Shoutbox 0 nowych PW 

141 Stron V  « < 98 99 100 101 102 > »   
Reply to this topicStart new topic
> [Foto+Film] Nowa Megane RS 250/265, premiera i track day
mAbZ
post Wed, 18 Sep 2013 - 09:08
Post #1981

Forum Homee

Tak, wstawki tym razem będą seledynowe tongue.gif

--------------------
Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 18 Sep 2013 - 09:08
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Toldi
post Fri, 20 Sep 2013 - 10:28
Post #1982

Forum Homee

same nowe wozy widze.....kurcze a mogli taki fajny event zrobi, tyle RS'ów w Warszawie jeździ wink.gif

--------------------
Sociedad Espanola Automoviles de Turismo
był: Toledo T.U.R.B.O 1.8 20VT GT28R
VW Golf VII R Tornado Red 400/500 - Mistrz Polski Street AWD 2016
Audi RS4 B8 450HP

+Quote Post
Muzykancik
post Fri, 20 Sep 2013 - 14:50
Post #1983

Frequent User

Shymek, nie wierze w 2-3 dni, jestem w stanie uwierzyc w 7dni...

--------------------
gg 4727283 , mail: mpolec@motopartner.pl :)

+Quote Post
Jumich
post Fri, 27 Sep 2013 - 07:04
Post #1984

Rookie

No panowie, za godzinę odbieram nowiutkiego czarnego RS. Oczywiście wrzucę fotki jak już minie pierwszy szok. Pozytywny mam nadzieję.

--------------------
-------------
Megane RS, rocznik 2013, 2.0T, 265 km

+Quote Post
Jumich
post Sun, 29 Sep 2013 - 13:03
Post #1985

Rookie

Dobra, zdjęć jeszcze nie wklejam bo nie mam kiedy zrobić sesji, a cykanie telefonem to profanacja ;-) Zrobiłem moją brunetką prawie 150 kilometrów więc mam już kuuupę doświadczeń ;-)
A na poważnie; auto mnie po prostu urzekło. Póki co dopiero się poznajemy, ale wygląda mi to na miłość od pierwszego wejrzenia.

Pytanie do specjalistów; czy w waszych RSkach macie system start/stop? Ja mam i dla mnie to masakra. Wyczytałem jak to ustrojstwo wyłączyć i zrobiłem to czym prędzej. Tyle tylko, że muszę to wyłączać za każdym razem kiedy odpalam auto. Wyłączenie nie działa permanentnie tylko od startu silnika do jego wyłączenia. Czy mam rację, że nie da się tego sezaktywować na stałe?

--------------------
-------------

+Quote Post
molo_
post Sun, 29 Sep 2013 - 13:55
Post #1986

Forum Killer

CYTAT(Jumich @ Sun, 29 Sep 2013 - 13:03) *
Dobra, zdjęć jeszcze nie wklejam bo nie mam kiedy zrobić sesji, a cykanie telefonem to profanacja ;-) Zrobiłem moją brunetką prawie 150 kilometrów więc mam już kuuupę doświadczeń ;-)
A na poważnie; auto mnie po prostu urzekło. Póki co dopiero się poznajemy, ale wygląda mi to na miłość od pierwszego wejrzenia.

Pytanie do specjalistów; czy w waszych RSkach macie system start/stop? Ja mam i dla mnie to masakra. Wyczytałem jak to ustrojstwo wyłączyć i zrobiłem to czym prędzej. Tyle tylko, że muszę to wyłączać za każdym razem kiedy odpalam auto. Wyłączenie nie działa permanentnie tylko od startu silnika do jego wyłączenia. Czy mam rację, że nie da się tego sezaktywować na stałe?

przez 3 tysiace docieraj silnik nie przekraczając 3 tys. obrotów, taka dobra rada smile.gif

+Quote Post
jackkpl
post Sun, 29 Sep 2013 - 14:09
Post #1987

I live here !

CYTAT(molo_ @ Sun, 29 Sep 2013 - 13:55) *
przez 3 tysiace docieraj silnik nie przekraczając 3 tys. obrotów, taka dobra rada smile.gif

znowu mity o docieraniu?

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
Jumich
post Sun, 29 Sep 2013 - 14:13
Post #1988

Rookie

molo_ za późno ;-) Poza tym samochód to dla mnie takie samo urządzenie jak każde inne. Ma gwarancję, a w tej ani słowa o potrzebie docierania. Jasne, że nie katuję go od początku, ale jakoś nie bardzo paraliżuje mnie kwestia docieraia. Mimo to dzięki za radę. A w kwestii start / stop ktoś się wypowie?

--------------------
-------------

+Quote Post
molo_
post Sun, 29 Sep 2013 - 17:01
Post #1989

Forum Killer

CYTAT(Jumich @ Sun, 29 Sep 2013 - 14:13) *
molo_ za późno ;-) Poza tym samochód to dla mnie takie samo urządzenie jak każde inne. Ma gwarancję, a w tej ani słowa o potrzebie docierania. Jasne, że nie katuję go od początku, ale jakoś nie bardzo paraliżuje mnie kwestia docieraia. Mimo to dzięki za radę. A w kwestii start / stop ktoś się wypowie?

urządzenie urządzeniem, ale wiekszość egzemplarzy dobrze docieranych, wykazuje wiekszą moc niż fabryka smile.gif

+Quote Post
Pmarcin
post Sun, 29 Sep 2013 - 17:29
Post #1990

Super User

Etam, ja od samego poczatku dokrecalem auto do 5-5,5tys obr czyli wedlug teorii zle, a auto pokazalo 280ps

--------------------
Golf VII R 400+

+Quote Post
Jumich
post Sun, 29 Sep 2013 - 18:05
Post #1991

Rookie

o też sobie na hamownię pojadę, a co! BTW... będę wdzięczny za info w temacie start / stop.

--------------------
-------------

+Quote Post
MRS
post Sun, 29 Sep 2013 - 21:34
Post #1992

Rookie

Witam wszystkich. Z tego co mi wiadomo to funkcję s/s musisz dezaktywować po każdorazowym odpaleniu autka wink.gif taki urok tej funkcji.

+Quote Post
MRS
post Sun, 29 Sep 2013 - 21:39
Post #1993

Rookie

CYTAT(Jumich @ Sun, 29 Sep 2013 - 14:13) *

Nie wiem jak w gwarancji ale w instrukcji obsługi cosik jednak pisze o docieraniu wink.gif

+Quote Post
Jumich
post Mon, 30 Sep 2013 - 08:43
Post #1994

Rookie

a w którym miejscu instrukcji to zapisano? Wydaje mi się, że przeczytałem całą i nie widziałem takiego zapisu

--------------------
-------------

+Quote Post
m!xeR
post Mon, 30 Sep 2013 - 09:52
Post #1995

Forum Killer

Inna sprawa, że jest coś takiego jak "docieranie na ostro" ;-)

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
mAbZ
post Mon, 30 Sep 2013 - 09:56
Post #1996

Forum Homee

A babcia emerytka wzięła kostkę masła ze sklepu i jej nie złapali. Czy to znaczy, że masło jest za darmo? biggrin.gif

To, że ktoś jeździł autem jak wariat od odebrania z salonu i silnik nie rozpadł się drugiemu właścicielowi,
to jeszcze żaden dowód na to, że auta nie należy docierać. Cytuję instrukcję obsługi - i koniec tematu:

CYTAT
Up to 600 miles (1,000 km), do not exceed 78 mph (130 km/h) in top gear or 3,000 to 3,500 rpm.
You may only expect top performance from your vehicle after approximately 1,800 miles (3 000 km).

CYTAT(Jumich @ Mon, 30 Sep 2013 - 08:43) *
a w którym miejscu instrukcji to zapisano? Wydaje mi się, że przeczytałem całą i nie widziałem takiego zapisu

"Drivers Handbook, rozdział 2.2" do pobrania tutaj:
http://www.e-guide.renault.com/837_6_ENG_D...notices_ENG.zip
(plik NU837-6_ENG.pdf w ZIP-ie)

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
jackkpl
post Mon, 30 Sep 2013 - 13:01
Post #1997

I live here !

Zalecenia producenta sa czesto dla dobra jego,a nie uzytkownika.
Wiadomo, ze jak zrobili jakis fuckup na linii montazowej, to lepiej zeby to wyszlo przy 50km/h (np wyciek pompy ABS - zdazylo sie w nowym nissanie), niz przy 220km/h.

http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm

Po krotce, zeby sie pierscienie dotarly, to musza miec duza sile docisku. Sile docisku zapewnia cisnienie w cylindrze , czyli duze obciazenie. Bez obciazenia pierscienie nie maja szansy sie dotrzec.
Kolejna kwestia jest taka,ze silniki w nowych samochodach nie sa "nowe", tylko sa uruchamiane i docierane w fabryce.

--------------------
-Poznań 1:44.1 (extreme) -Łódź 54.6 -Pomorze 40.19 -Toruń 28.4 -Koszalin 48.9 (extreme)

+Quote Post
Jumich
post Mon, 30 Sep 2013 - 13:29
Post #1998

Rookie

Dziś raz jeszcze doczytam instrukcję, ale nie zauważyłem takiego zapisu. Mało tego, jest np. zalecenie wymiany oleju po 20 000 Km a nie po 3K. I szczerze pisząc uważam, że te wymiany po 3 tysiącach to trochę taki syndrom okładania pilota od TV w torebkę foliową. Nie wiem, czy pamiętacie ale pod koniec lat 80 i na początku 90tych w wielu domach traktowano sprzęt elektroniczny w ten sposób.

Jesteśmy biednym narodem i cały czas samochód to dla nas megaluksus, o który chcielibyśmy dbać bardziej niż na to zasługuje.

Nikogo nie chcę urazić (jeśli mi się nie udało przepraszam). Mój kolega niemiec jeździ od 8 lat najnowszymi modelami Porsche. Nigdy ich nie kupuje, zawsze jest to wynajem długoterminowy. Zapytany czy dociera auto popukał się w głowę. Dla niego to po prostu super fura, której używa na co dzień przez 3-4 lata i tyle. Reszta to dla niego zawracanie gitary i strata czasu. Producent określa warunki w jakich auto ma być eksploatowane. Jeśli auto się zepsuje od tego jest gwarancja, samochody zastępcze itd.

--------------------
-------------

+Quote Post
mAbZ
post Mon, 30 Sep 2013 - 14:43
Post #1999

Forum Homee

CYTAT(Jumich @ Mon, 30 Sep 2013 - 13:29) *
Mój kolega niemiec jeździ od 8 lat najnowszymi modelami Porsche. Nigdy ich nie kupuje, zawsze jest to wynajem długoterminowy.

No i tu masz odpowiedź: to nie jego auto, serwis pewnie ma wliczony w leasing- więc nic go nie obchodzi.

Niech sobie każdy traktuje swoje auto jak chce, ale niech nie gada że "w dzisiejszych czasach silników się nie dociera".

W Megane jest to w instrukcji, w Focusie RS II producent dodatkowo zostawiał na kierownicy karteczkę z zakazem przekraczania x obrotów.
Zarówno mój Focus jak i Megane - oba dotarte wg zaleceń- miały zmierzoną moc powyżej średniej
w porównaniu do innych egzemplarzy na tej samej hamowni. Więc sami sobie odpowiedzcie czy się "opłaca".
Natomiast dodatkowymi wymianami oleju faktycznie się nie przejmowałem, prócz w Type-R mającym silnik trochę z innej bajki.

--------------------
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
jackkpl
post Mon, 30 Sep 2013 - 15:09
Post #2000

I live here !

CYTAT(mAbZ @ Mon, 30 Sep 2013 - 14:43) *
No i tu masz odpowiedź: to nie jego auto, serwis pewnie ma wliczony w leasing- więc nic go nie obchodzi.

Niech sobie każdy traktuje swoje auto jak chce, ale niech nie gada że "w dzisiejszych czasach silników się nie dociera".

W Megane jest to w instrukcji, w Focusie RS II producent dodatkowo zostawiał na kierownicy karteczkę z zakazem przekraczania x obrotów.
Zarówno mój Focus jak i Megane - oba dotarte wg zaleceń- miały zmierzoną moc powyżej średniej
w porównaniu do innych egzemplarzy na tej samej hamowni. Więc sami sobie odpowiedzcie czy się "opłaca".
Natomiast dodatkowymi wymianami oleju faktycznie się nie przejmowałem, prócz w Type-R mającym silnik trochę z innej bajki.

Nikt nie napisal,ze silnikow sie nie dociera, tylko ze sa one docierane w fabryce. A to, co TY sobie robisz to juz jest dawno po dotarciu i chodzi tylko o to,zeby sie nie zabic nowym autem, jak wyskoczy jakas niedorobka (niedokrecone srubki, pedal gazu sie zablokuje lub inne akcje). 99% uzytkownikow nie zrozumie, jak mu napiszesz w instrukcji, ze mozna palowac, ale przez 20 sekund i 5 minut chlodzenia, dlatego masz napisane (do 3 tys rpm) i tyle. Poza tym styl Twojej jazdy nowym autem nie ma wplywu na ich docieranie, chyba ze sobie rozbierzesz silnik, od nowa honujesz i wlozysz nowe pierscienie...

Gdybys dostawal nowy silnik w samochodzie i musialbys go sam dotrzec, to polowa aut wracalaby z wadami typu bierze 1l/1000km oleju , zapycha katalizator i nie spelnia norm emisji spalin. Na to producent sobie pozwolic nie moze.

--------------------

+Quote Post

141 Stron V  « < 98 99 100 101 102 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Wednesday, 23 July 2025 - 12:58