Shoutbox 0 nowych PW 

83 Stron V  « < 74 75 76 77 78 > »   
Closed TopicStart new topic
> Focus RS (i RS500), 2 filmiki
mAbZ
post Sun, 26 Feb 2012 - 22:23
Post #1501

Forum Homee

Darecki: współczuję. Tyle Ci poradzę, że nie pytaj czy zrobią to na gwarancji, tylko tego żądaj.
Powyższe zdjęcia są dowodem, że Ford zrobił coś nie tak z tym modelem.
Są udokumentowane przypadki takich wybuchów na zwyczajnej, fordowskiej mapie.

Ja w piątek odebrałem swojego RSa z warsztatu, gdzie był ostatnie 3 tygodnie.
W aucie wszystko gasło na ułamek sekundy podczas jazdy: radio, klima, światła oraz SILNIK (!)
Wszystko się włączało z powrotem zanim zdążyłem zareagować, ale zatrzymany nagle silnik powodował porządny poślizg.
Mogło tak z 7-8 razy w ciągu 5 minut, potem pół godz/godzina spokój i znów...
Auto odjechało na lawecie i dobre ponad 2 tygodnie się głowili, co to może być.
Kody błędów w kompie nic nie pomogły- mówiły jedynie o odcięciu prądu.

Okazało się, że ci kur*a kretyni z Forda zamontowali skrzynkę z elektroniką i bezpiecznikami
zaraz obok zbiorniczka na płyn do spryskiwaczy (za schowkiem po stronie pasażera)
A zbiorniczek składa się z kilku części, które mogą się poluzować i przepuszczają wtedy płyn- wprost na elektronikę! rolleyes.gif
Wymienili mi skrzynkę i wszystko teraz działa OK. Ale to niestety kolejny powód, żeby czuć niesmak do Forda. mad.gif

--------------------
Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 26 Feb 2012 - 22:23
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
JJacek
post Sun, 26 Feb 2012 - 23:03
Post #1502

Forum Killer

CYTAT(rasta_fkp @ Fri, 24 Feb 2012 - 08:59) *
Może zaproponujecie Fordowi aby wysłał ludzi na szkolenie do jakiegoś Polskiego tunera, mogę jednego nawet polecić biggrin.gif

CYTAT(KrisSz @ Fri, 24 Feb 2012 - 14:11) *
..... pytanie jak przekonać Forda żeby korzystał z polskich speców (a w PL jest paru dobrych i to nie podlega dyskusji).

Podejrzewam, żeby się dostać do branży OEM Automotive to bym im trochę brakowało.

+Quote Post
lukasz1976
post Mon, 27 Feb 2012 - 06:02
Post #1503

Frequent User

Tak mi się wydaje, że Ford powinien ogłosić akcję serwisową, powiadomić klientów i zmienić soft na taki żeby kolektory nie wybuchały.
Inni producenci tak robią ale niestety nie Ford. Wszem i wobec wiadomo że w 2002 r. ford sam nie wiedział jakie wtryski pakować do Tdci bo ciągle coś było nie halo, a mimo to akcji serwisowej nie było. Teraz Mercedes wymienia w Glk jak leci, a mnie miły pan zaprosił do Renault na wymianę panela od sterowania klimy, mówię, że wszystko działa ale musiałem się stawić bo akcja zgłoszona do Rzecznika Konsumentów i już.
Ford buduje samochody ponad 100 lat i jedytne co wyszło to s.....lony fajny silnik Volvo.

+Quote Post
KrisSz
post Mon, 27 Feb 2012 - 07:22
Post #1504

Super User

Żeby oddać Fordowi sprawiedliwość to była akcja serwisowa bodajże przy sofcie CG (albo CD ? Nie pamiętam teraz) tzw Hard Brake Pedal Recall - czyli wymiana softu na nowszy zw względu na rozpadnięcie się kolektorai twardniejący w konsekwencji pedał hamulca. Więc to nie jets tak że nic nie robią. Dlatego pytałem dareckiego o wersję softu - może ma starą. Jeżeli miał CJ to znaczy że albo dalej jest bug w sofcie albo była wadliwa partia kolektorów. Tak czy inaczej Ford powinien coś z tym zrobić. A ten silnik Volvo to całkiem dobry silnik jest.

+Quote Post
KrisSz
post Mon, 27 Feb 2012 - 07:24
Post #1505

Super User

Żeby oddać Fordowi sprawiedliwość to była akcja serwisowa bodajże przy sofcie CG (albo CD ? Nie pamiętam teraz) tzw Hard Brake Pedal Recall - czyli wymiana softu na nowszy zw względu na rozpadnięcie się kolektorai twardniejący w konsekwencji pedał hamulca. Więc to nie jets tak że nic nie robią. Dlatego pytałem dareckiego o wersję softu - może ma starą. Jeżeli miał CJ to znaczy że albo dalej jest bug w sofcie albo była wadliwa partia kolektorów. Tak czy inaczej Ford powinien coś z tym zrobić.

+Quote Post
darecki73
post Mon, 27 Feb 2012 - 21:54
Post #1506

User

Byłem dziś w serwisie. Było dobrze do momentu zadania mi pytania"czy było dłubane"
Nie było sensy ściemniać bo widać, że jest IC i poprawki z nierdzewki dolotu do kolektora.
Powiedziano mi zebym zapomniał o naprawie gwarancyjnej. Z łąchą mają wysłać zapytanie do Ford Polska czy były wadliwe kolektory. To tyle na dzień dzisiejszy.
Zakaładam raczej naprawe na własny koszt i zastanawiam się nad kupnem aluminiowego kolektora by uniknąć kolejnego BUM!!
Mam 3 firmy do wyboru
1. http://www.xspoweruk.com/ford-sitech-racin...cus-rs-mk2.aspx
2. http://www.xspoweruk.com/plenum-focus-rs-m...cast-inlet.aspx
3. http://www.xspoweruk.com/cast-inlet-plenum...ountune-i5.aspx

Najciekawszy wydaje się Elevate, potem Sitech
Porady mile widziane............

+Quote Post
Sluger
post Mon, 27 Feb 2012 - 22:07
Post #1507

Forum Clubber

Ja bym brał mountune, na ich oficjalnej stronie kosztuje mniej niż to co podlinkowałeś.

--------------------
Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM

Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE!

+Quote Post
darecki73
post Mon, 27 Feb 2012 - 22:14
Post #1508

User

w wersji srebnej kosztuje 545funtów i nic nie negocjują a w czarnej ok 620funt.
te same pieniądze

+Quote Post
KrisSz
post Mon, 27 Feb 2012 - 22:33
Post #1509

Super User

Ja bym brał mountune-a. Rozumiem że kawałki kolektora nie wpadły do silnika ?

Jestem ciekawy jak na piśmie udowodnią wpływ zmiany kolektora i materiału rury dolotu na wybuch kolektora. Jeżeli nie miałeś grzebane w programie i/lub ciśnieniu doładowania to kwestia dość dyskusyjna. Pytanie czy skórka warta wyprawki.

+Quote Post
mAbZ
post Mon, 27 Feb 2012 - 22:47
Post #1510

Forum Homee

Wg Autotech, Elevate jest zdecydowanie najlepszy.
Mozna liczyc na przyrost minimum 14 KM i 18 Nm, a po dobrym programie 26 KM i 30 Nm.
Jak by nie bylo to najlepszy tuner i sprzedaje wszystkie 3 wiec mozna im wierzyc.

Twoja sprawa ze sie przyznales, ale mistrzowie z ASO wcale nie musza wiedziec jak oryginalny IC w tym modelu wyglada.

--------------------
Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25

+Quote Post
eMBe
post Mon, 27 Feb 2012 - 22:51
Post #1511

Rookie

Mam problem z przednimi hamulcami w RS. Auto ma niecałe 20 tys przebiegu, a od wewnetrznej strony tarcze są zrysowane tak jak na fotkach. Prawdopodobnie jest to wynik dostającego się brudu pomiędzy klocek a tarczę. Czy ktoś z Was spotkał się z czym takim? Czy Waszym zdaniem Ford powinien to uznać w ramach gwarancji? Tutaj link do zdjęć tarcz: https://www.dropbox.com/gallery/13461213/1/...ulcowe?h=245d54
Dodam jeszcze, że zużycie klocków to maksymalnie 50%, a obie przednie tarcze scierają się nierównomiernie, tzn dużo mocniej od wewnętrznej strony. Od zewnątrz tarcza wygląda tak jak powinna.

+Quote Post
matttm1
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:03
Post #1512

User

Co do kolektora. tos robi program konieczna wymiana i tyle a co do tarcz mysle ze wpladl jakis kamyczek i rysuje u mnie serwis wymienil tarcze na brembo bo fabryczne sie pogiely ale nie od kamyka tylko od hamowania

+Quote Post
matttm1
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:05
Post #1513

User

A powiedzcie mi czy u Was tez tak jest ? Przy odpuszczaniu gazu slychac taki dziwny cichy dzwiek jakby jakies powietrze przelatywalo?

+Quote Post
eMBe
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:07
Post #1514

Rookie

Ale ten "kamyczek" prawdopodobnie zniszczył obie tarcze. Te rysy są szerokie na parę milimetrów! Czy to nie jest jakaś wada konstrukcyjna?

+Quote Post
darecki73
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:08
Post #1515

User

nie wiedomo czy coś wpadło bo jeszcze nic nie weryfikowali, dopiero zastanawiają sie jak do nie go podejśći co odpowie Ford. Miałem wrażenie że nie mają pojęcia na co patrzą i co mają zrobic.

+Quote Post
darecki73
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:11
Post #1516

User

no troszke zjebałem sprawe z przyznaniem sie.........ale to troszkę dłuższy temat...który miałby pewnie krótkie nogi.

+Quote Post
matttm1
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:13
Post #1517

User

No mogles sie nie przyznawac ja sobie powiedzial gwarancje mam do pazdziernika i nic w aucie nie zmieniam

+Quote Post
KrisSz
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:20
Post #1518

Super User

CYTAT(matttm1 @ Mon, 27 Feb 2012 - 23:05) *
A powiedzcie mi czy u Was tez tak jest ? Przy odpuszczaniu gazu slychac taki dziwny cichy dzwiek jakby jakies powietrze przelatywalo?

To zawór zwrotny w turbinie upszcza nadmiar powietrza. Tak ma być ?

MABz - a masz jakieś porównanie tego Elevate-a z innymi na tym samym aucie ? Znacznie bardziej od maxymalnej wartości intersuje mnie jak wygląda przebieg krzywej mocy i momentu.

Co do tarcz to ford traktuje je jako matareiał eksploatacyjny. Zawsze możesz wziąć rzeczoznawcę i wozić się z nimi jeżeli tylko masz ochotę.

+Quote Post
darecki73
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:24
Post #1519

User

podaj link do Auto techa gdzie mają kolektory, bo szukam i nie specjalnie mogę znależć

+Quote Post
matttm1
post Mon, 27 Feb 2012 - 23:26
Post #1520

User

KrisSz dziekuje za odpowiedz smile.gif

+Quote Post

83 Stron V  « < 74 75 76 77 78 > » 
Closed TopicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Friday, 22 August 2025 - 12:17