![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 20 July 2010 ![]() |
czy w takim rozmiarze są dostępne opony z kolcami?
ja raz jechałem na kolcach ale to był o ile dobrze pamiętam rozmiar 145/80/15 |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Jasne że są dostępne, tyle że w Polsce nigdzie na nich nie możesz jeździć.
Pewnie mi nie uwierzycie, ale odśnieżanie w Polsce jest naprawdę niezłe. Dla porównania, w Skandynawii czarny asfalt nie jest celem odśnieżania- bardzo często jeździ się po... odśnieżonej warstwie śniegu. Dlatego jest też inne podejście do kolców. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Dawno większej bzdury nie czytałem ![]() ![]() ![]() Sam przecież jeździłeś na takich kołach. I co, to przez nie straciłeś gwarancję? ![]() Być może słyszałeś że gdzieś dzwoni, ale nie za bardzo wiesz, gdzie... Oczywiście, można stracić gwarancję np. na zawieszenie, jeśli masz na tyle inne koła, że zmieniasz ich roztsaw, a co za tym idzie m.in. obciążenie elementów przeniesienia napędu. Ale wtedy MUSISZ mieć ofset poza granicą tolerancji. Inaczej ASO/producent nie ma możliwości zakwestionowania gwarancji. Sam bzdury wypisujesz, nawet małe dziecko wie, że gwarancję się traci jak ASO wykryje jakąś nieprawidłowość (tak jak np. chiptuning, itp.).... Moja wypowiedź była skrótem myślowym, zatem proszę Cię, czytaj ze zrozumieniem! Można stracić gwarancję jak się zajedzie do ASO na takich kołach i kumaty pracownik będzie znał temat i będzie wiedział jakie koła można, a jakich nie wolno montować w RSie. Tak samo dla przykładu nie stracimy gwarancji jak zajedziemy z chipem i nikt tego nie wyczuje,itp. Od samej jazdy z niedopuszczalnymi przeróbkami, czy wyposażeniem się gwarancji nie traci... ![]() REASUMUJĄC- Ford Polska nie dopuszcza oficjalnie 17", a co zrobi klient to jego indywidualna sprawa. Sorki za śmietnik w temacie o Renault. -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
Ale w tym rzecz, że NIE stracisz gwarancji jeśli ktoś zauważy inne koła,
jeśli są w granicach tolerancji, o której już pisałem kilkakrotnie. EDIT: widzę, że wyedytowałeś i stonowałeś wypowiedź, więc i ja to zrobię: wcale nie upieram się, że 17 cali ma być uznane przez Forda. Większość felg 17 cali nawet nie podejdzie, będą ocierać. Pisałem przecież o 18" np. 8x18 z offsetem nie mniejszym niż 52 i z oponą o odpowiednio wyższym profilu nie ma prawa wpłynąć na gwarancję, ponieważ mieści się w tolerancji przyjętej jako dopuszczalna w UE. Napiszę to jeszcze raz: właśnie koła są wyjątkiem od europejskiej deklaracji zgodności. W aucie nie masz prawa zmienić niczego, prócz rozmiaru kół właśnie. A oficjalne stanowisko chciwego dilera- jeśli rzeczywiście jest takie jak piszesz- zawsze można poddać próbie w sądzie. Ten post został edytowany przez mAbZ: Fri, 15 Oct 2010 - 10:16 -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 07 December 2006 Skąd: Chełm ![]() |
Boże, pierwszy raz słyszę o czymś równie absurdalnym jak utrata gwarancji za inne koła. Czy takie podejście jest tylko marki Ford czy inne też zastrzegają sobie takie prawo??. Ostatnio kupiłem forda i to co piszecie lekko mnie zszokowało (koła). Czyżbym kupił takiego złoma ,że po zmianie felg będzie się sypał w takim tempie że należy mi odebrać gwarancję? Może należy zacząć czytać warunki gwarancji, tam jest o tym?
-------------------- www.vwgolfv.pl _ Największe polskie forum Golfa V.
|
|
|
![]()
|
|
Przez długi czas dealer Forda nie wiedział jak się do mnie przyczepić za radio i wzmacniacz w bagazniku...
Wreszcie się zaczepili... ale w moim egzempazu z 2002 akurat nie było radia w serii. Jak kupowałem auto i pytałem sprzedawcy to powiedział że mogę załozyc radio nie w serwisie więc założyłem ![]() ![]() ![]() razem z procesorem subem i piecem 5 kanałowym Nigdy zaden dealer sie tak nie zucał do mnie jak Ford Nowa Lublin a w Renówce dzisiaj przy wymianie oleju (płatna czynność) dostałem kluczyki i papiery do Clio zebym nie siedział nad nimi i ich nie poganiał - auto oczywiście bezplatnie. W Fordzie jak auto przyjechało na lawecie zepsute to był kłopot z czymkolwiek zastępczym. A wszystko to nie zmienia faktu ze chyba wolałbym 306km i 440 nm niż 250km i 340 nm Pozdrawiam wszystkich posiadaczy modeli RS - od reno do porsze ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 06 April 2005 Skąd: Rzeszów ![]() |
Boże, pierwszy raz słyszę o czymś równie absurdalnym jak utrata gwarancji za inne koła. Czy takie podejście jest tylko marki Ford czy inne też zastrzegają sobie takie prawo??. Ostatnio kupiłem forda i to co piszecie lekko mnie zszokowało (koła). Czyżbym kupił takiego złoma ,że po zmianie felg będzie się sypał w takim tempie że należy mi odebrać gwarancję? Może należy zacząć czytać warunki gwarancji, tam jest o tym? Toyota też coś takiego wymyśliła. Kupując nową avensis, można tylko jeździć na kołach kupionych u nich w salonie, wszystkie pozostałe są niehomologowane, co jest równoznaczne z utratą gwarancji. Tak mówi Toyota Polska. Przy zakupie rozmawiałem z dealerem i mówił, że oni jako serwis czegoś takiego by się nie czepiali, ale jak powiedziałem, żeby dał mi to na piśmie to się wycofał. -------------------- REALITY BEATS FICTION BY FAR
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Toyota też coś takiego wymyśliła. Kupując nową avensis, można tylko jeździć na kołach kupionych u nich w salonie, wszystkie pozostałe są niehomologowane, co jest równoznaczne z utratą gwarancji. Tak mówi Toyota Polska. Przy zakupie rozmawiałem z dealerem i mówił, że oni jako serwis czegoś takiego by się nie czepiali, ale jak powiedziałem, żeby dał mi to na piśmie to się wycofał. Teoria nie do obrony dla Toyota Polska w sądzie. -------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]()
|
|
czy w takim rozmiarze są dostępne opony z kolcami? ja raz jechałem na kolcach ale to był o ile dobrze pamiętam rozmiar 145/80/15 Na kolcach da się tylko jeździć po białym. Przy jeździe po czarnym asfalcie, przy 100km/h jest tak głośno że głowę urywa. Kilka razy jeździłem na kolcach z W-wy do Ułęża (ok 100km) bo nie chciało mi się zmieniać, i za każdym razem gdy tylko widziałem białe na środku jezdni, to od razu wskakiwałem na to lewymi kołami aby tylko sobie w hałasie ulżyć ![]() Natomiast jak napada dużo śniegu i ulice będą całe białe, to zdziwione miny ludzi jadących 40km/h których mijasz slalomem jadąc 120km/h - bezcenne ![]() Podsumowując - kolce TAK, ale tylko na specjalne okazje, jak masz drugi komplet normalnych opon zimowych. -------------------- 2021 Audi R8 V10
|
|
![]()
|
|
Wspomniałem o kolcach, bo mieszkam w Szwecji, ale w Polsce oczywiście nie mają sensu.
Zrobiło się OT ale napiszę jako ciekawostkę: w zeszłym sezonie zima była dla mnie zaskoczeniem ![]() Dlatego zrobiłem błąd i kupiłem opony bez kolców, tym bardziej że na jednej z głównych ulic Sztokholmu właśnie w zeszłym roku zabronili kolców. No a tu nagle była zima stulelcia, prawie 2 metry śniegu i odśnieżanie zupełnie nie nadążało. Dlatego w tym roku nie zrobię tego błędu. Fakt że jest głośno na czarnym asfalcie- dźwięk podobny do smażenia bekonu na patelni ![]() Dla porównania średni poziom hałasu przy prędkościach między 50-120 km/h to: Continental TS830 bez kolców: 63 dB Continental Ice Contact z kolcami: 66,9 dB Nokian Hakkapelitta 7 (najlepsza, z najdłużyszmi kolcami): 68,4 dB Natomiast jeśli o wypadanie kolców chodzi, to wg przytaczanego przeze mnie testu, jedynie Pirelli ma z tym problem. Testowali też Bridgestone, Continental, Gislaved, Goodyear, Michelin i Nokian - test szwedzkiego magazynu motoryzacyjnego Vi Bilägare. Natomiast jak napada dużo śniegu i ulice będą całe białe, to zdziwione miny ludzi jadących 40km/h których mijasz slalomem jadąc 120km/h - bezcenne ![]() Miałem tak lata temu, gdy byłem w Polsce Fiatem Uno na dobrych zimówkach. Jechałem Wrocław-Rawicz gdy zaczął padać śnieg. Nie mogłem zrozumieć dlaczego wszyscy tak zwolnili, przecież widoczność była niezła ![]() Ale pewnie mało kto miał wtedy w ogóle zimówki, bo jechali dosłownie 40-50 km/h poza terenem zabudowanym ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Fakt że jest głośno na czarnym asfalcie- dźwięk podobny do smażenia bekonu na patelni ![]() Dla porównania średni poziom hałasu przy prędkościach między 50-120 km/h to: Continental TS830 bez kolców: 63 dB Continental Ice Contact z kolcami: 66,9 dB Nokian Hakkapelitta 7 (najlepsza, z najdłużyszmi kolcami): 68,4 dB To jeszcze uściślijmy, że każde kolejne 3dB = dwukrotne zwiększenie hałasu. A więc skok z 63 na 68dB (o 6dB) oznacza że jest 4x głośniej ! -------------------- 2021 Audi R8 V10
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
To jeszcze uściślijmy, że każde kolejne 3dB = dwukrotne zwiększenie hałasu. A więc skok z 63 na 68dB (o 6dB) oznacza że jest 4x głośniej ! Nie 3 a 6, i nie 6 lecz 5 ![]() Ogólnie prawie dwukrotne zwiększenie poziomu hałasu. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
Nie 3 a 6, i nie 6 lecz 5 ![]() Ogólnie prawie dwukrotne zwiększenie poziomu hałasu. Zależy czy do sprawy podchodzimy od strony mocy, czy odczuwalnego efektu. Jeżeli odczuwalnego efektu (tak jak w przypadku opon) to faktycznie powinno to być 6 a nie 3. (Ale nie 5 ... skąd ci się wzięło 5 ?). -------------------- 2021 Audi R8 V10
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
(Ale nie 5 ... skąd ci się wzięło 5 ?). o 6dB+83dB = 69dB ? -------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
6dB+83dB = 69dB ? No, no, to widzę że poszła do przodu matematyka od kiedy byłem w szkole, już nawet dodawanie liczb całkowitych wygląda zupełnie inaczej niż 20 lat temu ![]() (tak wiem to zwykła literówka, jednak gdy ktoś na siłę próbuje poprawiać drugiego powinien zwrócić uwagę by jego post nie zawierał błędów i nie powodował kolejnych kłótni) -------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
No, no, to widzę że poszła do przodu matematyka od kiedy byłem w szkole, już nawet dodawanie liczb całkowitych wygląda zupełnie inaczej niż 20 lat temu ![]() (tak wiem to zwykła literówka, jednak gdy ktoś na siłę próbuje poprawiać drugiego powinien zwrócić uwagę by jego post nie zawierał błędów i nie powodował kolejnych kłótni) rennen- ja tylko chciałem wytłumaczyć koledze o co biega, było to raczej w stylu - " chce mu pomóc zauważyć o co chodzi" a nie " a zwrócę mu uwagę bo akurat nie dostrzegł szczegółu" , nie bić proszę , moje posty też nie sa idealne , to normalne, jestem tylko człowiekiem wiec można się czasem walnąć tu i tam. Tak że proszę nie odbierać tego jako atak osobisty tylko pomoc ![]() Ps. co do matmy - powiem Ci ze poszła do przodu nauka w szkołach tego przedmiotu, jednak ja jestem jeszcze z tej starszej gwardii która matmę olewała. -------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 19 April 2007 Skąd: Ruda Śląska ![]() |
Ty tez nie dostrzegles szczegolu
![]() -------------------- Astra F X20XEV 3dHB
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 16 June 2007 Skąd: NYSA/Wrocław ![]() |
Testy nowej Meganki RS klasy N4, szykuje się najszybsza ośka....
http://www.youtube.com/watch?v=3eNnkc02lz8...layer_embedded# -------------------- BMW M235i M Performance Package D4 RACE
BMW M3 E36 Rally Edition 04 RALLY youtube.pl/ngrARTUR |
|
|
![]()
|
|
Ciekawe! Trochę info:
http://www.renault-sport.com/en/rallye/meg...ews=137380.html -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Czy macie Panowie jakieś informacje dotyczące mocy takiej N-ki?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 14 July 2025 - 23:45 |