Shoutbox 0 nowych PW 

Reply to this topicStart new topic
> Walki do AEB od wolnossaka
kurpiu
post Sat, 13 Mar 2010 - 19:20
Post #1

Frequent User

Mam pytanko czy jest sens ladowac walki od 1.8 20V bez turbo do AEB?? BO wymieniam rozrzad i przy okazji bym wymienil. Czym roznia sie te walki od siebie??
Go to the top of the page

+Quote Post
Arek11
post Sat, 13 Mar 2010 - 22:21
Post #2

User

Wałki z 1,8 ssaka mają o 1mm wyższe krzywki ,niż w 1,8t jest to taka tania alternatywa zamiast sportowych wałków ,które już troche kosztują tongue.gif

+Quote Post
R6
post Sat, 13 Mar 2010 - 22:57
Post #3

Frequent User

warto pamiętać że głowice od 1.8T lubią generować latające zawory po zmodzeniu tych wałków ................

jakieś info co należy wymienić/wzmocnić było by mile widziane ae takowego nigdzie nie spotkalem

--------------------
20vt

+Quote Post
moskal
post Sun, 14 Mar 2010 - 09:51
Post #4

Rookie

znam gościa który w AEB ma załozone GT2X + wałki z ADR-a i wszustko ładnie śmiga , nie wiem nic o żadnych wzmocnieniach więc chyba mozna zakładać

+Quote Post
kurpiu
post Sun, 14 Mar 2010 - 11:02
Post #5

Frequent User

Czysto teoretycznie w NA jest taka sama glowica jak w T i NA jezdzi bez problemowo wiec czemu sie martwic?? A krzywiki sa te inne czy tylko wyzsze chodzi mi o harakterystyke

+Quote Post
dżordżyk
post Sun, 14 Mar 2010 - 14:55
Post #6

Forum Killer

Wałki z ADR mają krzywkę grubszą i ostrzejszą niż te seryjne od AEB. Jeśli głowica jest sprawna to bez problemu se poradzi z tymi wałkami bo przecież tak samo se radzi głowica od ADR jak ktoś już zauważył. Na tych wałkach się poprawia góra, tzn. jest w stanie wyżej zakręcić no i czasem trza uważać nawet żeby nie było za wysoko. IMO przy większym turbo się opłaca, bo przy seryjnym i tak już turbo mocno puchnie powyżej 6k Rpm i niewiele tu wałki dają.

--------------------
Audi A4 1.8 20VT
Audi Coupe Quattro 2.0 20V

+Quote Post
kurpiu
post Sun, 14 Mar 2010 - 16:08
Post #7

Frequent User

Czyli tak czy tak mozna je wymienic nie zaszkodzi:) Turbo sie tez wymieni przy okazji smile.gif Dzieki za info
Jakie sa symbole jeszcze 1.8 NA czy wszystkie to ADR??

+Quote Post
tomikos2
post Sun, 14 Mar 2010 - 16:34
Post #8

User

w a3 siedzi AGN 1,8

+Quote Post
kurpiu
post Mon, 15 Mar 2010 - 10:10
Post #9

Frequent User

Aha dzieki za info to powiedzcie mi tylko czy wymienia sie oba walki czy tylko albo ssacy albo wydech?? Czy jak zaloze dwa walki to nie bedzie zbyt duze wspol otwarcie zaworow??

+Quote Post
marecek
post Wed, 17 Mar 2010 - 06:30
Post #10

Super User

może trochę OT, ale przy cenie 994zł za wałek w ASO to chyba nie warto rzeźbić i od razu pójść w pełen custom (bo zakładam, że nie mówimy tutaj o używanych wałkach?!). CatCamsy można wyrwać już za 2500/kpl, Pipery jeszcze 200zł więcej. Przy big turbo różnica na "górze" jest bardzo wyczuwalna, jak ktoś raczy, to dysponuję wykresem przed dalszymi modyfikacjami i bez korekty wink.gif co ciekawe - auto się bardzo uspokoiło na biegu jałowym (oczekiwałem raczej odwrotnej sytuacji tongue.gif)

--------------------
Passat 1.8T AWT 306 KM | zbudowan by Ital-Performance | zestrojon by MR Motors |

+Quote Post
MrSpike
post Wed, 17 Mar 2010 - 09:49
Post #11

Super User

CYTAT(marecek @ Wed, 17 Mar 2010 - 06:30) *
Przy big turbo różnica na "górze" jest bardzo wyczuwalna

czyli przy k04 nie ma sensu rzezbic?
a jak z momentem - przesunal sie w wyzsze partie obrotow? zastanawiam sie, czy same wrzucenie walkow od wolnossaka przesunie mi moment wyzej - nie chce za bardzo seryjnych klamotow AUQ nisko meczyc...

pozdr

+Quote Post
marecek
post Wed, 17 Mar 2010 - 10:09
Post #12

Super User

seryjne klamoty z AUQ nie powinny mieć nic przeciwko męczeniu...

tak wygląda wykres z wałkami pipera (street race) w odróżnieniu od seryjnych (które są ztcw identyczne w AUQ i AWT)

korekty nie było... bo zima wróciła wink.gif

--------------------
Passat 1.8T AWT 306 KM | zbudowan by Ital-Performance | zestrojon by MR Motors |

+Quote Post
dżordżyk
post Sun, 21 Mar 2010 - 21:28
Post #13

Forum Killer

Pod K04 owszem warto pakować ostrzejsze wałki. Może to nie jest jakieś wielkie big turbo, ale K04 to już coś.
A Marecek z tymi wałkami Pipery za 2500zł to wcale nie trzeba aż tyle wydawać. Bo mogę się założyć że na wałkach od ADR wykres wyglądałby podobnie, a wałki używane w dobrym stanie, bo takie można też dostać kosztują na allegro np. 250-400zł, a wyglądają jak nowe. U mnie te wałki działają i dają u góry jeszcze nieco lepszy ciąg. No ale zawsze trzeba se jakoś wytłumaczyć kolejny wydatek rzędu 2500zł wink.gif Ja tego nie czuję, ale kumpel który raz ze mną jechał mi powiedział, że od 6 tyś on jakby zaczyna jeszcze ciągnąć że głowę odchyla do tyłu laugh.gif Taki dodatkowy ciąg smile.gif

--------------------
Audi A4 1.8 20VT
Audi Coupe Quattro 2.0 20V

+Quote Post
R6
post Sun, 21 Mar 2010 - 21:46
Post #14

Frequent User

rozumiem że do agu podejda tylko wałki z wersji bez zmiennej fazy rozrządu ?

--------------------
20vt

+Quote Post
marecek
post Mon, 22 Mar 2010 - 06:49
Post #15

Super User

drożdżyk -> podejrzyj temat Rogala o octavce... nie ma jeszcze wykresu, ale autor twierdzi, że 4-5 koni więcej. Dla mnie taka wartść, to błąd pomiaru - a dziura, którą pokryły pipery - widoczne na wykresie - jest cholernie odczuwalna wink.gif [chociaż jakby na to spojrzeć, to też faktycznie 4-5 koni przybyło... tylko zmienił się "ciut" zakres użytecznej pracy]. Ja nie chciałem się pchać w używane, bo to się zawsze prędzej czy później odbija czkawką, a że nowe kosztują tyle, co kosztują...

Ale co tam - niech ktoś w końcu pokaże jakiś wykres tych wałków z ADRa w 20vt... !

--------------------

+Quote Post
RESPECT
post Mon, 22 Mar 2010 - 23:06
Post #16

Frequent User

Panowie, czy walki ADR od wzdluznego mozna wsadzic do poprzecznego AUM i czy tylko same walki można wymienić czy cos jeszcze trzeba zmienić??

--------------------
SPONSORED BY www.detergens.pl USŁUGI PORZĄDKOWE