![]() ![]() |
Tue, 28 Dec 2010 - 11:45
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 |
Tak rozumiem Cię doskonale.
Tymbardziej, że Ciebie nigdy to nie spotkało. Ale oni (2 osoby) powiedzieli mi jasno, że przynajmniej u mnie w mieście 500 zł za każdym razem. Też chciałbym wiedzieć, czy jest na to podstawa. Bo teraz pytanie, czy to Ty trafiałeś na niedoinformowanych, czy to u mnie w mieście nie są (mówię o tych wlepiających mandaty). bo jak rozumiem statusu 3 czy 4 nie ma dokładnie opisanego w ustawie i jest to tylko jakaś wewnątrz-policyjna nomenklatura na określone sytuacje ale te określone sytuacje muszą być właśnie czymś podparte, byłoby to gorsze, ale logiczne, bo to co Ty przechodziłeś to dla mnie raj na ziemi |
|
|
|
| Wspieraj forum |
Tue, 28 Dec 2010 - 11:45
|
![]() Dotacja |
|
|
|
|
| gość_bezduszny_* |
Tue, 28 Dec 2010 - 12:02
|
|
|
joker, ja bez "prawka" jeździłem ponad 3 miesiące.. i przez te 3 miesiące zdążyłem nazbierać do 65pkt.
Za każdym razem byłem kontrolowany i za każdym razem "wrzucano mnie na komputer". Zamiast dokumentu PJ miałem kilka kwitków o tym, że: już złożyłem je do depozytu + zawiadomienie jakie dostajesz z Policji o procedurze egzaminy sprawdzającego. Punkty zbierałem nie tylko lokalnie.. ale na terenie podkarpacia, podlaskiego, lubelskiego i świętokrzyskiego... więc nie jest to sprawa lokalna. Raz załapałem się nawet na akcję "Druid" gdzie po za kontrolą jakiegoś znacznego oficera drogówki w ładnym mundurze.. byłem poddany badaniu na obecność narkotyków + wypełnienie do tego stosownej ankiety przez jakieś panie. I co ? I nic... Pan oficer przejrzał dokumenty jakie mu pokazałam zamiast PJ i nie czepiał się o nic. Żadnej sugestii co do mojej jazdy. Po za jednym przypadkiem opisanym wcześniej....... zero problemów. |
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 12:18
|
|
Dlatego jeździłem do tej pory bezstresowo. Zrozum tylko, że jeśli u mnie dzieje się tak jak opisałem to jestem bezsilny, a po sądach nie chcę się ciągać.
|
|
|
|
| gość_bezduszny_* |
Tue, 28 Dec 2010 - 12:20
|
|
|
Moim zdaniem wprowadzono Ciebie w błąd...
i jak trafisz w razie kontroli na niedouczonego/złośliwego krawężnika... to nie ma się co sprzeczać tylko spokojnie, kulturalnie do oficera dyżurnego |
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 12:38
|
|
Akurat jeśli to ja trafię na policję w tym czasie to muszę zrobić inaczej
W innym wypadku oczywiście łapał bym się takiej deski ratunku Swoją drogą dziwi mnie, że tak to wszystko może się odbywać, żeby różne informacje mieli w różnych miejscach, co więcej je egzekwowali (bo to, że u mnie były wlepiane mandaty 500-złotowe za 3-4 status jest pewne na 1000000%) . |
|
|
|
| gość_bezduszny_* |
Tue, 28 Dec 2010 - 12:43
|
|
|
to, że chcą taki mandat wlepić to jedno... bo mogą "se chcieć"
ale to czy ja przyjmę.. to drugie To nie te czasy, że pan milicjant ma zawsze racje. |
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 12:52
|
|
Masz rację, ale jest różnica pomiędzy takimi co sobie chcą, od takich co wlepiają bo myślą, że takie są przepisy (a się okazuje, że nie).
|
|
|
|
| gość_bezduszny_* |
Tue, 28 Dec 2010 - 13:02
|
|
|
Mi też chcieli wlepić...
ale się postawiłem i wygrałem. Problem w tym, że część jest święcie przekonana o tym, że jak już nie masz dokumentu "za punkty" to nie masz uprawnień. Oczywiście można się grzecznie przeciwstawić im... ale jak widać, że adwersarz to typowy "beton" to lepiej od razu poprosić o kontakt z oficerem dyżurnym lub jakimś działem prawnym by wyjaśnił panom te zawiłości prawne |
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 13:23
|
|
|
Forum Killer Dołączył: Mon, 19 December 2005 Skąd: Płock |
jak mnie zatrzymaja bez prawka to biore mandat i jade dalej czy laweta i na łabakach do domu?
-------------------- BMW E64 645i
|
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 13:28
|
|
Problem w tym, że część jest święcie przekonana o tym, że jak już nie masz dokumentu "za punkty" to nie masz uprawnień. Przy 3 i 4 statusie w praktyce dokument możesz mieć - ja np. go mam Mniejsza z tym, dla mnie to już nie zmienia postaci rzeczy choć bardzo mnie to nurtuje. |
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 13:58
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa |
jak mnie zatrzymaja bez prawka to biore mandat i jade dalej czy laweta i na łabakach do domu? Przyłączam się do pytania, z tym że chodzi mi o brak odpowiedniej kategorii, konkretnie mam kat. B, jadę zestawem na który potrzebuję B+E, zatrzymuje mnie policja, za brak kategorii jest zdaje się 100zł mandatu, ale chyba mnie dalej nie puszczą? -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 14:24
|
|
|
User Dołączył: Thu, 26 August 2010 |
Dziwne pytanie. Jadę ciągnikiem z naczepą, a mam tylko kartę rowerową, nie mam C+E, czy jak zatrzyma mnie Policja, to dostane mandat i mnie puszczą dalej ...
|
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 15:02
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? |
Jak mają możliwość sprawdzić przez radio, że masz uprawnienia i nie będą ch***mi, to dostaniesz mandat zaniemanie Cię puszczą. Jak się się uprą, to wlepią Ci mandat i zabronią dalszej jazdy bez PJ.
-------------------- |
|
|
|
Tue, 28 Dec 2010 - 15:05
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Thu, 18 September 2008 Skąd: Tarnobrzeg/Warszawa |
Oj tam zaraz dziwne
EDIT: PioterW dzieki, jak pisałem posta, to nie widziałem jeszcze twojego. -------------------- '84 Opel Kadett V6 powered by Transplantz Best ET 14.975 VAG Racing 2014 - bo tak
'97 BMW 328i 233KM/282Nm by 109-Performance - na co dzień '00 Honda Integra Type R W1 PROFI 248KM/215Nm by strojenia.pl - na tor '05 Renault Megane RS225 274KM/383Nm powered by ECUmajster - na weekend |
|
|
|
Fri, 22 Apr 2011 - 13:58
|
|
Dziś w końcu podszedłem do egzaminu i zdałem
Moim zdaniem wprowadzono Ciebie w błąd... i jak trafisz w razie kontroli na niedouczonego/złośliwego krawężnika... to nie ma się co sprzeczać tylko spokojnie, kulturalnie do oficera dyżurnego ...rozmawiałem wczoraj z instruktorem, a także dziś z egzaminatorem, a także we wtorek z policmajstrem i każdy jezdnoznacznie stwierdził, że ZA ZATRZYMANE PJ (dokument) jest mandat w wysokości 500 zł i nie ma zmiłuj. Nie twierdzę, że mówisz nieprawdę, ale powiedziało mi to łącznie 7-8 osób z funkcją w Policji/urzędzie/nauce jazdy/WORDzie. Także albo to Ty miałeś farta i dawali Ci mandat jak za brak dokumentu, albo sam już nie wiem. Mi jasno powiedziano, że po 'wrzucaniu na komputer' dostaje się jako jedną z informacji zwrotnej status - wspomniana przeze mnie wcześniej 1-ka, 2-ka, 3-ka, 4-ka. |
|
|
|
Fri, 22 Apr 2011 - 14:12
|
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 20 July 2008 |
witam jestem wlasnie tez w trakcie zdawania na 'nowo' prawka (za punkty) i zostalem raz zatrzymany przez policje dali mi 500zl i nie moglem dalej jechac autem:/ musialem po kumpla dzwonic aby po mnie podjechal. i tu mam pytanie czy to jest zgodne z prawem? gdy np zatrzymaja mnie 300km od domu to nie mogę wrócic swoim autem? a i jeszcze jak masz sioe sprawa ubezpieczenia OC, czy jadac z zawieszonym prawkiem ono dziala? tzn dajmy na to jakas babka mi wjedzie w dupe, to czy dostane odszkodowanie czy beda problemy?
|
|
|
|
| gość_bezduszny_* |
Fri, 22 Apr 2011 - 14:14
|
|
|
Zobacz co masz/miałeś na kwitkach jakie przyszły Ci z Policji...
Nie ma tam słowa o utracie uprawnień ale jest informacja o złożeniu dokumentu PJ do wydziału komunikacji i udaniu się na "egzamin sprawdzający". Dalej twierdzę, że po złożeniu takiego PJ do WK masz uprawnienia... ale tylko nie masz dokumentu potwierdzającego. WK daje Ci zaświadczenie o tym, że złożyłeś dokument do depozytu (za który depozyt trzeba było w moim wypadku zapłacić 10 pln). Jak zdasz egzamin.. zwracają Ci ten sam dokument. Jeżeli nie zdasz egzaminu sprawdzającego... tracisz uprawnienia. W moim wypadku trudno mówić o farcie bo takie podejście reprezentowali panowie z drogówki. Jednak kontakt z oficerem dyżurnym zmienił ich nastawienie i pogłębił wiedzę Drugi przypadek to kontrola w ramach akcji "Druid", gdzie po za kontrolą dokumentów sprawdzali też trzeźwość i zawartość narkotyków w ślinie. Kontrolę przeprowadzał jakiś oficer ... i po pokazaniu dokumentów o złożeniu PJ i zapisaniu na egzamin.. nie ukarał nawet mandatem 50 pln. Wiedza szeregowych panów z drogówki często pozostawia wiele do życzenia.. ale jak jestem czegoś pewien to zdarzało mi się wzywać radiowóz do radiowozu |
|
|
|
Fri, 22 Apr 2011 - 14:20
|
|
Kontrolę przeprowadzał jakiś oficer ... i po pokazaniu dokumentów o złożeniu PJ i zapisaniu na egzamin.. nie ukarał nawet mandatem 50 pln. To sam masz odpowiedź, że nagiął temat Fajnie by było, żeby dostać się do jakichś przepisów o tym mówiących. Mamy chyba kilku Policjantów na forum, to prosimy o wyjaśnienie. I jeszcze raz, żeby nie było - ja doskonale wiem, że pierwszy egzamin po przekroczeniu punktów jest egzaminem weryfikującym kwalifikacje, mamy zatrzymane PJ, a nie cofnięte uprawnienia. Dopiero po niezdanym egzaminie podchodzimy ponownie już z innego paragrafu. PS. Gdy jesteśmy przed egzaminem, co się dzieje w przypadku kolizji nie z naszej winy? Jak drogówka wtedy traktuje sprawę? Nie jesteśmy automatycznie winni wypadku? |
|
|
|
| gość_bezduszny_* |
Fri, 22 Apr 2011 - 14:25
|
|
|
To sam masz odpowiedź, że nagiął temat nie nagiął odstąpił od wymierzenia kary 50 pln.. choć też nie wiem czy w przypadku ukarania kara była by ona słuszna, gdyż potwierdzenie złożenia do depozytu PJ o takin a takim numerze i takich a takich kwalifikacjach miałem CYTAT PS. Gdy jesteśmy przed egzaminem, co się dzieje w przypadku kolizji nie z naszej winy? Jak drogówka wtedy traktuje sprawę? Nie jesteśmy automatycznie winni wypadku? uprawnienia masz ważne ? |
|
|
|
Fri, 22 Apr 2011 - 14:29
|
|
Teoretycznie wszystko jest proste...też woziłem świstki, żeby starać się w razie czego o 50 zł a nie o 500 zł poza swoim miastem....w swoim miałem telefon zaufania
Teoretycznie przy kolizji tak jak mówisz, uprawnień cofniętych nie mam... Ciekawe tylko czy afery delikatnej by nie było żeby doszło do tego rzeczywiście, może to kwestia zapisów ubezpieczalni?... |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Saturday, 08 November 2025 - 09:23 |