Shoutbox 0 nowych PW 

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Super profi Integra ;)
pakarod
post Sat, 20 Feb 2010 - 22:46
Post #1

Frequent User

Elo wink.gif

To i ja sie pochwale swoja zabawka na ten sezon wink.gif

MODEL: 1995, Coupe --> Integra Type-R Phoenix Yellow z 2000

SILNIK: swap z D16Z6 na B18C
- blok silnika kupiony i zrobiony w całości w stanach przez Bensona. Osadzone tuleje zwiększone do 84mm.
- lekkie korbowody Manley
- odchudzony i wypolerowany wał korbowy o większym skoku
- odchudzone tłoki CP
- Głowica także kupiona i zrobiona w całości w stanach. Porting głowicy
- większe zawory i sprężynki SuperTech
- tytanowe talerzyki zaworowe
- wałki rozrządu Skunk2 Stage 3
- regulowane kółka rozrządu AEM
- kolektor ssący Skunk2 Pro, zrobiony porting by PromotoR
- rozwiercona przepustnica do 65mm by PromotoR
- gąbkowy filtr powietrza ITG
- wtryski 440cc
- lekkie koło zamachowe ACT

UKLAD WYDECHOWY:
- kolektor wydechowy AN-R pokryty ceramiką
- układ wydechowy 2,5’’ z dwoma przelotowymi tłumikami by KLS – Sport (dzieki Krzysiu – wszyscy mi go zazdroszcza wink.gif )

ELEKTRONIKA:
- hondata S300 wystrojona przez PromotoR
- wskaźniki STRi bursztynowe: ciśnienia i temperatury oleju.

UKŁAD NAPĘDOWY:
- skrzynia 5 biegów z ITR
- szpera Kaaz 1,5 Way wyregulowana wreszcie przez Kube z PromotoRa
- short shifter
- zmodyfikowany mechanizm wybierania biegów
- sportowy docisk sprzęgła ACT
- wydłużony pierwszy bieg z firmy Carbonetics dający przełożenie 2.9
- skrócone przełożenie czwartego i piątego biegu

ZAWIAS:
- skrócone i usztywnione amortyzatory HPS
- spreżyny H&R (-35 mm)
- komplet wyczynowych stabilizatorów przód/tył Whiteline Racing ze wzmocnionymi łącznikami
- regulowane przednie wahacze Skunk2 Pro Plus z poliuretanowymi tulejami
- skrócone tylne wahacze poprzeczne
- zestaw zwiększający wyprzedzenie sworznia zwrotnicy

HEBLE:
- tarcze hamulcowe EBC Turbo Groove
- klocki hamulcowe EBC Yellow Staff
- teflonowe przewody hamulcowe Goodridge

DESIGN:
- Rota Slipstream 16’
- zderzak przedni C-West przerobiony i wzmocniony przez firmę Motive Solution
- karbonowa maska VIS Racine
- super wypaśne zapinki Aero Catch
- karbonowy spoiler Tenzo-R z regulowanym kątem pochylenia na tylnej klapie
- Żółte RECARO z ITR
- Kierownica Sparco
- Gałka skunk2

Aktualna zmierzona moc 262KM na AEMie ale walczymy dalej wink.gif

Krótka historia:

Najpierw była Honda Civic Coupe 95r z silnikiem d16z9:

Potem była krótka przygoda z silnikiem b18c6 by następnie kupić perełkę wśród Bserii czyli:

BBBBBeeeenson wink.gif

Po wielu przygodach z różnymi firmami honda trafiła do PromotoRa gdzie została w pełni wystrojona uzyskując 242KM .

Zawody w Kamieniu Śląskim i czas: 13,548s z pełnym środkiem, nieogarniającym kierownikiem i na śmieciowej oponie.

i te uczucie objechanych crx'ow wink.gif

Z powodu licznych niedopracowań swapowych civic musiał znów wrócić do Kuby z PromotoRa.

Półtora tygodnia później dostałem informacje – hamulce zrobione, zawieszenie zrobione, pasek się nie będzie już zrywać. Dodatkowo Łukasz (mechanik z PromotoRa) popracował trochę nad kolorem a Piotr nad BODY-KITem. Łap MMSa:

Patrzę, nie wierze… WTF ?

Proszę o inne zdjęcie… i znów MMS…

Nie wierzę… Pytam ile kilo szpachli zużyli aby mój civic tak wyglądał. Odpowiedź była krótka:

I jeszcze jedno małe fotostory:

Wybebeszenie Civica:

Kręęęęęcimy!!!

Luuuzujemy wink.gif

Malujemy:

IIiiiiii składamy wink.gif

A tak wyglądamy w całej swej okazałości wink.gif

Go to the top of the page

+Quote Post
Fawor
post Sat, 20 Feb 2010 - 23:07
Post #2

Forum Homee

Od zawsze lubiłem tą ITRkę - kozak straszny smile.gif

--------------------
CVC ED7 D16Z2

+Quote Post
czarna mamba
post Sat, 20 Feb 2010 - 23:29
Post #3

Forum Killer

mialem chrapke na te bude
sprzatnales mi przed nosa wacko.gif
kozak !

--------------------
BHW racing team

LotusRR ---> 11,0s@220km/h rekord Polski rwd Street

VTEC centralnie

+Quote Post
MrSpike
post Sat, 20 Feb 2010 - 23:33
Post #4

Super User

tak z ciekowosci: ile to to wazy skoro przy takiej ocy robi takie czasy? ohmy.gif

pozdr

+Quote Post
czarna mamba
post Sat, 20 Feb 2010 - 23:37
Post #5

Forum Killer

taka qpeta od 960kg w gore, w zaleznosci na jaki rynek , jaki motor i wyposazenie
ITR ok 1080kg

--------------------
BHW racing team

LotusRR ---> 11,0s@220km/h rekord Polski rwd Street

VTEC centralnie

+Quote Post
pakarod
post Sat, 20 Feb 2010 - 23:38
Post #6

Frequent User

civic byl w pelni oryginalny, nawet oryginalne radio. Wazylem kiedys z polowa baku i drobnymi gratami w bagazniku 1100kg. Na czas zawodow wyciagnalem jedynie fotel pasazera.

Mamba - nie Tobie jednemu wink.gif Jak to mowia... umiejetnosc kierowania to umiejetnosc podejmowania szybkich decyzji biggrin.gif wink.gif

+Quote Post
BurnOuT
post Sat, 20 Feb 2010 - 23:45
Post #7

Super User

Najładniejszy ITR w PL wg. mnie! Setup konkretny!

--------------------
[Honda Civic EJ9 D16 Turbo]
[1/4mili: 13.0@180km/h - Bemowo IX 2009]

+Quote Post
tdserek
post Sun, 21 Feb 2010 - 00:10
Post #8

Frequent User

nice:D nie mialem okazji oblookac na zywo ale sadze ze bedzie w tym roku okazja:D pozdrawiam

+Quote Post
robacek
post Sun, 21 Feb 2010 - 00:48
Post #9

Frequent User

wyglada zacnie!

+Quote Post
SSkowronPL
post Sun, 21 Feb 2010 - 01:18
Post #10

Frequent User

fakt!, wyglada jak by z toru zjechała i miala nieograniczona chęc na dalsze wyscigi, prezentuje sie miodzio, Gratki! ;]

+Quote Post
pilachgt
post Sun, 21 Feb 2010 - 01:32
Post #11

Forum Killer

jaki stopień sprężania masz?

+Quote Post
PCM
post Sun, 21 Feb 2010 - 08:11
Post #12

Frequent User

Bardzo fajne autko posiadasz może jakieś filmy jak to jeździ??

--------------------
Kszzzzysztof

+Quote Post
BartekCK
post Sun, 21 Feb 2010 - 10:57
Post #13

User

autko profii biggrin.gif jaka cena była za ta bude itra? tongue.gif

--------------------
Fiat Stilo 1.9 JTD 115km >

OPEL ASTRA
GSI RALLY > do zabawy:)

+Quote Post
Majki182
post Sun, 21 Feb 2010 - 11:02
Post #14

User

Blachy mówią wszechno...
Nie jestem JDM'owym perwerem, ale ITR ma mnie zawsze kręcił(co za adekwatne słowo biggrin.gif ).
Po roztopach nakręć jakiś materiał, jak toto bokiem idzie i złowrogo ryczy Witkiem.

+Quote Post
Kosiarz
post Sun, 21 Feb 2010 - 11:28
Post #15

Super User

Ladna smile.gif No już Cię nie trzeba bedzie wozić po pasek na zawodach hyhyhy smile.gif

--------------------
Scierwolot Kamień Ślaski Lipiec 2009 ET 13,9 !
MISTRZ DOLNEGO ŚLĄSKA w klasie Profi Plus !
_http://skocz.pl/scierwoprojekt opis mojego projektu zapraszam !
_http://www.youtube.com/user/Kosiarzzz
_http://www.degeneracja.pl

+Quote Post
pakarod
post Sun, 21 Feb 2010 - 12:36
Post #16

Frequent User

Milo jak tak wszyscy zachwalaja moje auto wink.gif Niestety droga do niego nie byla uslana rozami przyblize wiec troche bardziej historie tego projektu:

Jest rok 2007, zaczynam dochodzić do wniosku, że ‘porobiony’ 180 konny passat daje wiele radości ale to nie jest to czego potrzebuje. Rozważałem wiele możliwości, aż do momentu kiedy to na własne uszy usłyszałem wówczas chyba najszybszą hondę we Wrocławiu – b16a2 EMG. Przepiękny dźwięk wkręcającego się na 9tyś obr vteca sprawił, że wiedziałem już czego chce. Po kilku konsultacjach z Mirkiem EMG wiedziałem, że ma być to civic 5gen coupe (czarna) oraz silnik z Integry. Pod koniec sierpnia byłem już właścicielem wymarzonej budy z ori przebiegiem, bardzo bardzo zdrowym silnikiem i w pełni seryjna.

W grudniu 2007 zakupiłem silnik b18c6 z osprzętem. Po wielu miesiącach walki, kompletowania części dzięki Mirkowi EMG udało się odpalić auto. Radość ma nie znała granic aż do momentu kiedy pojeździłem chwilę. Okazało się, że auto prawie w ogóle nie przyspiesza a do tego dymi gorzej jak diesel. Nie chciałem kolejnego używanego silnika
aby nie powtórzyła się sytuacja tym bardziej, że była już połowa 2008r. Po wielu rozmowach i pomysłach z otwartą dłonią przyszedł Witek Karałow wink.gif Plan był prosty – kupić w stanach zrobiony silnik a Polsce tylko skręcić głowice z blokiem i poprzekładać swoje manele. Wybór firmy w stanach był prosty – kilka mega szybkich hond, które robią wyniki potrafią przemówić do rozsądku i wybór padł na Bensona. Wybór firmy, która miała zrobić swapa również był prosty:

Niestety pomiaru nie udało się dokonać. Na hamowni auto dostawało ogromnych wibracji :/
Ponadto oryginalna chłodnica z civica nie dawała rady odpowiednio schładzać wody.
Jest Maj 2009, spieszymy się z pracami ponieważ za kilka tygodni są lokalne zawody w Kamieniu Śląskim. W ciągu tygodnia zrobione ponad tysiąc kilometrów na dotarcie.
Auto zatem zostało wstępnie wystrojone przez Dominika z Ecu-Performance.
Dramatu był ciąg dalszy – auto wystrojone połowicznie z powodu grzania się wody oraz kilku drobnych problemów. Wracam na kołach do Wrocławia, wydech 2,5 cala zrobione przez przydomowego tłumikarza za 150zł (prawie pełny przelot) daje się we znaki. Ze zdenerwowania cisne auto prawie na maksa ale pomimo ograniczenia do 80km/h policjant po zmierzeniu mnie suszarką nie jest zainteresowany zatrzymaniem. To był chyba ten najgorszy moment. Zrobiłem prawie wszystko aby było dobrze a auto nie jechało. Niestety władowane worki pieniędzy nie pozwalają spalić swojej miłości. Kryzys. Ogromny kryzys.

W zasadzie od początku mojej przygody z Hondą stał gdzieś Kuba z Promotora. Jak nie byłem do końca pewien czy proponowane mi rozwiązanie jest dobre to zawsze radziłem się jego. Sporo gratów do mojego auta jest od niego. I w tym kluczowym momencie po prostu zaproponował bym przyjechał i zobaczy czy może w czymś pomóc. Niczego nie obiecywał, nie chciał wymieniać połowy auta, nie namawiał mnie nawet na wymianę chłodnicy (notabene nowa niby lepsza leży do dziś w garażu). Układ był prosty – płace jak wreszcie będę zadowolony.
Dobra passa zaczęła się od wizyty u Krzyśka z KLS-SPORT. Wystrugał mi taki wydech, że teraz kto na niego popatrzy to mówi – świetna robota. Wreszcie mogłem wsiąść do auta i słyszeć własne myśli. Kilka dni później wycieczka do Sulejówka. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się wielkich postępów. Po cichu liczyłem, że w najgorszym wypadku Kuba zgodzi się na ostatnią rozbiórkę i pomoże sprzedać wszystkie graty. Jest sobota, tydzień przed zawodami w kamieniu śląskim. Wjeżdżam do warsztatu, dostaje serię pytań jakie mam graty, jak ustawione itp. Pomiary – ciśnienie, szczelność, zapłon. Dostaję instrukcję do urządzeń pomiarowych, jest jasno napisane jakie wartości co oznaczają. Nikt mi nie wmawia, że mam shit i nie pyta z pogardą kto to robił wcześniej. Mam wyniki i interpretacje. Wiem, ze nie jest dobrze.
Pewne rzeczy poprawiamy, spisujemy listę rzeczy, które warto zrobić. Nie myślę nawet o tym, chce się już pozbyć auta. Jedziemy na hamownie i strojenie. Pierwszy pomiar, auto chwile zawyło i przestało. Myślę – K@#%@ znów talepie kierownicą albo się przegrzewa (chłodnicy nie wymieniłem). Ale nie, Miniac mówi, że miałem kąt zapłonu ustawiony na 0 po wyjechaniu z VTG i zmienia. Sprawdza jak zachowuje się auto zanim wkręci je do końca. Nie wytrzymałem i wyszedłem na zewnątrz. Po pół godziny wychodzi Kuba – mina nie tęga. Myśl jak poprzednio ale tym razem pozytywne rozczarowanie – mamy około 200KM ale brakuje duuuuużo powietrza. Stożek jacky sport nie daje rady. Na szczęście w Sulejówku jest gąbkowy ITG. Montujemy. Ponowne strojenie i pomiar. Po 15minutach wychodzi 230KM. Mija kolejne 10min i mamy 240. Skończyło się na 245KM. Honda wkręca się sensownie tylko do 8tyś obr. Później drastyczny spadek mocy – ewidentnie widać, że nadal brakuje powietrza. Nie jest źle chociaż silnik miał być zrobiony na obroty rzędu 9-10tys obr.
Generalnie po tylu porażkach nie wiedziałem czego się spodziewać. Moc jest ale na papierze. Moje obawy szybko rozwiała droga z powrotem do Sulejówka. Na długiej prostej auto tak się napędzało, że nie wiedziałem co się dzieje. Szok. Lekko dotknąłem przepustnicy a tu ponad 100km/h. No i te uczucie kiedy widzę, że zaraz będę wyprzedzał Miniacowe Subaru biggrin.gif Nie wyprzedziłem… pojawił się zaraz zakręt i po dramatycznym hamowaniu skończyły się totalnie hamulce. Totalnie. Seryjne…. od hondy 125KM. Pierwszy raz w życiu byłem przeszczęśliwy, że skończyły mi się hamulce. Nie mogłem spać. Ciągłe słyszałem VTECa.
Kilka dni później przyszedł czas na weryfikacje zmian. Zawody na ¼ mili w Kamieniu Śląskim. Startuje w dwóch klasach – do 2000 i do 3500ccm3. W sumie nie było czasu na przygotowanie auta. Dzień przed zawodami przypomniałem sobie, że mam opony „slicki” biggrin.gif markgum w rozmiarze 195/50/15. Taaaaa tylko honda na stalowych zimówkach 13”. Z pomocą przyszedł Barylax i udostępnił swoje OZety z CLIO biggrin.gif Otwór centrujący kilka milimetrów większy. Ale co tam. Nawet środka nie zdążyłem wyciągnąć. Pierwszy przejazd próbny – spalony start. Drugi przejazd próbny jadę z hondą del sol b18c6 T. Wygrałem z nią o długość. Szok. Wszyscy myślą, że mam K20/24 biggrin.gif I nagle wszyscy chcą zobaczyć moją honde biggrin.gif Szok. Wygrałem swoją natywną klasę do 2000cm3 z czasem 13,54:

Chciałbym tą wygraną dedykować Kubie z Promotora. To on nauczył te konie pod maską biegać!!

Finał w klasie do 3500cm3 przegrałem z powodu braku doświadczenia i nerwów z niedopracowanego auta. Sędzia główny chciał mnie wykluczyć z zawodów gdy po raz drugi spadł mi pasek klinowy a przed ćwierćfinałami odkręciło koło. Falstart i po zawodach.
Wtedy też wiedziałem, że auto, które robi 13,5 sek. na śmieciowej oponie, z pełnym środkiem i zawodnikiem, który nie ogarnia ma potencjał. Do domu wróciłem tylko dzięki POLowi, który namówił mnie wcześniej na wspólną lawetę wink.gif
Niestety szara rzeczywistość niedopracowanych elementów znów pchnęła mnie w stronę wtedy już nowej siedziby Promotora – do Wołomina.

Cel jaki postawiłem Kubie podalem w pierwszym poscie - mial sprawic aby mozna bylo jezdzic honda bezpiecznie po ulicy i nie martwic sie na zawodach czy wroce spowrotem na kolach.

Ot tu powoli kończy się pewien rozdział. Następny mam nadzieje będzie zatytułowany Bezawaryjna radość.

Historia ta nauczyła mnie wielu rzeczy. Dziś wiem, że droga którą przeszedłem zafundowałem sobie na własne życzenie. O kosztach nie piszę celowo bo pewnie dziś jeździłbym o wiele mocniejszym seryjnym autem.

Mógłbym też napisać listę płac, kilka zdjęć, wykres oraz osiągnięte wyniki i na tym poprzestać. Mógłbym ale tym samym skazałbym inną osobę, omamioną propagandą sukcesu na tą samą drogę. Nie chcę tu nikogo obwiniać. Wierzę, że każda poszczególna osoba/firma chciała dobrze i wykonała swoją pracę najlepiej jak potrafi. Nie mniej jednak całokształtnie zrobiłem z auta kundla bez możliwości egzekwowania ewidentnych niedociągnięć. Bo jak można było przykręcić alternator z d16z9 do bloku b18c fundując mi spadające paski, jak można było spawając robić gluty koło rozrządu fundując mi wymianę nowego paska, jak można było założyć uszczelkę pod kolektor ssący z ewidentnie mniejszymi otwarami, jak można było… itd.
Gdyby robiła to jedna osoba/firma z wyciągnięciem konsekwencji nie byłoby problemu.

Większość ludzi widzi opis projektu, wyniki z zawodów i liczy – ta buda tyle, te tłoki tyle, ten blok tyle. Niestety nikt nie pisze, że auto owszem ma moc i robi na zawodach dobre wyniki __ale__ auto na co dzień bierze olej albo wodę. Nikt nie pisze, że super, extra gotowy kit z Japonii jest tak naprawdę przereklamowanym kitem. Nikt nie pisze, że firma X wykonała silnik na zamówienie ale pomimo dobrych wyników nie trzyma szczelności. Najgorsza jest ta niemoc. Wsadzone tyle pieniędzy a efekt jest marny. Gdzie iść dalej ?

No właśnie. Oto jest czarna strona tuningu kiedy przekraczamy etap zmiany turbiny, wydechu i remapu. Niestety dobre chęci, pieniądze i marzenia nie wystarczą. Trzeba mieć ___ogromną__ ilość szczęścia, sporą asertywność oraz chłodne spojrzenie.

Teraz wiem na pewno, że nie można wierzyć bezgranicznie w mity nieawaryjnych setupów, nie można wierzyć w przeróbki p&p na dużą skale… w niezniszczalne jednostki… Sadze, ze znaczna, znaczna wiekszosc aut po grubych przerobkach ma swoje niedoskonalosci ale dzieki pozytywnym wynikom na zawodach o tym nikt nie pisze. Niestety nikt nie pisze ze wydal 10 workow pieniedzy i jest rozczarowany...

Dlatego w tej chwili chciałbym pogratulować wszystkim tym, którzy sobie sami robią, mam dla takich ludzi ogromny szacunek i mogę powiedzieć, że to chyba najlepsza droga do sukcesu wink.gif

+Quote Post
tsss
post Sun, 21 Feb 2010 - 12:53
Post #17

Frequent User

powodzenia i podziwiam wytrwałość!

+Quote Post
pakarod
post Sun, 21 Feb 2010 - 16:41
Post #18

Frequent User

pilachgt robimy male zmiany wiec podam aktualne w tygodniu

PCM niestety jest to swiezy setup wiec jeszcze nie. Mam jedynie filmik z zamontowanych zegarow:
http://www.youtube.com/watch?v=bdmr0aSviNY

+Quote Post
wielki
post Sun, 21 Feb 2010 - 20:44
Post #19

Frequent User

gratki za wytrwałość , sporo osób z tego forum przechodzi podobne perypetie rolleyes.gif
ps. teraz juz wiem gdzie poszedł kolejny benson smile.gif

--------------------
2009 Fwd ---> 236,5km - 220Nm > 13.2 rozeta > 1:20

2010 Rwd ---> 120 km - 168Nm > 13,9 rozeta ?

www.beerhondawawa.pl

+Quote Post
nevada
post Sun, 21 Feb 2010 - 21:14
Post #20

Forum Killer

DC2 jest boska, ale na Boga wywal ten parapet z klapy smile.gif

--------------------

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > »