![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 20 July 2010 ![]() |
... a co się stało?
mogę wykonać zabudowę suba w koło zapasowe z miejscem na piecyk... ale trzeba wyciągnąć rca z fabrycznego radia bo po high jest średnio (chociaż zewnętrzny piec nawet po high to przepaść w stosunku do serii), no i warto większe dziurki w drzwiach... mam audio już 8 m-cy, więc czas na zmiany... - jeśli są zainteresowani to mogę przesłać fotki, specyfikację i odsprzedać moje graty... |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 17 February 2004 Skąd: Sosnowiec ![]() |
... a co się stało? mogę wykonać zabudowę suba w koło zapasowe z miejscem na piecyk... ale trzeba wyciągnąć rca z fabrycznego radia bo po high jest średnio (chociaż zewnętrzny piec nawet po high to przepaść w stosunku do serii), no i warto większe dziurki w drzwiach... mam audio już 8 m-cy, więc czas na zmiany... - jeśli są zainteresowani to mogę przesłać fotki, specyfikację i odsprzedać moje graty... no nie powiem bo ładnie najadłem się strachu...w zeszły piątek odebrałem Megankę po południu z montażu układu wydechowego, pół godziny spokojnej jazdy a później testy dźwiękowe;-) przy wyższych obrotach, zresztą bajka:-) no i daję w palnik, jeden, dwa, trzy a tu nagle check engine, za chwilę jakieś sygnały dźwiękowe, zatrzymuję się a spod maski się kopci, spod silnika coś się leje, temp. oleju 116 stopni itd! oczywiście pierwsza myśl, że za dużo mocy, że coś się stało przez wydech itd, naprawdę nieprzyjemne uczucie, niemniej jednak zachowałem zimną krew, podzwoniłem, obejrzałem i cała woda z chłodnicy się wylała! po głębszym zastanowieniu i obawie (Soft i wydech) zadzwoniłem po assistance i w nocy odwieźli furę do serwisu. Już o 10 nastepnego dnia dadzwonił pan z zaproszeniem po odbiór auta, okazało się (zgodnie z przypuszczeniami), że jakiś wężyk od chłodnicy nie wytrzymał ciśnienia i najzwyczajniej puścił na złączce, wymienili na "porządniejszy", mało tego, tłumaczyli to wadą fabryczną, heh..reasumując, strachu się najadłem ale wszystko dobrze się skończyło:-) p.s. byłbym zainteresowany tym audio bo seryjne po prostu nie gra;-( -------------------- _http://www.five-fingers.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2010 Skąd: Poznań ![]() |
markietelli a jaką opcję wybrałeś audio standard czy Arkamys?
lukasz1976 to samo pytanie mam do Ciebie dodatkowo poproszę na PW wszelkie info o przeróbkach i wskazówkach co do montażu audio w RS, z tego co się orientowałem niestety nie ma możliwości wymiany jednostki sterującej i wszystko trzeba podpinać pod seryjne radio... ;/ |
|
|
![]()
|
|
Arkamsys i funkcje ma super tylko jakość dźwięku jest koszmarna (a nie jestem jakimś audiofilem). W Focusie miałem standard i grało super w porónianu z Meganką ale podobno wszystki eRanault tak mają;-(
-------------------- _http://www.five-fingers.pl
|
|
|
![]()
|
|
Złapałem Megi z placu... mam zwykłe radio. Wszystkie Renie mają podłe radia, a poza tym są to auta które nie grają.
Ja zasilam wzmacniacz Dls Ra z kabli głośnikowych ale lepiej wyciągnąć z radia wyjścia rca. Piec ma 3 kanały w kole sub Dls Rw10, drzwi wytłumione i zamontowane Alpine F1 15cm tak więc trzeba było pociąć tapicerkę, tweetery Dls Noblieum w trójkątach od lusterek ale to beznadziejne miejsce muszą być daleko przy szybie. Ja też wielkim audiofilem nie jestem ale lubię jak fajnie gra... tyle że największym ograniczeniem jest oem radio... no i podły plastik tapicerki oraz wysokie umiejscowienie wooferów. Teraz chcę sprzedać piec, sub ( z całą zabudową ), a zamontować wzmacniacz 2 kanałowy i zrobić tylko drzwi ale na 20cm wooferach... |
|
|
![]()
|
|
... seryjne radio da się wymienić... ramki na aledrogo ale przestanie działać, pilot zestaw głośnomówiący i rs monitor,
można zamontować 2 radio w schowku... Arkamys ma inny scalak mocy i psełdo procesor dzwięku oraz tweetery w desce, szkoda że dynamika dzwięku taka sama choć moc teoretycznie wyższa... dzrwi wytłumiac ruskim Standartplasem... |
|
|
![]()
|
|
Drugie radio w schowku kiepska sprawa beznadziejna obsługa będzie.
A RS-monitor jest sterowany poprzez radio? Co do sterowania pilotem i zestawem BT myślę że to najmniejszy problem wystarczy odpowiedni interfejs. |
|
|
![]()
|
|
Z tego co się orientuję po odpięciu radia gaśnie monitor na środku...
pewnie wszystko się da... wystarczy dobry "władca prądów" i sobie poradzi, Ja jestem za opcją wyciągnięcia z radia wyjść rca (czincz), nie zrobiłem tego u siebie bo się zastanawiałem czy nie kupić Arkamysa ale zakup ten nie ma sensu. Teraz ponieważ planuję zmiany to przy okazji załatwię ten temat. Sporo się namęczyłem nad zabudową bagażnika tak aby podłoga była idealnie płaska i na tym samym poziomie, koło zapasowe zostało w aucie, zmieścił się piec no i obudowa na bas ma 24l objętości. Swoją drogą to już parę Rs-ów ma audio, popatrz na stronkę Extremecaraudio. chętnie sprzedam zabudowę bagażnika ponieważ się namęczyłem nad drzwiami i wyszły pancerne tak więc zniosą woofery 20cm... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Bez urazy, ale audio w takim aucie naprawdę jest sprawą drugorzędną.
To auto powinno być ujeżdżane na torze, a nie dociążane wielkimi głośnikami ![]() Do tego lepiej nadaje się Golf... -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Z wagą masz rację... zabudowa bagażnika i wytłumienie drzwi waży gdzieś 50 kg
Swoją drogą to nie byłem Meggi na torze... p.s ale ja ostatnio mocno schudłem ponad 10kg |
|
|
![]()
|
|
chociaż z drugiej strony auta z napędem na przód o mocy 250-300 km to lizanie cukierka przez papierek,
najlepsze do podrywu pod gimnazjum czy liceum |
|
|
![]()
|
|
... oczywiście nie chcieałem nikogo urazić ... mam nadzieję że traktujemy wpisy z dystansem...
|
|
|
![]()
|
|
mAbZ, sam wiesz że 80% swojego życia te auta użytkowane są na co dzień bo gdyby tak nie było to kupilibyśmy po jakimś zaklatkowanym EVO, STI czy BMW i upalali je na torze a w garażu stałoby jakieś A4 w kombi w dieselku do codziennej jazdy do pracy.
Ja rozważam jedynie wymianę istniejącego już audio na lepsze co nie zmienia przecież wagi auta, nie biorę w ogolę pod uwagę budowy demo cara tylko delikatną modyfikację już istniejącego zastępując go jeszcze raz podkreślam nowym jednym słowem jedno OUT drugie IN zmiana wagi? max 5kg mniejsze śniadanie i OK ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 17 November 2002 Skąd: warszawa ![]() |
co do gwarancji, oczywiście mam "zaprzyjaźniony" serwis także raczej bez stresu, jeżeli chodzi o wydech to nie mieli żadnych obiekcji a nawet poprosili o demonstrację pod salonem;-), oczywiście tracę automatycznie gwarancję ale tylko na wydech ale jakby nie było mam taką z MG Motorsport także bez stresu:-) co do softu, gdyby się coś stało z silnikiem, tudziez jego podzespołami to oczywiście dzięki Bluefinowi w ciągu 5 minut wgrywam seryjny i po temacie - podobno nie ma żadnego śladu, jeżeli chodzi o codzienne serwisowanie to oddaję auto w pełni "uzbrojone", chociaż nie ukrywam, że miałem ostatnio dylemat ale o tym za chwilę:-) tak myślałem z gwarancją, trzeba rzeźbić chociaż nie ukrywam, że miałem ostatnio dylemat ale o tym za chwilę:-) a co za dylemat miałeś |
|
|
![]()
|
|
Sebalenk:
Jeśli masz Arkamys i chcesz żeby było lepiej to: Wyciągasz sygnał rca z radia, podpinasz 2 kanałowy wzmacniacz i montujesz dobry system w przednie drzwi oczywiście wytłumiając je... jeśli ma być naprawdę fajnie to przerabiasz drzwi tak aby zamontować woofery 16,5cm (fabrycznie 13cm) Jeśli nie masz Arkamysa: na początek kup za 50 pln fabryczne wysokotonówki, instalacja jest fabrycznie wpięta - ale efekt będzie do bani więc proponuję postąpić od razu jak wyżej.... oczywiście można to rozwijać o subwoofer , wielokanałowy piec , aktywki itd. Ale właśnie nie chodzi o to zeby nawrzucać 200 kg w zabudowy wytłumiać dach podłogę i cały samochód, bo rozumiem, że wszyscy myślimy o tym zeby fajnie zagrało, a nie o zawodach car audio.... Ja nigdy nie miałem seryjnego audio ale wszystko się zmienia bo nigdy również nie miałem w samochodzie seryjnego zawieszenia a w Megi seria mi wystarcza.... |
|
|
![]()
|
|
Sebalenk:
Jeśli masz Arkamys i chcesz żeby było lepiej to: Wyciągasz sygnał rca z radia, podpinasz 2 kanałowy wzmacniacz i montujesz dobry system w przednie drzwi oczywiście wytłumiając je... jeśli ma być naprawdę fajnie to przerabiasz drzwi tak aby zamontować woofery 16,5cm (fabrycznie 13cm) Jeśli nie masz Arkamysa: na początek kup za 50 pln fabryczne wysokotonówki, instalacja jest fabrycznie wpięta - ale efekt będzie do bani więc proponuję postąpić od razu jak wyżej.... oczywiście można to rozwijać o subwoofer , wielokanałowy piec , aktywki itd. Ale właśnie nie chodzi o to zeby nawrzucać 200 kg w zabudowy wytłumiać dach podłogę i cały samochód, bo rozumiem, że wszyscy myślimy o tym zeby fajnie zagrało, a nie o zawodach car audio.... Ja nigdy nie miałem seryjnego audio ale wszystko się zmienia bo nigdy również nie miałem w samochodzie seryjnego zawieszenia a w Megi seria mi wystarcza.... |
|
|
![]()
|
|
a tak z innej beczki, jakby ktoś chciał polatać to jest testówka w Katowicach:-)
![]() -------------------- _http://www.five-fingers.pl
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 12 November 2003 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję, jeśli RS monitor będzie działał to dobra wiadomość,
a mój serwis twierdził, że się nie da... ![]() |
|
|
![]()
|
|
co do audio to jestem już umówiony na przyszły tydzień, próbowałem się przyzwyczaić ale po prostu się nie da a nawet więcej - zaczyna mnie toi irytować!
żeby sobi epolepszyć nastrój, nakręciłem obiecane filmiki, w sumie kręcąc je, pierwszy raz usłyszałem co się dzieje na zewnątrz - w przeciwieństwie do systemu audio ukłąd wydechowy to ambeozja dla uszu;-) we wnątrz auta właściwie tylko delikatnie nabrał basowego pomruku dlatego nie zdawałem sobie sprawy co się dzieje na zewnątrz przy pełnym ogniu:-) dodam jeszcze , że fura chyba wciąż dociera się bo problemy z trakcją nasilają się z biegiem czasu (i nie mam tu na myśli zużytych opon;-p) - idzie do przodu jak ZŁY:-) acha, jutro bierzemy na 2h testówkę także zrobię parę porównań, chociaż jestem na 100% pewien, że nie zrywało w serii przy 5 tys obrotów na drugim biegu przyczepności, hm:-) http://www.youtube.com/watch?v=aevhvat_bK0 http://www.youtube.com/watch?v=veWTD-kocKY oj, widzę, że po wrzuceniu na youtube dzwięk dużo stracił na jakości:-( -------------------- _http://www.five-fingers.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 21:42 |