![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 20 November 2013 Skąd: Warszawa ![]() |
Są 2 rodzaje zaworów: wastegate i blow-off. Ten pierwszy masz zamontowany seryjnie i nie ma sensu go zmieniać IMO. Blow-off montuje się razem z jakimś systemem podtrzymania obrotów turbo, a to grubsza przeróbka, żeby miała sens inny niż dla szpanu (dźwięku) Bez systemu podtrzymania turbo, zawór blow-off raczej może pogorszyć reakcję na pedał gazu. A na pewno nie polepszy. Jeśli o navi chodzi, to większość z nas ma raczej RS Monitor zamiast niej. Do tegorocznego faceliftu dawało się niestety tylko zamówić albo to, albo to. Gratulacje dobrego wyboru. Jak nie masz grubej D to nie pożałujesz tych Recaro ![]() No nie mam hehe zastanawia mnie czy można założyć rs monitor w serwisie i koszt pewnie spory, pytanie czy warto tyle zapłacić? pewnie tak!! ale czy warto słono za to płacić ? |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Megane z tego co wiem ma wastegate, kierujące nadmiar do wydechu.
Dump valve = blow off czyli para do atmosfery. A przynajmniej tak mi tłumaczył mechanik. Tak czy inaczej, raczej niewielki sens zmiany seryjnego zaworu jeśli równocześnie nie robi się grubego tuningu. Bzyku odpowiadał, że praktycznie nie ma możliwości dołożenia RS Monitora. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Megane z tego co wiem ma wastegate, kierujące nadmiar do wydechu. Dump valve = blow off czyli para do atmosfery. A przynajmniej tak mi tłumaczył mechanik. Tak czy inaczej, raczej niewielki sens zmiany seryjnego zaworu jeśli równocześnie nie robi się grubego tuningu. Bzyku odpowiadał, że praktycznie nie ma możliwości dołożenia RS Monitora. Taki ciekawy artykuł http://www.proracingtechnology.com/html/dv_ver_bov.html |
|
|
![]()
|
|
Megane z tego co wiem ma wastegate, kierujące nadmiar do wydechu. Dump valve = blow off czyli para do atmosfery. A przynajmniej tak mi tłumaczył mechanik. Tak czy inaczej, raczej niewielki sens zmiany seryjnego zaworu jeśli równocześnie nie robi się grubego tuningu. Bzyku odpowiadał, że praktycznie nie ma możliwości dołożenia RS Monitora. Taki ciekawy artykuł http://www.proracingtechnology.com/html/dv_ver_bov.html |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
mAbZ, zmień mechanika... WG służy do sterowania doładowaniem, a BOV/DV upuszcza ciśnienie po odjęciu gazu(BOV atmosferyczny, DV recyrkulacyjny)...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
mAbZ, zmień mechanika... WG służy do sterowania doładowaniem, a BOV/DV upuszcza ciśnienie po odjęciu gazu(BOV atmosferyczny, DV recyrkulacyjny)... Racja, pomieszałem. Przynajmniej przy okazji czegoś się nauczę ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
I o to chodzi
![]() Witam ponownie :-) znalazłem kilak ciekawych opcji montażu i przeróbki Car Audio w Megane jedna profesjonalna, przynajmniej tak wygląda druga budżetowo niska amatorka. http://www.strefacaraudio.pl/topic/29872-p.../?hl=megane+iii http://www.strefacaraudio.pl/topic/34383-m.../?hl=megane+iii w prawdzie to nie Megane RS ale konstrukcyjnie drzwi w okolicach głośnika raczej tak samo |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Fri, 08 February 2013 ![]() |
Na moto.pl wydłubali skądś cennik poliftingowy - 106 550zł. Na renault.pl jeszcze nie ma, u dealerów chyba też (a przynajmniej do mnie nie dzwoni dealer, u którego jeździłem GT220 i miał się kontaktować, jak tylko będzie miał nowe liczby).
CYTAT Renault Megane hatchback - cennik: ![]() Renault Megane Grandtour - cennik: ![]() Renault Megane Coupe - cennik: ![]() Renault Megane R.S. - cennik: ![]() (źródło) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 24 November 2011 Skąd: Wawa ![]() |
nowe GT będzie miało 220KM?
-------------------- Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015 Mazda 6Speed - jest |
|
|
gość_michas_j_* |
![]()
|
![]() |
A ja tak czytam i czytam i zastanawiam się czemu ten cały wątek znajduje się właśnie w tym dziale, a nie w odrębnym np. "Renault Sport"
![]() pzdr, Mis. |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Fri, 08 February 2013 ![]() |
nowe GT będzie miało 220KM? "Nowe stare" GT 220, takie jak poniżej. Swoją drogą, auto szału nie robi, spodziewałem się po nim trochę więcej (równolegle testowałem Focusa ST Mk3 kombi i przy nim Megana sprawiała wrażenie "niedokończonej"). Ale chyba mechanicznie się nic nie zmieniło - tylko front nowy. Szkoda. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mam jeszcze jeden teścik Renault RS CYTAT Jak można wykorzystać tą dużą moc w tak lekkim przednionapędowym samochodzie? Trochę pomaga ESP, ale tak naprawdę duże przyspieszenia możliwe są jedynie na suchych prostych drogach. Kiedy próbujemy poszaleć w zakrętach albo na trudniejszej nawierzchni, daje o sobie znać konstrukcja samochodu. Biedak testował egzemplarz bez szpery ![]() Poza tym, jaki kierowca uważa że "ESP pomaga" w jeździe? ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 05 July 2011 Skąd: ZabrzE ![]() |
Stobej mi auto po lifcie przyjedzie na 7 tydzień noweg roku, jak cos to PW
![]() |
|
|
![]()
|
|
Panowie i Panie
Mam pytanie, jakie opony zimowe polecacie do RS-a? rozmiar to chyba założę 18 cali chyba , że zmieści się 17, czy macie może doświadczenia z jakimś konkretnym modelem ? Bo tak patrzę na mokrym ze względu na moment obrotowy RS-ka lubi tracić przyczepność ciekawy jestem co będzie w zimie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 02 August 2012 ![]() |
w poprzednim sezonie testowałem pirelli sotto zero II, cena ok. 1K. bardzo przyzwoicie na suchym i na śniegu, na mokrym dostatecznie... ale cudów się nie spodziewałem. W tym roku testuje nową serię sotto zero III. generalnie... polecam. ale z limitem 2600 może być niełatwo. Polecam też Vredestein WINTRAC XTREME S
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 July 2010 Skąd: Wisła ![]() |
Panowie i Panie Mam pytanie, jakie opony zimowe polecacie do RS-a? rozmiar to chyba założę 18 cali chyba , że zmieści się 17, czy macie może doświadczenia z jakimś konkretnym modelem ? Bo tak patrzę na mokrym ze względu na moment obrotowy RS-ka lubi tracić przyczepność ciekawy jestem co będzie w zimie ![]() jeżdze w warunkach górskich na Uniroyalu MS Plus 66 225/40 r18 bardzo dobra opona cena około 600 za sztuke |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|