![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 August 2007 Skąd: Kraków ![]() |
Właśnie nie wiem, czy jest po co zmieniać. Ja to auto mam dopiero od miesiąca i pytam, czy zostać przy tym, co było, czy może zmienić na co innego ![]() Sam przy następnej wymianie będę zalewal takiego motula :-) -------------------- e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone scirocco r dsg |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Fri, 17 June 2011 Skąd: Warszawa ![]() |
Mam mały dylemat olejowy... zbliża mi sie wymiana oleju w moim Lanosie 1.6 (silnik zarówno 100% zdrowy jak i mocno zmodyfikowany). Jezdził juz na 5w50 Mobila1 ( olej szybko zrobil sie czarny) a teraz jezdzi na 5w50 Valvoline vr1 racing i olej dopiero przed wymiana czyli po 8 tysiacach robi sie czarny. Na obu olejach autko chodzi cicho i szybko milknie po odpaleniu. Ktory teraz zalewac? czy moze coś innego? Millers? Motul? Mam taki sam dylemat, tez jezdzilem na mobilu 5w50, tez robil sie szybko czarny. Jako, ze obrocilo mi panewke, to jakos zniechecilo mnie to do tego oleju i teraz bede smigal na millers cfs 10w60. Mozesz zalac Motula i wymienimy sie doswiadczeniem... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Tue, 09 April 2013 Skąd: Mielec ![]() |
Valvoline ma dobre opinie ale mobil pewnie ma wyzsza lepkosc skoro tak szybko zbiera syf z silnika.
Ktos poleci motula 5w50? |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 04 February 2010 ![]() |
Valvoline ma dobre opinie ale mobil pewnie ma wyzsza lepkosc skoro tak szybko zbiera syf z silnika. Ktos poleci motula 5w50? Nie ma Motula 5W50 ![]() -------------------- M57N xd
JZDA |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 05 September 2012 Skąd: Warszawa ![]() |
Jako, ze obrocilo mi panewke, to jakos zniechecilo mnie to do tego oleju i teraz bede smigal na millers cfs 10w60. Mozesz zalac Motula i wymienimy sie doswiadczeniem... ![]() 2 sprzedawców oleju straszliwie odradzało mi jakikolwiek olej 10W60, twierdząc że podczas jazdy w zimie taki olej zupełnie nie spełni wymgań mu stawianych. Mówiąż e to olej wyłącznie do stosowania do aut wyczynowych na tor, jezdzonych tylko w lato. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 03 November 2008 Skąd: Łódź ![]() |
To chyba nie wiedzieli co mówia. http://www.agloprima.com.pl/files/img/inne/klasy.jpg
Looknij sobie na zakres temperaturowy w tabelce. Nie będę sie rozpisywał na temat lepkości itd bo to każdy może sobie doczytać, skoro wg tych sprzedawców10w60 się nei nadaje, a 10w40 już sie nadaję? Mimo, że ma zakres lepkości w temp ujemnych taki sam jak 10w60??? Pierwszy parametr z literka W - od winter określa lepkośc w temperaturach zimowcyh drugi to tzw "letni parametr" |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Thu, 02 August 2007 Skąd: Kraków ![]() |
2 sprzedawców oleju straszliwie odradzało mi jakikolwiek olej 10W60, twierdząc że podczas jazdy w zimie taki olej zupełnie nie spełni wymgań mu stawianych. Mówiąż e to olej wyłącznie do stosowania do aut wyczynowych na tor, jezdzonych tylko w lato. Jeździłem w zimie w eMce na 10w60 ![]() ![]() ![]() -------------------- e55 amg w210 - gone
m3 e46 - gone scirocco r dsg |
|
|
![]()
|
|
skoro wg tych sprzedawców10w60 się nei nadaje, a 10w40 już sie nadaję? Mimo, że ma zakres lepkości w temp ujemnych taki sam jak 10w60??? Pierwszy parametr z literka W - od winter określa lepkośc w temperaturach zimowcyh drugi to tzw "letni parametr" A nie jest tak, że 10w60 jest gęstszy od 10w40 ? i mimo ze pierwszy parametr mają ten sam, to ten W60 będzie bardziej obciążał silnik przy zimnym rozruchu w zimę? Wiem że pierwszy parametr okresla lepkosc w temp zimowych, ale czy na gęstosc oleju i jego zachowanie w zimie również drugi parametr nie ma nieco wpływu? Nie wiem czy dla osób które chcą dbac o swój samochód nie nalezałoby zalecac wymiany oleju sezonowej? Wielu włascicieli np. Subaru tak robi. Może w autach BMW i innych tez tak nalezy? co o tym myslicie? Wielu subaromaniaków leje na zime 5w30 a na lato 10w60 do tego samego silnika. |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 23 February 2010 Skąd: Mazowieckie ![]() |
no nie wiem
![]() ![]() -------------------- Stage3
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 03 February 2009 Skąd: Gdańsk ![]() |
Nie ma Motula 5W50 ![]() Jest, 5W50 sport... Nie ma co się ludzie spinać i tak tymi oznaczeniami się sugerować. Czasami olej 5-30 będzie miał "lepszą lepkość" na zimno i ciepło od 0w40 włącznie z HTTS... Także trzeba wiedzieć, czego się oczekuje i można szukać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Tue, 05 January 2010 Skąd: z garażu ![]() |
Panowie ostatnio kupiłem olej Castrol FST 10W60 o taki
![]() I teraz pytanie ,czy ktoś jeździ na tym oleju? Tzn ineresuje mnie czy musi on być taki rzadki?Niby 10w a przy sprawdzaniu oleju na zimnym silniku kapie z miarki jak z pędzla ![]() Jakby jakiś "użytkownik" sie wypowiedział to byłbym wdzięczny bo nie zasnę a jutro go w kanał spuszczę ha ha |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 10 May 2010 Skąd: Kielce ![]() |
Panowie ostatnio kupiłem olej Castrol FST 10W60 o taki ![]() I teraz pytanie ,czy ktoś jeździ na tym oleju? Ja mam taki wlany. Pojeżdze na nim trochę, a potem spuszczam i wlewam millersa. Przejechałem ostatnio superoes na Torze Kielce i nic nie ubyło oleju, silnik zachowywał się okay. ot normalny olej. Mnie też po wyjęciu bagnetu od razu cieknie, więc jest rzadki |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 03 November 2008 Skąd: Łódź ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 12 June 2013 ![]() |
Ja mam taki wlany. Pojeżdze na nim trochę, a potem spuszczam i wlewam millersa. Przejechałem ostatnio superoes na Torze Kielce i nic nie ubyło oleju, silnik zachowywał się okay. ot normalny olej. Mnie też po wyjęciu bagnetu od razu cieknie, więc jest rzadki Zastanawiam sie czy wlac go do 2.0T który przechodzi kapitalny remont?oplowskie c20let |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Fri, 15 January 2010 Skąd: Łowicz ![]() |
Jeździłem na takim Castrolu 10w60.
Wlałem go tylko raz.Za często musiałem potem oleju dolewać.Pozatym silnik głośniej pracował. Co do gęstości to jak dobrze pamiętam nie był wcale taki rzadki. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 12 June 2013 ![]() |
To lepszy castrol 10w60 czy Vavoline vr1 10w 60?bo jeden z nich bede kupowal..
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sun, 24 June 2012 ![]() |
przyłącze się do pytania powyżej
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
W Audi z mocnym silnikiem jezdziłem najpierw na Totalu 5w40, potem na Castrolu 10w60 a teraz VALVOLINE 10W60.
Na Valvoline silnik chodzi najciszej i najpłynniej. Pobieranie oleju też znacznie spadło. Olej dużo dłuzej ma ładny "bursztynowy" kolor. Także ja jestem przekonany do VALVOLINE i raczej go nie zmienię na coś innego. Zdaniem znawców VALVOLINE jest rzadko podrabiany, to nie castrol czy mobil. Ale ja na ilosci podróbek sie nie znam. Kupuje u sprawdzonego sprzedawcy i tyle. Jak chodzi o start na zimnym to auto stoi w garażu nieogrzewanym, czasem 2-3 tygodnie nie ruszane i przy odpaleniu przy -20 na VALVOLINE słuchowe efekty nie są gorsze niż na oleju 5W40. Na prawdę to najwazniejsze jest, żeby olej zmieniac jak najczęściej i pilnować jego wysokiego stanu. To jest 90% sukcesu. Lepiej zmieniac co 5-7 tys km 5w40 niż 15 tys km jezdzic na 10W60. Tak uważam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Wlejcie Xado Rally 10W60
Doskonały olej -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland