![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 28 February 2006 Skąd: Wrocław ![]() |
Witam,
Chce przedstawić mój build-up. Auto to Toyota AE86 coupe 1986 (kouki). Tak wyglądało za poprzedniego właściciela. Auto skatowane i wszelkie naprawy były...hmm nazwijmy po kosztach ![]() Plan jest zrobić auto do zabawy. bez kompromisów. Wraz z dalszymi etapami procesu będą informacje na temat planów/modów. Na razie skupiam się na pozbyciu się rdzy. Poniżej trochę fotek przedstawiających aktualny etap (sorry, ale robione aparatem w telefonie). Proszę o komentarze z uwagami, dotyczące mojego projektu. Jest to mój pierwszy poważny projekt, wiec chętnie poczytam jakieś wskazówki/rady. Pierwsze akcje ze spawarką. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Prawdopodobnie sfabrykuje nowy profil z przodu oraz wzmocnie podłużnic. Moze dziś, jak zdążę, dam foty. Czekam na ciekawy produkt firmy U-Pol (weld 2). Jest mi on potrzebny do wspawania moich profili. Więcej info jak już będzie u mnie:D Na czas czekania obspawalem podwozie. ruszt jest co prawda delikatny, ale myślę, ze karoseria nie ma prawa zmienić geometrii. ![]() ![]() ![]() Więcej info na cannabolic's hachi Pozdro!! -------------------- -------------------------------------------------------
Total-K-Oss |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Sun, 24 February 2008 Skąd: Jastrzębie Zdrój ![]() |
Siema. Gratuluje hachiroku. Jakie masz plany co do silnika (zostajesz przy 4age czy moze turbo
![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Dzieki!
Silnik będzie N/A 16v. Short block small porta. Tyl, KYB AGX z camaro + prawdopodobnie 6kg/mm sprężyny. Marki jeszcze nie znam (może swift, chyba, ze znajdę coś bliżej). No i wygnę albo sfabrykuje nowy drążek. 4 link na razie pozostawiam bez zmian, pewnie dorobię mocowania dolnych. Przód, coilover z KYB AGX SW20 + 8kg/mm, drążki regulowane. Jak mi się uda, to wahacze od mitsu lub sam zrobię nowe. Stabilizatory oczywiście grubsze i polibuszy dookoła. Ale do zawieszenia jeszcze dluga droga i jak zwykle pewnie będą zmiany. A tak na razie jest metalmania ![]() -------------------- -------------------------------------------------------
Total-K-Oss |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem dzisiaj nowe wzmocnienie oraz nowa "nakładkę" na podłużnicę.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dzwonili ze sklepu i powiedzieli, ze mogę odebrać primery do spawania w poniedziałek rano. Jestem ciekaw jak to zadziała i jaka będzie cena ![]() Następne w akcji jest ![]() Poczekam z wycięciem tylnej podłużnicy do momentu wspawania tych wzmocnień. Tak na wszelki wypadek ![]() Nie chce aby karoseria miała za duże obciążenia... -------------------- -------------------------------------------------------
Total-K-Oss |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 12 November 2008 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
Życzę powodzenia i jak najmniej problemów
![]() Pozdrawiam. -------------------- Z cyklu: Keep AE86 Alive!
_http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=86682 |
|
|
![]()
|
|
Thx ZbyszekAE86
![]() Update! Trochę jeszcze muszę poćwiczyć spawanie... ![]() Dziś odebrałem U-Pol'a weld through primer. ![]() Powiem, że dobra sprawa. Było trochę problemów ze zdobyciem, ale w końcu dostałem we Wrocławiu:D (Colormix, jakby ktoś był zainteresowany) Pomalowałem profile od środka, wewnątrz(..ile tylko dało rade) i zewnątrz. Fajnie, bo można spawać bezpośrednio na primer i na dodatek, to on pod wpływem ciepła jeszcze ładnie zabezpiecza. Najpierw wyczyściłem i odrdzewiaczem popryskałem profile od wewnątrz. ![]() ![]() ![]() Pomalowałem Weld 2 (2 warstwy) i przyspawałem pierwsze wzmocnienie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Potem znowu czyszczenie i malowanie Weld'em ![]() ...i następne wzmocnienie ![]() ![]() ![]() Wiem, wiem. Spawy masakra:D uczę się... Ważne, ze jest dobra penetracja ![]() -------------------- -------------------------------------------------------
Total-K-Oss |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 02 December 2002 Skąd: z zaskoczenia ![]() |
bedzie napedzane konopiami?
-------------------- Girls are like cars you want every hot one that you see, but you only love yours.
9.439@244 1/4mile FWD 1.48 @ Poznan AWD |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 18 May 2004 Skąd: http://fightboxing.pl/ ![]() |
Witek: leżę
![]() Co do projektu - bardzo mi się podoba. Mam wrażenie, że będę z niego wiele czerpał przy swoim. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 27 August 2006 Skąd: zza węgła ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Widziałem już projekty z wykorzystaniem konopi jako alternatywnego źródła energii, ale nie w samochodach
![]() Dziś jeszcze przypunktowałem małe wzmocnienie, które idzie pośrodku auta. ![]() ![]() Dzięki za wgląd! -------------------- -------------------------------------------------------
Total-K-Oss |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 06 December 2003 ![]() |
Tak trzymaj, robota "od podstaw" to jest to . Mi Twoj projekt bardzo przypomina wiekszosc projektow z forum zatzy.com jesli chodzi o typ prac nad samochodem
![]() -------------------- z3 rdst 2.8 +126p 1.2/5 speed +Clio sport ph2 172
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Mon, 15 January 2007 Skąd: warszawa ![]() |
Jak byście nie mogli dostać to WIRTH(nie pamiętam jak się to pisze) robią też takie podkłady, ja takiego używam i też jestem zadowolony nawet jak spawasz taką rzecz co nie wymaga podkładu to sobie tryśnij i zobacz bo mi się wydaję że ładniejszy spaw wychodzi bardziej taki zawarty i mniej odprysków. Projekt kozaczek nie mogę się doczekać jak będzie ukończony
POZDRO ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 25 November 2004 ![]() |
a te spawy nie sa za blisko siebie zrobione?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 02 June 2006 Skąd: okolice Warszawy ![]() |
jedrek - moze chodzi o WURTH?
-------------------- <b>wtryskiwacze: BOSCH 525cc wysokoomowe, Bosch 650cc, SIEMENS 630cc 1200cc Lucas niskoomowe</b> |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 28 August 2007 Skąd: SNC/Wro ![]() |
a te spawy nie sa za blisko siebie zrobione? IMO niektóre tak, a w niektórych miejscach za daleko, chyba że chodzi o tylko o "przymocowanie" tego elementu a dopiero poźniej obspawanie. -------------------- ...przede mną i za mną ognia kurz...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 02 December 2002 Skąd: z zaskoczenia ![]() |
naprawde niezle dzielo, czekam na finalowy efekt zwlaszcza, ze bo gibonach ciezko sie zebrac do czegokolwiek
![]() A biopaliwa? Napewno z konopii mozna ogarnac! ![]() Co do projektu - bardzo mi się podoba. Mam wrażenie, że będę z niego wiele czerpał przy swoim. Pozdrawiam Tez Hatchi? -------------------- Girls are like cars you want every hot one that you see, but you only love yours.
9.439@244 1/4mile FWD 1.48 @ Poznan AWD |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 18 May 2004 Skąd: http://fightboxing.pl/ ![]() |
Witek: Nie Hatchi, ale konopie na pewno !
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zgada się. W niektórych miejscach (przy koncach jest za blisko). Było dużo ubytków i blacha jest bardzo cienka, więc dałem więcej spawów. Dzisiaj wieczorem dodałem jeszcze parę, wyczyściłem i zaprimerowałem. Jeszcze muszę ten mały profil od "góry" przyspawać w jednym miejscu, był spory ubytek.
![]() ![]() ![]() Generalnie bardzo nie podoba mi się końcowy efekt, ale mam nadzieje, że spawanie będzie mi lepiej szło:D Nie mam cierpliwości i za szybko działam. Kiedy pracuje "uspokojony" to mam więcej pokory i jestem bardziej zadowolony z efektu pracy ![]() Dostałem parę pytań dot. primera. ![]() Jest to U-Pol Weld 2. U-Pol Cena ok. 40 zł za 500 ml. Ja kupiłem w Colormix'ie, oficjalnym przedstawicielu firmy U-Pol we Wrocławiu. Jestem bardzo zadowolony!! Dzięki wszystkim za miłe słowa. Jutro biorę się za podłużnice. -------------------- -------------------------------------------------------
Total-K-Oss |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 28 August 2007 Skąd: SNC/Wro ![]() |
obszlifuj te spawy to nie będą az tak raziły, później zawsze możesz jeszcze raz dany element obspawac jeżęli będą jakieś ubytki, i znów delikatnie obszlifować
![]() -------------------- ...przede mną i za mną ognia kurz...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 10 November 2004 Skąd: W-wa/CH ![]() |
spawanie i spawanie
![]() -------------------- Mutsuraboshi......
EA82T Coupe |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 01 August 2025 - 12:03 |