![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Trudno powiedzieć czy będzie lepszy. Do tego trzeba by robić sporo testów.
Millers (czy XADO) ma oficjalne przedstawicielstwo w Polsce, Motul nie ma. Kupując przez stronę lub w firmie która jest sub-dystrybutorem i jest wymieniona na stronie... masz jakąś gwarancje, że kupujesz produkt oryginalny. http://millersoils.pl/catalog/product.php?id_product=218 tak, tego miałem na myśli przy tak niewielkich przebiegach warto olej zmieniać co 15k km |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
Millers spełnia normę BMW LL 98, natomiast MOTUL LL 04 czyli niby nowszą... Więcej parametrów porównywać nie będę bo niewiele mi powiedzą. A jakie są wymagania producenta? LL-98, LL-01 czy LL-04? r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Fri, 13 March 2009 Skąd: Stont ![]() |
A jakie są wymagania producenta? LL-98, LL-01 czy LL-04? r. Z instrukcji BMW wynika, że LL-01 lub alternatywnie LL-98, natomiast w ASO leją chyba olej LL-04 i użytkownicy jak wyczytałem także często stosują oleje o normach LL-04. -------------------- Idę tam gdzie idę...
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
LL04 mają oleje C3 5/30
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 25 August 2011 Skąd: Oświęcim ![]() |
u mnie Castrol edge racing full syntetic 10w60 od zawsze i wymiana co 5k km
-------------------- スープラ - for life !
|
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sun, 28 February 2010 Skąd: Kraków ![]() |
domek, poczytaj o amsoilu, sam na nim jezdzę od około roku i bardzo dobrze sie spisuje, zimny silnik bardzo fajnie odpala a podczas pałowania z prędkosciami 220+ ciężko wyjść z temp oliwy ponad 100 stopni
|
|
|
![]()
|
|
Forum Clubber Dołączył: Tue, 04 December 2007 Skąd: Wrocław ![]() |
Millersa podrobionego podobno bardzo ciężko kupić ze względu na zamkniętą sieć dystrybucji... Prawda to?
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Chyba nie chodzi o sieć dystrybucji ale o popularność samego produktu.
Podrabia się coś, co szybko się sprzeda.. i gdzie cena będzie istotna przy zakupie. |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Fri, 16 September 2011 ![]() |
Jesli chodzi o firmę Motul to rzeczywiście nie ma oficjalnego przedstawiciela w Polsce, który nosiłby legalnie nazwę Motul Polska, czy Motul Poland lub Motul Pologne. Wgłębiając się bliżej w ten temat to oficjalna międzynarodowa strona www francuskiej firmy Motul przenosi nas na stronę Motul Deutschland GmbH, na której z kolei można odkryć, że Motul Deutschland GmbH ma oficjalne biuro w Warszawie, przy ul. Grzybowskiej 4 (nowoczesny, elegancki biurowiec w centrum Warszawy) tel. 22 253 04 08. Idąc dalej tym śladem istnieje "jeszcze w budowie" jak podkreślają strona www.motulpolska.pl gdzie ponownie powtórzono adres i nazwę Motul Deutschland Gmbh, Biuro w Warszawie, a dalej imienny spis przedstawicieli na poszczególne regiony kraju i wreszcie spis autoryzowanych dystrybutorów Motul w Polsce. Być może jest to zaczątek tworzenia oficjalnego Motul Polska ale z pewnością warszawskie biuro Motul Deutschland i autoryzowani przez niego przedstawiciele w Polsce to chyba jednak "prawdziwy Motul". Pozostali polscy importerzy Motula, jak można przypuszczać czynią to we własnym mniej lub bardziej indywidualnym zakresie.
|
|
|
![]()
|
|
Jednak dzisiaj otwierając stronę Motul.fr zostałem przekierowany natychmiast na polską stronę www.motul.fr/pl/pl która jest w całości po polsku. Widać, ze jednak Motul powoli zaczyna dbać o potencjalnych klientów z Polski przynajmniej na niwie informacyjnej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Rookie Dołączył: Fri, 08 July 2011 ![]() |
Ja polecam Motul
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Wed, 08 April 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Co sądzicie o Xado SM/CF 5W40 ? Podobno zawiera jakieś rewitalizanty? Jak się ma do Motula 300V 5W40?
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
zdecydowanie XADO jest bardziej zaawansowanym produktem niż Motul
|
|
|
![]()
|
|
Na czym opiera się ta opinia, że ukraiński olej Xado 5W40 SM/CF jest zdecydowanie bardziej zaawansowanym produktem niż Motul? Jednak Motul to uznana marka w świecie. Sam zastanawiam się nad zmianą oleju przy kolejnej wymianie. Jeżdżę teraz na Liqui Moly Synthoil 5W40 SM/CF. Brałem poważnie pod uwagę olej firmy Motul ale może Xado? O tym oleju czytałem tylko na stronach internetowych producenta (właściciela) czyli ukraińskiej firmy chemicznej Charkowskij Dom. W Polsce Xado nie jest specjalnie rozpowszechnione. Ciekawe, że Xado (przynajmniej na swoich stronach internetowych) przedstawia oleje w metalowych pojemnikach, a jeden z polskich importerów Xado oferuje je w pojemnikach plastikowych. Czyżby już i te oleje były "konfekcjonowane" u różnych "producentów"?
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Thu, 23 January 2003 Skąd: z W-wa ![]() |
Na czym opiera się ta opinia, że ukraiński olej Xado 5W40 SM/CF jest zdecydowanie bardziej zaawansowanym produktem niż Motul? Jednak Motul to uznana marka w świecie. Sam zastanawiam się nad zmianą oleju przy kolejnej wymianie. Jeżdżę teraz na Liqui Moly Synthoil 5W40 SM/CF. Brałem poważnie pod uwagę olej firmy Motul ale może Xado? O tym oleju czytałem tylko na stronach internetowych producenta (właściciela) czyli ukraińskiej firmy chemicznej Charkowskij Dom. W Polsce Xado nie jest specjalnie rozpowszechnione. Ciekawe, że Xado (przynajmniej na swoich stronach internetowych) przedstawia oleje w metalowych pojemnikach, a jeden z polskich importerów Xado oferuje je w pojemnikach plastikowych. Czyżby już i te oleje były "konfekcjonowane" u różnych "producentów"? Nie, nie są. Xado ma produkty zarówno w metalowej bańce - co zresztą bardzo się podoba klientom, jak i od 4 msc są i plastiki. Nawet najmniejsze 0,5 l rozlewane jest bezpośrednio w rafinerii i nigdzie indziej, co też wpływa na cenę. XADO nie ma żadnej rozlewni czy innej tego typu manufaktury do konfekcjonowania swoich produktów. Wszystkie olej jako produkt końcowy są w klasach w jakich są, a nie jak konkurencja, że jeden ze składników spełnia wymogi danej klasyfikacji, i tak też jest na opakowaniu. o Rewitalizantach możesz poczytać tu www.rewitalizant.pl lub zadzwoń to porozmawiamy 660-616-338. Co do rozpowszechnienia natomiast, to niestety rzecz jest przykra i wynika z braku reklamy XADO w media co jest decyzją Charkowa, który takiej potrzeby niestety nie widzi ![]() od listopada 2010 do bodaj czerwca 2011 nasze produkty testował "Automobilista" i testy te są tam opisane. Obecnie XADO testuje GT i to przedstawia na swoich łamach. Z tego co mi wiadomo ma być Auto Świat i TVN Turbo aby wreszcie zaprezentować Polsce technologię rewitalizacji i produkty XADO. Rewitaliazty są dostępne jako autonomiczne produkty, a w olejach jest ich ilość, niezbędna do "bieżącej" odbudowy a nie do "remontu" silnika. Każdy olej XADO ma żywotność 40.000 km, poza Diesel Truck którego żywotność to 120.000 w ciągnikach z ostatnich 10 lat prod. lub 150.000 w najnowszych z zaawansowanym systemem filtracji. - świadczy to samo za siebie o klasie produktu. to tak po krótce o XADO ![]() -------------------- Pozdrawiam Herdi
www.gae.pl www.motojama.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Tue, 25 March 2008 ![]() |
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
do 2 lat kiedy jest w silniku
do 5 lat kiedy jest w fabrycznie zamkniętym opakowaniu |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Nieźle. A jak to się ma do żywotności w "latach" ? Mam na myśli przypadek gdy nie robimy 40kkm rocznie. co do tych 40.000 km to też nie jest tak do końca najczęściej to co dyskwalifikuje olej do dalszego używania to nie jego "chemiczne zużycie" czyli nazwijmy to wyczerpanie pakietów dodatków a zwykłe zanieczyszczenia jakie powstają w silniku druga sprawa to taka, że są silniki które wręcz "zabijają oleje" i w nich olej tyle nie wytrzyma. takie wyliczenia "ile olej wytrzyma" robi się na podstawie badań oleju co kilka tysięcy kilometrów potem z wyników rysuje się krzywe i w ten sposób prognozuje się "ile olej wytrzyma w danym silniku" przy normalnej dla tego silnika eksploatacji |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
40.000km na jednym oleju
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Tue, 16 August 2005 Skąd: W-wa ![]() |
Najwięcej jak widziałem to 30 tyś km Q7 4.2 TDI
A co do Xado... Testowałem różne ,ale często się "przepalały" Oprócz Motul i Xado. W obecnym setupie mam Xado Rally 10W60 ![]() -------------------- ET 11.58s Mistrz Polski FWD NA 2011r, 2014r, 2015r. 2016r. 2017r. Puchar Polski & King of Poland