![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Na Wyspach robią 300 km i 400 nm mAbZ pisał o 290 km i 425 nm - czy ta szwedzka firma jest znana i sprawdzona? To jedna z bardziej znanych firm tuningowych, ale reklamująca się jako najtańsza, niekoniecznie najlepsza. Nie specjalizują się w żadnej marce, robią "wszystko". Mówią że jak znajdziesz taki sam tuning taniej w innej firmie, to obniżą cenę. Bo jeśli coś to wolę wycieczkę do przemiłych Skandynawów niż na hmm.... herbatkę na Wyspy. (chociaż poznałem już kiedyś szwedzką Policję...) Jakby co, to służę noclegiem ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 20 July 2010 ![]() |
A miałeś ich program w jakimś aucie?
Ja chyba wolałbym kogoś kto już pare Meganek zrobił. Z oprogramowania Ecutek w Evo IX byłem bardzo zadowolony |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Jechać aż do Szwecji, żeby zrobić program to chyba lekka nadgorliwość
![]() -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
Koledzy mieli w Type-Rach i nie narzekali.
A Type-Ra podobno bardzo trudno było ztuningować z powodu i-VTECa - zmienne czasy otwarcia zaworów, zmienne kąty wyprzedzenia wałka ssącego płynnie regulowane w dużym zakresie + przełączanie profili wałka.. Zajęło im parę lat, ale dali radę i wymodzili w końcu 26 KM i 18 Nm więcej w silniku N/A - całkiem nieźle. Jechać aż do Szwecji, żeby zrobić program to chyba lekka nadgorliwość ![]() Zawsze można to połączyć z celami krajoznawczymi ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Myślę, że akurat do Szwecji taki wyjazd można potraktować jako wycieczkę i przy okazji zrobić kompa.
Wolałby aby w moim aucie dłubał ktoś kto wcześniej robił taki model - chba w Polsce jeszcze nie ma przerobionych egzeplarzy? Jeśli ktoś ma Megane Rs (nieważne czy poprzedni model) i chipował w PL to proszę niech coś napisze... Mój brat gania się Civem - faktycznie spory przyrost to dla seryjnego motoru? |
|
|
![]()
|
|
Mój brat gania się Civem - faktycznie spory przyrost to dla seryjnego motoru? Tak, zupełna seria więc dodanie dolotu CAI daje jeszcze większy przyrost. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
U mnie w Szwecji Megane RS wcale nie konkuruje z Focusem RS ceną. "Promocyjna" cena z pakietem Cup to 310.000 SEK, a cena Focusa RS to... 310.900 SEK ![]() Może u Was nie ma dwóch stawek akcyzy? r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
Może u Was nie ma dwóch stawek akcyzy? Fakt, w Szwecji - jak i w większości krajów UE- nie ma w ogóle żadnej akcyzy ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
No dobrze. Focus wyszedł podobnie, tylko czemu Meganka u Was taka droga?
r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
Jest w pełni wyposażona, nie ma żadnych pakietów do wyboru prócz Cup. I nagle... wcale nie jest taka tania
![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Pamiętajcie tylko że bez ksenonów da się żyć podobnie jak bez pakietu komfort (klima strefowa, automatyczne światła).
Gdybym jeszcze raz kupował Meggi to zamówiłbym totalną serię + cup |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Bez ksenonów da się żyć ale może być wtedy wstyd na wiosce jak pod remizę obok naszego auta zajedzie 20 letni kadet na "zenonach" z allegro...
-------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
Bez dachu szklanego, lepszego radia, czujników parkowania i papci 19" też można się obejść (tych ostatnich u nas w ogóle nie powinni oferować z dopuszczeniem na nasze drogi
![]() Natomiast w pakietach widoczność i komfort są dwie rzeczy, których brak doprowadza mnie do szaleństwa: - wycieraczki o zmiennej częstotliwości pracy, - elektrochromatyczne lusterko wewnętrzne (no dobrze, tu mógłbym przeżyć, ale mam i bardzo mi się podoba). Ponad 6k za te dwie rzeczy to trochę gruby haracz. r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem co dokładnie jest w pakiecie widoczność.
Pakiet komfort to automatyczne wycieraczki + strefowa klima czyli największa bzdura na świecie, prawo jazdy mam 17 lat, osobiście "zamordowałem" kilka aut i nigdy nie czułem potrzeby aby na miejscu kierowcy temperatura wynosiła 18 stopni, a na miejscu pasażera 19,5. Nie ma przycisku "spinającego" obie strefy jak np. w mondeo więc aby znacznie zmienić temp. trzeba kręcić dwoma suwakami. Pakiet nie jest drogi kosztuje 1500 pln... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 27 March 2007 Skąd: Gliwice/Rybnik ![]() |
Czy pakiet Cup obejmuje na wyposażeniu ten świetny gadżet z wbudowanym przyspieszeniomierzem, temp. oleju, wskaźnikiem ciśnienia doł, przyspieszeniami bocznymi, lap timerem... itd. ? Czy trzeba to dodatkowo doposażać. Genialna sprawa i w aucie o takim przeznaczeniu może okazać się bardzo przydatna
EDIT: Sprawdziłem R.S. Monitor to dopłata dodatkowa 1050zł -------------------- 200KM/290Nm/1088kg
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 01 January 2010 ![]() |
meganka jest super za ta kasiore
a tjunink? kup se rs tunera odblokowanego, raz ze bedziesz mial chlopie narzedzie serwisowe, to bedziesz se samemu pisal programy, zapraszam juz niedlugo do wwa, lub na slask wedle uznania ![]() a da sie troche porobic, wlacznie z procedurami startu itp. pozdro 600 i moze chlopaki zaprezentujecie te swoje renault sporty, bo to nie renowki tylko renault sporty meganki ![]() szkoda ze juz nie produkowane w dieppe, a w hiszpanii -------------------- Renault sport / F1 team- nie dla hipokrytów
"w Renault czuje sie jak w domu"- R.K. |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem co dokładnie jest w pakiecie widoczność. - bizenek, - doświetlanie winkli, - dzienne ledy, - składane boczne lusterka w kolorze innym niż nadwozie, - wspomniane lusterko. Z powyższych tylko za tym ostatnim bym tęsknił. CYTAT Pakiet komfort to automatyczne wycieraczki + strefowa klima czyli największa bzdura na świecie, prawo jazdy mam 17 lat, osobiście "zamordowałem" kilka aut i nigdy nie czułem potrzeby aby na miejscu kierowcy temperatura wynosiła 18 stopni, a na miejscu pasażera 19,5. Tylko zauważ, że wybór masz między dwustrefową, automatyczną, a manualną. Manualna bywa trochę upierdliwa w konieczności machania gałką, jeśli warunki się zmieniają. A i czasem przydaje się możliwość ustawienia sobie normalnej temperatury, gdy mi koleżanka małżonka marudzi, że jej za ciepło i ona chce chłodniej, a mnie się już sople pod nosem formują ![]() r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
Masz rację ... wcześniej ustaliliśmy że "Komfort" to 1500 pln więc to nie ma wielkiego znaczenia...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 16 June 2007 Skąd: NYSA/Wrocław ![]() |
Witam
jako szczęśliwy użytkownik nowej Meganki R.S chciałbym zabrać głos w sprawie auta: Auto jest MEGA!!! dziękuję, dobranoc... A tak na poważnie to jak dotąd przejechałem nią 200 km i jestem zachwycony, auto jest mega twarde ( pakiet Cup) ale trzyma się drogi jak teściowa balkonu. Spalanie kształtuje się na poziomie 11,5 litra z tym że jeżdżę spokojnie, nie przekraczam jeszcze 3,5 tyś obr. W trasie przy 110km/h pali 8 litrów. Coś więcej o osiągach i prowadzeniu będę mógł powiedzieć po zakończeniu procesu docierania. Jeżeli chodzi o pakiety to polecam widoczność, auto dużo lepiej wygląda z włączonymi LED'ami a i zwykłe lampy w wersji ksenon są ładniejsze. -------------------- BMW M235i M Performance Package D4 RACE
BMW M3 E36 Rally Edition 04 RALLY youtube.pl/ngrARTUR |
|
|
![]()
|
|
... No z tym MEGA!!! to przesada.
Bardziej trafnym stwierdzeniem jest: Może być.... Mój brat najlepiej skwitował Renówkę: zawieszenie fajne ale moc ledwie wystarczająca... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 14 July 2025 - 11:54 |