![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Pewnie na takiej zasadzie, że tam uprawia się sport. Nawiasem mówiąc była jakiś czas temu dosyć głośna sprawa, że mandat dostał kierowca, który uczestnicząc w rajdzie stworzył zagrożenie życia/zdrowia.
_____ http://www.wykop.pl/link/485163/mandat-za-udzial-w-rajdzie/ BTW, sorry za OT, ale najbardziej podoba mi się komentarz: CYTAT Ciekawe czy Pudzian dostał mandat za pobicie Najmana.
-------------------- ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
wejsc tak ale nie przeszukac
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Czasem, gdy sytuacja jest pilna, nakaz uzyskuje się później.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Tue, 12 November 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Może przeszukać i bez nakazu, z tym, że muszą go później doręczyć
CYTAT KPK
Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ. § 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone. § 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć. -------------------- F32 alpine white
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Lublin ![]() |
Art. 98 KW mówi, że kto, prowadząc pojazd poza drogą publiczną, strefą zamieszkania lub strefą ruchu, nie zachowuje należytej ostrożności, czym zagraża bezpieczeństwu innej osoby, podlega karze grzywny albo karze nagany. Podobnie ograniczenia prędkości obowiązują także na terenie prywatnym. Na ostatnim rally sprincie na torze w Lublinie wjechał nieoznakowany patrol policji i zaczął kosić mandatami i zbierać dowody . |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock ![]() |
No nie pierdol
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- BMW E64 645i
|
|
|
![]()
|
|
a to była jakaś oficjalna impreza, czy spontaniczna pojeżdżawka?
Oxzywiście niezależnie od wsztstkiego na torze mogliby sobie odpuścić ... ale widocznie z jakiegoś powodu nie chieli. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 21 February 2008 ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Np za zawracanie bokiem na koronie (wciąż należącego do terenu toru)- policjanci podstawiali to pod stwarzanie zagrożenia dla innych uczestników ,brak przeglądów technicznych .
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
ale tor był wynajęty ?
bo jak był + teren jest zabezpieczony... to nie wiem czy do końca działali zgodnie z prawem (równie dobrze mogli by stanąć na końcu zawodów 1/4 mili z suszarką) |
|
|
![]()
|
|
Tak , był wynajęty
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nie jestem prawnikiem i nie znam niuansów prawa...
ale wydaje mi się, że w tym wypadku trochę przekroczyli swoje uprawnienia |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Thu, 21 February 2008 ![]() |
A czy to ze tor jest wynajety ma jakies znaczenie? Nawet zabezpieczony karetka i straza pozarna?
Moge sobie tez wyobrazic sytuacje ze jestem na zlocie marki XX na wynajetym lotnisku i robimy sobie pojezdrzawke czy 1/4mili to tez moga przyjechac i sie czepiac? Paranoja. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 15 June 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
IMO nie mogą i nikt by mnie nie zmusił do przyjęcia takiego mandatu.
-------------------- WORKSHOP
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
jeżeli mamy ogrodzony teren i policja nie ma nakazu prokuratorskiego nie musimy ich wpuszczać
-------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 28 January 2010 Skąd: Kraków ![]() |
nie do wiary co tu się czyta...
nie znam dobrze prawa, ale to jakaś paranoja... a z tym torem w lublinie to absurd... tam siedząc przed kompem i czytając wydaję mi się że ludzką siłą dowodu by ode mnie nie wyciągnęli ![]() -------------------- MX-5 - track
E55 AMG - daily |
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Thu, 24 February 2011 ![]() |
A czy policja ma prawo wejść do Twojego domu aby szukać np narkotyków bez nakazu sądowego? Idąc dalej, to czy ma prawo wejść na Twoje podwórko bez nakazu aby przebadać alkomatem? Oczywiście, że może Jeżeli istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa, to mogą nawet w d*** Ci zajrzeć Jeżeli coś znajdą, niekoniecznie to czego szukali, to są wygrani. Jednak jeżeli niczego nie znajdą... ![]() -------------------- www.astra-g-klub.pl
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Jeżeli istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa, to mogą nawet w d*** Ci zajrzeć to za mało z tego co pamiętam Policjant musi być w "akcji" (czy jakoś tak się to nazywa) co do uzasadnionego podejrzenia przestępstwa... to czy wystarczy ewentualne posiadanie pirackiego oprogramowania lub muzyki ? ![]() (a kto czegoś takiego nie ma ?) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 12:07 |