![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 August 2010 ![]() |
Od dwóch dni robie po wawie za pług snieżny i pierwsza konkluzja jest taka, że RS daje radę (nie wiem czy to kwestia szpery czy opon, czy kombinacji tych czynników). Wczoraj wydrapałem się bez poważniejszych problemów po zaśnieżonym wyjeździe z parkingu podziemnego (niodśnieżonym fragmentem rampy) podczas gdy obok inne auta jakoś miały większe problemy (na odśnieżonym kawałku). Trzeba tylko pamiętać o wyłaczeniu TCS bo w końcu zdławi silnik i stoimy. Byś może to efekt placebo, tylko sugestia, miałem szczęście lub tamci kierowcy słabiej jeżdżą w zimie ;-).
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
No niemożliwe?! Przecie to miało w ogóle nie jeździć po sliskim?!
![]() r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
Wczoraj wydrapałem się bez poważniejszych problemów po zaśnieżonym wyjeździe z parkingu podziemnego (niodśnieżonym fragmentem rampy) podczas gdy obok inne auta jakoś miały większe problemy (na odśnieżonym kawałku). Nie no chwila, momencik, HOLLA! Prowadzenie w winklach po mokrym/śniegu etc. a wjeżdżanie na zaśnieżony podjazd to TROSZECZKĘ coś innego. Ktoś tu się lekko zapędził ![]() -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
Oj tam oj tam - jakie Holla ? Napisałem przecież: "nie wiem czy to kwestia szpery czy opon, czy kombinacji tych czynników" i "Byś może to efekt placebo, tylko sugestia, miałem szczęście lub tamci kierowcy słabiej jeżdżą w zimie ;-)."
A do garażu przecież dojechałem i parę zakrętów było po drodze. Ale rzeczywiscie to nie był odcinek rajdowy a ja zdecydowanie nie jestem Makkinenem. Faktem jest za to to, że RS jeżdzi w śniegu i jak dla mnie całkiem dobrze - ale z pewnością jest parę aut którym to lepiej wychodzi. Tylko nie mówmy ze nie jeździ w ogóle. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 23 January 2007 Skąd: Wawa ![]() |
Panowie bez przesady, jam ma 300 konną ośkę, bez tak "zaawansowanego" zawieszenia i śmigam nią cały sezon. Czy to po mieście czy do Zakopca nie ma żadnych problemów.
Pobawić też się można, przedwczoraj z czterema Subarakami pacyfikowaliśmy miejscówki i jakoś nie czułem się gorzej, nie miałem problemów z utrzymaniem tempa, jedynie tak fajnie nie pokręcę się po rondzie jak 4-łap. Podstawa to dobre zimówki, co nieco ogarnianie kiery i wyłączenie wspomagaczy m.in. wspomnianego wcześniej TCS. -------------------- TP 1:49,856 FWD
Focus 1.6 100 km - Daily Focus 2.0T 370 km - Track |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Podstawa to dobre zimówki, co nieco ogarnianie kiery i wyłączenie wspomagaczy m.in. wspomnianego wcześniej TCS. ... i klocek pod pedał gazu ![]() -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
A ja się upieram przy swoim, może jestem głupi haha, przejechałem dzisiaj ponad 500KM po śniegu i moje odczucia są takie, ford RS to mega wyglądająca fura..ale bez czterołapa to auto nigdy nie będzie prawdziwym przecinakiem...no po prostu mimo wielu info w gazetach Min. naszego Admina którego Serdecznie Szanuje...nawet w Jego pismie Cars ostatnie zdanie w porównaniu do Sti było że to auto nadaje się ale tylko do suchego asfaltu bo czym bardziej mokry tym gorzej...sorry To auto nadaje się na Monako i wszystko na tej wysokości geograficznej..dzisiaj w Barcy było 15 no i super...to jest auto na te klimaty a u Nas musi być 4x4...a ford tego nie ma i nie nadaje się na 90% SEZONU..to tyle mojego skromnego zdania..aha z tego co czytałem Ferrari mocno myśli nad 4x4 w swoim najnowszym cacku...coś daje do myślenia? pozdrowionka
-------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Każdy ma własne zdanie.
A faktem jest to że RS jeździ całkiem sprawnie w zimie. Tak - nie ma seryjnie napędu na 4 łapy (chociaż Wolf ostatnio zaprezentował kit dodający napęd na 4 koła na bazie częsci z Kugi), tak - jest pewno pare aut które jeżdżą lepiej na śniegu. I co z tego - jest również wiele aut które jeździ gorzej. To nie powoduje że zimę może spędzić jedynie pod kocykiem i nie może być przecinakiem z odpowiednim kierowcą (i to niekoniecznie ze mną w tej roli żeby nie było wątpliwości). |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 05 February 2007 ![]() |
jak dziala naped od wolfa [kuga ma dopinany tył ? czy stałe?]
-------------------- ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 30 January 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Haldex
-------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Sztuka dla sztuki, nie ma TUVu więc nikt tego nie kupi
-------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 07 October 2007 Skąd: cała polska ![]() |
najlepszą opinią jak się spisuje RS w śniegu będzie opinia kogoś kto był i jest na NIE. Właściciele zawsze będą swoje auto chwalić nawet jak w zimie będzie mega lipa
|
|
|
![]()
|
|
najlepszą opinią jak się spisuje RS w śniegu będzie opinia kogoś kto był i jest na NIE. Właściciele zawsze będą swoje auto chwalić nawet jak w zimie będzie mega lipa Oczekujesz opini czy potwierdzenia zgodnego z Twoimi oczekiwaniami ? ![]() Chcesz wybierać tylko te które Ci pasują ? Jakiś niezależny konsultant ma się pod nią podpisać ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem po co ta dyskusja?
Praw fizyki się nie oszuka i ośka w takich warunkach nigdy nie dorówna 4x4. Pozdr. -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: www.dogbox.pl ![]() |
Piotrek.zakladaj ten kit od Wolfa :-)
-------------------- ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Nie wiem po co ta dyskusja? Praw fizyki się nie oszuka i ośka w takich warunkach nigdy nie dorówna 4x4. Nikt nie twierdzi że jest inaczej. Ale nie o tym dyskusja, lecz raczej o wypowiedzi kolegi prnit, że RS "nadaje się ale tylko do suchego asfaltu". Co - umówmy się - jest bzdurą. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
Ok do mokrego asfalu tez sie nadaje
![]() -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sat, 21 February 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Przecież było Volvo S60R - nie wiem czy nie z identycznym silnikiem na Haldexie i dawało radę, tyle że raczej było cięższe i nie wyglądało jak RS.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 07 October 2007 Skąd: cała polska ![]() |
Oczekujesz opini czy potwierdzenia zgodnego z Twoimi oczekiwaniami ? ![]() Chcesz wybierać tylko te które Ci pasują ? Jakiś niezależny konsultant ma się pod nią podpisać ? ![]() nie absolutnie. Ale mega mnie to śmieszy i jest mało wiarygodne bo jak narazie wypowiadają się o prowadzeniu w śniegu tylko właściciele czyli mega zwolennicy i fanatycy tego samochodu co świadczy 40 podstron tego działu.!! z mojej strony to wszystko fakt nie róbmy ot |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 23 August 2025 - 13:11 |