![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 30 July 2004 Skąd: Łomża ![]() |
jazda bardzo wazna, najlepiej ze znajomym instruktorem, powie o kazdym haczyku, zwroci szczegolna uwage na nowe znaki zebys nie pojechal na pamiec!
![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
bezduszny ale ja o tym wszystkim wiem
![]() ![]() Ja do dziś pamiętam swój egzamin. Rączki na kierownicy itd. itd. to jest dla mnie jasne. Wiem, że jak wsiądę do pojazdu egzaminacyjnego (tfu tfu, mam nadzieję, że do tego nie dojdzie!) to wyłączam swój styl jazdy. Wierz mi, potrafię. Miałem też na egzaminie drogę, gdzie było sporo tych dziur z prawej i zapadniętych studzienek. Prędkość patrolowa mimo to auto podskakuje. Pytam grzecznie, czy nie lepiej środkiem - a on do mnie "No, przynajmniej na jednym egzaminie mnie nie wytrzęsie, proszę bardzo ![]() Mimo wszystko dzięki za rady. Są jak najbardziej cenne. EDIT: nie było Twego postu Kosiniak, podkreśliłem to o czym mówisz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Sun, 24 January 2010 ![]() |
Spotkałem się kiedyś z przywoływaniem jakiegoś aktu prawnego ( szczegółów nie pamiętam niestety ), wg którego maksymalna kara za sumujące się wykroczenia nie może przekroczyć 1,5 krotności kary za najwyższe wykroczenie. Czyli np przekroczenie o 50km ( 500zl + 10pkt. ) + przekroczenie o 40km ( 40ozl + 8pkt.) + przekroczenie o 40km ( 400zl + 8pkt. ) powinno dawać 1300zl + 26pkt., a w myśl tego przepisu maksymalnie może być 750zl + 15pkt.
Ktoś może potwierdzić ? |
|
|
![]()
|
|
Czekam na odpowiedź w sprawie tego, co napisał Kolega powyżej, jeżeli nikt nie odpowie to niedługo będę miał okazję, to może sam się dowiem.
A tak przy okazji, bo wiem, że trochę userów z Podlasia tutaj jest: http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/articl...YSTOK/585992800 Paru moich znajomych się nacięło. Wyglądają jak młodziaki żądni streetracingu ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 23 October 2003 Skąd: Białystok ![]() |
już muszą oddać tą Cuprę, była tylko na "występach gościnnych"
-------------------- Renault Talisman Grandtour TCe200 EDC
Honda S2000 AP1 - płakałem jak sprzedawałem |
|
|
![]()
|
|
Od kwietnia coś się o tym brąchało, dziś znajomy powiedział mi, że to weszło...
Nic nie sugeruję ![]() Teraz (od miesiąca) jest tak, że jeżeli kierowca jest na gazie, a my jako pasażer również jesteśmy pod wpływem to po dmuchnięciu również możemy stracić prawo jazdy (o ile je posiadamy). To ciekawe, bo co z pasażerami (posiadającymi PJ), którzy są trzeźwi a jadą z pijanym kierowcą? |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
przekroczenie o 50km ( 500zl + 10pkt. ) + przekroczenie o 40km ( 40ozl + 8pkt.) + przekroczenie o 40km ( 400zl + 8pkt. ) Zapłacisz 500 zł i 10 pkt - za najwyższe wykroczenie. Te same wykroczenia sie nie sumują. Max mandat za zsumowane różne wykroczenia to 1000 zł, ilość punktów dowolna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 23 July 2005 Skąd: Nowy Jork / Choszczno ![]() |
Zawsze tak było i nadal obowiązuje? Bo mi pare miesięcy temu chcieli dać 2000zł za przekroczenie predkosci, ucieczke przed policja, brak dowodu rejestracyjnego, brak uprawnien do jazdy i niewylegitymowanie sie. Całość oczywiście naciągana z uwagi na wielką sympatię do mojej osoby, ale wychodziło by że maks to by było 1000zł ?
-------------------- 97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500 08 S500L |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 21 March 2010 Skąd: wlkp ![]() |
To ciekawe, bo co z pasażerami (posiadającymi PJ), którzy są trzeźwi a jadą z pijanym kierowcą? Sam jestem tego ciekaw ![]() -------------------- 29256
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
skoro pozwalają jechać pijanemu... to pewnie pochwał im się nie należy
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 21 March 2010 Skąd: wlkp ![]() |
skoro pozwalają jechać pijanemu... to pewnie pochwał im się nie należy Też tak myślę ![]() ![]() edit; w sensie jako pasażer z pijanym kierowcą, jako kierowca pijanych przychodzi mi wozić, ciężkie życie abstynenta ![]() -------------------- 29256
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 03 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Zawsze tak było i nadal obowiązuje? Bo mi pare miesięcy temu chcieli dać 2000zł za przekroczenie predkosci, ucieczke przed policja, brak dowodu rejestracyjnego, brak uprawnien do jazdy i niewylegitymowanie sie. Całość oczywiście naciągana z uwagi na wielką sympatię do mojej osoby, ale wychodziło by że maks to by było 1000zł ? Za taką listę to dziwne że nie było w dyby i do lochu.... -------------------- Jakub "Azrael" Zawiła-Niedźwiecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Warszawa / WN ![]() |
Dobrze, że nie tylko ja mam takie problemy
![]() -------------------- Passat B6 Highline 2.0 TDI DSG (BKP)
Passat B4 Exclusiv VR6 (AAA) Passat B3 Trend Edition 1.8 (ABS) |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 23 July 2005 Skąd: Nowy Jork / Choszczno ![]() |
Za taką listę to dziwne że nie było w dyby i do lochu.... Tylko pistolety przy głowach ![]() -------------------- 97 Ultra White SC300 + 2JZ VVTi + GT35R + 6 speed
98 Smaragd schwarz SL500 08 S500L |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 July 2008 ![]() |
Zawsze tak było i nadal obowiązuje? Bo mi pare miesięcy temu chcieli dać 2000zł za przekroczenie predkosci, ucieczke przed policja, brak dowodu rejestracyjnego, brak uprawnien do jazdy i niewylegitymowanie sie. Całość oczywiście naciągana z uwagi na wielką sympatię do mojej osoby, ale wychodziło by że maks to by było 1000zł ? Był kiedyś temat usera Elberoth, gdzie opisywał, jak wypisali mu mandat za kilka przekroczeń prędkości (zsumowali) i nawet komendant upierał sie, że tak można. Więc to nie odosobniony przypadek. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 07 March 2009 Skąd: Czechy ![]() |
CYTAT Teraz (od miesiąca) jest tak, że jeżeli kierowca jest na gazie, a my jako pasażer również jesteśmy pod wpływem to po dmuchnięciu również możemy stracić prawo jazdy (o ile je posiadamy). To ciekawe, bo co z pasażerami (posiadającymi PJ), którzy są trzeźwi a jadą z pijanym kierowcą? Tak jest. Jest tam jakiś haczyk ale teraz nie jestem w stanie tego przytoczyć. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 09 March 2007 ![]() |
A jak ja mam stwierdzić, że ktoś kto mnie wiezie jest pod wpływem? W taksówkę go i na najbliższy komisariat na alkomat (tak btw. trafiają się takie kurwy, które Cię nie przebadają mimo, że o to prosisz i jeszcze z psim uśmieszkiem powiedzą, że zbadają jak wyjedziesz samochodem) ? Są ludzie, którzy mogą naprawdę dużo wypić - 0,7 czy litr na głowę i można po takim nie poznać...
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
no proszę Cie....
czuć od kogoś czy pił czy nie (mówimy tu o większym spożyciu niż 0,2 promila). No i druga sprawa... to w Twoim interesie jest się zapytać "piłeś" ? Takim argumentem nie wywiniesz się. |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 26 December 2003 Skąd: WaWa-Mokotow ![]() |
a jezeli pil od piatku do niedzieli po poludniu,to w poniedzialek bedzie wygladal normalnie a moze dmuchnac nawet 1.0...i co wtedy ? Bo nie pil tylko jest na kacu...
-------------------- uno 100HP edition :)
|
|
|
gość_Golfista_* |
![]()
|
![]() |
no proszę Cie.... czuć od kogoś czy pił czy nie (mówimy tu o większym spożyciu niż 0,2 promila). No i druga sprawa... to w Twoim interesie jest się zapytać "piłeś" ? Takim argumentem nie wywiniesz się. Mam sąsiada, który wypija butelkę Whiskey i wygląda jak Ty po jednym piwie ![]() Wszystko zależy od masy ciała, tego co jadłeś, indywidualnej tolerancji na alkohol. Moja żona po kieliszku wina jest cała czerwona, ja po 3 piwach śpiewam a znam ludzi którzy piją wódkę na szklanki i wyglądają jak żołnierz na warcie honorowej. IMO przepis bez sensu..... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Thursday, 11 September 2025 - 11:00 |