![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 21 August 2006 Skąd: Wawa ![]() |
strasznie dużo tu tekstu i trochę nei chce mi się przebierać co jest ważne, a co nie. Całkowicie jestem po Twojej stronie, ale IMO masz trochę zbyt roszczeniową postawę w stosunku do urzędników, którzy Twoim zdaniem powinni za Ciebie załatwić całą sprawę chyba nie przeczytałeś dokładnie: nie mam roszczeniowej postawy, napisałem wczesniej że przed rozpoczęciem procedury (Cło, skarbówka itd) udałem się do urzedu po informacje, poinformowano mnie w pokoju Pani Kierownik (dokąd zostałem odesłany z okienka), że WYSTARCZY zaświadczenie z urzedu w DE który wyrejestrował auto w 2005 roku, że może być ponownie zarejestrowane w PL Zdobyłem więc SAM takie zaświadczenie i złożyłem komplet dokumentów.. szkoda tylko że nie wylegitymowałem osób które mi tak doradziły.... ![]() Właściwie sam ją wkleiłeś kilka postów wcześniej, poza tym będzie też podana w decyzji, zakładając, że ta będzie wydana poprawnie, a skoro "decyzja jest w podpisie", to pozostaje Ci poczekać i ewentualnie się odwołać - może nie będziesz musiał ponosić dodatkowych kosztów tłumaczeń itp. - w każdm razie nie dokumentów, które już raż złożyłeś w urzędzie. Bedę musiał, ponieważ mam nadzieje że urząd niemiecki wystawi mi (podobnie jak w podobnej sprawie juz wystawił userowi z tego forum) całkowice nowe dokumenty: czyli ksiązke pojazdu i dowód rejestracyjny Zagotowałem sie gdy Pani kierownik powiedziała że Urząd wystepuje do uzrędów zagranicznych [cytuję] wyłacznie w przypadku jak urząd niemiecki odmawia wystawienia dokumentów no to teraz mam przerąbane z powodu że urząd niemiecki chętnie współpracuje ![]() rozumiesz o co chodzi: papiery są, zaswiadczenie jest ale nie ma dobrej woli urzędnika, oraz ja będe musiał płacić za to że udzielono mi błędnej informacji ! -------------------- |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Update :
poniżej DECYZJA ODMOWNA ![]() ![]() na niebiesko zaznaczyłem warunek który mogę spełnić potrzebuję tylko znaleźć rzeczoznawcę samochodowego, który orzeknie że audi 80 sedan 2 drzwiowy quattro z 1985 roku, który został wyprodukowany w ilości zaledwie 400 sztuk jest autem które odrestaurowane bedzie miało szczególne znaczenie w udokumentowaniu historii motoryzacji dla fanów marki takie auto to dość rzadki egzemplarz, a quattro i lata osiemdziesiąte to niewątpliwie historia motoryzacji ! za wszelkie info i namiary do takiego Pana Rzeczoznawcy serdecznie z góry dziekuję, najlepiej jakby był fanem marki Audi ![]() prędzej uzyskam taką opinię niż na nowo wyrobię dokuemnty w Niemczech... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
okazuje się że zasżły zmiany
http://www.abc.com.pl/serwis/du/2009/0802.htm Dziennik Ustaw z 2009 r. Nr 97 poz. 802 USTAWA z dnia 22 maja 2009 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw1) (Dz. U. z dnia 23 czerwca 2009 r.) 9) w art. 79 w ust. 4 w pkt 4 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 5 w brzmieniu: "5) wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą, o którym mowa w ust. 1 pkt 3."; artykuł stary: 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 1) odzyskanego po kradzieży; 2) zabytkowego; 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; 4) ciągnika i przyczepy rolniczej. czyli z tego wynika że teraz dotyczy ten wyjątek pojazdu wyrejestrowanego w Polsce !!! ale jaja ![]() ![]() w takim razie musze się odwołać do SKO !! mam na to 14 dni to juz zupełnie nie wiem jaką taktykę przyjąć ? otrzymałem takie info na forum B2: Wydział komunikacji powinien honorować takie zaświadczenie, a jeżeli to im nie odpowiada, to już sam powinien skontaktować się z wystawiającym urzędem w kwestii potwierdzenia danych. Jest ponoć na to jakaś ustawa, na którą trzeba się powołać, gdyby Cię chcieli odesłać z kwitkiem czy ktoś słyszał o takim przepisie ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Nie jestem biegły w przepisach kodeksu drogowego, ale w odwołaniu próbowałbym dowieść, że wydział komunikacje bezpodstawnie żądał od Ciebie dowodu rejestracyjnego, gdyż przywołany w decyzji przepis art. 72 ust. 1 pkt 5 uzależnia konieczność dostarczenia takiego dokumentu od tego czy samochód był zarejestrowany czy nie.
Twój nie był - nie można tez mówić o ponownej rejestracji, ponieważ Twój samochód w ogóle nie był w Polsce zarejestrowany, ani wyrejestrowany - z resztą o wyrejestrowaniu mówi ten sam art. 79, na który powołuje się wydział komunikacji, tyle, że ust. 1. Badając niemieckie dokumenty urząd błędnie przyjął, że samochód został wyrejestrowany w rozumieniu polskich przepisów, a więc art. 79 ust. 4 w ogóle nie powinien mieć tu zastosowania. Może się mylę, zwłaszcza, że nie znam ewentualnych innych przepisów mogących mieć zastosowanie w tej szczególnej sytuacji, ale może warto przejść się z tym do kogoś kumatego w prawie o ruchu drogowym, bo moim zdaniem jest szansa na uwalenie decyzji w odwołaniu, gdyż powołany przez wydział komunikacji przepis ma zastosowanie jedynie do samochodów wyrejestrowanych w kraju. Jeśli chodzi o ten pkt 4, to będziesz mógł z niego skorzystać dopiero w przyszłym roku, bo wymóg 25 lat odnosi się do całego przepisu. Zmiana o której wspomniałeś dotyczy "odkupienia" auta poprzednio wywiezionego za granicę, więc Ciebie to raczej nie dotyczy - chyba, że Twoje audi było kiedyś zarejestrowane w Polsce. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o ten pkt 4, to będziesz mógł z niego skorzystać dopiero w przyszłym roku, bo wymóg 25 lat odnosi się do całego przepisu. Zmiana o której wspomniałeś dotyczy "odkupienia" auta poprzednio wywiezionego za granicę, więc Ciebie to raczej nie dotyczy - chyba, że Twoje audi było kiedyś zarejestrowane w Polsce. Wielkie Dzieki za pomoc !! punkt 4, zgodnie z nowelizacją dotyczy wyłacznie auta wyrejestrowanego w Polsce więc i tak go nie mogę zastosowac ! a druga kwestia, że 25 lat nie jest warunkiem wymaganym bo jest słowo lub - czyli moze być młodsze auto ale z opinią rzeczoznawcy ze ma szczególne znaczenie itd... 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 1) odzyskanego po kradzieży; 2) zabytkowego; 3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; 4) ciągnika i przyczepy rolniczej. ustawa mówi że musi być dowód rejestracyjny ale jeśli auto jest zarejestrowane ! a przecież auto sprowadzone NIE MOZE być zarejstrowane za granica ? ![]() Art. 72. 1. Rejestracji dokonuje się na podstawie: 1) dowodu własności pojazdu lub dokumentu potwierdzającego powierzenie pojazdu, o którym mowa w art. 73 ust. 5; 2) karty pojazdu, jeżeli była wydana; 3) wyciągu ze świadectwa homologacji albo odpisu decyzji zwalniającej pojazd z homologacji, jeżeli są wymagane; 4) zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, jeżeli jest wymagane; 5) dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany; 6) dowodu odprawy celnej przywozowej, jeżeli pojazd został sprowadzony z zagranicy i jest rejestrowany po raz pierwszy; 7) świadectwa oryginalności. ale z kolei mam zaświadczenie z urzędu, czyli moze podciągnąć pod to: 2. Wymagania ust. 1 nie dotyczą: 1) pojazdu, który był już zarejestrowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej - w zakresie ust. 1 pkt 3; 2) pojazdu zakupionego po przepadku na rzecz Skarbu Państwa lub na rzecz jednostki samorządu terytorialnego - w zakresie ust. 1 pkt 2, 5 i 7; 3) pojazdu zakupionego od Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej lub Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - w zakresie ust. 1 pkt 5 i 7; 4) pojazdu sprowadzonego z zagranicy - w zakresie ust. 1 pkt 5; w tym przypadku zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu potwierdzającego rejestrację za granicą; 5) pojazdu nowego, rejestrowanego po raz pierwszy, na którego typ producent lub importer uzyskał świadectwo homologacji lub decyzję zwalniającą z homologacji - w zakresie ust. 1 pkt 7; 6) pojazdu, którego rejestracja jest dokonywana przed dniem 1 stycznia 2004 r. - w zakresie ust. 1 pkt 7. i na tym można ewentualnie oprzeć odwołanie ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Badając niemieckie dokumenty urząd błędnie przyjął, że samochód został wyrejestrowany w rozumieniu polskich przepisów, a więc art. 79 ust. 4 w ogóle nie powinien mieć tu zastosowania. Może się mylę, zwłaszcza, że nie znam ewentualnych innych przepisów mogących mieć zastosowanie w tej szczególnej sytuacji, ale może warto przejść się z tym do kogoś kumatego w prawie o ruchu drogowym, bo moim zdaniem jest szansa na uwalenie decyzji w odwołaniu, gdyż powołany przez wydział komunikacji przepis ma zastosowanie jedynie do samochodów wyrejestrowanych w kraju. no to kto moze być kumaty, bo masz rację w tym co napisałeś... i chciałbym mieć pewność że odwołanie do SKO bedzie skuteczne... dodatkow jest punkt 4 4. W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, czy zniszczenie dowodu przez urzędnika ktgóry wyrejestrowywał auto w 2005 roku mozna traktować jak zagubienie ? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
CYTAT punkt 4, zgodnie z nowelizacją dotyczy wyłacznie auta wyrejestrowanego w Polsce więc i tak go nie mogę zastosowac ! pisałem o ustępie 4, nie o punkcieIMO słowo lub ma znaczenie w tym zestawieniu: "unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji", a wiek (25 lat) jest wyrzucony przed nawias BTW pkt 4 też jest istotny, ale ten, który podałeś w innym miejscu: 4) pojazdu sprowadzonego z zagranicy - w zakresie ust. 1 pkt 5; w tym przypadku zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu potwierdzającego rejestrację za granicą; zgodnie z tym przepisem wydział komunikacji nie miał prawa żądać od Ciebie dowodu rejestracyjnego, a Ty powinieneś przedstawić ten inny dokument z tego wszystkiego wynika moim zdaniem, że jeśli w tym roku nie będziesz miał dokumentu z Niemiec potwierdzającego rejestrację za granicą (chyba, że już masz coś takiego), to będziesz musiał poczekać do następnego roku i udać się do rzeczoznawcy po opinię - tak, czy siak wydział komunikacji zastosował IMO zły przepis i z tego powodu decyzja jest wadliwa do kogo się udać? najlepiej pewnie do adwokata, bądź radcy prawnego -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
pisałem o ustępie 4, nie o punkcie IMO słowo lub ma znaczenie w tym zestawieniu: "unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji", a wiek (25 lat) jest wyrzucony przed nawias BTW pkt 4 też jest istotny, ale ten, który podałeś w innym miejscu: 4) pojazdu sprowadzonego z zagranicy - w zakresie ust. 1 pkt 5; w tym przypadku zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu potwierdzającego rejestrację za granicą; zgodnie z tym przepisem wydział komunikacji nie miał prawa żądać od Ciebie dowodu rejestracyjnego, a Ty powinieneś przedstawić ten inny dokument z tego wszystkiego wynika moim zdaniem, że jeśli w tym roku nie będziesz miał dokumentu z Niemiec potwierdzającego rejestrację za granicą (chyba, że już masz coś takiego), to będziesz musiał poczekać do następnego roku i udać się do rzeczoznawcy po opinię - tak, czy siak wydział komunikacji zastosował IMO zły przepis i z tego powodu decyzja jest wadliwa do kogo się udać? najlepiej pewnie do adwokata, bądź radcy prawnego RAcja, kurcze jak ktoś to czyta z boku na chłodno to lepiej ![]() rzeczywiście nowelizacja (czyli dodany punkt 5 w ustępie 4) odnosi się do ustępu 1 pkt 3 a nie do do punktu 3 ustępu 4 ![]() Art. 79. 1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu, na wniosek jego właściciela, w przypadku: 1) przekazania, w celu jego utylizacji do przedsiębiorstwa utylizacji pojazdów lub do składnicy złomu wyznaczonej przez wojewodę: a) pojazdu, ![]() 3a pkt 1; 2) kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złożył stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania; 3) wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę; 4) zniszczenia (kasacji) pojazdu za granicą; 5) udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu bez zmiany w zakresie prawa własności. 2. W przypadku przekazania zespołów pojazdu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b, pozostałe jego elementy powinny zostać wykorzystane w sposób niesprzeczny z przepisami ustawy regulującymi postępowanie z odpadami. 3. Przyjmując do utylizacji pojazd lub jego elementy, składnica złomu wydaje zaświadczenie. 4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 1) odzyskanego po kradzieży; 2) zabytkowego; 3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; 4) ciągnika i przyczepy rolniczej. 5) wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą, o którym mowa w ust. 1 pkt 3 teraz pisze odwołanie, i czekam na odpowiedź Urzędu z Niemiec w sprawie wystawienia nowych dokuemntów... czyli mam następujące opcje: 1 odwołanie zostanie podtrzymane przez SKO i nakażą zarejestrowac pojazd 2. odwołanie zostanie odrzucone wtedy mogę uzyskać nowy komplet dokumentów (znany mi jest taki przypadkem w podobnej sprawie) i bez problemu zarejkestrowac jesli nie uzyskam to poczekam do przyszłego roku - i tak pewnie w połowie przyszłego roku wyjade najwczesniej ![]() jest nadzieja ![]() jeszcze raz dziekuje Ci za zainteresowanie sie tematem -------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20051080908
zgodnie z ostatnią wersją tekst jednolity - ta nowelizacja wchodzi w zycie 22.09.2009 - więc argument o nieaktualnym przepsie odpada ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie do końca, bo IMO główny zarzut powinien się opierać na tym, że wydział komunikacji zastosował przepis o ponownej rejestracji wyrejestrowanego auta. W myśl polskich przepisów Twój samochód nie został wyrejestrowany (w rozumieniu ustawy), gdyż zarejestrowany (w Polsce) nie był, a tylko takie samochody można wyrejestrować w sposób, o którym mówi polska ustawa.
Nowelizacja nie ma w Twoim przypadku znaczenia, chyba że pojazd był już w Polsce kiedyś zarejestrowany. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie do końca, bo IMO główny zarzut powinien się opierać na tym, że wydział komunikacji zastosował przepis o ponownej rejestracji wyrejestrowanego auta. W myśl polskich przepisów Twój samochód nie został wyrejestrowany (w rozumieniu ustawy), gdyż zarejestrowany (w Polsce) nie był, a tylko takie samochody można wyrejestrować w sposób, o którym mówi polska ustawa. Nowelizacja nie ma w Twoim przypadku znaczenia, chyba że pojazd był już w Polsce kiedyś zarejestrowany. Takie coś spłodziłem z rana - możesz przeczytac ? Warszawa 8 sierpnia 2009r Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Sz. P. Małgorzata Rudnik Naczelnik Delegatury Buira Administracji i Spraw Obywatelskich w Dzielnicy Praga Południe ODWOŁANIE od Decyzji nr DAO-D-VI-AOK-GJA-55205-92-01-09 z dnia 31 .08.2009r W zawiązku z decyzją DAO-D-VI-AOK-GJA-55205-92-01-09 wydaną dnia 31 sierpnia 2009r, dotyczącą odmowy rejestracji samochodu osobowego marki AUDI 80, numer VIN WAUZZZ.......... odwołuję się od w/w Decyzji z poniżej wymienionych powodów: 1. Zastosowania przez Urząd wydający Decyzję odmowną przepisu, który odnosi się do aut wyrejestrowanych w Polsce odnośnie auta sprowadzonego, opierając się na art. 79 ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym. Poniżej przytaczam pełną treść art. 79 ust.4, która jest wymieniona w uzasadnieniu decyzji: „4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 1) odzyskanego po kradzieży; 2) zabytkowego; 3) mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; 4) ciągnika i przyczepy rolniczej. W moim rozumieniu, cały artykuł 79 ma zastosowanie wyłącznie do pojazdów wyrejestrowanych w Polsce, i nie ma zupełnie zastosowania w przedmiotowej sprawie, co oznacza że Decyzja jest wadliwa bo oparta na niewłaściwym przepisie ! Sprowadzając pojazd zawsze musi być on wcześniej wyrejestrowany w kraju w którym został zakupiony, stosując wykładnię jaką podał Urząd niemożliwe byłoby zarejestrowanie pojazdu sprowadzonego z zagranicy ! Zwracam się z prośbą o dokładną interpretację artykułu 79 oraz o wyjaśnienie czy może mieć on zastosowanie dla pojazdu, który nigdy zarejestrowany w Polsce nie był. W Dzienniku Ustaw z dnia 23 czerwca 2009 r. Nr 97, poz. 802, opublikowana została nowelizacja ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, która wejdzie w życie z dniem 22 września 2009 roku. Zmienione przepisy ustawy - Prawo o ruchu drogowym rozszerzają katalog przypadków, w których dopuszcza się powtórną rejestrację pojazdu wyrejestrowanego (art. 79 ust. 4 ustawy – Prawo o ruchu drogowym). Nowy przepis będzie dotyczyć pojazdu wywiezionego z kraju lub zbytego za granicą, który został z tego powodu uprzednio wyrejestrowany w Polsce na podstawie art. 79 ust. 1 pkt 3 ustawy - Prawo o ruchu drogowym. Obecnie po powrocie pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będzie on mógł być ponownie zarejestrowany. W przedmiotowej sprawie, nawet po nowelizacji, przepis ten nie może mieć zastosowania, gdyż pojazd który został sprowadzony z zagranicy, nigdy nie był zarejestrowany w Polsce. 2. Z zacytowanego w Decyzji odmownej przepisu Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, w szczególności art. 72 ust. 1 nie wynika konieczność załączenia dowodu rejestracyjnego dla wyrejestrowanego pojazdu. Poniżej przytaczam pełną treść art. 72 ust.1, która jest wymieniona w uzasadnieniu decyzji: Art. 72. 1. Rejestracji dokonuje się na podstawie: 1) dowodu własności pojazdu lub dokumentu potwierdzającego powierzenie pojazdu, o którym mowa w art. 73 ust. 5; 2) karty pojazdu, jeżeli była wydana; 3) wyciągu ze świadectwa homologacji albo odpisu decyzji zwalniającej pojazd z homologacji, jeżeli są wymagane; 4) zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, jeżeli jest wymagane; 5) dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany; 6) dowodu odprawy celnej przywozowej, jeżeli pojazd został sprowadzony z terytorium państwa niebędącego państwem członkowskim Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy; 6a) dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy na terytorium kraju albo dokumentu potwierdzającego brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju albo zaświadczenia stwierdzającego zwolnienie od akcyzy, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy; 7) (uchylony); 8) zaświadczenia wydanego przez właściwy organ potwierdzający: a) uiszczenie podatku od towarów i usług od pojazdów sprowadzanych z państw członkowskich Unii Europejskiej lub ![]() – jeżeli sprowadzany pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy, z zastrzeżeniem ust. 1a; 9) dowodu wpłaty, o którym mowa w art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, lub oświadczenia o podleganiu obowiązkowi zapewniania sieci zbierania pojazdów, o którym mowa w art. 11 ust. 4 tej ustawy, albo faktury zawierającej takie oświadczenie, jeżeli pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy. Z podanego wyżej przepisu wynika, że dowód rejestracyjny jest wymagany wyłącznie jeżeli pojazd był zarejestrowany. W przedmiotowej sprawie pojazd został wyrejestrowany w Niemczech w dniu 12 maja 2005 roku i zgodnie z obowiązującymi wtedy w Niemczech przepisami dowód rejestracyjny został zarekwirowany i zniszczony. Na jego miejsce został wydany dokument potwierdzający wyrejestrowania tzw. tzw. Abmeldebescheinigung. Zwracam się z prośbą o podanie w którym miejscu Ustawy podane jest precyzyjnie, że dowód rejestracyjny jest wymagany dla pojazdu wyrejestrowanego za granicą. W moim rozumieniu zacytowanego przez Urząd w Decyzji odmownej przepisu, dowód rejestracyjny wymagany jest, jeśli pojazd jest zarejestrowany - w przedmiotowej sprawie mamy do czynienia z pojazdem wyrejestrowanym. 3. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, w szczególności art. 72 ust. 2 dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu zamiast dowodu rejestracyjnego w przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy Poniżej przytaczam pełną treść art. 72 ust.2: 2. Wymagania ust. 1 nie dotyczą: 1) pojazdu, który był już zarejestrowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej - w zakresie ust. 1 pkt 3; 2) pojazdu zakupionego po przepadku na rzecz Skarbu Państwa lub na rzecz jednostki samorządu terytorialnego - w zakresie ust. 1 pkt 2, 5 i 7; 3) pojazdu zakupionego od Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej lub Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - w zakresie ust. 1 pkt 5 i 7; 4) pojazdu sprowadzonego z zagranicy - w zakresie ust. 1 pkt 5; w tym przypadku zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu potwierdzającego rejestrację za granicą; 5) pojazdu nowego, rejestrowanego po raz pierwszy, na którego typ producent lub importer uzyskał świadectwo homologacji lub decyzję zwalniającą z homologacji - w zakresie ust. 1 pkt 7; 6) pojazdu, którego rejestracja jest dokonywana przed dniem 1 stycznia 2004 r. - w zakresie ust. 1 pkt 7. W dokumentach załączonych do wniosku, przedstawiłem dokument wystawiony przez Urząd niemiecki, który potwierdza, że w dniu 12 maja 2005 nastąpiło wyrejestrowanie pojazdu i zniszczenie dowodu rejestracyjnego (tzw. Zulassungsbescheinigung Teil 2) oraz możliwość ponownej rejestracji pojazdu w Polsce. Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie, dlaczego w tym przypadku ten przepis nie może być zastosowany w mojej sprawie? 4. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, w szczególności art. 72 ust. 4 dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu zamiast dowodu rejestracyjnego, w przypadku zagubienia. Poniżej przytaczam pełną treść art. 72 ust.4: 4. W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji. W dokumentach załączonych do wniosku, przedstawiłem zaświadczenie wystawione przez Urząd niemiecki, właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, który potwierdza możliwość ponownej rejestracji pojazdu w Polsce. W związku z powyższym wnioskuję o uwzględnienie odwołania się od Decyzji odmownej oraz zarejestrowanie pojazdu na podstawie dokumentów, które załączyłem we wniosku o rejestrację nr 55205-92 z dnia 11 sierpnia. W przypadku konieczności dostarczenia kolejnych dokumentów z Niemiec, z urzędu który wyrejestrował pojazd w 2005 roku, wnioskuję aby wystąpił o to Urząd Praga Południe. W/w wniosek argumentuję tym, że na 4 tygodnie przed złożeniem dokumentów tj. w dniu 15 lipca 2009 roku w pokoju nr 12 (około godz. 12.00) Urzędu Praga Południe uzyskałem ustnie informację, że aby zarejestrować pojazd mam zdobyć zaświadczenie o braku przeciwwskazań do rejestracji w Polsce, które to zaświadczenie następnie uzyskałem i załączyłem do wniosku złożonego w dniu 11 sierpnia 2009r. Jeżeli, nie jest możliwy kontakt polskiego urzędu z jego niemieckim odpowiednikiem w przedmiotowej sprawie, proszę o podanie podstawy prawnej, na podstawie której jest to niemożliwe. Uważam że przepisy zostały błędnie zastosowane, na niekorzyść wnioskodawcy oraz czuję się wprowadzony w błąd. W mojej ocenie już przedstawiłem, to co mogłem uzyskać z urzędu niemieckiego, więc jeżeli potrzeba dalszych zaświadczeń, wnioskuję aby odbyło się to staraniem urzędu, który wydał Decyzję odmowną, mimo wcześniej udzielonych mi informacji ! Nie mając pewności, czy kolejne zaświadczenia będą wystarczające i chciałbym uniknąć kolejnych kosztów związanych z wydaniem zaświadczeń oraz tłumaczeń dokumentów. W załączeniu przekazuję kopie następujących dokumentów: 1. Decyzja DAO-D-VI-AOK-GJA-55205-92-01-09 2. Wniosek nr 55205-92 z dnia 11 sierpnia wraz z wszystkimi dokumentami: - umowa kupna-sprzedaży, - fahrzeugbrief wraz z tłumaczeniem - zaświadczenie o wyrejestrowaniu pojazdy wraz z tłumaczeniem - zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym - dokument potwierdzający zapłatę akcyzy - zaświadczenie VAT-25 - potwierdzenie wniesienia opłaty za recykling - zaświadczenie z urzędu Vogelsbergkreis o braku przeciwwskazań do ponownej rejestracji pojazdu w Polsce wraz z tłumaczeniem, - oświadczenie, które złożyłem wraz z wnioskiem Z poważaniem -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Sz. P. Małgorzata Rudnik Naczelnik Delegatury Buira Administracji i Spraw Obywatelskich w Dzielnicy Praga Południe Decyzję powinieneś skierować do: Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Warszawie Senatorska 35 00-099 Warszawa za pośrednictwem: Urzędu m. st. Warszawy Delegetura... (tak, jak jest w pouczeniu decyzji) na środku: ODWOŁANIE Potem, najlepiej po tym, jak piszesz, że wnosisz odwołanie powinieneś napisać o co wnosisz, czyli w Twoim przypadku o uchylenie decyzji Prezydenta m.st. W-wy z dnia ... nr ... Następnie powinieneś napisać, że zaskarżonej decyzji zarzucasz naruszenie przepisów: i tu wymienić: - art. 79 ust. 4 - poprzez jego niewłaściwe zastosowanie podczas, gdy w przedmiotowej sprawie nie ma on zastosowania - art. 72 ust. 1 pkt 5 - w ten sposób, że organ zażądał od Ciebie dokumentu, którego nie miał prawa żądać, oraz nie uwzględnił dokumentu, który przedstawiłeś (potwierdzenie wyrejestrowania) potem rozpocząłbym nową część na środku: UZASADNIENIE i tu zacząłbym przytaczać argumenty dla postawionych zarzutów, przyczym nie pisałbym rzeczy jak: CYTAT Zwracam się z prośbą o dokładną interpretację artykułu 79 oraz o wyjaśnienie czy może mieć on zastosowanie dla pojazdu, który nigdy zarejestrowany w Polsce nie był, to że przed sprzedażą za granicę każdy pojazd musi być za granicą wyrejestrowany (analogicznie jak w Polsce) i nie należy tego utożsamiać z wyrejestrowaniem w rozumieniu polskich przepisów chociażby z tego względu, że zostało ono dokonane na obszarze, gdzie polska ustawa nie obowiązuje itp. dlatego, że tu nie chodzi o interpretację, gdyż Ty już jej właśnie dokonałeś - tzn ten przepis nie ma zastosowania w Twoim przypadku, gdyż odnosi się jedynie do przypadków "powtórnej rejestracji", a Twój samochód nigdy w Polsce zarejestrowany nie był, ani wyrejestrowany w rozumieniu polskich przepisów - tu możesz przytoczyć okoliczności w jakich pojazd podlega wyrejestrowaniu i stwierdzić, że w odniesieniu do twojego pojazdu takie okoliczności nie zaszły IMO pisanie o nowelizacji nie będzie miało żadnego znaczenia Na koniec nie musisz załączać tych wszystkich dokumentów, jednak dobrze, gdybyś o nich wspomniał w uzasadnieniu i stwierdził, że znajdują się one w aktach sprawy. Jedynym koniecznym załącznikiem powinna być kopia odwołania. Proponuję byś zerknął sobie na wzory odwołań, żebyś wiedział jak to wszystko graficznie porozmieszczać - w internecie znajdziesz tego mnóstwo - np. to: http://www.umowy-prawne.info/odwolanie-od-...ezydenta-miasta ale przejrzyj kilka innych, żebyś miał rozeznanie - oczywiście taki układ nie jest obligatoryjny, ale ułatwia czytanie i dzięki temu nie zraża do siebie już na wstępie czytających. Podstawa, to wniesienie do właściwego organu i za pośrednictwem właściwego organu, wskazanie zaskarżonej decyzji, sformułowanie zarzutów i wniosków (czyli Twoich oczekiwań od SKO), uzasadnienie ich (choćby lakoniczne, byle trafne) i podpis. Pamiętaj, że po wniesieniu odwołania wydział komunikacji prześle odwołanie wraz z aktami sprawy do SKO - w aktach zawrze także swoje stanowisko odnośnie odwołania, więc dobrze, żebyś się z nim zapoznał, gdyż w toku postępowania odwoławczego możesz składać kolejne pisma uzasadniające słuszność Twojej argumentacji. Niech moc będzie z Tobą ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Niech moc będzie z Tobą ![]() PioterW: Jeszcze raz OGROMNE PODZIĘKOWANIA za pomoc !!! Na koniec nie musisz załączać tych wszystkich dokumentów, jednak dobrze, gdybyś o nich wspomniał w uzasadnieniu i stwierdził, że znajdują się one w aktach sprawy. Jedynym koniecznym załącznikiem powinna być kopia odwołania. kopia decyzji oczywiście ? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
decyzji nie załączasz, bo już jest w aktach i urząd ją prześle do SKO - tylko odwołania - w praktyce wysyłasz odwołanie w dwóch egzemplarzach ... choć po lekturze przepisów KPA widzę, że nawet to nie jest konieczne (mam nawyki z postępowania podatkowego), choć IMO lepiej złożyć
poczytaj sobie art. 127 KPA i następne - na pewno coś Ci się rozjaśni BTW - nie ma sprawy - o motoryzacji mogę sobie tylko poczytać, więc przynajmniej o tym sobie popiszę ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
OK jade to zawieźć w takiej postaci:
Warszawa 8 sierpnia 2009r Samorządowe Kolegium Odwoławcze w Warszawie ul. Senatorska 35 00-099 Warszawa Za pośrednictwem: Urzędu m. st. Warszawy Delegatura Biura Administracji i Spraw Obywatelskich w Dzielnicy Praga Południe, ul. Grochowska 274, 03-841 Warszawa Skarżący: Grzegorz …….. Ul. ……………. 03-982 Warszawa ODWOŁANIE od Decyzji nr DAO-D-VI-AOK-GJA-55205-92-01-09 z dnia 31 .08.2009r W zawiązku z decyzją DAO-D-VI-AOK-GJA-55205-92-01-09 wydaną dnia 31 sierpnia 2009r, dotyczącą odmowy rejestracji samochodu osobowego marki AUDI 80, numer VIN WAUZZZ………… wnoszę o uchylenie w/w Decyzji w całości. Zaskarżonej decyzji zarzucam naruszenie przepisów Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. - Prawo o ruchu drogowym, w szczególności tych, na których została oparta decyzja odmowna: - art. 79 ust. 4 - poprzez jego niewłaściwe zastosowanie, gdyż w przedmiotowej sprawie nie ma on zastosowania, - art. 72 ust. 1 pkt 5 - organ zażądał dokumentu, którego nie miał prawa żądać, oraz nie uwzględnił w całości dokumentów, które załączyłem, czyli: - potwierdzenia wyrejestrowania, - zaświadczenia o możliwości ponownego zrejestrowania pojazdu w Polsce, wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji. UZASADNIENIE 1. Organ wydający Decyzję odmowną zastosował przepis odnośnie auta sprowadzonego, który odnosi się wyłącznie do pojazdów wyrejestrowanych w Polsce, opierając się na art. 79 ust. 4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym. Poniżej przytaczam pełną treść art. 79 ust.4, która jest wymieniona w uzasadnieniu decyzji: „4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu: 1) odzyskanego po kradzieży; 2) zabytkowego; 3) mającego co najmniej 25 lat uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji; 4) ciągnika i przyczepy rolniczej. W moim rozumieniu Ustawy, cały artykuł 79 ma zastosowanie wyłącznie do pojazdów wyrejestrowanych w Polsce, i nie ma zupełnie zastosowania w przedmiotowej sprawie, co oznacza że Decyzja jest wadliwa, ponieważ oparta na niewłaściwym przepisie ! Sprowadzając pojazd zawsze musi być on wcześniej wyrejestrowany w kraju w którym został zakupiony, stosując wykładnię jaką podał Urząd niemożliwe byłoby zarejestrowanie pojazdu sprowadzonego z zagranicy ! 2. Z zacytowanego w Decyzji odmownej przepisu Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, w szczególności art. 72 ust. 1 nie wynika konieczność załączenia dowodu rejestracyjnego dla wyrejestrowanego pojazdu. Poniżej przytaczam pełną treść art. 72 ust.1, która jest wymieniona w uzasadnieniu decyzji: Art. 72. 1. Rejestracji dokonuje się na podstawie: 1) dowodu własności pojazdu lub dokumentu potwierdzającego powierzenie pojazdu, o którym mowa w art. 73 ust. 5; 2) karty pojazdu, jeżeli była wydana; 3) wyciągu ze świadectwa homologacji albo odpisu decyzji zwalniającej pojazd z homologacji, jeżeli są wymagane; 4) zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, jeżeli jest wymagane; 5) dowodu rejestracyjnego, jeżeli pojazd był zarejestrowany; 6) dowodu odprawy celnej przywozowej, jeżeli pojazd został sprowadzony z terytorium państwa niebędącego państwem członkowskim Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy; 6a) dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy na terytorium kraju albo dokumentu potwierdzającego brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju albo zaświadczenia stwierdzającego zwolnienie od akcyzy, jeżeli samochód osobowy został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy; 7) (uchylony); 8) zaświadczenia wydanego przez właściwy organ potwierdzający: a) uiszczenie podatku od towarów i usług od pojazdów sprowadzanych z państw członkowskich Unii Europejskiej lub ![]() – jeżeli sprowadzany pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy, z zastrzeżeniem ust. 1a; 9) dowodu wpłaty, o którym mowa w art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, lub oświadczenia o podleganiu obowiązkowi zapewniania sieci zbierania pojazdów, o którym mowa w art. 11 ust. 4 tej ustawy, albo faktury zawierającej takie oświadczenie, jeżeli pojazd jest rejestrowany po raz pierwszy. Z podanego wyżej przepisu wynika, że dowód rejestracyjny jest wymagany wyłącznie jeżeli pojazd był zarejestrowany. W przedmiotowej sprawie pojazd został wyrejestrowany w Niemczech w dniu 12 maja 2005 roku i zgodnie z obowiązującymi wtedy w Niemczech przepisami dowód rejestracyjny został zarekwirowany i zniszczony. Na jego miejsce został wydany dokument potwierdzający wyrejestrowania tzw. tzw. Abmeldebescheinigung. Zwracam się z prośbą o podanie w którym miejscu Ustawy podane jest precyzyjnie, że dowód rejestracyjny jest wymagany dla pojazdu wyrejestrowanego za granicą. W moim rozumieniu zacytowanego przez Organ w Decyzji odmownej przepisu, dowód rejestracyjny wymagany jest, jeśli pojazd jest zarejestrowany - w przedmiotowej sprawie mamy do czynienia z pojazdem wyrejestrowanym. 3. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, w szczególności art. 72 ust. 2 dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu zamiast dowodu rejestracyjnego w przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy Poniżej przytaczam pełną treść art. 72 ust.2: 2. Wymagania ust. 1 nie dotyczą: 1) pojazdu, który był już zarejestrowany na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej - w zakresie ust. 1 pkt 3; 2) pojazdu zakupionego po przepadku na rzecz Skarbu Państwa lub na rzecz jednostki samorządu terytorialnego - w zakresie ust. 1 pkt 2, 5 i 7; 3) pojazdu zakupionego od Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Straży Granicznej lub Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej - w zakresie ust. 1 pkt 5 i 7; 4) pojazdu sprowadzonego z zagranicy - w zakresie ust. 1 pkt 5; w tym przypadku zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu potwierdzającego rejestrację za granicą; 5) pojazdu nowego, rejestrowanego po raz pierwszy, na którego typ producent lub importer uzyskał świadectwo homologacji lub decyzję zwalniającą z homologacji - w zakresie ust. 1 pkt 7; 6) pojazdu, którego rejestracja jest dokonywana przed dniem 1 stycznia 2004 r. - w zakresie ust. 1 pkt 7. W dokumentach załączonych do wniosku, przedstawiłem dokument wystawiony przez Urząd niemiecki, który potwierdza, że w dniu 12 maja 2005 nastąpiło wyrejestrowanie pojazdu i zniszczenie dowodu rejestracyjnego (tzw. Zulassungsbescheinigung Teil 2) oraz możliwość ponownej rejestracji pojazdu w Polsce. Zwracam się z prośbą o wytłumaczenie, dlaczego w tym przypadku ten przepis nie może być zastosowany w mojej sprawie? 4. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, w szczególności art. 72 ust. 4 dopuszcza się przedstawienie innego dokumentu zamiast dowodu rejestracyjnego, w przypadku zagubienia. Poniżej przytaczam pełną treść art. 72 ust.4: 4. W przypadku zagubienia dowodu rejestracyjnego lub karty pojazdu, zamiast tych dokumentów należy przedstawić zaświadczenie wystawione przez organ rejestrujący właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, potwierdzające dane zawarte w zagubionym dokumencie, niezbędne do rejestracji. W dokumentach załączonych do wniosku, przedstawiłem zaświadczenie wystawione przez Urząd niemiecki, właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji, który potwierdza możliwość ponownej rejestracji pojazdu w Polsce. PODSUMOWANIE W związku z powyższym uzasadnieniem, wnioskuję o uchylenie Decyzji odmownej oraz zarejestrowanie pojazdu na podstawie dokumentów, które załączyłem we wniosku o rejestrację nr 55205-92 z dnia 11 sierpnia. W przypadku konieczności dostarczenia kolejnych dokumentów z Urzędu, który wyrejestrował pojazd w 2005 roku, wnioskuję aby wystąpił o to Urząd Praga Południe. W/w wniosek argumentuję tym, że na 4 tygodnie przed złożeniem dokumentów tj. w dniu 15 lipca 2009 roku w pokoju nr 12 (około godz. 12.00) Urzędu Praga Południe uzyskałem ustnie informację, że aby zarejestrować pojazd muszę zdobyć zaświadczenie o braku przeciwwskazań do rejestracji w Polsce, które to zaświadczenie następnie uzyskałem i załączyłem do wniosku złożonego w dniu 11 sierpnia 2009r. Jeżeli, nie jest możliwy kontakt polskiego urzędu z jego niemieckim odpowiednikiem w przedmiotowej sprawie, proszę o podanie podstawy prawnej, na podstawie której jest to niemożliwe. Uważam że przepisy zostały błędnie zastosowane, na moją niekorzyść oraz czuję się wprowadzony w błąd. W mojej ocenie już przedstawiłem, to co mogłem uzyskać z urzędu niemieckiego, więc jeżeli potrzeba dalszych zaświadczeń, wnioskuję aby odbyło się to staraniem urzędu, który wydał Decyzję odmowną, mimo wcześniej udzielonych mi informacji ! Nie mając pewności, czy kolejne zaświadczenia będą wystarczające, chciałbym uniknąć kolejnych kosztów związanych z wydaniem zaświadczeń oraz tłumaczeń dokumentów. W załączeniu przekazuję kopię Decyzji DAO-D-VI-AOK-GJA-55205-92-01-09 Jednocześnie informuję, że kopia wniosku o rejestrację pojazdu nr 55205-92 z dnia 11 sierpnia wraz z wszystkimi dokumentami: - umowa kupna-sprzedaży, - fahrzeugbrief wraz z tłumaczeniem - zaświadczenie o wyrejestrowaniu pojazdy wraz z tłumaczeniem - zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym - dokument potwierdzający zapłatę akcyzy - zaświadczenie VAT-25 - potwierdzenie wniesienia opłaty za recykling - zaświadczenie z urzędu Vogelsbergkreis o braku przeciwwskazań do ponownej rejestracji pojazdu w Polsce wraz z tłumaczeniem, - oświadczenie, które złożyłem wraz z wnioskiem. znajduje się w aktach sprawy w Urzędzie m. st. Warszawy, Delegatura Biura Administracji i Spraw Obywatelskich w Dzielnicy Praga Południe, ul. Grochowska 274, 03-841 Warszawa. Z poważaniem -------------------- |
|
|
![]()
|
|
walecznie, ale może to i dobrze
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Npaisałem do Niemiec że mam problemy mimo zaświadczenia i dostałem odpowiedź z Urzędu że wysłali do mnie pocztą zaświadczenie takiej treści:
B E S C H E I N I G U N G Das Fahrzeug mit dem amtlichen Kennzeichen VB-Y 192 und der FIN WAUZZZ81............ wurde am 12.05.2003 vorübergehend stillgelegt, der Fahrzeugschein wurde eingezogen und vernichtet, dafür wurde die Ihnen vorliegende Abmeldebescheinigung ausgestellt. Eine Neu-Ausstellung von EU-harmonisierten Fahrzeugpapieren (Zulassungsbe-scheinigungen Teil 1 und 2) kann ohne Zulassung des Fahrzeuges in Deutschland nicht erfolgen. Gegen die Zulassung des Fahrzeuges in Polen unter Vorlage des alten Fahr-zeugbriefes in Verbindung mit der Abmeldebescheinigung bestehen keine Bedenken. Mit freundlichen Grüßen Im Auftrag po wrzuceniu w translatora z moimi nieudolnymi poprawkami - czekam na tłumaczenie Pojazd otablicy rejestracyjnej VB-Y 192 i FIN WAUZ.......... został tymczasowo wyrejstrowany w dniu 12.05.2003, Dowód rejestracyjny został skonfiskowany i zniszczony, i wydany został obecny dokument o wyrejestrowaniu. Nowa ustawa w UE zharmonizowane dokumentów pojazdu (Dowód rejestracyjny certyfikaty części 1 i 2 - czyli Ksiązka Pojazdu oraz Dowód Rejestracyjny) mogą być dokonywane bez homologacji pojazdu w Niemczech. W związku z zarejestrowaniem samochodu w Polsce na podstawie starych dokumentów rejsetracyjnych pojazdu czyli dokumentu o wyrejstrowaniu nie wnosimy zastrzeżeń niby napisali troche wiecej niz ostatnio... ale jak sie urzędnik zaprze to nic nie pomoże... mimo najszczerszych chęci niemieckiego urzędu... urzędnik napisał mi że nie moze więcej juz dla mnie zrobić... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zwlekali z odpowiedzią tydzień czasu... i teraz nie wiem czy mogę wycofać tamto odwołanie które złozyłem wczoraj w UM ?
dodałbym tłumaczenie tego oświadczenia... ale to juz chyba nie ma sensu, bo odwołuje sie do konkretnej decyzji z konkretnymi dokumentami, wiec jak nakażą sprawę rozatrzyć od nowa to wtedy dołożę kolejn zaświadczenie... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
możesz podejść do wydziału komunikacji z tym zaświadczeniem i spytać czy z tym dokumentem rozpatrzą pozytywnie sprawę - wtedy możesz cofnąć odwołanie, jednak ryzykujesz powtórką sytuacji, gdy co innego Ci mówią, a potem co innego wynika z decyzji - przyznam, że sam nie wiem co będzie w tym przypadku dla Ciebie korzystniejsze
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 29 December 2003 Skąd: wawa ![]() |
B E S C H E I N I G U N G Poniżej dokładniejsze tłumaczenie: ZAŚWIADCZENIE Pojazd z urzędowymi numerami rejestracyjnymi VB-Y 192 i nr VIN WAUZ.......... został tymczasowo wyrejestrowany w dniu 12.05.2003. Dowód rejestracyjny został skonfiskowany i zniszczony, wydano posiadane przez Pana zaświadczenie o wyrejestrowaniu. Wystawienie zharmonizowanych przez Unię Europejską dokumentów (poświadczenie dopuszczenia do ruchu cz.1 i cz.2) nie może nastąpić bez zarejestrowania pojazdu w Niemczech. Po przedłożeniu starej karty pojazdu (Briefu) oraz zaświadczenia o wyrejestrowaniu, nie ma żadnych przeciwwskazań( zastrzeżeń) do rejestracji auta w Polsce. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Monday, 30 June 2025 - 13:49 |