Shoutbox 0 nowych PW 

715 Stron V  « < 620 621 622 623 624 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Motoryzacyjne pytania i odpowiedzi...
flapjck1
post Mon, 25 Feb 2019 - 23:02
Post #12421

Forum Homee

Albo zabrac je na lawecie
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 25 Feb 2019 - 23:02
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Łukasik
post Tue, 26 Feb 2019 - 21:07
Post #12422

Frequent User

CYTAT(maaaad @ Mon, 25 Feb 2019 - 21:17) *
To od kogo kupiłeś, skoro właściciel nie żyje?

zycie, dzis jestes jutro cie nie ma

CYTAT(vegetagt @ Mon, 25 Feb 2019 - 22:00) *
na moje to bierzesz czerwone blachy i w dowodzie tymczasowym jest już nowy nabywca.
Tylko po co?

właśnie po co miec czerwone blachy...? co będzie jak nie przerejestruje do czwartku? ubezpieczenie jest do czerwca...
problemem dla mnie jest dojazd do tego samochodu... dymać 770 km po to aby zrobić przegląd to średnio mi się chce

CYTAT(Rezor @ Mon, 25 Feb 2019 - 22:05) *
Nie wiem czy to strup czy jakiś bardziej "cywilne" wozidło ale jak jeżdże ani razu nie miałem kontroli czy przegląd wbity. Swoim mustangiem bez przeglądu jechałem z trójmiasta do łodzi, a potem z łodzi dalej i nic. Kup pastę do tłumika i lampę, zrób na miejscu i jedź. Swoją drogą wbrew pozorom lepiej jak pojedziesz autostradą/trasą niż bokami smile.gif

końcówka tłumika urwana... tylko wymiana zostaje... jeździć tym autem nie zamierzam przez najbliższe pół roku jak nie dłużej... albo sobie auto zostawię albo sprzedam... nie mam pospiechu... chciałbym mieć uregulowaną sytuację

CYTAT(flapjck1 @ Mon, 25 Feb 2019 - 23:02) *
Albo zabrac je na lawecie

laweta na ta chwile przewyższy dwa razy wartość samochodu, tam jest grzany garaż wiec niech sobie tam stoi

+Quote Post
Damzzii
post Tue, 26 Feb 2019 - 21:20
Post #12423

Super User

Przecież jak nie jeździsz przeglądu mieć nie musisz. Kary są tylko za brak ciągłości w oc.
Jak wrócisz napraw i zrób przegląd, albo daj/wyślij dowód komuś kto ogarnie przegląd bez auta, w mniejszych mieścinach to nadal norma.
Przerejestrowywać właściwie też nie musisz, ma być jedynie ciągłość umów.

+Quote Post
maaaad
post Tue, 26 Feb 2019 - 22:08
Post #12424

Forum Killer

CYTAT(Łukasik @ Mon, 25 Feb 2019 - 20:50) *
Przepisać umowy nie można bo były właściciel nie żyje.

Przyznaję, że tego fragmentu nie rozumiem... Chyba że kupiłeś na podstawie umowy ustnej - wtedy ok, może być problem wink.gif
Szczerze też powiem, że nie do końca ogarniam, jakiej porady oczekujesz. Jeśli takiej, co zrobić, żeby nie narażać się na sankcje związane z nieprzerejestrowaniem pojazdu, to sytuacja wygląda następująco.
Zasadniczo kupujący ma obowiązek zawiadomić starostę o nabyciu pojazdu w terminie 30 dni od nabycia. Obowiązek ten jest obwarowany sankcją z art. 97 Kodeksu wykroczeń (grzywna do 3000 "pińcetplusów" albo nagana). Generalnie, z tego co ja wiem, rzadko zdarza się kara za naruszenie tego przepisu, tym bardziej, że o ile dobrze pamiętam, nie można za to naruszenie wlepić mandatu (policjant musi skierować wniosek do sądu o ukaranie).
Jeśli ja byłbym na Twoim miejscu, to napisałbym do starosty (tj. do wydziału komunikacji w starostwie) zwykłe pismo zatytułowane "Zawiadomienie o nabyciu pojazdu" o treści takiej, że nabyłem pojazd marki takiej a takiej, nr rej. taki i taki i dlaczego nie mogę go przerejestrować. Być może urząd rozpocznie w takiej sytuacji postępowanie w sprawie zarejestrowania pojazdu, lecz będzie musiał odmówić rejestracji - bo nie przedłożysz przeglądu. Niemniej, ustawa nakłada obowiązek zawiadomienia o nabyciu pojazdu, a nie obowiązek zrobienia wszystkiego, żeby pojazd zarejestrować wink.gif

+Quote Post
Łukasik
post Wed, 27 Feb 2019 - 19:23
Post #12425

Frequent User

wlasnie o takie porady chodzilo... smile.gif

jak pojade tam to zrobie defekty i zrobie przeglad... lub nie... grzecznie bede placil oc i na ta chwile nic wiecej robic nie bede...

dzieki

+Quote Post
777gsi
post Wed, 27 Feb 2019 - 22:03
Post #12426

User

CYTAT(Łukasik @ Wed, 27 Feb 2019 - 19:23) *
wlasnie o takie porady chodzilo... smile.gif

jak pojade tam to zrobie defekty i zrobie przeglad... lub nie... grzecznie bede placil oc i na ta chwile nic wiecej robic nie bede...

dzieki

Hej,

Jesli posiadasz umowe kupna zawarta z widniejacym w dr i kp wlascicielem, bedziesz placil oc i nie bedziesz jezdzil po drogach publicznych do czasu zrobienia przegladu - to spisz calkowicie spokojnie, nawet, jesli ten stan utrzyma sie latami.

Jesli jednak wiesz, ze poprzedni wlasciciel nie zyje a auta teraz nie przerejestrujesz - doradzam niezwlocznie poinformowac na pismie jego spadkobiercow o transakcji celem wylaczenia pojazdu z masy spadkowej wink.gif

+Quote Post
SKUN37
post Fri, 01 Mar 2019 - 00:17
Post #12427

User

Szybkie pytanie jest ktoś w stanie zidentyfikować te felgi ? Dwa rozstawy 4x100/4x114,3, 17 cali na 7 szerokości, ET 42 wiem że też występują z rozstawem 4x108

+Quote Post
Andrzej87
post Fri, 01 Mar 2019 - 09:46
Post #12428

Super User

Regenerowałem odbłyśniki od xenonow poliftowych z E39 w pewnej firmie. Jeden wyszedł bardzo ładnie, drugi ma skazy przy tym perforowaniu. O dziwo ten co wyszedł dobrze pierwotnie był w gorszym stanie. Człowiek tłumaczył, że nie ma to znaczenia przy padaniu światła, tak był pewien, że powiedział, że dopiero po przetestowaniu mogę zapłacić za usługę. Jest to dolna część odbłyśnika.
Czy ta część odbłyśnika bierze udział w padaniu światła na drogę?

Dobry

Zły

--------------------
Sprzedam części do E36, E39.

+Quote Post
Rudiger
post Sat, 02 Mar 2019 - 10:44
Post #12429

Forum Killer

Rozmawiałem kiedyś dłużej z fachowcem od regeneracji odbłyśników bo robiłem kilka plastikowych i stalowych. Generalnie jest problem z tym, że w używanych plastikach czasami są mikropęknięcia i w czasie próżniowego wygrzewania wydostaje się z tych miejsc powietrze. Co powoduje skazy. I jest to nie do skorygowania bo za każdym razem będzie bąblować.
Podobnie jest w stalowych - jak w motocyklowym odbłyśniku jest wprasowana-zawalcowana obwódka na podstojówkę to wokół tego pierścienia też są skazy.

Kiedyś robiłem odbłyśniki do volvo - też niestety wyszło kilka bąbelków i to głównie na powierzchniach rowkowanych podłużnie. Zostawiłem to. Nic się nie dzieje.
Aczkolwiek chciałoby by się aby po regeneracji było idealnie ale te technologie tego nie gwarantują.

--------------------
narkotyczny zapach dogrzanych slicków...
powered by PENRITE
vmistrz klasy 2-1300 Classicauto Cup 2012
mistrz klasy 2-1300 Classicauto Cup 2015

+Quote Post
matteusz
post Sat, 02 Mar 2019 - 18:03
Post #12430

Forum Homee

Pytanie odnośnie rejestracji pojazdu: w dowodzie osobistym mam adres zameldowania w Tarnobrzegu, ale mieszkam w Warszawie (mam swoje mieszkanie, jeśli ma to znaczenie) i chciałbym zarejestrować samochód w Warszawie. Da się?

--------------------
'84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień
'00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor
'05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend

+Quote Post
burski
post Sat, 02 Mar 2019 - 19:04
Post #12431

Super User

Da się. Dajesz w urzędzie kwit na mieszkanie i składasz oświadczenie o zamieszkiwaniu - testowane w urzędzie na Bielanach.

+Quote Post
matteusz
post Sat, 02 Mar 2019 - 19:28
Post #12432

Forum Homee

burski, dzięki wielkie.

--------------------
'84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień
'00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor
'05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend

+Quote Post
burski
post Sun, 03 Mar 2019 - 10:26
Post #12433

Super User

CYTAT(Rudiger @ Sat, 02 Mar 2019 - 10:44) *
Kiedyś robiłem odbłyśniki do volvo - też niestety wyszło kilka bąbelków i to głównie na powierzchniach rowkowanych podłużnie. Zostawiłem to. Nic się nie dzieje.
Aczkolwiek chciałoby by się aby po regeneracji było idealnie ale te technologie tego nie gwarantują.

Mam dokładnie takie same doświadczenia. Świeci OK, mimo skaz. Na pewno lepiej niż przed i - moim zdaniem - lepiej niż zamiennikowe reflektory, które BTW też mają brzydko powylewane odbłyśniki...

+Quote Post
DeMarian
post Sun, 03 Mar 2019 - 12:32
Post #12434

Frequent User

Tak się ostatnio zastanawiałem, wiadomo, że wyłączenie silnika podczas wypalania dpf jest dla filtra bardzo niekorzystne.
Czy producenci nie mogą instalować kontrolki, która informuje o tym, że filtr się właśnie wypala?
Czy skoro istnieje czujnik zanieczyszczenia filtra to nie może on wyświetlać na bieżąco w jakim stanie jest filtr i za ile czasu będzie wymagał wypalenia tak abyśmy dostali od tego przycisk i mogli zrobić to ręcznie?
Dlaczego wygląda to w ten sposób, że nie mamy żadnego wpływu na tą procedurę? Względy finansowe? Producenci liczą na większą sprzedaż filtrów po gwarancji? Czy zakładają, że ludzie kupując samochód nie chcą zawracać sobie głowy takimi rzeczami?

Czy podlaczajac komputer można ustawić aby jakaś kontrolka podczas wypalania jednak się wyświetlała?

--------------------
Laguna 3 2.0dci
E36 323i

+Quote Post
plastek
post Sun, 03 Mar 2019 - 13:39
Post #12435

Frequent User

Mam dwa zestawy do pomiaru AFR , jeden set to AEM a drugi to Innovate. Teraz kilka pytań

Kupiłem innovate bo zalegała mi sonda Bosch LSU 4.2 ale ma inna wtyczkę , kwadratową a potrzebuje z jednej strony kwadrat a z drugiej pólokrąglą. Jest jakaś przejściówka do połączenia tego czy trzeba kupić sondę jak się domyslam " nowszego" typu?

Po co służy kontroler do Innovate? Do logowania AFRu czy do czegoś wiecej?

Co będzie lepsze? AEM czy Inno? Pomiar mogę robić w dowolnym miejscu w wydechu? Nie mam katalizatora , najchętniej zrobiłbym sobie sniffer i wkładał go w samą końcówkę wydechu . Czy taki pomiar jest wiarygodny? Jeśli to coś zmienia to mam dwie końcówki wydechowe

+Quote Post
flapjck1
post Sun, 03 Mar 2019 - 13:40
Post #12436

Forum Homee

Jak bedzie sie swiecic kontrolka wypalania, to bedziesz wiedzial jak czesto sie to dzieje - bedziesz latal do ASO ( w okresie gwary ) i zawracal im dupe ze auto sie zepsulo

+Quote Post
flapjck1
post Sun, 03 Mar 2019 - 13:41
Post #12437

Forum Homee

QUOTE (plastek @ Sun, 03 Mar 2019 - 13:39) *
Mam dwa zestawy do pomiaru AFR , jeden set to AEM a drugi to Innovate. Teraz kilka pytań

Kupiłem innovate bo zalegała mi sonda Bosch LSU 4.2 ale ma inna wtyczkę , kwadratową a potrzebuje z jednej strony kwadrat a z drugiej pólokrąglą. Jest jakaś przejściówka do połączenia tego czy trzeba kupić sondę jak się domyslam " nowszego" typu?

Po co służy kontroler do Innovate? Do logowania AFRu czy do czegoś wiecej?

Co będzie lepsze? AEM czy Inno? Pomiar mogę robić w dowolnym miejscu w wydechu? Nie mam katalizatora , najchętniej zrobiłbym sobie sniffer i wkładał go w samą końcówkę wydechu . Czy taki pomiar jest wiarygodny? Jeśli to coś zmienia to mam dwie końcówki wydechowe

A to nie kwestia roznicy miedzy sonda 4,2 a 4,9 ?

Sniffer - ryzykujesz przeklamania, spaliny pulsuja, w niektorych silnikach bardziej innych mniej ( zasadniczo im mniej cylindrow tym pulsacja wieksza ), z podwojna koncowka ryzyko przeklamania sie zwieksza

Gniazdo na sonde najlepiej miec na poczatku rur wydechowych ( ze zejsciami kolektorow )

+Quote Post
anitka88
post Sun, 03 Mar 2019 - 15:04
Post #12438

eMpowered

Z innej beczki, powiedzcie mi - ostatnio miałam problem z firmą i dostałam info, że wszedl mi komornik. Kupiłam nowe auto no i muszę je opłacić i zarejestrować. Powiedzcie mi czy będzie z tym jakiś problem czy lepiej może nie ryzykować i zarejestrować na kogoś z rodziny?

+Quote Post
SONIC
post Sun, 03 Mar 2019 - 15:14
Post #12439

Forum Killer

Najlepiej na wspolwlasciciela ktory ma znizki na oc a z komornikiem mozna sie dogadac ...

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post
maaaad
post Sun, 03 Mar 2019 - 15:30
Post #12440

Forum Killer

Pewnie, że będzie, jak tylko komornik wyniucha nowe auto. Ale to też zależy, jaki jest dług - na poczet długu o wartości 10 tys. komornik nie zajmie Ci i nie sprzeda auta wartego 100 tys. Niemniej, nawet, gdy zarejestrujesz na kogoś z rodziny, to wierzyciel ma możliwość uznania transakcji pomiędzy Tobą a tym członkiem za bezskuteczną.

"Dopisanie" współwłaściciela może niewiele dać - komornik może zająć całe auto (i np. oddać je pod dozór osoby trzeciej, albo tegoż współwłaściciela - do momentu zbycia udziału w pojeździe).

+Quote Post

715 Stron V  « < 620 621 622 623 624 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Saturday, 19 July 2025 - 23:11