No właśnie może mieli zepsutego Focusa?
Nie zdziwiłbym się - miałem 2 Fordy więc jest to prawdopodobne... |
|
|
![]()
|
|
U mnie w Meganie 14000 - biegi jeszcze wchodzą...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 18 July 2025 - 07:36 |