![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 24 July 2005 Skąd: Sthlm ![]() |
tak mi sie nasuneła jedna myśl jak jechałem w strugach deszczu moim quattro a pozniej przesiadłem sie wieczorem na dupowoza czyli fwd s60..moze i ten focus daje sobie mega rade z tym FWD..cała ta technologia i zachwyty achy i ochy jakie to nie jest mega auto i jak wszystko wymiata...tyle ze jak na wilgotnym, deszczowym, sniegowym asfalcie wcisnie sie gaz to zadna ale to zadna technologia nie przewyzszy awd...mialem to dzisiaj wytłumaczone jak przesiadłem sie z awd do fwd...podsumowując szkoda ze ten ford mimo ze tak ekstra wygląda, swietnie jezdzi (na suchym) i ogolnie jest mega auto to jednak zawsze jest FWD i dlatego sobie go nigdy nie kupie bo żyjemy w kraju gdzie ponad 50% pogody to własnie pogoda na awd. A do jakiego to FWD się przesiadłeś, czy miało chociażby szperę? Każdy wierzy w co chce. Pytanie tylko na czym ta wiara jest oparta... Ty RS-a i tak nie kupisz, ale przynajmniej się nim przejedź- choćby jako pasażer. Recenzja z Autokraty: http://www.autokrata.pl/artykul/test-ford-focus-rs-7192 -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
przeciez napisałem ze sie przesiadłem do volvo S60..widziałes kiedys takie volvo ze szperą
![]() -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]()
|
|
Spróbować ale co?
Ruszanie do setki- pewnie masz rację. Ale w zakrętach już niekoniecznie, nawet na mokrym. S60 z haldexem (nie mylić z AWD) i niewyłączalnym ESP - nie ma czego szukać. Na śniegu pewnie jest inaczej, ale tego jeszcze nie wie nikt. Gdybanie sobie darujmy. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 18 May 2005 Skąd: znienacka ![]() |
Spróbować ale co? Ruszanie do setki- pewnie masz rację. Ale w zakrętach już niekoniecznie, nawet na mokrym. S60 z haldexem (nie mylić z AWD) i niewyłączalnym ESP - nie ma czego szukać. Na śniegu pewnie jest inaczej, ale tego jeszcze nie wie nikt. Gdybanie sobie darujmy. rozumiem, ze jestes mega fanem fwd. ja zdecydowanie wole dawac w pi@#$ niz jezdzic na recznym, dlatego o wiele lepiej sie czuje w rwd/awd. ale co kto lubi. No ale haldex to moim zdaniem AWD i koniec kropka. -------------------- BMW 135i
|
|
|
![]()
|
|
![]() Nauczyciel Stiga Dołączył: Tue, 07 January 2003 Skąd: sky is the limit ![]() |
No pewnie ze FWD jest pedalskie i nadaje sie do samochodu do jazdy miejskiej.Ale z tego co widze kolega kupil sobie nowego focusa i ni kuta nikt mu nie wmowi ze AWD/RWD jest fajniejsze do upalania.....
-------------------- EVO R.I.P.
M3 "Black is back" :) |
|
|
![]()
|
|
No pewnie ze FWD jest pedalskie i nadaje sie do samochodu do jazdy miejskiej.Ale z tego co widze kolega kupil sobie nowego focusa i ni kuta nikt mu nie wmowi ze AWD/RWD jest fajniejsze do upalania..... Sądząc z poziomu wypowiedzi, najlepiej znasz się na usuwaniu trądzika młodzieńczego. Więc może lepiej wypowiadaj się na ten temat? Jeszcze raz powiem: niech sobie każdy sobie wierzy w co chce. Bez obrażania pozostałych. EOT. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 13 October 2002 Skąd: gda ![]() |
Spróbować ale co? Ruszanie do setki- pewnie masz rację. Ale w zakrętach już niekoniecznie, nawet na mokrym. S60 z haldexem (nie mylić z AWD) i niewyłączalnym ESP - nie ma czego szukać. Ale dlaczego porównujesz ostrego hot-hatcha do limuzyny dla statecznych ojców, która nie służy do wściekania po zakrętach? Porównaj z czymś usportowionym, jak np. S4 (evo, impreza), bo myślę że coś takiego miał na myśli prnit. Na śniegu pewnie jest inaczej, ale tego jeszcze nie wie nikt. Gdybanie sobie darujmy. Swoją drogą skoro mamy darować gdybanie, to rozumiem, że ze wspomnianym volvo już się sprawdzałeś? Tak pro forma tylko pytam.. -------------------- 318is
|
|
|
![]()
|
|
Ale dlaczego porównujesz ostrego hot-hatcha do limuzyny dla statecznych ojców, która nie służy do wściekania po zakrętach? Porównaj z czymś usportowionym, jak np. S4 (evo, impreza), bo myślę że coś takiego miał na myśli prnit. Porównuję. I nie uważam, żeby było warto dać o połowę więcej $$$ za np. Imprezę STI skoro czasy są podobne. I to owszem, nawet na mokrym. Na szutrze i śniegu na pewno nie, ale to osobiście mnie nie interesuje. Zawsze można zacząć niekończącą się dyskusję pt. "za te same pieniądze można kupić np. używane S4" . Ale chciałem auto nowe i kropka. Swoją drogą skoro mamy darować gdybanie, to rozumiem, że ze wspomnianym volvo już się sprawdzałeś? Tak pro forma tylko pytam.. Scigałem się z S60R na torze. 295 KM vs moje 220 KM w Type-Rze i to bez szpery. I aż przykro było patrzeć jak sobie nie radził w zakrętach. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 17 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Słuchajcie, nie ma co popadać w skrajności. Nie każde AWD jest szybkie w zakrętach. Np Audi A4/S4 nie jest i stawiam dużą flache, że taki seryjny focus, zrobi wiatrak na torze z s4. I pewnie nie tylko Focus RS.
A to że FWD jest jakby z założenia konstrukcyjnego ułomny w stosunku do AWD czy RWD, to oczywista sprawa, co nie zmienia faktu że nie w każdym przypadku AWD>FWD na torze. -------------------- twins on board
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
Słuchajcie, nie ma co popadać w skrajności. Nie każde AWD jest szybkie w zakrętach. Np Audi A4/S4 nie jest i stawiam dużą flache, że taki seryjny focus, zrobi wiatrak na torze z s4. I pewnie nie tylko Focus RS. A to że FWD jest jakby z założenia konstrukcyjnego ułomny w stosunku do AWD czy RWD, to oczywista sprawa, co nie zmienia faktu że nie w każdym przypadku AWD>FWD na torze. Już drugi raz w tym temacie czytam o ułomności napędu na przód. Pytam z ciekawości, czy mógłbyś przybliżyć które konstrukcyjne założenia mówią o tym że auto FWD jest ułomne ? Czy rzeczywiście upakowanie wszystkiego z przodu (silnik, skrzynia, przeniesienie napędu) powoduje automatycznie skreślenie auta w kontekście np przydatności do sportu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
Oczywiscie nie, a przynajmniej nie w przypadku sportu amatorskiego. Zauwaz jednak, ze w profesjonalnych wyscigach (o ile regulamin czegos nie narzuca) auta FWD nie wystepuja. Zastanowmy sie czemu
![]() -------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
CYTAT Zauwaz jednak, ze w profesjonalnych wyscigach (o ile regulamin czegos nie narzuca) auta FWD nie wystepuja. A znasz jakiś profesjonalny sport który dopuszcza stosowanie różnych rodzajów napędu ? -------------------- Zamiast na siłę ulepszać samochód lepiej ulepszyć kierowcę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 17 July 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
Czy rzeczywiście upakowanie wszystkiego z przodu (silnik, skrzynia, przeniesienie napędu) powoduje automatycznie skreślenie auta w kontekście np przydatności do sportu? Nie powoduje automatycznego skreślenia. Są szybsze auta (w różnych warunkach) FWD niż AWD i o tym pisałem w swoim poście. A jeśli chodzi o ułomności to myśle że słowa kluczowe to balans i trakcja oraz wszystko co z tego wynika. -------------------- twins on board
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
Sam wolałbym chodzić pieszo niż jeździć FWD (mimo że miałem kiedyś całkiem szybkiego civica eg5) i nigdy więcej sobie takiego nie kupie - jednak szanuje innych opinie, że im się podoba. Tylko pozazdrościć bo jednak FWD są tanie w porównaniu do dobrych awd/rwd
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
Oczywiscie nie, a przynajmniej nie w przypadku sportu amatorskiego. Zauwaz jednak, ze w profesjonalnych wyscigach (o ile regulamin czegos nie narzuca) auta FWD nie wystepuja. Zastanowmy sie czemu ![]() To literówka, Kras? Bo to AWD nie występują w wyścigach (z małymi wyjątkami). No właśnie - zastanówmy się czemu... A znasz jakiś profesjonalny sport który dopuszcza stosowanie różnych rodzajów napędu ? WTCC i różnie odmiany narodowe. Tylnonapędowe BMW wygrywają tam starty, a przednionapędówki resztę ![]() I to jest też najlepszym komentarzem tego, co napisał rennen. -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
Zauwaz jednak, ze w profesjonalnych wyscigach (o ile regulamin czegos nie narzuca) auta FWD nie wystepuja. Zastanowmy sie czemu biggrin.gif Za to w rajdach wręcz przeciwnie. A jako ciekawostkę dodam, że w RC Div 1a klepały wózki z DIV4 (aka RX-cup), aż miło. r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
WTCC to zaden wyznacznik. Ten kto akurat ma lepsze chody w FIA, wygra jakis protest i doloza mu mniej balastu wygrywa. Wczesniej BMW, teraz Seat, czy ktokolwiek.
Jakims cudem w wyscigach najszybszych maszyn nie ma FWD wiec sie mAbZ nie czepiaj. Co do AWD to one akurat kiedys w wyscigach byly (chocby w protoplastach wspomnianego przez Ciebie WTCC - w German Touring Cars byla Alfa, w British Audi) i zostaly zbanowane bo za bardzo klepaly reszte. -------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
![]()
|
|
WTCC to zaden wyznacznik. Ten kto akurat ma lepsze chody w FIA, wygra jakis protest i doloza mu mniej balastu wygrywa. Wczesniej BMW, teraz Seat, czy ktokolwiek. Jakims cudem w wyscigach najszybszych maszyn nie ma FWD Wyścigi aut które najbardziej przypominają nasze czyli WTCC to żaden wyznacznik ? ![]() W żadnych wyścigach nie ma AWD, ale to na pewno też nie jest wyznacznikiem, bo ci nie pasuje do światopoglądu? Więc niech każdy wierzy sobie w co chce, po co dyskutować i wypisywać bzdury jak te "chody w FIA"? -------------------- Racing is a state of mind
www.youtube.com/mabz25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Odwieczna walka, to lubie
![]() Temat chyba sie wyczerpal? Czy dalej zachwyty nad Foką? :> -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 18 October 2002 Skąd: Warszawa i okolice ![]() |
fajna dyskusja
![]() -------------------- Kilka wariatów w garażu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Friday, 22 August 2025 - 21:47 |