![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 23 January 2007 Skąd: Wawa ![]() |
Litości...
-------------------- TP 1:49,856 FWD
Focus 1.6 100 km - Daily Focus 2.0T 370 km - Track |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 15 November 2011 ![]() |
Na tym blogu jest twierdzenie nie poparte żadnym testem ani mierzalnymi danymi ... Taka sobie prowokacyjna teoria że słonie latają... Mój błąd. O ten link mi chodziło: http://www.blogomotive.pl/index.php/2007/1...-nie-podskoczy/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
mabz jak ktos jezdzi na tor pojezdzic zeby opon nie zjechac to ok. a Ci co jezdza bo chca porpawic czas , zrobic fajny czas itp itd nawet jak poleca 1 kolko tylko ogniem to opony do codziennej jazdy dostaja lomot. Może nie śledziłeś dyskusji od początku ale zaczęło się od tego, że handlujący slickami Rasta w odpowiedzi na pytanie Dareckiego o pierwszy raz na torze, napisał że na seryjnych oponach absolutnie się nie da i polecał mu na jego pierwszy raz koniecznie komplet nowych slicków. ![]() drążąc temat spotkania się na torze, mam pytania, gdyż będzie to mój 1 raz ![]() mam łysawe opony 3-4mm, czy mogą być do zajechania czy raczej wymienić Do jazdy po torze kompletnie nie nadaje się uliczna opona. Po prostu zniszczysz ją w moment jakiś semi-slick np. Federal 959. To byłby dobry zestaw na początek. Potem była długa wymiana zdań, aż handlarz opon zmienił zdanie: żebyśmy się zrozumieli wiadomo, że jak ktoś pierwszy raz się wybiera na Track Day to nie ma co od razu pakować się slicki To jest oczywiste i tłumaczyć chyba nie trzeba, dlatego nie o tym mowa. Sęk w tym, że mowa właśnie była o pierwszym razie na torze. No, ale dobrze że w końcu dotarło ![]() -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Nie handluję slickam, reszty nie komentuje bo i tak ty jesteś "najmądrzejszy z całej wsi", co już dawno udowodniłeś nam na Hothatch.org.
BTW, chłopaki pozdrawiają i tęsknią za tobą ![]() -------------------- TP 1:49,856 FWD
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 01 March 2005 Skąd: Wrocław ![]() |
Przy dystansach z własnymi szpilkami 15mm wchodzi bez problemu.
Przy 10mm trzeba ściąć trochę szpilki. -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
Focus RS mk1 330 PS i 440 NM Lewopasmowym powolnojeźdzcom mówimy NIE! |
|
|
![]()
|
|
Nie handluję slickam, reszty nie komentuje bo i tak ty jesteś "najmądrzejszy z całej wsi", co już dawno udowodniłeś nam na Hothatch.org. BTW, chłopaki pozdrawiają i tęsknią za tobą ![]() Rasta, zapytaj się tych żabofanów, czy nie odwieszą mi bana!? ![]() -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
In progress
![]() -------------------- TP 1:49,856 FWD
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Wed, 06 October 2010 Skąd: Warszawa ![]() |
Witam, co do opon... Na 1 raz na turystyczną zabawę to można jechać na czymkolwiek. Trzeba pamiętać tylko że jak się zacznie jeździć szybciej to Ułęż po prostu masakruje opony (Radom w sumie też...). Ogólnie 2 komplety opon (kół) to podstawa (niezależnie jakich) coby móc jeździć w opór, a nie patrzeć czy będzie się miało jak wrócić do domu.
Jak chce się więcej pojeździć, a nie ten 1 raz turystycznie tylko rzeczywiście coś z tej zabawy wynieść to semi-slick (slick) staje się koniecznością - chociażby dlatego, że więcej wytrzyma. W skrajnych wypadkach jak się założy resztki drogowych opon to nie dotrwają one do końca pojeżdżawki. Pamiętajcie że mówimy o RS mk2 który jest ciężki i trochę mocy ma. Przednie opony będą kwiczeć... W moim lekkim FWD potrafiłem zabić drogową oponę w 1 Ułęż, albo zamieniać co kilka kółek przód z tyłem żeby dojeździć do końca. Przy okazji prosiłbym o dopisanie na Ułęż (o ile nie ma wielkiego ciśnienia na RS-only,a patrząc na Trojana i Rastę to chyba nie). |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 August 2010 ![]() |
No nareszcie ..... już miałem napisać jakiś niepoważny post ;-) To kiedy to upalanie :-D ???
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 28 July 2011 ![]() |
A to jeszcze trochę potrwa , patrząc na pogodę.
Ale widzę że dziwna dyskusja się zrobiła, to i ja jeszcze małe pytanko. Zastanawiam się na nad R888 na to upalanko. Tylko teraz: zostały mi felgi oryginalne 19 ki i planuje gumki na nie zaciągnąć , co wy na to? Czy raczej pchnąć i zaopatrzyć się w 18 ? Trochę mi się nie chcę , allegro itp. |
|
|
![]()
|
|
Bez sensu pakować się w 19" Cena opon astronomiczna, dostępność słaba, a opony i tak znikną w oczach. W dodatku nie ma sensu przed i po każdym upalaniu przekładać opon - to też kosztuje. W dłuższym rozrachunku taniej i wygodniej wyjdzie kupno jakiś niekoniecznie nowych felg w 18". Tańsza opona w zakupie, duża dostępność slicków 18" w używce itd, itp. No i szkoda pogiąć/połamać oryginalne 19" na jakimś wyrypie albo podczas zwiedzania zielonego
![]() Już widzę jak ci się będzie chciało przed i po każdym upalaniu u wulkanizatora przekładać opony. No i jak podjedziesz do niego ze semi-slickiem w 19" to ci dobry rachunek za przekładkę wystawi ![]() ![]() Ja przykładowo obecnie mam 3 komplety felg do upalania, a i tak mi mało. -------------------- TP 1:49,856 FWD
|
|
![]()
|
|
Jak kupować felgi do upalania to brałbym jakieś ultralekkie 17", a nie 18".
Tylko żeby były odpowiednio szerokie! -------------------- Focus RS mk2 370 PS i 512 NM
|
|
![]()
|
|
Nie zgadzam się wszystkie serie wyścigowe obecnie z powodu dużych hebli latają na 18", dlatego na rynku wtórnym jest znacznie łatwiej i taniej kupisz slicki w 18" niż 17". W dodatku na takiej 18" masz znacznie lepszą stabilność i trakcję.
Nie kupisz Ultraleggery pod Forda szerszej niż 7" ![]() -------------------- TP 1:49,856 FWD
|
|
![]()
|
|
nie chodzi o przemiankę, zostały mi oryginały jak na czarne przeskoczyłem, ale twoje (RASTA) argumenty są przekonujące. Będę musiał srebrne sprzedać , ktoś chętny ?
Więc ile czasu mi pozostało do zakupu czegoś sensownego ? |
|
|
![]()
|
|
Do wiosny, więc mało
|
|
![]()
|
|
Wiosna , to pojęcie względne patrząc za okno
![]() |
|
|
![]()
|
|
Od kwietnia sezon idzie pełną para, czyli właściwie co weekend można będzie gdzieś polatać
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 August 2010 ![]() |
No więc byle do kwietnia :-D
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 01 April 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
A tak lekko podtrzymam temat opon. Czy ktoś się orientuje, czy w Polsce jest jakiś dystrybutor Kumho? Ślęczę od rana i nikogo sensownego nie znalazłem albo się wycofali. Guma tania nie jest niestety ale póki nie mam felg 18-tek do upalania to szukam czegoś w 17.
-------------------- orangepassion
|
|
|
![]()
|
|
Trojan, w twoim wypadku only Slick w używce.
-------------------- TP 1:49,856 FWD
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 22 August 2025 - 12:17 |