![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 23 October 2009 ![]() |
Witam, chodzi o seata exeo 2.0 TDI CR Autko stało pół roku praktycznie cały czas w salonie ( nie wiem czy to ma jakiś wpyw ale tak na wszelki wypadek pisze ) , temperatura silnika baaaardzo powoli osiąga temperature 80 stopni max przy spokojnej jeździe ( nie może być inna jazda bo silnik zimy ) temperatura ta jest osiągalna dopiero po przejechaniu ok 15 km, po odebraniu auta z salonu przez pierwsze dwa dni była to odległość ok 23 km, dopiero jak go troche przycisne to wskakuje na 90 stopni ale jak już np wybije na luz albo stane na światłach to momentalnie temperatura spada do 70-80 C.. czy to normalne?? Może te silniki CR tak mają?? W Altei 2.0 TDI 90 C było po 6 km przy temp -2 C a tutaj po 15km jest ledwo 80 C..? Dziękuje za odpowiedzi.
Jeśli powtórzyłem temat to najmocniej przepraszam i proszę o przeniesienie |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 02 April 2008 ![]() |
moze masz niesprawny termostat?
|
|
|
![]()
|
|
W nowym aucie które ma 2000 tys km przebiegu? Auto kupione jako testowe..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 20 August 2004 Skąd: Warszawa / Mokotów ![]() |
testowe czyli jezdzone, niestety nie zawsze zgodnie z procedurami dla diesla..:/ wiec i termostat moze byc walniety...
-------------------- Sociedad Espanola Automoviles de Turismo
był: Toledo T.U.R.B.O 1.8 20VT GT28R VW Golf VII R Tornado Red 400/500 - Mistrz Polski Street AWD 2016 Audi RS4 B8 450HP |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 11 May 2007 Skąd: Poznań ![]() |
Jesli ten silnik nie ma podgrzewacza wody to długie nagrzewanie jest mozliwe, ale profilaktycznie sprawdź termostat.
-------------------- 5L -> 5P // 30 6L 120
H 3P 20 1L # 80 4-P |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Thu, 06 April 2006 Skąd: świdnik ![]() |
najprościej (o ile się da) sprawdzisz zakrywając cała chłodnicę np. tekturą. Jak coś sie poprawi tzn że termostat jest walnięty.
|
|
|
gość_Golfista_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Tue, 17 August 2004 Skąd: Sochaczew ![]() |
jesli ma sprawny termostat to rzeczywiscie na malym obiegu, jesli termostat jest caly czas otwarty-czyli niesprawny to zakrycie chlodnicy sprawi ze szybciej sie nagrzeje wiec rada sluszna.
-------------------- '08 b8 3.0tdi
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 04 November 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
Witam, chodzi o seata exeo 2.0 TDI CR Autko stało pół roku praktycznie cały czas w salonie ( nie wiem czy to ma jakiś wpyw ale tak na wszelki wypadek pisze ) , temperatura silnika baaaardzo powoli osiąga temperaturę 80 stopni max przy spokojnej jeździe ( nie może być inna jazda bo silnik zimy ) temperatura ta jest osiągalna dopiero po przejechaniu ok 15 km, po odebraniu auta z salonu przez pierwsze dwa dni była to odległość ok 23 km, dopiero jak go troche przycisne to wskakuje na 90 stopni ale jak już np wybije na luz albo stanę na światłach to momentalnie temperatura spada do 70-80 C.. czy to normalne?? Może te silniki CR tak mają?? W Altei 2.0 TDI 90 C było po 6 km przy temp -2 C a tutaj po 15km jest ledwo 80 C..? Dziękuje za odpowiedzi. Jeśli powtórzyłem temat to najmocniej przepraszam i proszę o przeniesienie Kolego, im sprawniejszy jest silnik, tym wolniej sie grzeje. Te wolne obroty też na pewno nie pomagają się zagrzać. Mój diesel przy obrotach do 1,5 tys (jazda w korku) grzeje się całą wieczność. Jak tylko wyjadę na kawałek trasy i jadę normalnie, czyli - 2, max 2,5 tys obr. to nagrzewa się dosyć szybko. W korku to może być i 20 minut, a na trasie - 5 minut(5-10 km). Jak z trasy wjadę w korek - temperatura spada do 60-75 stopni. Silnik Fordowski, 2.0, 130 koni. Zjawisko nasila się przy -10 - względem zera jest spora różnica. Sprawdź termostat, jak jest OK - olej temat. Ja jeżdżę i czasem marznę.. niestety ![]() Może poza podejrzanym termostatem jeździsz "zbyt" spokojnie? Wolne obroty na zimno + wyższy bieg - to nie jest tak bardzo oszczędnie dla silnika. |
|
|
![]()
|
|
nie jeżdże znowu tak wolno, jade spokojnie bo silnik zimy ale bieg zmieniam dopiero przy ok. 2.5 tys obrotów co jest i tak dużo bo jak jeździłem seatem altea 2.0 TDI na pompowtryskach to biegi zmieniałem przy 1700 obr/min i przy -5 C silnik miał 90 stopni po 7 km a tu biegi zmieniam dopiero przy 2500 tys/min i trzymam nawet na biegu tak na 2 tys obr a silnik po 20 km nie ma nawet 80 C. Nawet jak już go przycisne bo mnie wnerwia i już go cisne cały czas to wystarczy że wrzuce na luz albo zwolnie i temperatura silnika leci w oczach na dół tak do 70-80 C.. Jest jeszcze jakiś inny sposób sprawdzenia termostatu oprócz zakrycia tekturą chłodnicy??
Dziękuje za odpowiedzi |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 03 January 2005 Skąd: Lublin ![]() |
Piszesz że to exeo wiec na pewno jest jeszcze na gwarancji - jedz do serwisu, co się będziesz martwił.
|
|
|
![]()
|
|
pojade do serwisu na pewno, chciałem się tylko upewnić czy to normalne czy nie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Witam, problem z temparaturą silnika rozwiązany. Dzwoniłem do paru salonów i do każdego gdzie zadzwoniłem jak tylko powiedziałem że chodzi o Seata Exeo od razu zapytali mnie czy chodzi o nie trzymającą temperaturę przez silnik, okazuje się że w tym modelu to jest normalne, (nawet na początku wymienili w innym exeo termostat i td i nic nie pomogło i okazało się że tak już mają te silniki w tym modelu),optymalną temperaturą pracy dla tego silnika jest 70 C, tyle pokazuje na wskaźniku temperatury ale w rzeczywistości jest tak jakby silnik miał 90 C, normalne jest też to że tempeeratura spada przy np. wybiciu na luz i td. Troche dziwne no ale jak nawet Iberia tak mówi to chyba tak jest faktycznie.. Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 02 April 2008 ![]() |
heh mi by sie to nie podobało, samochód za tyle kasy a jakieś dziwne zwyczaje
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 03 December 2006 Skąd: Pd ![]() |
A moze po prostu w Exeo jest 'normalny' wskaznik temperatury cieczy, ktory wskazuje liniowo, a nie jak w 90% wspolczesnych aut jest tak ustawiony, ze pokazuje 90 st lub polowe skali bez wzgledu, czy jedziemy 100, 200, 50 w korku, w lecie, w zimie. U mnie w Alfie wskaznik kabinowy pokazuje 90 stopni w zakresie rzeczywistej temperatury od 70 do 95 stopni. Widocznie fabryka postanowila nie stresowac kierowców. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 29 December 2002 Skąd: Trójmiasto ![]() |
u mnie w 1.9TDI w te srogie mrozy auto w trasie jak sie nagrzalo do 90 to w miescie podczas np. dluzszego stania w korku po powrocie z trasy temp. spadala do 70-80*C przy temperaturach rzedu -10 czy -15*C i podobno to normalne w dieslach z powodu wiekszej sprawnosci silnika niz benzynowe
-------------------- Pozdrawiam,
Maciek |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 12 January 2009 Skąd: Łódź ![]() |
u mnie jest dokładnie tak samo z wariującą temperaturą - silnik 2.2 TDCi
nagrzewa się bardzo długo - muszę przejechać ok. 10-15 km, aby wskazówka wykazała oznakę życia a ty nie masz tak jak u mnie czyli DWA termostaty ?? "normalny" - w obiegu wody i tzw. "olejowy" lub przez niektórych mechaników nazywany "małym termostatem" ?? sprawdź -------------------- E55T '98 - czyli V8 w wydaniu AMG :D
S211 320 CDI '06 + pakiet AMG |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
W starych TDI wskazówka pokazuje 90, a rzeczywiście przedział jest od 75 do 105 stopni
Dlatego warto odczekać jeszcze 1-2 km z konkretnym deptaniem ![]() Ale 20 km to delikatna przesada |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 29 December 2002 Skąd: Trójmiasto ![]() |
starych tzn jaki przedzial lat, bo jestem ciekaw? 1.9tdi w a4 b6 2004 to tez stary?
-------------------- Pozdrawiam,
Maciek |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Również "Stary" czyli na moje nie CR
![]() |
|
|