![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Ja
-------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Niedługo beda karac za przekroczenie predkosci w NFS. Normalnie paranoja.
Wracając prawie do tematu i pytania o wlot na chate w celu przeszukania. Kumplowi zlodzieje okradli warsztat (spawarki i inne takie maszyny) a ze mial dosyc nietypowy sprzet to rozpoznał swoj sprzet u goscia w sasiednim miescie, w warsztacie gdzie naprawia naczepy. Zgłosił na policje (bylo to pozno wieczorem) i chciał zeby pojechali sprawdzic to powiedzili ze najwczesniej nastepnego dnia po godz 6rano bo nie moga zaklocac ciszy nocnej. Na miejscu znalezli oczywiscie sprzet i zamiast oskarzyc goscia o paserstwo (a moze i kradziez) to poprosili kumpla zeby wycofal oskarzenie bo tamten gosc to duzy przedsiebiorca, zatrudnia duzo ludzi i ze odda ten sprzet. Sprawa oczywiscie poszla wyzej i zobaczymy co bedzie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 28 April 2008 Skąd: Drag Racing Strip ![]() |
nie ma czegoś takiego jak posiadanie pirackiej muzyki i oprogramowania, w Polskim prawie zabronione jest udostępnianie a nie posiadanie
pzdr to za mało
z tego co pamiętam Policjant musi być w "akcji" (czy jakoś tak się to nazywa) co do uzasadnionego podejrzenia przestępstwa... to czy wystarczy ewentualne posiadanie pirackiego oprogramowania lub muzyki ? ![]() (a kto czegoś takiego nie ma ?) -------------------- American Muscle.
Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1 |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 06 April 2005 ![]() |
Tak abstrahując od tematu bo AWSA nie do końca masz racje.
W polskim prawie zabronione jest udostępnianie osobom trzecim utworów audiowizualnych czyli książek, muzyki i filmów (ściągać i posiadać można). Natomiast nie można ściągać programów i gier czyli nie można posiadać pirackich programów i gier. |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Wracając do tematu torów - jeśli dobrze rozumiem, policja ma prawo na przykład na Tor Redeco bo im się wydaje, że ktoś popełnił przestępstwo i wystawić np mi mandat za 150kmh na prostej startowej, jazdę bez prawka, stwarzanie zagrożenia i kilka innych wymyślonych paragrafów ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 12 February 2006 Skąd: centrum PL ![]() |
Może by warto się z tym pofatygować do Rzecznika Praw Obywatelskich?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 24 February 2011 ![]() |
to za mało z tego co pamiętam Policjant musi być w "akcji" (czy jakoś tak się to nazywa) co do uzasadnionego podejrzenia przestępstwa... to czy wystarczy ewentualne posiadanie pirackiego oprogramowania lub muzyki ? ![]() (a kto czegoś takiego nie ma ?) W praktyce działa to tak, że jak coś znajdą, to nawet kwitu nie trzeba na wejście i czynności. Jeżeli delikwent się upiera, żeby prokurator kwit wystawił, to ten tak życie umili, że się odechciewa. Kwestią bardzo dowolnej interpretacji jest zwrot "uzasadnione podejrzenie" Wystarczy, że policjant zezna, że było zgłoszenie, że ... i już jest uzasadnienie podejrzenia. Wszystko później zależy, czy coś znajdzie, jeżeli tak to jego jest na wierzchu, jeżeli nie, to mamy pole do popisu -------------------- www.astra-g-klub.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
CYTAT Kwestią bardzo dowolnej interpretacji jest zwrot "uzasadnione podejrzenie" to za mało, żeby wejść komuś do domu CYTAT Wystarczy, że policjant zezna, że było zgłoszenie, że ... i już jest uzasadnienie podejrzenia. zgłoszenia są składane na dyżurkę do oficera dyżurnego. są nagrywane. jeżeli inną drogą dostał zgłoszenie to musi swoje działania zgłosić do dyżurnego jeżeli chodzi o mandat na torze, to skarga do komendanta policji (po konsultacji z prawnikiem) |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
płyty,i wjazd na chate to malo motoryzacyjne tematy wiec zanim moderator sie zagotuje to wrocmy do tematu torow ,prywatnych placow ewentualnie przeszukiwan samochodow
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Z tego, co pamiętam, zorganizowane imprezy wymagają jakichś zgłoszeń. Jeżeli np. rajd odbywa się na drodze publicznej, to taką drogę wyłącza się z ruchu i wówczas część ograniczeń nie obowiązuje, ale na pewno jest ktoś, kto wie więcej ode mnie na temat organizowania takich imprez.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
eMpowered Dołączył: Wed, 13 April 2011 ![]() |
Witam wszystkich. Mam takie pytanie. Kupiłem zimą subaru imprezę okazja była. Anglik bez możliwości rejestracji po wypadku. I teraz takie pytanie, czy mogę takim autkiem pośmigać po polnych drogach? Auto już w miarę wygląda wiadomo jest jeszcze trochę braków. Na auto mam tylko umowę kupna-sprzedaży. I teraz nie wiem czy wyjechać takim czymś czy lepiej to sprzedać na części tak jak miałem to zrobić wcześniej. Auto było zezłomowane w Angli. Kupiłem je ze szrotu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 28 September 2010 ![]() |
"Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony
jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach. Nie dotyczy to inwalidów poruszających się pojazdami przystosowanymi do ich potrzeb." jak więc rozpoznać drogę niepubliczną oznakowaną drogowskazami? nie wiem, czy ma to tutaj znaczenie, ale zostaje problem oc, za którego brak jest 5,000,- oczywiście tyle teorii, live sprawa zależy od tego na kogo trafisz i o ile trafisz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 03 November 2003 Skąd: W-wa/ Radom ![]() |
Chciałem tylko zasygnalizować, że ostatnio wynikneła sprawa pokomlikowania prawa przez nową ustawe.
Nie pamietam szczegółów, ale chodziło o to, że drogi wewnętrzne według nowego prawa powinny posiadać dodatkowe oznaczenie, żeby być drogami wewnętrznymi na których można stosować przspisy KRD i wlepiać mandaty. Jak znajde linka, to wkleje -------------------- Boogie
Sprzedam SkRzYnIe Manual 6-b z M5 e39 w super stanie, info na priv |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
No ja wczoraj smigałem po tej stacji co pisałem wczesniej , rozstawilismy sobie pachołki i latalismy - na stacje podjechały psiaki wiec podjechalismy do nich i zaczelismy gadac najpierw sobie obejrzeli samochód i stwierdzili ,ze ten wydech to chyba od tira i mamy koło jego chaty nie przejezdzac bo krowy mleka nie bedą chciały dawac:D i gdy zapytałem czy mozemy sobie na terenie prywatnym jezdzic ile chcemy to stwierdził ,ze mozemy bo nam pozwala
![]() ![]() wiec zalezy to pewnie od policjanta -------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 17 October 2006 Skąd: Bielsko-Biala ![]() |
a jak by chciał to moglibysmy dostac mandat za "stwarzanie zagrożenia" i tyle aha i zapytał po co nam kaski ![]() Mogłeś powiedzieć : "Żeby nie stwarzać zagrożenia" ![]() ![]() -------------------- www.swagdrift.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
To, że dźgniesz kogoś nożem za progiem swojego domu chyba niewiele zmienia
![]() -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|