![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
W weekend miałem okazję uczestniczyć w szwedzkiej premierze nowego Megane RS.
Renault zaprosiło 30 wybranych kierowców na całodniowy test w różnych warunkach całej gamy Megane RS 250. Miałem okazję jeździć i wersją zwykłą, i wersją Cup. ![]() Różnica między nimi to głównie zawieszenie, szpera, fotele i tarcze hamulcowe nacinane lub nie. Zaciski różnią się tylko kolorem- czerwone w wersji Cup, ale i w tej słabszej są też 4-tłoczkowe Brembo z przodu. ![]() Wersja bez nawigacji może być wyposażona w komputer pokładowy mierzący m.in. przyspieszenie, przeciążenie, pokazujący aktualną moc i moment obrotowy - fajny gadżet! ![]() Inna fajna rzecz, to pisk mówiący kiedy zmienić bieg. Puszczenie gazu przy ok. 3000 obr to fajne puknięcia z wydechu, ale poza tym dźwięk wydechu to o tylko szum, który można pomylić z szumem opon. ![]() Występują 3 wersje felg, z czego te czarne na zdjęciu mogą też być w srebrnym kolorze. Te dziwne to opcjonalne 19 cali, reszta 18. ![]() ![]() ![]() Deska rozdzielcza dobrze wykonana. Nic nie trzeszczy, natomiast przy prędkościach autostradowych i większych uciążliwy się staje świst wiatru na zewnątrz, co w nowoczesnym "sportowym" aucie naprawdę dziwi. ![]() Bardzo dobre pedały: szeroki hamulec i dobrze zamontowany względem niego gaz - łatwo dawać międzygazy podczas hamowania. ![]() Fotele występują w dwóch wersjach, tutaj elektrycznie sterowana wersja kanapowa: ![]() Te lepsze kubełkowe Recaro wyglądają fajnie, ale ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Skrzydełka są niepotrzebnie miękkie, przez co uginają się wiecej niż by się chciało. Wykonanie foteli ogólnie jest słabe. Wersja nieskórzana to dość śliski materiał i nitka prująca się już w aucie mającym ledwo kilka tys km! ![]() O pasażerów z tyłu Renault w ogóle nie zadbało - z tyłu jest jedynie coś na kształt płaskiej ławki. ![]() Ten "wylot" to atrapa. ![]() Przeraźliwie niewygodny bagażnik- mały otwór z prawie półmetrowej wysokości progiem. ![]() Autka robią dość piorunujące wrażenie wizualne. ![]() A teraz o jeździe: 250 KM i 340 Nm brzmi nieźle. Jest jednak spora turbo dziura powodująca, że po ostrym dohamowaniu jest się zmuszonym zredukować aż do jednynki. Na dwójce po prostu nic się nie dzieje przez jakieś 2 sekundy- widać to na filmiku ok. 00:58. Skrzynia biegów zdecydowanie psuje to auto. Dwójka jest za krótka i za słaba, a trójka nieprecyzyjna! W obu egzemplarzach którymi jeździłem zdarzały się zgrzyty 3 biegu podczas szybkiej zmiany! W nowych autach!! Widać taką niepotrzebnie długą zmianę biegu w 47 sekundzie filmu (to wersja Cup) Podsterowność jest, ale zgrabnie ukryta tym, że auto chętnie uślizguje się wszystkimi kołami - nawet w trybie ESP Sport. Mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu w wersji Cup jest łagodny- nie czuć spinania kół przedniej osi i auto po prostu jedzie. Nie można tego natomiast powiedzieć o wersji bez szpery- ta cierpi na duży torque steer i właściwie cały czas, nawet na prostej autostradzie, próbuje jechać zygzakiem- szybko staje się to uciążliwe, ale problem ten nie występuje w wersji Cup. Wersja Cup ma jednak inny problem- cenę identyczną jak Focus RS. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]() |
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 24 November 2011 Skąd: Wawa ![]() |
de facto silinki renault nie są łase na olej.. na wolnossaku nie dolewałem miedzy wymianami ani kropelki i stan też się nie zmieniał.. obecnie po przelataniu około 9 000km od uturbienia na bagnecie nie widzę praktycznie w ogóle różnicy jednakże stan na liczniku podczas odpalania wskazuje jeden kwadracik mniej niż full czyli ooooo-.
-------------------- Renault Megane 1.8 16V Turbo - było
Mazda 6 MPS - był -Best ET 13:45 Ryki 2015 Mazda 6Speed - jest |
|
|
![]()
|
|
W tej chwili mam niecałe 11 tys km, w tym 4 pojeżdżawki na torze. Czyli mało wciąga.
-------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 11 May 2007 ![]() |
Cool, dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2010 Skąd: Poznań ![]() |
Macie pewne źródło na millersa?
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 16 December 2006 Skąd: pl ![]() |
Ja kupiłem na zmienolej.pl
-------------------- Golf VII R 400+
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 August 2007 Skąd: Kraków ![]() |
również kupowałem w zmienolej.pl i mogę z czystym sumieniem polecić.
-------------------- e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone scirocco r dsg |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 16 June 2007 Skąd: NYSA/Wrocław ![]() |
Ile wchodzi wam oleju ? Pytam , bo nie wiem ile xfs -5/40 mam zamówić...
-------------------- BMW M235i M Performance Package D4 RACE
BMW M3 E36 Rally Edition 04 RALLY youtube.pl/ngrARTUR |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 11 May 2007 ![]() |
Wg instrukcji 5.4l.
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 16 December 2006 Skąd: pl ![]() |
Aso twierdzi 5,4 l musisz tak czy siak kupic 6l
-------------------- Golf VII R 400+
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 10 October 2003 Skąd: Wawa ![]() |
5,4 z filtrem, 5,2 bez.
Sugeruję dać asom z aso bańkę 5 litrów i później dolać samemu. Mi raz mistrzowie wlali równo 5+1...i wmawiali że jest ok.. co do sklepu ja od dłuższego czasu korzystam ze http://sklep-oleje.pl/ i jest ok. Pzdr Luca -------------------- M3RS Cup Bluefin in. Summer <mode on>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 29 January 2010 Skąd: Poznań ![]() |
Czarny RS z pakietem "szarym" na PO*** wczoraj mijałem na rondzie Przybyszewskiego (Jeziorańskiego) Chyba na 19 i chyba bez CUPa, ktoś z forum?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 02 August 2012 ![]() |
Planuje zmienić kolor "skrzydła" (tej płetwy w stylu "F1") w reni na żółty - sirius (tak jak w serii RB7). Póki co jest czarna jak noc. Podejrzewam że nie uda się tego zrobić "bez bólu" folią, bo sirius "liquid yellow" to dość specyficzny kolor... Macie może jakieś sugestie? oryginalna lakiernia Renault? zamówienie nowej części w tym kolorze? zwykła lakiernia? namaczanie w kurkumie?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Wed, 21 January 2004 Skąd: Elbląg, Warszawa ![]() |
Panowie planuję zakup Megane RS, możecie powiedzieć na co należy zwróić uwagę przy oględzinach? Wiem, że to nie ten dział, ale zaryzykuję i zapytam co sądzicie o tym egzemplarzu: http://otomoto.pl/show?id=C26113911
Mam kilka fotek tego co siedzi pod maską od właściciela, ktoś mógłby pomóc w ocenie, czy nie był bity? |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 20 February 2012 Skąd: poznań ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 05 July 2011 Skąd: ZabrzE ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT Samochód nabiera prędkości jak szalony do około 180 km/h, potem dość lekko dobija jeszcze do 210 km/h, przy 230 km/h wyraźnie słabnie. Ja uważam że zaczyna dostawać poważnej zadyszki już przy 160 km/h i długo trzeba czekać na 170. Wczoraj na torze osiągałem ledwo ponad 170 w miejscach, gdzie podkręconym Focusem RS było 210.... Więc coś trzeba z tym brakiem mocy zrobić ![]() Poza tym nie wiem jakie niedoróbki wnętrza tam zauważyli, u mnie nie ma żadnych.. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
...ale z drugiej strony, to jeszcze nie potwierdzone bo dokładnie nie sprawdzałem logów,
ale wydaje mi się że 265-konną Megane pobiłem swój czas okrążenia na tym samym torze w porównaniu do o 100 KM mocniejszego Focusa.... -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 05 July 2011 Skąd: ZabrzE ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Wczoraj na torze osiągałem ledwo ponad 170 w miejscach, gdzie podkręconym Focusem RS było 210.... Różnica między 170 km/h a 210 km/h jest jak między 250 KM a 400 KM, więc nie wiem co tu porównywać. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
No, piszę przecież "coś trzeba z tym brakiem mocy zrobić". Podkręci się i będzie dobrze.
-------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 02 August 2025 - 15:20 |