![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 11 January 2006 Skąd: Żyrardów ![]() |
Ile zszedłeś z wału i zamachu ? Jakieś wymierne efekty ? Możesz podać orientacyjny koszt modyfikacji wału ? zamach jest konkretnie odelżony, zdjęte prawie 4kg (przy dość małej średnicy zamachu), z wału dużo nie jest zebrane - 6mm z czterech przeciwwag dało pewnie niewiele ponad 0,5kg; przypomnę jeszcze że moment bezwładności zależy od drugiej potęgi promienia (średnicy) na jakiej umieszczona jest masa wydaje mi sie że efekty są niezłe, podejrzewam że aktualnie głównie ze względu na CR moc jest niewielka, a jakieś tam osiągi są zepewnione przez dobre przyspieszenie na pierwszych dwóch biegach Koszt modyfikacji wału: 40zł zainkasował tokarz, 250zł zainkasowali na Parowcowej za wyważenie wału z zamachem Jakbym to robił po raz drugi to na pewno było by więcej zdejmowane z wału. Dodam jeszcze że przed szlifem wału poprawiłem "wpływy" oleju ( jak w książce Guya Crofta) Jeśli chodzi o koszty to po przekroczeniu zaplanowanego budżetu przestałem liczyć kolejne wydatki. Coś w okolicach 2000 poszło na sam ostatni remont + sprzęgło + napęd rozrządu. "Dołu" tego silnika raczje nie będe już ruszał, ewentualnie za jakiś czas zobaczę jak wyglądają panewki korbowodowe i może pokusze sie o lepsze śruby korbowodowe. Tłoki mam teraz 80,5mm. Zasadniczo wał od 1500 da sie wsadzić, ale wymaga to użycia krótszych korb (lepiej już wymienić blok) zresztą jak wyżej - chce mieć ten silnik taki jaki jest, zobaczymy co z tego będzie. Dostałem PW od gumarally że rajdówki kręcą sie do 8000rpm i miało by to sens - z informacji z sieciu spójnie wynika że moc max była przy 7000rpm. Widze, że Guzior z największego sceptyka stał się niemalże rzecznikiem prasowym ![]() -------------------- Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
Jest: Corsa C 380KM/420Nm + Zafira B OPC (jeszcze seria). |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Śpiącemu własnie chodzi o to zeby krecic go wysoko ![]() No właśnie, taka ruska szlifiera ![]() Aha, jest jeden problem, którego nie potrafię w prosty sposób rozwiązać - auto ma zaspawany most i dają sie we znaki drgania skrętne półosi. -------------------- Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 12 February 2007 Skąd: Warszawa-Wesoła ![]() |
Łojeboże, ty jesteś nienormalny.... Full odjazd, oby więcej takich autek.
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Thu, 21 December 2006 Skąd: Żyrardów ![]() |
CYTAT Łojeboże, ty jesteś nienormalny.... Full odjazd, oby więcej takich autek. To jest nic. Na dniach moze zobaczysz cos jeszcze bardziej "pojebanego" z tej samej stajni... -------------------- 885 60 50 40
|
|
|
![]()
|
|
Już się boje, wy, zaraz jose coś wyciagnie z garażu wreszcie... Kij z projektami za dziesiatki tysięcy, sa mało zabawne
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 29 December 2008 ![]() |
co jak co ale tracenie przyczepnośći przy 100km/h na czwartym biegu przy uzyciu niewielkiej siły prawej nogi
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 01 October 2006 Skąd: Wwa / Octane Squad ;) ![]() |
... Lada to nie jedyna ingerencja tych trzech muszkieterow
![]() -------------------- WWW.PROCUSTOM.PL
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 23 March 2003 Skąd: B-B, KRAK ![]() |
czemu nie ma fotek cos sie stalo z nimi??
-------------------- Z3 coupe :) jest
Z4 coupe :) jest |
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Thu, 21 December 2006 Skąd: Żyrardów ![]() |
U mnie wszystkie zdjecia dzialaja.
PS. Paweł, nie pamiętam czy była juz z Toba gadka o tym, ale wydaje mi sie ze nie domyslasz sie, na co teraz sie porwalismy ![]() -------------------- 885 60 50 40
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 01 October 2006 Skąd: Wwa / Octane Squad ;) ![]() |
Guzik , wiem ze nawet za kotem na drzewo wejdziecie w potrzebie
![]() .. nie ma co tu smiecic w temacie , jutro ringnij do mnie .. -------------------- WWW.PROCUSTOM.PL
|
|
|
![]()
|
|
co jak co ale tracenie przyczepnośći przy 100km/h na czwartym biegu przy uzyciu niewielkiej siły prawej nogi ![]() Bo wilgotny asfalt był wtedy, prawdziwe braki trakcji pojawią sie pewnie po wymianie turbo.... -------------------- Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
|
|
![]()
|
|
Wreszcie mam internet i mogę odświeżyć nieco temat.
Do łady wleciał mój właśny MegaSquirt na PCB V3.0 z 4 barowym MAP sensorem, na razie jest MS-I. Wrzuciliśmy z SYRem większe turbo, a mianowicie KKK K26 i oczywiście waste z którym współpracowało. Turbo jest zamontowane prowizorycznie żeby zobaczyć jak to sie zachowa. Ogólnie powiem że na razie jest bez rewelacji, miękka sprężyna waste nie pozwoliła dmuchnąć więcej niż 1.2bara, pełny boost jest od ok. 4000rpm; silnik powyżej 6000rpm traci moment - trzeba będzie coś podziałać z wałkiem rozrządu (tudzież z całą głowicą), dobrze że skrzynia jest "krótka". Na koniec jak wracałem od SYRa który był driverem przy strojeniu (strojone oczywiście na ulicy) zepsułem most, wał napędowy się kręci a koła stoją ![]() -------------------- Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Mon, 18 December 2006 Skąd: TST ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
miałem na myśli usunięcie i zastąpienie go zwykłym korektorem założonym na przewód hamulcowy, który nie zmienia siły hamowania ze zmianą nacisku na oś, z tyłu i tak nikt nie jeździ bo nie ma kanapy, towaru też nie będe woził
-------------------- Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
|
|
![]()
|
|
Pomyśl nad pompa od sierry z abs, pozbędziesz się serwa, jest elektryczna i ma wbudowany regulator...
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Sun, 25 November 2007 Skąd: Galapagos ![]() |
Dziku - możesz rozwinąć pomysł z pompą od sierry ?
Założyłem w fieście tarcze z tyłu i mam problem z zbyt silnym hamowaniem ( tył w stosunku do przodu ) jako rozwiązanei zamierzam założyc korektor siły hamowania ( nastawny ) ale może taka pompa to lepszy pomysł ? |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie może być dobra opcja z pompą od Sierry, szkoda że moja nie ma ABS - była by za darmo; z drugiej strony serwo i pompa są po stronie bez kolektorów gdzie miejsca jest pod dostatkiem.
Poza tym to trochę niechcący powstał dragowy setup i nie są konieczne super-hiper skuteczne hamulce. -------------------- Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
|
|
![]()
|
|
i tu by pomogła pompa ze sierry, jak poszukasz to za 30-50zł kupisz. zapodaj jakiś kontakt, to wrazie by mi sie coś po taniości trafiło, to ci wezmę ewentualnie.
|
|
|
![]()
|
|
Rookie Dołączył: Fri, 30 January 2009 ![]() |
Jakbyś chciał turbo "za piwo" to mam garetta T3 wraz z pasującym (do niego - nie wiem czy do silnika, ale pewnie nie bo to garett z vw/audi) kolektorem. Za piwo bo nie dokońca wiem czy sprawna, luzów nie ma, nigdy nie widziałem jej w akcji, ale pewnie działała w jakimś dieslu możliwe, że w 1,9TDI z golfa. Mam foty 8mpixeli
http://republika.pl/excalibur6/DSC01870.JPG http://republika.pl/excalibur6/DSC01872.JPG http://republika.pl/excalibur6/DSC01875.JPG http://republika.pl/excalibur6/DSC01877.JPG http://republika.pl/excalibur6/DSC01878.JPG tu jeszcze jakiś kolektor - nie wiem czy nie czasem od dużego fiata ;D http://republika.pl/excalibur6/DSC01884.JPG http://republika.pl/excalibur6/DSC01885.JPG |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 02 December 2002 Skąd: z zaskoczenia ![]() |
wypas powiem, mega robota!
-------------------- Girls are like cars you want every hot one that you see, but you only love yours.
9.439@244 1/4mile FWD 1.48 @ Poznan AWD |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 29 July 2025 - 11:07 |