![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
eMpowered Dołączył: Tue, 10 November 2009 ![]() |
kadetem tera |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sun, 15 July 2007 Skąd: Radom ![]() |
Nie ma to jak rosyjska fantazja. ![]() Ale samoloty mają super. a ja mam takie pytanie do znawców: jak on nagle poszedł do góry, to robił to na dopalaczu czy zwykły ciąg bez dopalacza mu wystarcza? Wiem że przy dopalaczu siła wyrzutu powietrza jest tak ogromna, że może narobic sporo szkód. Pytanie numer 2 jest takie czy płyta lotniskowca jest wytrzymała nawet na taką siłę? Pytam z czystej ciekawości. -------------------- Kobieta gruba nie może być ładna, bo nawet jak jest ładna, to i tak wciąż jest gruba
|
|
|
![]()
|
|
![]() I live here ! Dołączył: Mon, 14 October 2002 Skąd: Faaker See ;) ![]() |
a ja mam takie pytanie do znawców: jak on nagle poszedł do góry, to robił to na dopalaczu czy zwykły ciąg bez dopalacza mu wystarcza? Wiem że przy dopalaczu siła wyrzutu powietrza jest tak ogromna, że może narobic sporo szkód. Pytanie numer 2 jest takie czy płyta lotniskowca jest wytrzymała nawet na taką siłę? Pytam z czystej ciekawości. Dopalaczy już zakazali, więc jeśli robił to na nich to sanepid go zamknie ![]() a tak poważnie to na pełnym ciągu i generalnie robi się to przy próbach lądowania na wypadek gdyby samolot nie "zaczepił" liny hamującej, między innymi przez brak ciągu spadł tupolew moim zdaniem, ale też wielkim ekspertem nie chcę się kreować. -------------------- '93 e36 325i - kolejna próba :)
'94 e34 v8 |
|
|
![]()
|
|
![]() Moderator Dołączył: Sat, 19 November 2005 Skąd: From Hell ![]() |
Ten samolot ma kierunkowe dysze turbin. Pilot skierował je w dół, przez co w kontakcie z płytą lotniskowca samolot jakby się od niego 'odepchnął'. To tak na szybko i łopatologicznie.
-------------------- "We are made of emotions(...)It's only a question of finding the way to experience them." - Ayrton Senna
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Na filmie jest Su-27K/33, ten jeszcze nie miał wektorowanego ciągu.
-------------------- Zamiast na siłę ulepszać samochód lepiej ulepszyć kierowcę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Ale za to dośc dużą siłę ciągu
-------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland
Powered by Niuton & Re5pect.pl & Penrite.pl & Syr Garage |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 04 September 2008 Skąd: Łódź ![]() |
CYTAT Ten samolot ma kierunkowe dysze turbin. Pilot skierował je w dół, przez co w kontakcie z płytą lotniskowca samolot jakby się od niego 'odepchnął'. To tak na szybko i łopatologicznie. CYTAT Na filmie jest Su-27K/33, ten jeszcze nie miał wektorowanego ciągu. nie jestem pewien ale tez nie wydaje mi sie ze ma kierowane, w kazdym razie nie potrzebował tego, przeciez podchodząc byl juz tak przechylony ze musial "dac do dechy" ![]() -------------------- V8
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 17 October 2006 Skąd: Bielsko-Biala ![]() |
Jak jesteśmy w tematyce samolotów, to był kiedyś film w którym z tego co pamiętam jakiś MIG bądź SU robił cuda pokroju latania w tył, zatrzymania się w powietrzu będąc pionowo itd. Ktoś pamięta jak się ten film nazywał, bądź da linka? Bo szukałem wczoraj na yt ale nie znalazłem niestety.
-------------------- www.swagdrift.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 December 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Wpisz sobie w google "mig/su cobra"
-------------------- Zamiast na siłę ulepszać samochód lepiej ulepszyć kierowcę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 10 December 2004 Skąd: Malbork/Gdańsk ![]() |
Nie wiedziec czemu moj post polecial... A pisalem o manewrze zwanym "kobra pugaczowa"
-------------------- VW Arteon R-Line 2.0 TSi 2023 - his
VW Golf VIII Life 1.0 TSi 2020 - her Oba Mondstein Grau :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Mon, 10 October 2005 Skąd: Kraków/Łódź/Tarnów/Dębica ![]() |
Jak jesteśmy w tematyce samolotów, to był kiedyś film w którym z tego co pamiętam jakiś MIG bądź SU robił cuda pokroju latania w tył, zatrzymania się w powietrzu będąc pionowo itd. Ktoś pamięta jak się ten film nazywał, bądź da linka? Bo szukałem wczoraj na yt ale nie znalazłem niestety. ![]() CYTAT Kobra, kobra Pugaczowa – jedna z figur akrobacji lotniczej. Jako pierwszy figurę wykonał oblatywacz OKB Suchoja, Igor Wołk w czasie prób korkociągowych Su-27. Publicznie Kobrę po raz pierwszy zademonstrował Wiktor Pugaczow na salonie w Le Bourget w 1989 na myśliwcu MiG-29[1]. Manewr możliwy jest do wykonania odrzutowym samolotem myśliwskim o bardzo dobrej sterowności i małym obciążeniu ciągu lub wyposażonym w silniki ze sterowaniem wektorem ciągu. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kobra_(akrobacja_lotnicza) ..z cyklu Rewelka ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Wed, 17 August 2005 Skąd: go brać, skąd go brać? ![]() |
Od niczego się nie odbił, tylko tak skierował ciąg silników, żeby zniwelować inne siły działające na samolot - w tym zwłaszcza siłę grawitacji. Zwiększenie ciągu przy podchodzeniu do lądowania nie spowodowałoby przy tej pozycji i prędkości natychmiastowej reakcji i maszyna by po prostu spadła, bądź musiała by kontynuować lądowanie. Właśnie taka sytuacja miała miejsce podczas katastrofy pod Smoleńskiem - pilot za późno zwiększył ciąg i samolot nie zdołał się już podnieść pułapu.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Sat, 27 May 2006 Skąd: Płock ![]() |
-------------------- Toyota Supra Mk4
2JZ-GTE |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
niezły wkręt
-------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Thu, 16 December 2004 Skąd: Gdynia ![]() |
ale staroc wyciagnales
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 31 October 2008 Skąd: Gdańsk ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 23 February 2005 Skąd: Radom/Warszawa ![]() |
-------------------- ....Fabia RS.....190/400
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Mon, 20 April 2009 Skąd: Jasło ![]() |
sory za wykop , ale ta osoba wyglada jak meżczyzna..... :/
edit tancerka na "nitro" i drift szamowozem -------------------- GREGOR10.PL ChipTuning Hamownia Modyfikacje VW AUDI BMW MERCEDES PORSCHE
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Fri, 27 June 2008 Skąd: WST ![]() |
a propo SU i jego możliwości - rewelka
|
|
|
![]() ![]() |