![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
u nas nie ma precedensu. wiec tobie tak a innym siak - w zalezności od okiliczności
-------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() test driver Dołączył: Mon, 25 November 2002 Skąd: zewsząd ![]() |
stanowisko WRD w tej sprawie W d... sobie mogą wsadzić to stanowisko. "Kontratyp" ma to do siebie w doktrynie polskiego prawa karnego, że aby W OGÓLE był kontratypem, to musi być opisany w ustawie. "Kontratyp pozaustawowy" to oksymoron, jak "sucha woda", mądre sformułowanie, które ma zamknąć usta niegrzecznym, tylko że jest dramatycznym bełkotem. Zresztą nie widzi ten baran, który to napisał, że w ten sposób każdy, kto powie że spieszy się do rodzącej, ratuje chomika, czy ma kupę w gaciach, ma prawo się wyłgać tak samo, jak policja. Kontratyp jest dokładnie opisany w ustawie - w art 53 PoRD jest opisany sposób działania, który spełnia wymogi karania, ale zaznaczone jest jak go uniknąć. A paremia non facit fraudem, qui facit, quod debet jest przez tych panów permanentnie olewana - ponieważ ich powinnością prawną, zapisaną w Ustawie (ponad który nie ma w Polsce nic poza Konstytucją i umowami międzynarodowymi), jest włączenie sygnalizacji, która pozwala im jechać bez poszanowania przepisów. Skoro więc nie wypełniają swej prawnej powinności, nie ma mowy o działaniu prawnym - czyli nie podlegającym karze. Wspomniana zasada wyłącza odpowiedzialność za zabójstwo policjanta, który zastrzelił bandytę - ale tylko, jeśli spełnił dodatkowe warunki, czyli wzywał do zatrzymania, strzelał w powietrze itd. Jeśli ich nie zachował - odpowiada jak zabójca. Sytuacja z policjantami uważającymi się za bezkarnych w samochodzie jest analogiczna. Na szczęście jeden sąd już nie dał się na ten bełkot pseudoprawny nabrać. -------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
przecież jakiś czas temu pan policjant z nieoznakowanego radiowozu został ukarany przez przełozonego za jazde niezgodną z przepisami czyli jazda z nadmierną prędkością oraz wyprzedzanie w miejscu nie dozwolonym,ten sie odwołał do sądu a sąd podtrzymał mandat ![]() nie napisałeś o rzeczy najważniejszej - wyjaśniającej całą sprawę: został ukarany ponieważ nie włączył pomiaru prędkości i nie pozyskał materiału dowodowego, czyli był zwykłym uczestnikiem ruchu, a nie interweniującym policmajstrem. Nie zawrócicie Wisły kijem ![]() -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
przecież jakiś czas temu pan policjant z nieoznakowanego radiowozu został ukarany przez przełozonego Który dodatkowo był jego szwagrem... nie napisałeś o rzeczy najważniejszej - wyjaśniającej całą sprawę: został ukarany ponieważ nie włączył pomiaru prędkości i nie pozyskał materiału dowodowego, czyli był zwykłym uczestnikiem ruchu, a nie interweniującym policmajstrem. Nie zawrócicie Wisły kijem ![]() A czy on nie nagrywał właśnie ? |
|
|
![]()
|
|
Dowodem była właśnie taśma nagrana podczas pościgu, więc Fawor ta twoja koncepcja uprzywilejowania, bo włączyło się nagrywanie jest wątła jak trzcina...
-------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 29 December 2002 Skąd: Trójmiasto ![]() |
nie napisałeś o rzeczy najważniejszej - wyjaśniającej całą sprawę: został ukarany ponieważ nie włączył pomiaru prędkości i nie pozyskał materiału dowodowego, czyli był zwykłym uczestnikiem ruchu, a nie interweniującym policmajstrem. Nie zawrócicie Wisły kijem ![]() Czytam i czytam Twoje wypowiedzi i nadziwic sie nie moge. W KRD nie ma nic o pomiarze predkosci i lamaniu przepisow przez mierzacych (jadacych samochodem cywilnym), za to jest "wzmianka" o tym czym charakteryzuje sie pojazd uprzywilejowany i bynajmniej nie jest to kamera do pomiaru predkosci. Takze swoje ludowe madrosci zachowaj dla siebie a jak chcesz rozmawiac na argumenty to przytocz paragraf. -------------------- Pozdrawiam,
Maciek |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 23 October 2005 Skąd: WPR ![]() |
Panowie czy ja dobrze zrozumiałem to co do tej pory zostało napisane?
Jezeli jadę 120km/h na ograniczeniu do 50km/h a nieoznakowany radiowóz jedzie za mną z podobną prędkością co ja, nagrywa moje wyczyny i nie ma włączonych świateł ostrzegawaczych to łamie prawo tak jak ja ? Bo byłby to doskonały argument w negocjacji wysokosci madatu... |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 10 January 2008 Skąd: Winowrocław ![]() |
Pewnie. Ale jak Kuba Bogu tak Bóg Irakowi i możesz spodziewac się mandatu za wulgaryzmy, za brak gaśnicy, którą de facto masz, obraze Policjanta itp itd.
Wszystko rozbija sie o to, ze jak ktoś jedzie wg siebie a nie według przepisów to niech bierze na klate mandat a nie płacze jak dziecko i ucieka od odpowiedzialności. Idac dalej tokiem rozumowania Elberoth'a nalezy mu się nagroda w postaci słoika ogórków i 50 kg parówek za to, ze sprowokował Policjantów do wykonywania swojej pracy. Niestety wątpie, ze " ktoś " kiedyś dopusci do życia ustawę o zakazie nagrywania poczynań kierowców ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 29 December 2002 Skąd: Trójmiasto ![]() |
Panowie czy ja dobrze zrozumiałem to co do tej pory zostało napisane? Jezeli jadę 120km/h na ograniczeniu do 50km/h a nieoznakowany radiowóz jedzie za mną z podobną prędkością co ja, nagrywa moje wyczyny i nie ma włączonych świateł ostrzegawaczych to łamie prawo tak jak ja ? Bo byłby to doskonały argument w negocjacji wysokosci madatu... Teoretycznie (zgodnie z obowiazujacym KRD) samochod cywilny (na pokladzie z policjantami) jest takim samym samochodem jak Twoj, takze przekraczajac ograniczenie lamia oni prawo. Jak pokazuje rzeczywistosc bywa roznie. Aby wszystko odbylo sie z prawem oni musza zarejestrowac Twoja predkosc nie przekraczajac 50km/h, wlaczaja sygnalizacje i wtedy moga Cie gonic poruszajac sie jako pojazd uprzywilejowany. Ta cala szamotanina wynika z niedoskonalosci polskiego prawa niestety i bywa ono roznie interpretowane. -------------------- Pozdrawiam,
Maciek |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Teoretycznie (zgodnie z obowiazujacym KRD) samochod cywilny (na pokladzie z policjantami) jest takim samym samochodem jak Twoj, takze przekraczajac ograniczenie lamia oni prawo. Jak pokazuje rzeczywistosc bywa roznie. Aby wszystko odbylo sie z prawem oni musza zarejestrowac Twoja predkosc nie przekraczajac 50km/h, wlaczaja sygnalizacje i wtedy moga Cie gonic poruszajac sie jako pojazd uprzywilejowany. Ta cala szamotanina wynika z niedoskonalosci polskiego prawa niestety i bywa ono roznie interpretowane. Tylko ze jezeli sprawa wyladuje w sadzie to sad prawdopodobnie nic nie zrobi policjanta bo wykonywali swoj obowiazek. Jest dopuszczalne ze lamia przepisy PoRD ale takie same jak ty. Czyli predkosc, swiatla itd. Jezeli ty przejedziesz na zielonym a oni wpadna na czerwonym bez sygnalow to odpowiedaja za przejazd na czerwonym swietle. Oczywiscie jezeli tylko napiszesz skarge do KGP na tych policjantow. Rozpoczynanie walki na noze z policjantami lepiej zaczynac jezeli ma sie 100% pewnosci ze nasz samochod jest w 100% sprawny i nie beda mieli sie do czego przyczepic. Jednak zawsze mozna "ponegocjowac" mandat przypominajac im w jakis delikatny sposob ze znasz przepisy i wiesz co zrobili nie tak. Material z wideorejestratora jest caly czas zapisywany wiec moze stanowic dowod jezeli policjanci zrobili cos nie tak. Co do sumowania punktow to faktycznie nie moga zrobic czegos takiego ze skasuja cie 3x10pkt za przekroczenie predkosci. Nie pamietam gdzie jest to zapisane (prawdopodobnie w ustawie o nakladaniu mandatow karnych) ale sa dokladne wytyczne w jakich przypadkach moze sie to sumowac i do jakiej wysokosci pkt/zł. Niedopuszczalne jest natomiast ze policjanci jada za toba 10km i czekaja na jak najwyzszy pomiar albo na inne wykroczenia. Jezeli zrobili pomiar twojej predkosci to maja obowiazek cie zatrzymac. Czyli robia pomiar, machaja lizakiem i cie zatrzymuja a jezeli jest to niemozliwe (nie ma bezpiecznego miejsca) to pilotuja az bedzie to mozliwe. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 11 October 2002 Skąd: Warszawa ![]() |
Co do sumowania punktow to faktycznie nie moga zrobic czegos takiego ze skasuja cie 3x10pkt za przekroczenie predkosci. Nie pamietam gdzie jest to zapisane (prawdopodobnie w ustawie o nakladaniu mandatow karnych) ale sa dokladne wytyczne w jakich przypadkach moze sie to sumowac i do jakiej wysokosci pkt/zł. Czy masz może jakiegoś linka do ustawy na która się powołujesz ? Niedopuszczalne jest natomiast ze policjanci jada za toba 10km i czekaja na jak najwyzszy pomiar albo na inne wykroczenia. Jezeli zrobili pomiar twojej predkosci to maja obowiazek cie zatrzymac. Czyli robia pomiar, machaja lizakiem i cie zatrzymuja a jezeli jest to niemozliwe (nie ma bezpiecznego miejsca) to pilotuja az bedzie to mozliwe. Co to znaczy "niedopuszczalne" ? Czy jest to gdzieś zapisane czarno na białym ? Jeżeli to tylko "wytyczne komendanta" to można sobie to niestety w d... wsadzić :-( -------------------- 2021 Audi R8 V10
1991 Ferrari Testarossa |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 26 September 2006 ![]() |
To, czy jadą za tobą, można jeszcze jako tako w miarę szybko rozkminić patrząc co chwila w lusterka..
Gorzej jak się ustawią za krzakiem i sobie strzelą, tak jak to mnie przed chwilą spotkało, z odległości 838 metrów na pięknej, płaskiej 3-pasmówce przed godziną 23. Wtedy prędkość 93 km/h jest warta 300zł i 8 punktów po prośbach i błaganiach ;/ Pytając czemu z tak daleka we mnie strzelił, dostałem odpowiedź : "bo dawno nic nie jechało"... Paranoja |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 03 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Czy masz może jakiegoś linka do ustawy na która się powołujesz ? To powinno pomoc. http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&...ght=zatrzymanie Co to znaczy "niedopuszczalne" ? Czy jest to gdzieś zapisane czarno na białym ? Jeżeli to tylko "wytyczne komendanta" to można sobie to niestety w d... wsadzić :-( http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&...pic&t=26732 http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpBB2&...pic&t=31930 Ogolnie to policjanci dostaja wytyczne ze maja karac jak najwiecej i za jak najwieksze kwoty i wychodza potem takie kwiatki z sumowaniem wykroczen i zatrzymywaniem po 10km. |
|
|
![]()
|
|
Feluke, dziękuję bardzo za podane linki. Znalazłem w nich odpowiedź na to co mnie interesowało, a mianowicie sumowanie punktów za TO SAMO wykroczenie.
Komentarz do Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia z 2001 r Wyd. LexisNexis art. 96 § 1 „Górną granicę grzywny nakładanej w drodze mk ustala § 1 art. 96 na 500 zł. Jednocześnie pozwala on na nałożenie w drodze mk grzywny w wysokości do 1000 zł w wypadku, gdy czyn sprawcy wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach (art. 9 §1 kw) i wszystkie one są poddane postępowaniu mandatowemu (patrz §2 art. 96 kpsow ) W drodze mk nie można oczywiście nałożyć grzywny wyższej niż przewidziana za dane wykroczenie (np. za wykroczenie określone w art. 95 kw, zagrożone karą grzywny do 250 zł, w drodze mk można nałożyć grzywnę do tej wysokości).” (...) Zbieg przepisów ustawy, o których mowa w art. 9 § 1 kw, zachodzi wówczas, gdy czyn wyczerpuje znamiona wykroczeń określonych w dwóch lub więcej przepisach ustawy. (...) Innymi słowy, Pan Policjant, zrobił mnie w chuja. Mandatów i punktów za TE SAME wykroczenia sumować nie można. Gdyby ktoś jeszcze znalazł jakiś przepis mówiący o tym, że kierowcę powinno się zatrzymywać po pierwszym zarejestrowanym wykroczeniu, będę miał wtedy kpl do napisania skargi. Napiszę ją przez zaprzyjaźnioną kancelarię prawną - inaczej pójdzie pewnie do kosza. -------------------- 2021 Audi R8 V10
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 16 February 2003 Skąd: Wawa Ursus ![]() |
przepis o tym był cytowany w wątku na tym forum policjantów. Tylko że niestety jeden z nich miał racje mówiąc o subiektywnej ocenie policjanta co do chwili i miejsca "bezpiecznego zatrzymania". Tutaj niestety mogą podpierać sie tym że wyglądałeś im na:
- gościa który na widok koguta zacznie uciekać i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo - goscia który spanikuje i stanie dęba na środkowym pasie - gościa który zrobi cokolwiek innego niż to co powinien i z subiektywną oceną policjanta trudno dyskutowac. BYĆ MOŻE źle ocenił sytuacje ale wcale niekoniecznie. Nie znał ci i może zakładac co mu sie żywnie podobało. I może wybrac tak miejsce zatrzymania że nawet jakby ci odwaliła palma byłbys małym/mniejszym zagrożeniem. Natomiast postawa policjanów ostatnio mnie niepokoi silnie. Oni sie faktycznie czują w dużej cześci ponad prawem. Ostatnio jakis głównodowodzący polonezem zarejestrował sie na tuningforum.pl i głosił jak to on sie zawsze może przyczepić do wszystkiego i jakby chciał to by nawet stał przed salonem jakiejś marki i zabierał dowody świeżo wydanym samochodem. Tylko szczeście i łaska pańska że tego nie robi. Takie jest ludzkie panisko. -------------------- ____________________________________________
Dizlem - lamusie, możesz wozić se mamusie... Wombat |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
Ostatnio jakis głównodowodzący polonezem zarejestrował sie na tuningforum.pl i głosił jak to on sie zawsze może przyczepić do wszystkiego i jakby chciał to by nawet stał przed salonem jakiejś marki i zabierał dowody świeżo wydanym samochodem. Tylko szczeście i łaska pańska że tego nie robi. Takie jest ludzkie panisko. Ludzie, którzy w życiu do niczego nie doszli, zawsze będą wyładowywać swoje frustracje na potencjalnie słabszych. Jedni po pijaku biją żony, a inni... Wombat przytoczył. A tutaj fragment pewnej dobrej, polskiej komedii, idealnie obrazujący postawę policjantów. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 13 August 2004 Skąd: Tuchola/Poznań ![]() |
Dowodem była właśnie taśma nagrana podczas pościgu, więc Fawor ta twoja koncepcja uprzywilejowania, bo włączyło się nagrywanie jest wątła jak trzcina... Który dodatkowo był jego szwagrem... A czy on nie nagrywał właśnie ? Dowodem była taśma, ale bez prędkości. Nie zdobył bezpośredniego pomiaru prędkości więc nie zdobył materiału dowodowego. Mówię Wam jak było, mam kumpla w Bydgoskiej Polcji ![]() Nie wiem jak bardzo wątła jest moja historia, mądrości ludowe też z niej żadne. A kwestie uprzywilejowania wyjaśniłem jako moje przejęzycznie. Niech kolega porzuca jakies paragrafy z przywoływanego przez siebie KRD, że im nie wolno. Nie masz ich tak samo jak ja, więc przestań pipeprzyć o jakiś mądrościach. -------------------- Leon 1.8T BAM 337/405 by NGS-R + MSS Performance & doriftogruz E46 330.
|
|
|
![]()
|
|
Tylko że niestety jeden z nich miał racje mówiąc o subiektywnej ocenie policjanta co do chwili i miejsca "bezpiecznego zatrzymania". Tutaj niestety mogą podpierać sie tym że wyglądałeś im na: - gościa który na widok koguta zacznie uciekać i stworzy dodatkowe niebezpieczeństwo - goscia który spanikuje i stanie dęba na środkowym pasie - gościa który zrobi cokolwiek innego niż to co powinien I tu jest właśnie problem. Ponieważ zatrzymywaliśmy się razem przynajmniej 3-krotnie na światłach, za każdym razem byłem pierwszy lub drugi na światłach, a policja z wideo-rejestratorem 1 wóz za mną, mieli przynajmniej 3 proste wyjścia na zatrzymanie: 1) wysiąść z auta i dokonać zatrzymania "z buta" - już kiedyś tak do mnie policjant na światłach podszedł. Średnia zmiana świateł trwa 2 minuty, więc nie ma obawy że światło się zmieni szybko na zielone, a z drugiej strony samochód stojący na światłach jako pierwszy, skutecznie blokuje możliwość ewentualnej ucieczki zatrzymywanego; 2) korzystając z pasa do skrętu w lewo, zrównać się ze mną, otworzyć okno i poprosić o zjazd na pobocze za skrzyżowaniem; 3) korzystając z pasa do skrętu w lewo, wyjechać przed stojące auta na światłach (zajechać im drogę), wysiąść z auta i zatrzymać kierowcę "z buta" jak w pkt. pierwszym. Dodam, że w taki właśnie sposób zostałem zatrzymany na Gocławiu. Policja nie skorzystała z żadnej z wymienionych okazji. Dopiero gdy nazbierałem odpowiednią ilość punktów, postanowili interweniować (choć i tak byli chyba nie zadowoleni, bo poza rzeczonym przekroczeniem prędkości, nie popełniłem innego wykroczenia). -------------------- 2021 Audi R8 V10
|
|
![]()
|
|
To masz materiał na skargę na bezczynność funkcjonariuszy.
-------------------- Wojtek
|
|
![]()
|
|
http://opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/967371.html
Policja ścigając pirata bez koguta łamie prawo 28.02.2009 Obecnie tylko oznakowane radiowozy mogą przekraczać dozwoloną prędkość Koniec nadziei policjantów, że nie narażając się na sprawy sądowe i kary, będą mogli ścigać piratów drogowych nieoznakowanymi radiowozami. Urzędnicy z resortu spraw wewnętrznych i administracji postanowili, że nie będą zmienić kuriozalnego przepisu, który zabrania funkcjonariuszom łamania przepisów drogowych podczas pościgów. Odrzucili propozycje nowelizacji ustawy o policji, o którą zabiegała drogówka. Obecnie kierowcy nieoznakowanych radiowozów z wideorejestratorami, nie mogą na przykład przekraczać dozwolonej prędkości za piratem drogowym. Nie wolno im przekraczać podwójnej ciągłej, przejeżdżać na czerwonym świetle itd. - Wysłaliśmy do MSWiA propozycję nowelizacji ustawy o policji, która dawałaby policjantom możliwość łamania przepisów podczas pościgów z włączonym wideorejestratorem - mówi insp. Jacek Zalewski, dyrektor biura ruchu drogowego Komendy Głównej Policji. Ale policyjny projekt trafił do urzędniczej szuflady. Nie został dopisany do nowelizacji, która pod koniec marca ma trafić do uzgodnień międzyresortowych. Funkcjonariusze z drogówki usłyszeli na pocieszenie, że ich propozycje zostaną rozważone podczas prac nad nową ustawą policyjną. Kłopot jednak w tym, że minie przynajmniej kilka lat zanim przepisy ujrzą światło dzienne. Sytuację policjantów pogorszył jeszcze sprawa sierżanta drogówki, która zakończyła się w ubiegły piątek. Sąd odwoławczy, a wcześniej sąd grodzki w Bydgoszczy skazały funkcjonariusza Tomasza L., za łamanie przepisów drogowych, m.in. kilkukrotne przekroczenie prędkości (raz nawet o prawie 90 km na godz). Sędziów nie przekonały tłumaczenia policjanta, że ścigał pirata drogowego. - W obecnym stanie prawnym decyzja sądu nie budzi zastrzeżeń, tym bardziej, że odstąpiono od wymierzenia kary. Gdyby sąd nie uznał winy policjanta, to nadałby jego kolegom przywileje, których nie mają. To byłoby bardziej niebezpieczne, bo działania policji nie usprawiedliwiają się same przez się - uważa prof. Piotr Girdwoyń z Katedry Kryminalistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Funkcjonariusz tłumaczył, że do sądu trafił przez skłóconego z nim członka rodziny, również policjanta. Tylko, że przez rodzinne niesnaski powstał niebezpieczny precedens dający narzędzie nawet piratom drogowym, którzy będą chcieli zemścić się na funkcjonariuszach, którzy ukarzą ich mandatem. Czy policjanci zaniechają pościgów nieoznakowanymi radiowozami? - Łapanie piratów jest dobrem wyższego rzędu - mówi insp. Zalewski. Polskie społeczeństwo jednocześnie boi się brawurowych kierowców i atakuje drogówkę za formę jej działań. Najnowsze badania zlecone przez Komendę Główną Policji pokazują, że piratów drogowych obawia się 36 proc. społeczeństwa. Strach wobec nich jest silniejszy niż wobec wandali, złodziei czy pobicia. Z drugiej strony na forach internetowych krytykuje się policjantów za to, że często sami stwarzają niebezpieczeństwo na drodze. Policjanci czasem są niebezpieczni Internauci krytykują policjantów w radiowozach udających cywilne auta. "Na nagraniach policyjnych często widać jak "rzekomy pirat" z zapasem kilku metrów mieści się po manewrze wyprzedzania i policja twierdzi, że cudem uniknął zderzenia. Ale przyjrzyjmy się taśmie dokładniej, przecież zaraz za piratem jedzie nieoznakowany radiowóz - jeśli pirat zmieścił się na styk, to policjant na grubość lakieru... Ten jadący z naprzeciwka to dopiero się wystraszył widząc dwóch piratów, bo skąd ma wiedzieć, że ten drugi to policjant który ma ratować jego życie a sam o mało go nie zabił? W cywilizowanym państwie takie nagranie jest niezgodne z prawem, bo zostało zdobyte w sposób nielegalny. Policjant, by je zdobyć przekroczył nie tylko swoje uprawnienia, ale również złamał prawo i sam powinien zapłacić mandat" - opisuje internauta Maslo. -------------------- 2021 Audi R8 V10
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 10 September 2025 - 09:55 |