Shoutbox 0 nowych PW 

715 Stron V  « < 89 90 91 92 93 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi...
PioterW
post Sun, 12 Sep 2010 - 09:55
Post #1801

Administrator

CYTAT(caro86wlkp @ Tue, 07 Sep 2010 - 19:08) *
na wąskiej drodze mijają sie; auto osobowe i ciężarowe, czy jest jakaś zasada które auto powinno zjechać celem ułatwienia drugiemu przejazdu?

pojazd lżejszy o większej manewrowości powinien ustąpić, to chyba oczywiste.

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 12 Sep 2010 - 09:55
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
caro86wlkp
post Sun, 12 Sep 2010 - 10:05
Post #1802

Frequent User

ale czy jest jakaś podstawa prawna do tego?

+Quote Post
rottie
post Sun, 12 Sep 2010 - 10:55
Post #1803

Forum Clubber

CYTAT(caro86wlkp @ Sun, 12 Sep 2010 - 09:05) *
ale czy jest jakaś podstawa prawna do tego?

Podstawa uzywania mozgu i nie bycia chamem?

+Quote Post
Joker
post Sun, 12 Sep 2010 - 11:16
Post #1804

Forum Clubber

CYTAT(bezduszny @ Sun, 12 Sep 2010 - 09:46) *
Skoro bezczelne wymuszanie łapówek przez Ukraińska Policję uważasz za "bycie człowiekiem" no to pogratulować.

Oni są już tak "nauczeni". Mój znajomy rozmawiał z takimi dwoma (po koleżeńsku, nie podczas kontroli) to powiedzieli, że ich pensja nie wystarcza na podstawowe opłaty i środki do życia, a mają też rodziny. Taki kraj....tam praktycznie nie ma szarej strefy, albo jak ktoś wspomniał są stare Łady albo Merce. Jedni wożą towar jak mrówki i cośtam kombinują żeby było co do gara włożyć, a drudzy - opisywani tutaj - tu dolara, tam dolara... Nikt nie mówi, że to jest ludzkie, ale tak ten świat już jest złożony. Ty mając kasę myślisz o zmianie fury albo remoncie domu, on o tym czy jego dziecko nie będzie chodzić głodne.

+Quote Post
nolf
post Sun, 12 Sep 2010 - 11:26
Post #1805

eMpowered

CYTAT(bezduszny @ Sun, 12 Sep 2010 - 09:46) *
Skoro bezczelne wymuszanie łapówek przez Ukraińska Policję uważasz za "bycie człowiekiem" no to pogratulować.

Nie ma mi czego gratulowac. Chodzilo mi raczej o to, ze tego nie ominiesz a jak bedziesz kozaczyl to skonczysz 10x gorzej. Zazartujesz i zaplacisz 10 zloty, bedziesz cwaniakowal i sie odgrazal urzedami - skonczysz bez auta w obcym kraju. Chore ale co zrobic..

+Quote Post
kuras
post Sun, 12 Sep 2010 - 11:53
Post #1806

Frequent User

Cześć wszystkim,
nie wiem czy odpowiedni dział więc w razie błedu proszę o przeniesienie.

Pamiętam ,że ktoś już pisał z podobnym problemem ,ale nie mogłem tego wygrzebać z wyszukiwarki.
Wczoraj wieczorem wracając z pracy do domu (500m przed moją posesją ) wpadłem w mega dziure , usłyszalem charakterystyczy dzwięk amortyzatora i opony nie dających rady zamortyzować nierówności ,ale pojechałem dalej. Dwie minuty później postawiłem auto pod garażem, wychodząc z auta usłyszalem syczenie z przedniego prawego koła (,tego które zaliczyło dziurę)poszedłem po latarkę i oglądając koło zobaczyłem ,że felga jest podbita od strony wewnętrznego rantu i oczywiście ucieka powietrze z opony. Przesiadłem się w drugie auto wróciłem w miejsce zdarzenia, zadzwoniłem po policję(operator robił wszystko żeby zniechęcić mnie do wezwania patrolu ,ale się uparłem), 3 godziny i przyjechał patrol (prewencja - chyba). Panowie powiedzieli ,że źle zrobiłem oddalając się z miejsca zdarzenia , więc sobie podyskutowaliśmy na temat tego czy po wpadnięciu w każdą dziurę powinno się robić dokładne oględziny auta (na wszelki wypadek) i tego czy powinienem wrócić autem z uszkodzoną felgą i bez powietrza w oponie na miejsce ,kiedy się okazało ,że coś się stało aby nikt nie miał wątpliwości ,że to w tym miejscu. Panowie pojechali ze mną pod dom obejrzeli koło co do uszkodzenia nie mieli wątpliwości, spisali notatke służbową opisujac moją reacje i to ,że nie zastali auta na miejscu tylko na mojej posesji 500m dalej , tak jak ich poprosiłem ujeli w notatce ,że dopiero pod domem zorientowałem się co się stało dlatego odjechałem. Zapomniałem dodać ,że czekając na nich zrobilem dokładne zdjęcia dziury i okolicy (nie robilem zdjęć auta ponieważ było na tyle ciemno , że nic nie było widać a auto i tak było już na pod domem). Od policji nie dostałem żadnej kopii tego co spisali - powiedzieli ,że to ubezpieczyciel będzie o to do nich występował. Teraz mam prośbe ,żeby ktoś kto już miał doświadczenie w podobnej sytuacji doradził mi jak dalej postępować chcąc wywalczyć odszkodowanie. Mieszkam pod Piasecznem ul.Mazowiecka jest ulicą gminną i nie wiem czy to ZDM nią zarządza czy do kogo się zgłaszać. Jak powinna brzmieć treść pisma, pisanego do nich ,ewentualnie na jakie przepisy się powoływać. Dziś jest niedzila więc i tak nic nie załatwię ,ale nie wiem czy jutro jechać na prostowanie felgi, czekać na jakieś oględziny czy może samemu zrobić zdjęcia i wziąć fakturę za tę uslugę.Generalnie proszę o poradę jak dalej powinna przebiegć taka praocedura z mojej strony i czy są jakieś szanse na wygranie z tymi nierobami. Powiem szczerze ,że juz nie chodzi o 100-150 zł tylko o fakt ,że to już trzecia felga w ciągu 1,5 roku (zawsze w innym aucie - dwa razy płaciłem z własnej kieszeni teraz dość!) ,może jak ludzie masowo zaczną walczyć o takie rzeczy to bardziej będzie im się opłacało naprawiać drogi niż płacić odszkodowania.
Pozdrawiam
Piotr

--------------------
D

+Quote Post
gość_Keler_*
post Sun, 12 Sep 2010 - 12:40
Post #1807

Była mowa o zakupach na Ukrainie. Ja ze swojej strony mogę polecić krymskie wina i oczywiście Nemiroff brzozowy. Ceny bardzo atrakcyjne a trunki bezkonkurencyjne. Wprawdzie są limity ale na zielonym korytarzu nikt nie szuka kontrabandy.

+Quote Post
uczesany
post Sun, 12 Sep 2010 - 14:44
Post #1808

Rookie

Czy auta 3-drzwiowe (poruszając się w tym samym segmencie marki) będą "sztywniejsze" od swoich 4-drzwiowych odpowiedników?
Innymi słowy, czy wybierając bazę dla auta przeznaczonego do sportu powinno się zwracać uwagę na wersję nadwozia i nie kierować tylko masą?

+Quote Post
kompot
post Sun, 12 Sep 2010 - 15:51
Post #1809

Forum Clubber

Skoro do sportu to pewnie i klatka, a wtedy raczej buda nie ma znaczenia, więc raczej należy iść w masę (więcej części do zdjęcią/zastąpienia lekkimi).

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)

+Quote Post
Czacza
post Sun, 12 Sep 2010 - 17:44
Post #1810

Forum Killer

Raczej kieruj sie masą, ale generalnie 3d jest sztywniejsze od 5d. Choć np sedan może być sztywniejszy od hb3d, ze względu na mniejszą dziure z tyłu smile.gif

Ale skoro pakujesz klatkę, to problem jest czysto akademicki. Tak półżartem, to weź kombi - będzie najlepiej wyważone.

--------------------
Tire smoke and coffee. Breakfast of champions

+Quote Post
Szydło
post Sun, 12 Sep 2010 - 17:53
Post #1811

Frequent User

Czy natknął się ktoś z was na jakiś projekt z N42B20 (BMW E46 2.0 16V) w sieci? Istnieją jakieś szanse rozwoju tego silnika?

+Quote Post
arek-lin
post Sun, 12 Sep 2010 - 20:28
Post #1812

Super User

Od kiedy w E39 montowany był silnik 2.8 na podwójnym vanosie (M52TUB28?) zamiast pojedynczego (M52B28)? Są jakieś różnice w osiągach, spalaniu, wadach w tych motorach?

--------------------
Było M52TUB28
Jest OM 642, M62B44

+Quote Post
PioterW
post Sun, 12 Sep 2010 - 20:48
Post #1813

Administrator

http://en.wikipedia.org/wiki/BMW_M52

--------------------

+Quote Post
arek-lin
post Sun, 12 Sep 2010 - 22:03
Post #1814

Super User

O, dzięki smile.gif A w codziennym użytkowaniu czuć jakąś różnicę?

--------------------
Było M52TUB28
Jest OM 642, M62B44

+Quote Post
matteusz
post Sun, 12 Sep 2010 - 23:29
Post #1815

Forum Homee

Czy jest ktoś w stanie rozkodować po nr VIN Opla z jakim silnikiem auto wyjechało z fabryki?

--------------------
'84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień
'00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor
'05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend

+Quote Post
dudek81
post Mon, 13 Sep 2010 - 07:55
Post #1816

Frequent User

CYTAT(Neo3 @ Wed, 08 Sep 2010 - 21:34) *
Pytanie nieco powiazane z motoryzacja...
Czy aby jechac za wschodnia granice (ukraina) trzeba obowiazkowo miec auto zarejetrowane/ubezpieczone na siebie ?

Lub upoważnienie leasingowe przetłumaczone na ukraiński

+Quote Post
Misior
post Mon, 13 Sep 2010 - 14:40
Post #1817

Forum Homee

@kuras - notatka jest dla Ciebie a nie dla nich! Zgłos sie na komende moze bedzie do odbioru.
Zajdziesz do zarządcy drogi po odszkodowanie a on i sie zapytają na jakiej podstawie?

+Quote Post
Andrzej87
post Mon, 13 Sep 2010 - 15:24
Post #1818

Super User

Dzięki za odpowiedzi.

Mam akurat niebieskiego Loctite. Dzisiaj się za to wezmę.

Pozdrawiam

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post
uczesany
post Mon, 13 Sep 2010 - 18:30
Post #1819

Rookie

CYTAT(Misior @ Mon, 13 Sep 2010 - 14:40) *
@kuras - notatka jest dla Ciebie a nie dla nich! Zgłos sie na komende moze bedzie do odbioru.
Zajdziesz do zarządcy drogi po odszkodowanie a on i sie zapytają na jakiej podstawie?

Ciężko będzie teraz wyciągnąć notatkę, mnie wykręcili w podobny sposób. Do kolizji przyjechała prewencja zamiast drogówki. Spisali, pozwolili przeczytać protokół, podpisałem. Notka do odbioru następnego dnia na komisariacie (akurat Ursynów) Pojechałem, pytam a dyżurny mówi, że nic z tych rzeczy. Jak ubezpieczyciel wystąpi z prośbą o udostępnienie to oczywiście przekażą wszelkie informacje. Oczywiście potem było wezwanie na komendę aby potwierdzić to, co spisali w tej notatce. A i tak nie dostałem kasy z ubezpieczenia bo sprawca zeznawał co innego niż faktycznie miało miejsce a policja nie była w stanie ustalić winnego.

+Quote Post
Szydło
post Tue, 14 Sep 2010 - 00:01
Post #1820

Frequent User

Czy podzespoły napędu syncro w golfie III są takie same niezależnie od wersji silnikowej Tdi, Vr6, 1.8 benzyna ?

+Quote Post

715 Stron V  « < 89 90 91 92 93 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 05 July 2025 - 13:18