![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 14 December 2004 Skąd: krakow ![]() |
No właśnie sam nie mam pojęcia o co chodzi z ta rura bo tak naprawdę żadnego zadania nie spełnia. Może jedynie działać na zasadzie jakiegoś zaworu bezpieczeństwa ze gdy coś za dużo zapompuje to wtedy tamtędy upuszcza ciśnienie z węża. Aczkolwiek dmuchalem kompresorem i nic nie przepuszcza
![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 10 October 2003 Skąd: Wawa ![]() |
Ta rura, to sound pipe, który ma przekazywać dzwięk do wnętrza pojazdu.
-------------------- M3RS Cup Bluefin in. Summer <mode on>
|
|
|
![]()
|
|
Czyli tak jak myśleliśmy
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 26 October 2011 Skąd: Kraków ![]() |
koledzy mam takie pytanie, czy w megance normą jest ze skrzynia biegów opada na łapie? bo już 3 raz mi sie to przytrafiło...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 20 November 2013 Skąd: Warszawa ![]() |
Ja tam w poprzednim modelu nie miałem takiego problemu ze skrzynią ale słyszałem, że faktycznie tak się działo. Szczególnie u osób często upalających na torze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 24 November 2011 Skąd: Wawa ![]() |
W wawie jest punkt, gdzie można oddać poduchę do usztywnienia (koszt około 150-200zł). Ja nie narzekam, odkąd oddałem tam poduchę, zapomniałem o problemie z nią. I nie jest to przypadłość tylko RS'ów, ale każdego modelu Renault. Te poduchy po prostu słabo znoszą agresywną zmianę biegów
![]() -------------------- Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015 Mazda 6Speed - jest |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 July 2010 Skąd: Wisła ![]() |
to czekać kiedy mi spadnie skrzynia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Z mojej skromnej wiedzy wynika że tak - to była też częsta przypadłość poprzedniego modelu. Vibra Technics z UK produkuje sztywne łapy skrzyni (choć mało nie kosztują jak widać w linku poniżej) http://www.ebay.pl/itm/VIBRA-TECHNICS-TORQ...0-/310670492875 No nareszcie. Żałuję, że jej nie było dostępnej rok temu jak tuningowałem auto. Miałem poduchę tej samej firmy w Focusie i zrobiła dużą różnicę dla precyzji zmiany biegów. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
W Focusie miałem tylko tylną a różnica i tak była duża.
Do RS250/265 Vibra Tech ma też tylko tą jedną. http://www.vibra-technics.co.uk/renault/megane_rs250 -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Bo tak naprawdę reakcyjna jest najwazniejsza. Więc jeśli już ktoś z was chce wydawać pieniądze na takie rzeczy to w zupełności wystarczy tylko dolna. Gwarantuje ze niczego ponad wymiana dolnej mnie odczujecie a przynajmniej choć minimum komfortu zostanie zachowane. Jak jest za sztywno to napierdziela buda tak ze srubki sie same odkrecaja.
|
|
|
![]()
|
|
chyba nie do końca jasno sie wyraziłem:) chodzi mi o mocowanie skrzyni do podłużnicy ( mniej więcej pod obudową akumulatora) to co na zdjęciu:
![]() Dwa razy popuściła sie śruba i wystarczyło ja dokrecić a za trzecim razem śruba pękła i skrzynia oparła się o wahacz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2010 Skąd: Poznań ![]() |
Mi się zerwała dokładnie ta śruba pod akumulatorem podczas jazdy A2 przy przebiegu ok 20k. Koledze padła już też 2x ta sam śruba.... Charakterystyczne jest to że cała buda wpada w rezonans i auto chodzi jakby nie miało tłumików. Podobno przez to że śruba się zerwała została uszkodzona obudowa skrzyni biegów ale nie było konieczności jej wymiany.
|
|
|
![]()
|
|
Ciekawe czy to przez polskie dziury?
BTW, znalazłem taki rysunek poglądowy. To śruba nr 17 na rysunku? http://renault.epcdata.ru/megane3/18716/me...lya/01033123/3/ -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
A jak Ci puscila ta łapą od skrzyni to nie wyciągnęlo połosi??? Bo u mnie jak pękła i silnik opadl to wyciągnęlo polos.
|
|
|
![]()
|
|
Ja bym obstawiał śrube nr 5, no na szczęście tylko opadła bo nie chce mówić co by się stało z 5 osobami na autostradzie przy prędkości autostradowej gdyby pół oś wywaiło... Ale podobno porysowany jest dzwon skrzyni. Byłem w drodze do Warszawy więc wstawiem auto do ASO i u siebie w ASO jeszcze nie byłem żeby sprawdzić co i jak. No ae podsumowując mega lipa bo gdyby faktycznie ośke wypier***...
|
|
|
![]()
|
|
sebalenk dokladnie o to mi chodzi. cala buda wpada w rezonans. dziwne bo sruba jest z klejem. jestem wlasnie w aso zobacze co wymysla... moze jakas druga nakretka kontrujaca pomoze. co do obudowy skrzyni to jak skrzynia spadla na wahacz to na obudowie zrobilo sie minimalne "pekniecie". z poloskami wszystko ok
|
|
|
![]()
|
|
na rysunku to sruba nr 17
|
|
|
![]()
|
|
17 to od "góry" będzie 5 jest lewa strona dół, chyba? No u mnie też niby obudowa dostała RP stwierdziło że nie ma potrzeby nic więcej robić. Zapytaj w ASO czy jest w ogóle możiwość żeby póośki wypadły? Bo to skrzynia opada a nie silnik.
A kontra nic nie da bo u mnie i u kolegi śruba pękła... |
|
|
![]()
|
|
U mnie nie na żadnego pęknięcia ale w miejscu gdzie spadła na wahacz jest odbite delikatnie. Jeśli chodzi o połoske to wyciągnęlo ja przy przegubie wewnętrznym , rozerwalo mieszek i wyszły kamienie.
Tam nie ma jak dać żadnej nakretki z tego co pamietam bo od dołu w odlewie jest mało miejsca. Ja rozumiem za skrzynia opada ale skrzynia opada razem z silnikiem przecież na dół i oczywiście ze jest mozliwe żeby wyciągnęlo połoske ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
5 to śruba od dolnej poduszki (ten zamiennik Vibra Tech).
Element ze zdjęcia Molo trzymają śruby 17 i 14, a właściwie chyba tylko 17. Wklejam rysunek, żeby było wiadomo o czym mówię: ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 23:09 |