![]() ![]() |
Wed, 05 Jun 2013 - 16:14
|
|
|
Rookie Dołączył: Sat, 25 November 2006 Skąd: Stąd! |
Witam,
Odgrzewam temat, żeby podzielić się z Wami moim doświadczeniem, które opisałem na stronie 15 tego wątku. Może komuś się przyda lub zachęci do odmowy przyjęcia mandatu w podobnej sytuacji. Po pół roku doczekałem się wyroku w I instancji - sąd uznał, że jestem winny, ale ze względu na szczególne okoliczności odstąpił od wymierzenia kary. Ja widziałem w swoim zachowaniu kontratyp, sąd kontratypu w moim zachowaniu się co prawda nie dopatrzył, ale orzekł tak jak napisałem. Obok mojego postępowania, toczyło się odrębne postępowanie przeciwko policjantowi w trybie skargowym, którego wszczęcie zainicjowałem skargą. Policja nie znalazła przesłanek ku temu, żeby uznać go winnym popełnienia wykroczeń i skierować wniosku o ukaranie z 86 par. 1 kw, jednym słowem zamietli sprawę pod dywan (całością nagrania nie dysponowali, jako dowód przeciwko mnie przedstawili tylko te krótkie ok. 5 sec nagranie, o ktorym wspomnialem na str. 15 wątku). Udało mi sie jednak wybronić i osiągnąć skutek w postaci odstąpienia, bez pomocy obrońcy, z podstawową znajomością procedury karnej (sąd mnie co prawda ochrzaniał, że muszę sobie procedurę karną przypomnieć, skoro ukonczylem studia prawnicze). Także na swoim przykładzie, teorię że sądy zawsze przyznają rację policji, można już chyba powoli między bajki wkładać. Pozdrawiam, nie dajcie się wmanewrować! PioterW, serdeczne dzięki jeszcze raz za ten post, który wtedy dodałeś "Jeśli dałeś się podpuścić, to będzie ciężko, ale zawsze możesz się bronić - np. tym, że zobaczyłeś w lusterku cywilny samochchód zbliżający się ze znaczną prędkoscią grożącą staranowaniem Cię i z całą świadomością złamałeś ograniczenie prędkości, żeby ratować dobro wyższej wartości, tj. własny samochód, swoje zdrowie, a może nawet i życie. Ze względu na warunki na drodze, etc. złamanie przepisu nie groziło w Twojej ocenie niczym, poza samym złamaniem przepisu, czego oczywiście nie pochwalasz. Ponieważ samochód był nieoznakowany i sportowy, a kierowca sprawiał wrażenie, jakby nad nim nie panował, to nie mogłeś wiedzieć, że po Twojej stronie nie zachodzi kontratyp, gdyż to tylko niewinna policyjna prowokacja." |
|
|
|
| Wspieraj forum |
Wed, 05 Jun 2013 - 16:14
|
![]() Dotacja |
|
|
|
|
Wed, 05 Jun 2013 - 16:40
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? |
No i fajnie
-------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 08 November 2025 - 04:46 |