Shoutbox 0 nowych PW 

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Teren prywatny a kodeks drogowy
ma_ch
post Tue, 15 Mar 2011 - 20:19
Post #21

Rookie

z własnego doświadczenia napiszę i z tego co mi policjant wytłumaczył.
Zdarzenie miało miejsce na terenie hurtowni dość pokaźny teren ogrodzony. Gość wjeżdżając solówką manem skosił bramę do poziomu zero. Odmówił uiszczenia opłaty za szkody zarowno gotówką jak i poprzez ubezpieczenie oc. Jak się okazało postąpił słusznie biggrin.gif Wezwana policja stwierdziła podpierając się kodeksem że gość może jechać w pizdu a wszelkie roszczenia co do zniszczeń na drodze cywilnej. I co więcej nawet w balonik nie musiał dmuchać. Skurczybyk się znał bylo widać bo szedł w zaparte że policje wzywać biggrin.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Tue, 15 Mar 2011 - 20:19
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
dk_ponczak
post Tue, 15 Mar 2011 - 21:59
Post #22

Frequent User

Czyli, jeśli mam swój plac to mogę upalać bokiem bez pasów po pijaku w nocy bez oświetlenia i mogą mi skoczyć?
I pytanie nr 2: czy mogę upalać bokiem na jakimś parkingu pod hipermarketem, w około są tabliczki "droga wewnętrzna" i chyba "obowiązuje kodeks ruchu drogowego", lecz od tej drogi jest odbicie w prawo i tam jest parking, więc to również tyczy się go? Czyli nie można tam upalać? Bo nie wiem, czy zdjąć ten znak, czy nie laugh.gif

--------------------
www.swagdrift.pl

+Quote Post
the.wolf
post Tue, 15 Mar 2011 - 22:15
Post #23

EJ205 USER

CYTAT(sonic1983 @ Tue, 15 Mar 2011 - 18:13) *
czy moga wpakowac mandat za stworzenie zagrozenia itd....

z tego co wiem, to zeby otrzymac mandat za stwarzanie zagrozenia w ruchu, musi byc drugi uzytkownik drogi, placu etc.

--------------------
W205 OM654 Daily

+Quote Post
Zulf
post Tue, 15 Mar 2011 - 22:18
Post #24

Super User

drugi w ruchu, czy stojący samochód ?

ja dostałem mandat za " za stwarzanie zagrozenia w ruchu" gdy uszkodziłem stojące samochody

+Quote Post
the.wolf
post Tue, 15 Mar 2011 - 22:24
Post #25

EJ205 USER

typ z drogowki mowil o uczestnikach ruchu.

--------------------
W205 OM654 Daily

+Quote Post
Jedenasty
post Tue, 15 Mar 2011 - 22:36
Post #26

Forum Clubber

z tego co pamiętam od tego roku policja ma prawo interweniować na drogach wewnętrznych bez wezwania właściciela jeśli zachodzi prawdopodobieństwo popełnienia wykroczenia lub stwarzania zagrożenia w ruchu a także zakłócania porządku i ciszy nocnej, świetnym tego przykładem że tak faktycznie jest to teren lotniska Okęcie gdzie na na wjeździe stoi znak droga wewnętrzna a oni suszę itp. bez wezwania przez właściciela, przepis ten zmieniono gdyż część cwaniaków wiedziała jak się wymigać od mandatów na takich obiektach. Proszę tylko nie mylić terenu prywatnego od drogi wewnętrznej, ale z tego co czytałem (nie wiem czy weszło już w życie) policja będzie miała prawo interweniować na terenie prywatnym i sprawdzać trzeźwość oraz posiadanie prawka nawet jak jeździsz po swoim zamkniętym, ogrodzonym 10m murem terenie

pzdr

CYTAT(dk_ponczak @ Tue, 15 Mar 2011 - 21:59) *
Czyli, jeśli mam swój plac to mogę upalać bokiem bez pasów po pijaku w nocy bez oświetlenia i mogą mi skoczyć?
I pytanie nr 2: czy mogę upalać bokiem na jakimś parkingu pod hipermarketem, w około są tabliczki "droga wewnętrzna" i chyba "obowiązuje kodeks ruchu drogowego", lecz od tej drogi jest odbicie w prawo i tam jest parking, więc to również tyczy się go? Czyli nie można tam upalać? Bo nie wiem, czy zdjąć ten znak, czy nie laugh.gif

--------------------
American Muscle.

Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1

+Quote Post
Jedenasty
post Tue, 15 Mar 2011 - 22:38
Post #27

Forum Clubber

samochód zaparkowany na chodniku nie na terenie prywatnym to też uczestnik ruchu jako taki i można dostać mandat za stwarzanie zagrożenia np. prakując nieprawidłowo samochód

pzdr

CYTAT(the.wolf @ Tue, 15 Mar 2011 - 22:24) *
typ z drogowki mowil o uczestnikach ruchu.

--------------------
American Muscle.

Pontiac Firebird Esprit '77 z LS1

+Quote Post
SONIC
post Tue, 15 Mar 2011 - 22:47
Post #28

Forum Killer

zakłócenia ciszy nocnej nie bedzie bo w najblizszej okolicy jest tylko cmentarz wink.gif wzywanie wlasciciela tez nie wchodzi w rachube bo mamy zamiar upalac razem....no i rozchodzi sie o to ze to parking(plac)a to chyba inna interpretacja niz droga wewnetrzna bo niby jak na srodku takiej drogi moga stac zaparkowane sam.ciezarowe?

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post
pavel
post Tue, 15 Mar 2011 - 23:52
Post #29

Moderator

CYTAT(AWSA @ Tue, 15 Mar 2011 - 22:36) *
z tego co czytałem (nie wiem czy weszło już w życie) policja będzie miała prawo interweniować na terenie prywatnym i sprawdzać trzeźwość oraz posiadanie prawka nawet jak jeździsz po swoim zamkniętym, ogrodzonym 10m murem terenie

pzdr

Ja mam dość sporą posesję (ponad 5ha) całą ogrodzoną, z jedną bramą wjazdową i ok. kilometrem dróg do upalania. Nie widzę takiej opcji, żeby ktokolwiek (w tym policja) miał prawo ingerować w to, co robię na moich własnych drogach na mojej ogrodzonej posesji

--------------------
zaciski hamulcowe BREMBO-renowacja-lakierowanie proszkowe-adaptery do zacisków BREMBO-serwis rajdowy RPP/RSMP/GSMP

+Quote Post
jagus
post Wed, 16 Mar 2011 - 00:34
Post #30

Super User

teren prywatny to rzecz swięta i nie ma bata aby mogli coś zrobic. Wyjatkiem moze byc (przypuszczam) np stacja benzynowa. Niby teren prywatna, ale udostępniony dla ogółu.

--------------------
najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow

+Quote Post
m!xeR
post Wed, 16 Mar 2011 - 00:55
Post #31

Forum Killer

Nie możecie jeździć po własnym trawniku po pijaku :-) wprawdzie ja osobiście mam w tej kwestii odmienne zdanie ale idąc za moim ćwiczeniowcem z karnego materialnego który opierał się na komentarzu A. Zolla - nie można ;]

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
Jarzyn
post Wed, 16 Mar 2011 - 01:41
Post #32

Frequent User

m!xer - można podstawę prawną do tego? Stwarzanie zagrożenia w ruchu lądowym?

--------------------
Audi A4 B5 1.9 TDI AFN // Suzuki SV650N K8 // Nissan Sunny GTi 5-doors
--------------------
"Kto hamuje, ten przegrywa"

+Quote Post
m!xeR
post Wed, 16 Mar 2011 - 02:22
Post #33

Forum Killer

Zgodnie z uchwałą pełnego składu SN przestępstwa drogowe można popełnić nie tylko na drogach publicznych, idąc jednak dalej wg. tezy zawartej w tej uchwale dot. to miejsc gdzie ruch ogólny czy lokalny jednak się odbywa - a więc dotyczy to miejsc takich jak tor, lotnisko, miejsce do pojeżdżawek etc. nie znalazłem nic n/t zabawy na własnym podwórku ale...żeby mieć 100% pewności musiałbym sięgnąć do komentarza do cz. szczególnej kk autorstwa A. Zolla a w tej chwili nie mam do niego dostępu, jak tylko odwiedzę czytelnie wydziałową to obiecuję to sprawdzić.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
PioterW
post Wed, 16 Mar 2011 - 09:20
Post #34

Administrator

Przepis (art. 178a par. 1 KK) mówi o prowadzeniu pojazdu mechanicznego pod wpływem "w ruchu lądowym" (...), a to dosyć pojemny termin, pozostawiający sporo luzu dla uznania sądu.
Czy pojazd poruszający się na gruncie prywatnym można uznać za pojazd w ruchu lądowym? Co to w ogóle jest ruch lądowy? Moim zdaniem jeśli pojazd mechaniczny się porusza po lądzie, a kierowca jest pod wpływem, to podlega odpowiedzialności z tego przepisu.
Za słusznością tak szeroko rozumianego pojęcia "ruch lądowy" przemawia także to, że w przepisie następnym (art. 178a par. 2) odpowiedzialność ponosi już tylko ten, kto prowadzi inny (niż mechaniczny) pojazd "na drodze publicznej".

--------------------

+Quote Post
jagus
post Wed, 16 Mar 2011 - 09:52
Post #35

Super User

A czy policja ma prawo wejść do Twojego domu aby szukać np narkotyków bez nakazu sądowego? Idąc dalej, to czy ma prawo wejść na Twoje podwórko bez nakazu aby przebadać alkomatem?

--------------------
najwazniejsze aby nasze dzieci mialy bogatych rodzicow

+Quote Post
m!xeR
post Wed, 16 Mar 2011 - 11:10
Post #36

Forum Killer

Za szerokim rozumieniem "ruch lądowy" chyba przemawia też fakt, że przestępstwo z art. 178a jest abstrakcyjnym narażeniem na niebezpieczeństwo a zatem nie musimy udowadniać, że prowadząc pojazd pod wpływem delikwent sprowadził rzeczywiste niebezpieczeństwo, po prostu przyjmuje się, że samo prowadzenie pojazdu pod wpływem stanowi zagrożenie bez względu czy fakt ten ma miejsce w centrum miasta czy na jakimś wygwizdowie gdzie w promieniu 5km nie ma nawet myszy ale zaznaczam to tylko moja interpretacja.

--------------------
e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone
scirocco r dsg

+Quote Post
SONIC
post Wed, 16 Mar 2011 - 12:39
Post #37

Forum Killer

1. Jagus-nie moda wejsc do chaty bez nakazu,prokuratora (i jeszcze mozesz powolac swiadka przeszukania -np.dziewczyne czy kumpla zeby im na rece patrzyli) -ale samochod mogą przeszukac -nie wiem czemu ale moga.
2. odpuscmy teoretyzowanie nt. jazdy po alkoholu - bo to głupota i tyle
3. chodzi o to czy moge po terenie prywatnym jezdzic na gumie tak tylniej jak i przedniej i czy mozemy rozstawic słupki i latac bokami....

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post
PioterW
post Wed, 16 Mar 2011 - 13:01
Post #38

Administrator

Art. 98 KW mówi, że kto, prowadząc pojazd poza drogą publiczną, strefą zamieszkania lub strefą ruchu, nie zachowuje należytej ostrożności, czym zagraża bezpieczeństwu innej osoby, podlega karze grzywny albo karze nagany.

Podobnie ograniczenia prędkości obowiązują także na terenie prywatnym.

--------------------

+Quote Post
syncros
post Wed, 16 Mar 2011 - 13:05
Post #39

Super User

To juz nigdzie nie mozna upalac? A na jakiej zasadzie dziala np. tor poznan czy słomczyn? Teoretycznie policja moze wlepiac mandaty?

+Quote Post
SONIC
post Wed, 16 Mar 2011 - 13:13
Post #40

Forum Killer

no coraz lepiej za chwile nawet kartow nie bedzie mozna na placu ustawic....

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 04 May 2025 - 16:07