Shoutbox 0 nowych PW 

16 Stron V  « < 11 12 13 14 15 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Sumowanie się pkt karnych - jak to jest ?, W jednym przejeździe - wideo-radar
kosiniak
post Wed, 22 Dec 2010 - 20:23
Post #241

Forum Clubber

no ale przeciez to nielogiczne, skoro wstrzymane do depozytu to znaczy ze wstrzymane smile.gif teoretycznie je masz ale praktycznie nie smile.gif czyli nie mozesz jezdzic do momentu az nie zdasz egz. sprawdzajacego smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Wed, 22 Dec 2010 - 20:23
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
gość_bezduszny_*
post Wed, 22 Dec 2010 - 20:27
Post #242

dokument zdajesz do depozytu... dokument a nie uprawnienia wink.gif
dokument jest tylko potwierdzeniem pisemnym posiadanych uprawnień

nie mając dokumentu (bo złożony do depozytu) tylko raz miałem przypadek gdzie policmajstry miały wątpliwości.. które rozwiał oficer dyżurny wink.gif

+Quote Post
kosiniak
post Wed, 22 Dec 2010 - 20:42
Post #243

Forum Clubber

juz kumam smile.gif

+Quote Post
M3D
post Wed, 22 Dec 2010 - 21:19
Post #244

User

A co jak mi policmajster zatrzymał pj i wystawił stosowny kwitek, że mogę jeździć 7 dni " na kwitek ". Czy pj mi zostanie oddane zadecyduje Sąd.

Co po tych 7 dniach, mogę jeździć bez dokumentu ?

+Quote Post
specu
post Thu, 23 Dec 2010 - 07:27
Post #245

Forum Clubber

Co za pier....kraj
Jaki depozyt?. U mnie pismo że na egzamin mam sie udac i tyle nic o prawku nic ,że nie mogę jeździć zdałem i z bańki ,a latałem bez przerwy

--------------------
ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Thu, 23 Dec 2010 - 07:36
Post #246

CYTAT(specu @ Thu, 23 Dec 2010 - 07:27) *
Co za pier....kraj
Jaki depozyt?. U mnie pismo że na egzamin mam sie udac i tyle nic o prawku nic ,że nie mogę jeździć zdałem i z bańki ,a latałem bez przerwy

kiedy miałeś ten egzamin bez zdawania dokumentu do depozytu ? blink.gif

u mnie (i jak mi wiadomo w całej Polsce) jak nie zdasz dokumentu, to nie dostaniesz zaświadczenia do WORDu i nie zapiszesz się na egzamin. nie zdasz dokumentu w określonym czasie... to tracisz uprawnienia i na nic ci nie potrzebny dokument "bez pokrycia"

+Quote Post
Salieri
post Mon, 27 Dec 2010 - 12:55
Post #247

Super User

bezduszny, nie taniej by Ci bylo zainwestowac w CB zamiast 4 raz zdawac prawko? wink.gif

--------------------
'08 b8 3.0tdi

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Mon, 27 Dec 2010 - 13:26
Post #248

CYTAT(Salieri @ Mon, 27 Dec 2010 - 12:55) *
bezduszny, nie taniej by Ci bylo zainwestowac w CB zamiast 4 raz zdawac prawko? wink.gif

takie zdawanie ma też swoje dobre strony...
przynajmniej jestem w miarę na bieżąco w przepisach wink.gif

+Quote Post
Scarface
post Mon, 27 Dec 2010 - 14:17
Post #249

Frequent User

Ja miałem to w taki sposób że miałem 20 pkt i złapałem mandat na 19 pkt ale go nie przyjąłem.
Przyszło po jakimś czasie pismo z sądu że taki a taki mandat, zgodziłem się bo był 3 razy niższy.
Dostałem zaproszenie na egzamin - nie zdałem i żeby zapisać się na kolejny egzamin > musiałem zdać prawo jazdy i dopiero od tego momentu nie mogłem prowadzić pojazdów.

Z tego co mi wiadomo (rok 2008) prawa jazdy nie ma prawa zatrzymać policjant, a tylko organ go wydający.

--------------------
www.szerokiewidoki.pl
Wirtualne wycieczki, fotografie panoramiczne i inne usługi fotograficzne

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Mon, 27 Dec 2010 - 14:30
Post #250

CYTAT(Scarface @ Mon, 27 Dec 2010 - 14:17) *
Z tego co mi wiadomo (rok 2008) prawa jazdy nie ma prawa zatrzymać policjant, a tylko organ go wydający.

ma prawo..
tylko musi zaistnieć określona sytuacja.

.. ale jak to jest dokładnie tego nie wiem wink.gif

+Quote Post
M3D
post Mon, 27 Dec 2010 - 14:35
Post #251

User

Zatrzymać ma prawo w zasadzie w każdym momencie, w którym łamiesz jakikolwiek przepis. Mnie tak h...j załatwił, wystarczy, że zaparkujecie na zakazie/przejedziecie na pomarańczowym/będziecie mieli 55/50 czy 200/20 wszystko to podciągnie pod paragraf mówiący o stwarzaniu zagrożenia i zabiera nam w majestacie prawa nasz dokumencik.

+Quote Post
Joker
post Mon, 27 Dec 2010 - 17:43
Post #252

Forum Clubber

Wychodzi na to, że posiadając już przekroczoną liczbę punktów gdy Pan Policjant się o tym zorientuje bądź zostanie poinformowany trzeba z nim bardzo ostrożnie rozmawiać by sam tego Prawa Jazdy nie zabrał? Przywołuję tu to, co napisał bezduszny, raz mu się zdarzyło, że policjanta musiał doinformować oficer dyżurny. Czy taki wku...y policmajster może w tym majestacie prawa zabrać plastik jak się uprze pod innym paragrafem?

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Mon, 27 Dec 2010 - 17:46
Post #253

CYTAT(joker @ Mon, 27 Dec 2010 - 17:43) *
Wychodzi na to, że posiadając już przekroczoną liczbę punktów gdy Pan Policjant się o tym zorientuje bądź zostanie poinformowany trzeba z nim bardzo ostrożnie rozmawiać by sam tego Prawa Jazdy nie zabrał? Przywołuję tu to, co napisał bezduszny, raz mu się zdarzyło, że policjanta musiał doinformować oficer dyżurny. Czy taki wku...y policmajster może w tym majestacie prawa zabrać plastik jak się uprze pod innym paragrafem?

joker, źle zrozumiałeś mnie
Mój spór dotyczył sytuacji kiedy już miałem złożony dokument PJ (w WK) a byłem jeszcze przed egzaminem... no i panowie policmajstry twierdziły, że nie mam uprawnień do prowadznia.

+Quote Post
Joker
post Mon, 27 Dec 2010 - 20:10
Post #254

Forum Clubber

Ooo to dobrze, że to dodałeś. Bo zrozumiałem inaczej.
EDIT: Teraz przeczytałem post w którym to pisałeś i zrozumiałem go na tamtą chwilę dobrze, a teraz dopiero sam to zamotałem. Jest ok, wszystko jasne.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Mon, 27 Dec 2010 - 20:28
Post #255

CYTAT
Czy taki wku...y policmajster może w tym majestacie prawa zabrać plastik jak się uprze pod innym paragrafem?

jak się uprze... to może, bo ma takie prawo (w określonych sytuacjach.. ale to można nagiąć)
jednak może zabrać Ci tylko dokument... nie uprawnienia. Uprawnień nie może zabrać... bo ich nie wydawał wink.gif

Na wniosek Policji (a nie tylko wkoorwionego jednego krawężnikowego policjanta) WK cofa ci uprawnienia.

+Quote Post
hz10
post Mon, 27 Dec 2010 - 21:53
Post #256

Forum Clubber

art. 86 par. 1 k.w. za to może zabrać prawko bo mu na przykład żona wczoraj nie dała tongue.gif

+Quote Post
Joker
post Tue, 28 Dec 2010 - 10:15
Post #257

Forum Clubber

No to Panowie jestem zawiedziony. Zrobiłem mały błąd, miałbym zero punktów już dawno wink.gif ale tak czy siak nie wiedziałem, dlaczego komuś zależy na tym bym zdał egzamin szybciej niż te 2-3 miesiące opisywane przez bezdusznego...

...teraz już wiem :/

Pytałem jak to jest, że w Polsce się to różni, człowiek mi powiedział, że się nie różni ale różnie jest egzekwowane.

A więc tak:
- w momencie gdy przekraczam liczbę 24 punktów karnych figuruję na Policji jako osoba ze statusem '3'.
- w momencie gdy podpisuję papier na komendzie związany ze skierowaniem na badania figuruję już jako osoba ze statusem '4' (odesłanie na egzamin sprawdzający).

Owszem, zabrany mogę mieć tylko dokument (tak naprawdę już dziś powinien mi zostać odebrany wink.gif ) - cofniętych uprawnień nie mam, zatrzymywany jest jedynie dokument.

Ale - status '3-ki' bądź '4-ki' oznacza, iż pomimo niecofniętych uprawnień NIE MAM PRAWA czynnie z nich korzystać, zatem każdy haltung to 500 zł mandatu.

Badania robię dzisiaj - koszt 120 zł (nie 70)

Jestem mocno niepocieszony smile.gif Może tylko tym, że jak dobrze pójdzie to do sylwestra zdam egzamin.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Tue, 28 Dec 2010 - 10:34
Post #258

CYTAT
Ale - status '3-ki' bądź '4-ki' oznacza, iż pomimo niecofniętych uprawnień NIE MAM PRAWA czynnie z nich korzystać, zatem każdy haltung to 500 zł mandatu.

eeee... ktoś ściemniał
Jakaś podstawa prawna do tej tezy ?

Policja NIE ma prawa cofnąć ci uprawnień... bo Ci ich nie nadawała. To nie jest ich kompetencja.
Może to zrobić Sąd lub WK na wniosek Policji

CYTAT
Badania robię dzisiaj - koszt 120 zł (nie 70)

fiuuu....
od ubiegłego roku podrożało czy to jakiś lokalny cennik ?

+Quote Post
Joker
post Tue, 28 Dec 2010 - 10:42
Post #259

Forum Clubber

CYTAT(bezduszny @ Tue, 28 Dec 2010 - 10:34) *
Policja NIE ma prawa cofnąć ci uprawnień... bo Ci ich nie nadawała. To nie jest ich kompetencja.
Może to zrobić Sąd lub WK na wniosek Policji

NIE COFAJĄ mi uprawnień smile.gif przeczytaj co napisałem - to ja NIE MAM PRAWA czynnie z nich korzystać gdy posiadam status trójki lub czwórki.
Nic nie ściemniał - pokazał mi to w kompie, pracuje tam nie od dziś i powiedział na co mam się szykować smile.gif

CYTAT(bezduszny @ Tue, 28 Dec 2010 - 10:34) *
fiuuu....
od ubiegłego roku podrożało czy to jakiś lokalny cennik ?

Nie wiem - on powiedział z góry, że kosztuje to 120 zł, ja zadzwoniłem do jednego z kilkunastu punktów z mego wykazu i po poinformowaniu, że przekroczyłem 24 punkty karne również otrzymałem taką informację.

+Quote Post
gość_bezduszny_*
post Tue, 28 Dec 2010 - 10:52
Post #260

CYTAT
NIE COFAJĄ mi uprawnień smile.gif przeczytaj co napisałem - to ja NIE MAM PRAWA czynnie z nich korzystać gdy posiadam status trójki lub czwórki.

jakaś podstawa prawna ?
bo jak rozumiem statusu 3 czy 4 nie ma dokładnie opisanego w ustawie i jest to tylko jakaś wewnątrz-policyjna nomenklatura na określone sytuacje

PS
500 pln to jazda bez uprawnień
50 pln to jazda bez dokumentu

+Quote Post

16 Stron V  « < 11 12 13 14 15 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 11 September 2025 - 16:12