![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 18 October 2011 Skąd: Ustroń ![]() |
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 20 July 2005 Skąd: Złotów ![]() |
Niektorzi jadą na tor w celu spaceru , czyli pojezdzawka po promenadzie w Ciechocinku , a niektorzi faktycznie jadą tam żeby poznac auto i dolozyc troche do pieca. Wiec tez uwzam zeby sobie fajnie polatac i sensownie , drugi kpl opon musi byc do tego najlepiej cos slickowatego. Bo na drogowych srednio idzie , szczegolnie ze troche koni jest w rsie.
Jedynie ze ktos jezdzi jak hmm taki wczesniej filmik tutaj byl , na torze nie w Polsce,ktos mial problem wyprzedzic jakies autko bo malo miejsca bylo. To do takiego spaceru wystarczy cywilna opona , bo tam dynamiki to bylo tyle co w serialu plebania... Niekojarze czyj to filmik byl a wertowac mi sie nie chce. Ale bez obrazy tam ktos jechal jak po bułki do sklepu. -------------------- Repliki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
Jeśli na tamtym filmiku nie zrozumiałeś jak nieprzewidywalnym torem jazdy jechał kierowca Mazdy,
to może pora pomyśleć o szkoleniu, zanim komuś zrobisz krzywdę? -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
http://contour.com/stories/mazda-6-mps-vs-focus-rs
np 1:51 , pomijajac to ze mozna bylo ciut do lewej wejsc i wiekszą kitą wyjsc to powiedzmy zrobiles to okej i idziesz ogniem. Miejsca jak na tira z lawetą i gosc jedzie caly czas z rowna odlegloscia od krawedzi. Mozna bylo spokojnie kolo niego przejechac. A Ty sie czailes jak pies do .... A tak odleglosc 6 aut trzymasz i on ma wiedziec że Ty chcesz wyprzedzac... no sory . Sie tutaj zaraz nie napinaj ale taka prawda. Bardziej to przypomina okrazenie rozgrzewajace , ladne hamowanie silnikiem , delikatne wyjscia z zakretow itp itd. -------------------- Repliki
|
|
|
![]()
|
|
No i spoko. Nie ma sie co napinac, niedejen kozak skonczyl tam na bandzie.
Na tym samym serwerze znajdziesz inna moja runde z tego samego toru, z predkoscia pzekraczajaca 210 gdy warunki byly bezpieczniejsze. To byla ostatnia runda na kompletnie zjechanych R888. Na wiosne nowe opony i nowe filmy ;-) -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
Niektorzi jadą na tor w celu spaceru , czyli pojezdzawka po promenadzie w Ciechocinku , a niektorzi faktycznie jadą tam żeby poznac auto i dolozyc troche do pieca. Wiec tez uwzam zeby sobie fajnie polatac i sensownie , drugi kpl opon musi byc do tego najlepiej cos slickowatego. Bo na drogowych srednio idzie , szczegolnie ze troche koni jest w rsie. Jedynie ze ktos jezdzi jak hmm taki wczesniej filmik tutaj byl , na torze nie w Polsce,ktos mial problem wyprzedzic jakies autko bo malo miejsca bylo. To do takiego spaceru wystarczy cywilna opona , bo tam dynamiki to bylo tyle co w serialu plebania... Niekojarze czyj to filmik byl a wertowac mi sie nie chce. Ale bez obrazy tam ktos jechal jak po bułki do sklepu. A ty w jakim celu jeździsz i na jakim torze jeździsz? |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 23 August 2010 ![]() |
Tomicobra - każdy jeździ swoim autem jak chce i tyle.
Można i tak http://www.youtube.com/watch?v=W9A_jwF5lQY&feature=fvst ale zdaje się że Mabz-owi nie chodziło o taką pojeżdżawkę |
|
|
![]()
|
|
Dobra nie podejmuje tematu bo jaja sobie robicie.
Pisze tylko o bardziej dynamicznej jezdzie , to jeden wrzuca filmik z destruction derby. Czyli kazdy kto po torze jezdzi zeby wykrecic jak najlepszy czas to debil matoł karierowicz i chce auto rozwalic. Odnioslem dyskusje do jezdzenia po torze na drogowych oponach. Ja tak samo jak Rasta uwazam ze obojetnie jaki slick to niebo a ziemia. Byscie zalozyli chociaz raz slicka i umieli go wykrozystac to sorka ale byscie tak nie pisali , bo roznica jest ogromna. A nie takie pisanie ze dla nowicjusza drogowa opona akurat bo nie przesadzi , mam zdeka odmienne zdanie na ten temat. Pojedzie raz 120 przejechal , pojedzie drugi 130 przejechal , kolejny raz 130 , zaraz na krawedzi oponka zbierze baty ostre , sie zgotuje , wpadnie 140 i sie zwinie jak dzdzownica.... Dwa pisze o wyprzedzaniu na dosyc dlugim prostym odcinku to w opdowiedzi leci , nie jeden kozak skonczyl na bandzie. Czyli jak sie wyprzedza na prostym kawalku gdzie gosc jedzie rowno blizej lewej to zaraz kozak. Poprostu jestes mega.... ego masz takie wielkie czy jaka cholera? Jjacek , ja np w bezpieczne miejsce jakim jest tor lubie sobie pojechac , jak i sporo znajomych , zeby sobie posmigac mocniej niz na drogach. Cwiczyc roznie plynniej agresywniej , pozanawac mozliwosci , a nie na deptak , pry pyr taś taś. Dobra ja wiecej nie odpisuje bo zaraz bedzie takie podejscie do jak do rasty. Sie zebralo wzajemne kólko adoracji ![]() Takie zdania"Tomicobra - każdy jeździ swoim autem jak chce i tyle." czy ja pisalem ze nie moze tak jezdzic . Ale pisze jaka to drogowa opona jest super , r888 to poprostu ideal , na snieg deszcz tor jezdnie i lot w kosmos. A akurat ta oponka dosyc szybko plynie w zaleznosci do toru i auta , ale na niektore sie wogole nie nadaje. Wiec o to mi chodzilo. Bo zachowujecie sie jakbyscie pozjadali wszystkie rozumy, opony drogowe najlepsze , a dla nowicjusza juz wogole , wystarczy jezdzic z glowa. starzy zjadacze torow swiatowych sie odezwali.... -------------------- Repliki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 23 January 2007 Skąd: Wawa ![]() |
+1
-------------------- TP 1:49,856 FWD
Focus 1.6 100 km - Daily Focus 2.0T 370 km - Track |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 17 November 2007 Skąd: Łódź ![]() |
Dobra nie podejmuje tematu bo jaja sobie robicie. Reszta postu już była nie potrzebna, bo to jedno zdanie załatwiało sprawę ![]() Poprzednie posty chłopaków traktuj jako sarkazm. -------------------- ╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮
|
|
|
![]()
|
|
No przyznaję, mój post nie był poważny.
|
|
|
![]()
|
|
zaraz na krawedzi oponka zbierze baty ostre, sie zgotuje , wpadnie 140 i sie zwinie jak dzdzownica.... [...] opony drogowe najlepsze , a dla nowicjusza juz wogole, wystarczy jezdzic z glowa [...] r888 to poprostu ideal , na snieg deszcz tor jezdnie i lot w kosmos Przestań pierdzielić, bo nikt tu nie pisał, że opony drogowe są najlepsze. Za to seryjne Conti 3 na pierwszy raz na tor SĄ WYSTARCZAJĄCE. Pompuje się 0,5 bara więcej niż zwykle - żeby zapobiec zrolowaniu opony z felgi (profil 35) i wystarczy. Pływanie opony łatwo zauważyć- wystarczy ją wtedy odpowiednio schłodzić, wykonując kilka spokojnych okrążeń, a potem zjechać z toru i chwilę odczekać. MASA ludzi tak robi i nic im się nie dzieje. Czyżbyś sprzedawał slicki, że tak usilnie starasz się temu zaprzeczyć? Dwa pisze o wyprzedzaniu na dosyc dlugim prostym odcinku to w odpowiedzi leci , nie jeden kozak skonczyl na bandzie. Czyli jak sie wyprzedza na prostym kawalku gdzie gosc jedzie rowno blizej lewej to zaraz kozak. Kozak to ten, kto się wymądrza na podstawie jednego filmiku obejrzanego w necie i podaje jako bezpieczne do wyprzedzania miejsce toru, w którym następuje obustronne ZWĘŻENIE! ![]() (sekundę po podanym przez ciebie czasie 1:51) To dlatego niejedno auto skończyło tam na bandzie. Ale wymądrzać się w internecie łatwo. Służę mapką (Google) ![]() Na danych telemetrycznych obok filmu możesz zobaczyć też, że ta "jazda po bułki" we wskazanym przez ciebie miejscu odbywała się z prędkością 160-180 km/h. To 30-40 km/h wolniej niż powinna, ale powodzenia w jakimkolwiek niespodziewanym manewrze przy tej prędkości na AMATORSKIEJ pojeżdżawce. Po niepewnej jeździe kierowcy Mazdy widać było że to jego pierwszy raz. Po rundzie to potwierdził i dostał pouczenie od obsługi za blokowanie toru jazdy. Poprostu jestes mega.... ego masz takie wielkie czy jaka cholera? [...] starzy zjadacze torow swiatowych sie odezwali.... Chyba trafiła kosa na kamień ![]() Ale jeżdżę amatorsko na torach regularnie od wielu lat, a w amatorskich czasówkach zwykle plasuję się w czołówce i to nie z powodu auta, bo również np. w slalomie seryjnych RS-ów czy w zawodach gokartowych. Jeśli masz jeszcze do mnie jakiś ferment, to żyj z nim w milczeniu. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
tak handluje slikami i naprawiam focusy i mazdy , dlatego caly czas chce zebyscie sie rozbijali.
odwracasz uwage swoim pieprzeniem od tego co napisales wczesniej ze opona drogowa wystarcza.... rownie dobrze mozna dojazdowki zalozyc , tez pojedzie. -------------------- Repliki
|
|
|
![]()
|
|
Dokładnie, jazda po torze na drogowej oponie, nie ważne jak dobrej, to kompletna pomyłka. Letnia opona nie nadaje się do jazdy w zimę, tak samo jak uliczna opona nie nadaje się do jazdy po torze. Ja po jednym szybkim kółku po prostu demoluje taką oponę.
Jeśli komuś daje przyjemność jazda na ulicznej oponie po torze nie mówiąc już o tym, że taka opona mu się nie niszczy/zużywa to znaczy, że dzielą go lata świetlne od szybkiej torowej jazdy i wykorzystania pełnych możliwości swojego samochodu. No i dla mnie kompletną głupota jest katowanie 19" seryjnych opon - zniszczą się w moment, nic nie kleją. Takiego zawodnika w RS'ie objechał bym Focusem 1.4 na byle jakim semi-sliku. Fotki z dawnych czasów jak jeszcze byłem takim idiota i na tor wybierałem się na seryjnej oponie: ![]() ![]() -------------------- TP 1:49,856 FWD
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
Jeśli komuś daje przyjemność jazda na ulicznej oponie po torze nie mówiąc już o tym, że taka opona mu się nie niszczy/zużywa to znaczy, że dzielą go lata świetlne od szybkiej torowej jazdy i wykorzystania pełnych możliwości swojego samochodu. Osobę, który pierwszy raz odwiedza jakikolwiek track-day z reguły dzielą lata świetlne od szybkiej torowej jazdy? |
|
|
![]()
|
|
Fotki z dawnych czasów jak jeszcze byłem takim idiota i na tor wybierałem się na seryjnej oponie: Ja po jednym szybkim kółku po prostu demoluje taką oponę. Być może nie przestałeś być idiotą. Żadna sztuka zniszczyć oponę. Sztuka jeździć tak, żeby tego NIE zrobić. Jak się wie jak, to są i opony całe, i przyjemność też jest. Nie ma sensu kupować slicków na 1 raz. Z zastrzeżeniem, że mowa o Conti 3 lub podobnych "sportowych", a nie o jakimś syfie made in China. Temat uważam za wyczerpany. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Osobę, który pierwszy raz odwiedza jakikolwiek track-day z reguły dzielą lata świetlne od szybkiej torowej jazdy? Dzieli nawet więcej. Panowie, żebyśmy się zrozumieli wiadomo, że jak ktoś pierwszy raz się wybiera na Track Day to nie ma co od razu pakować się slicki i drugi komplet felg, To jest oczywiste i tłumaczyć chyba nie trzeba, dlatego nie o tym mowa. Ja nawiązywałem do banialuków typu że seryjne Conti super się sprawują i wystarczy je schłodzić ![]() Po prostu jak już ktoś złapie zajawkę, a jeden taki wypad na tor wystarczy to nie ma wyjścia i trzeba kupić drugi komplet felg. w przypadku RS'a najlepiej 18" i zaopatrzyć się na początki w jakieś semi-slicki np. Federale 959, którę obecnie można kupić w mega cenie i to w dodatku na tym forum. -------------------- TP 1:49,856 FWD
|
|
![]()
|
|
mabz jak ktos jezdzi na tor pojezdzic zeby opon nie zjechac to ok. a Ci co jezdza bo chca porpawic czas , zrobic fajny czas itp itd nawet jak poleca 1 kolko tylko ogniem to opony do codziennej jazdy dostaja lomot. A jak Tobie opony starczaja na tor , codziennej jazdy , na dlugo to jezdzisz jak emeryt i taka jest prawda. Nawet jadac 1 okrazenie ogniem a kolejne 2 pyr pyr , to opony nie starcza na wiecznosc. Szczegolnie w Rsie ktory lubi przednie oponki.
Nikt nie twierdzi ze to koniecznosc , ale jak ktos jezdzi regularnie na tor sobie posmigac , to NIE kupienie 2 kpl sobie slickow na tor to wedlug mnie bezsens. bo wlasnie przy uzywaniu glowy taki slick starczy na sporo a nie jezdzi sie jak taczką. Zreszta sobie dalej piane bij jak masz chec. Tylko niektorzi smigaja na oponie 225 conti dunlop , potem kupuja slicka profila czy marguma w rozmiarze 195 i spisuje sie duzo lepiej niz 225. Wiec z mojej strony koniec juz bo kogos kto nie jezdzil na slicku uswiadomic jaka jest roznica to kosmos. -------------------- Repliki
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Tue, 15 November 2011 ![]() |
Dla równowagi przedstawię zdanie odmienne od twierdzenia, że:
(...) Letnia opona nie nadaje się do jazdy w zimę (...) http://www.blogomotive.pl/index.php/2007/1...e-nie-istnieja/ |
|
|
![]()
|
|
Na tym blogu jest twierdzenie nie poparte żadnym testem ani mierzalnymi danymi ... Taka sobie prowokacyjna teoria że słonie latają...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 22 August 2025 - 09:24 |