![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 16 June 2007 Skąd: NYSA/Wrocław ![]() |
... No z tym MEGA!!! to przesada. Bardziej trafnym stwierdzeniem jest: Może być.... Mój brat najlepiej skwitował Renówkę: zawieszenie fajne ale moc ledwie wystarczająca... Jeżeli chodzi o moc... jest taka jak w katalogu więc nikt nie powinien być rozczarowany. Wg R.S monitor udało mi się osiągnąć czas przyspieszenia do 100 km/h w 6,18 sek wiec praktycznie tyle ile podaje producent wiec jestem zadowolony , gdyż parametry nie odbiegają od normy, mam to co chciałem . Dla mnie moc jest wystarczająca, może dla kogoś to za mało... zawsze pozostaje remap i bariera 300hp strzela. -------------------- BMW M235i M Performance Package D4 RACE
BMW M3 E36 Rally Edition 04 RALLY youtube.pl/ngrARTUR |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 20 July 2010 ![]() |
...zdecydowanie masz rację...
ja tylko myslałem że 6 sec. do setki to większe wrażenia, ale z SUVami się można poganiać... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 27 March 2007 Skąd: Gliwice/Rybnik ![]() |
ale z SUVami się można poganiać... Jeśli dla kogoś największą frajdą jest jazda od świateł do świateł to proszę bardzo. Myślę jednak, że kupujący megankę z pakietem Cup będzie ją używać do innych celów. -------------------- 200KM/290Nm/1088kg
|
|
|
![]()
|
|
masz rację chociaż torów to za wiele w Polsce nie mamy, a na naszych drogach niebardzo pobawisz się tym autem bo musisz pilnowac dziur w drodze....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
masz rację chociaż torów to za wiele w Polsce nie mamy, a na naszych drogach niebardzo pobawisz się tym autem bo musisz pilnowac dziur w drodze.... I co ma dowodzić to stwierdzenie ? Że jedyny męski sport to 400m ? -------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
Moje stwierdzenie to moja opinia n.t. nie tylko Meganki ale ogólnie aut, a wniosek jaki przychodzi mi do głowy jest taki że jak nie ma w aucie o masie 1300-1500 kg ponad 350km i ponad 450nm nie ma czym jechać.
Na normalnej drodze wolałbym mieć trochę gorsze zawieszenie a więcej mocy... Kurcze mam 34 lata i nigdy nie byłem na wyścigach na ćwiartkę nawet tako kibic - muszę się wybrać |
|
|
![]()
|
|
Mam prawie 3000 km i zamierzam zrobić taki "przegląd 0" czyli zmienię olej...
a tak przy okazji czy Koledzy-właściciele Meganek zanstanawialiście się nad rozmiarem zimówek. Ja chyba założę 215/45/18..... A co montują na zimę Właściciele Focusów? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Ja miałem 235x40 18" Nokian WR zeszłej zimy i było tak sobie.
W tym roku chcę założyć 225x45 17" z kolcami ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
W serwisie Renault powiedziano mi, że do Megane RS nie da się założyć 17 bo są z przodu za duże zaciski.
Producent proponuje zimówki 225/40/18 ale jakoś mi się wydają trochę za szerokie w stosunku do wagi auta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Właściciele focusów, którzy chcą wypełnić warunki homologacji i nie stracić gwarancji powinni założyć zimówki na ori felgi w rozmiarze 19"!
-------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
Jasne
![]() Ford rekomenduje przecież 18-tki od Focusa CC. Zdaje się że sam na takich jeździłeś? I co "straciłeś gwarancję"? :-)))))) Warunki "homologacji" to offset nie mniejszy niż 52,5 żeby zachować tolerancję rozstawu kół - i nic poza tym. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
W serwisie Renault powiedziano mi, że do Megane RS nie da się założyć 17 bo są z przodu za duże zaciski. Producent proponuje zimówki 225/40/18 ale jakoś mi się wydają trochę za szerokie w stosunku do wagi auta... Zmierz. W Focusie przednie tarcze mają 336 mm. Nie wiem ile jest razem z zaciskami, ale moje 17-tki Braid mają wewnętrzną średnicę ok. 420 mm i wszystko się mieści. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
... tarcze mają 340mm
felgi 17 cali powinno się udać założyć (zapas ma 17 cali) tyle, że pewnie nie wszystkie akcesoryjne modele... jestem obecnie bez kasy więc założę 215/45/18 na orginalne felgi |
|
|
![]()
|
|
Jasne ![]() Ford rekomenduje przecież 18-tki od Focusa CC. Zdaje się że sam na takich jeździłeś? I co "straciłeś gwarancję"? :-)))))) Warunki "homologacji" to offset nie mniejszy niż 52,5 żeby zachować tolerancję rozstawu kół - i nic poza tym. A kto powiedział, że rekomenduje i że 18"? Te felgi z CC to są 17" i to sami użytkownicy odkryli, że pasują do RSa. Ford wyraźnie wskazuje seryjne 19" jako jedyne, których można używać w RSie. -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
taką informację otrzymałem od dealera który sprzedał mi auto.
dzięki za radę ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sluger: czasami jak coś napiszesz, to zupełnie jakbyś był sprzedawcą Forda,
i to takim niezbyt dbającym o klienta i rozeznanym, ale za to koniecznie chcącym sprzedać ![]() Do Focusa CC są i 18, i 17 a rekomendacja tych kół jako zimowe istniała jeszcze zanim zaczęto produkcję RS-ów. Nie sądzę, żeby Ford Sverige ją sobie wyssał z palca, raczej ją dostał z Ford Mo Co. Od unijnej Deklaracji Zgodności jest wyjątek dotyczący właśnie kół. Jedyne czego nie można przekroczyć to jak pisałem tolerancji ET. I sprzedawca może sobie do woli bredzić o "utracie gwarancji" i "tylko oryginalnych 19-tkach" ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
No to może w Szwecji tak jest, w Polsce na 100% jazda na takich felgach skończy się utratą gwarancji (nie wiem w jakim zakresie) bo takie info uzyskałem z centrali.
Pzdr. -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
w Polsce na 100% jazda na takich felgach skończy się utratą gwarancji (nie wiem w jakim zakresie) bo takie info uzyskałem z centrali. Dawno większej bzdury nie czytałem ![]() ![]() ![]() Sam przecież jeździłeś na takich kołach. I co, to przez nie straciłeś gwarancję? ![]() Być może słyszałeś że gdzieś dzwoni, ale nie za bardzo wiesz, gdzie... Oczywiście, można stracić gwarancję np. na zawieszenie, jeśli masz na tyle inne koła, że zmieniasz ich roztsaw, a co za tym idzie m.in. obciążenie elementów przeniesienia napędu. Ale wtedy MUSISZ mieć ofset poza granicą tolerancji. Inaczej ASO/producent nie ma możliwości zakwestionowania gwarancji. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Założyłem kiedyś do Mondeo TDCI rocznik 2002 koła firmy Ronal z oponami 225/40/18 z fajnym Et 40 albo 38 bo nie pamiętam. Dealer się awanturował niesamowicie, kazał mi podpisywać że wszystko jest na moje ryzyko i całe zło tego świata na mnie. Pokazałem instrukcję ze nie ma napisane ze nie wolno innego Et a taki rozmiar odczytałem z klapki wlewu paliwa i przestał... nawet pomalował progi na swój koszt bo się uparłem, że jakby producent uważał że to konieczne to napewno założyłby chlapaki fabrycznie. Ale Ford to całkiem inna historia - ten zepsuł się 21 razy przez 23 miesiące.
Na miesiąc przed końcem gwarancji wybuchł silnik i wymienili ale ja uparłem się że do niego nie wsiądę. Po 2 miesiącach awanturowania się dopłaciłem 15000 pln i dostałem nowego. Nowy był lepszy nawet ze 20 000 km wytrzymał do pierwszej awarii. Może dlatego - nie obrażając oczywiście właścicieli Focusów - już wolę Renault ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Ja miałem 235x40 18" Nokian WR zeszłej zimy i było tak sobie. W tym roku chcę założyć 225x45 17" z kolcami ![]() A jeździłeś kiedyś na oponach z kolcami ? -------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 16 July 2025 - 11:23 |