![]() |
![]() ![]() |
![]() |
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
na okres jesienno zimowy możesz stosować jakiś 5/50
ale upalanie... w tym wypadku Motul 300V |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Wed, 20 August 2008 ![]() |
byla gdzies wczesniej mowa o przegrodzie w misce olejowej. Czy ma ktos jakis rysunek albo foto jak powinna ta przegroda wygladac?? ktos robil juz cos takiego?? jaki efekt?? widzialem kiedys cos takiego w Afie Romeo oraz chyba w temacie o budowie caterhama ale tamte przegrody byly bardzo skomplikowane
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
napisz do administratora Alberta, on coś takiego robił w Audi więc pewnie co nie co wie z praktyki
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Fri, 10 March 2006 Skąd: Małopolska ![]() |
Witam
Ja rowniez sie podepne. Wiem ze juz byl wątek o 540 ale zagazowanego. Jaki olej polecacie do bmw 344 (e30 m62b44) ktore jest budowane glownie do driftu i czasem do szybkich pojezdzawek po zakretach? W zimie bedzie sporadycznie uzywane. Co zalac do takiego silnika jesli wiemy ze 60-70% jego pracy to bedzie upalanie (dobry filtr i chlodnica oleju jest ![]() |
|
|
![]()
|
|
User Dołączył: Tue, 27 October 2009 Skąd: Warszawa ![]() |
Hi,
szykuje się do wymiany oleju i tu mam pytanie do Was pacjent: suzuki swift sport, olej wymieniam co 10 tys. suzuki ma dwie rekomendacje 5w30 i 5w40 jaki rodzaj wybrać ? wcześniej był 5w30 który olej millers czy motul? będę wdzięczny za konkretny produkt pozdro |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
a jak eksploatowany jest ten samochód ?
|
|
|
![]()
|
|
Po torach nie jeżdżę. To mój podstawowy dd ale tak ogniem a nie pod kapeluszem
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
możesz 5/30 lub jak cit ostrzej traktowany to jakiś 0/40... wszystko pełne syntetyki
|
|
|
![]()
|
|
dziękuję, coś poszukam
|
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 27 March 2010 ![]() |
Podepnę się pod temat bo widzę, że jest dobrze rozbudowany, pomimo iż marka nie ta sama.
Niedawno zakupiłem Astrę OPC z silnikiem 2.0 T 240KM. Jaki był olej? Nie wiem jaki, wiem za to, że lepkość to 0w40. Teraz pytanie, wcześniej jeździłem w wolnossaku na 5w40 MOTULa i byłem bardzo zadowolony. MOTUL do tego silnika poleca 5w30 dexos2. Czy dobrym posunięciem będzie jak podskoczę z 0w40 na 5w30, czy lepiej zostać przy 0w40, np. Valvoline SynPower? Proszę o pomoc ![]() EDIT: Jazda dynamiczna, w większości miejska. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
skoro silnik nowy i do tego seria...
na pewno pełny syntetyk 5/30 z GM-LL-A-025 |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Sat, 27 March 2010 ![]() |
Auto ma 65 kkm i od nowości było zalewane olejem o lepkości 0w40.
Myślisz, że MOTUL Specific dexos2 5w30 będzie ok? |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
bardzo możliwe, że był lany Castrol..
warto przez przejściem na 5/30 zrobić płukanie silnika po zamianie na 5/30 przez jakiś czas auto będzie brało ciut więcej oleju... ale się to unormuje |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Wed, 26 November 2008 ![]() |
A co powiecie o Millers XFS 5w50? Docelowo do silnika m52b28, który nie jest męczony na torze, ale czasami lata w wyższe rejestry
![]() |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
10/60 do takiego silnika (o ile jest zdrowy) to pomyłka
5/40 lub max 5/50 na lato |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
co sądzicie o olejach szwarcarskiej marki Panolin ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sun, 11 January 2004 Skąd: Wrocław ![]() |
marka inna ale znawcy tematu siedzą to podpytam co do silnika m104 mercedesa 3.0 24v nalatane 200k (teoretycznie org) auto ogólnie DD ale ostro traktowane wekendami jakieś zabawy torowe i boki... wczesniej niemam zielonego pojęcia co było i stąd pytanie, co do producenta rozważam MOTUL,VALVO lub niemieckiego Castrola ale jaka lepkość zeby bylo ok ? Teraz jest tak że silnik jak z rana odpale 2sek klepnie szklankami a potem jest igiełka
![]() -------------------- Mechanika, Swapy, Naprawy [chwilwo zamknięci]
było bmw, były mercedesy teraz czas na ameryke :) |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Sun, 20 July 2008 ![]() |
z tych 3 ktore zaproponowales to motul bylby najlepszy. 5w40 ewentualnie mobil 5w50
|
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 10 January 2008 ![]() |
nie dlugo szykuje sie do zmiany oliwy, do tej pory latałem na valvo 5w50. jednek teraz doszedl kompresor chlodzony olejem z obiegu silnika, sam kompresor sie dosc mocno nagrzewa.
jestem prawie zdecydowany na millersa 10w60, jezdze tylko latem, i jak wiadomo M54B30 lubi sobie wypic oliwy. prosze o porade czy ten millers bedzie dobry i z jakiej serii -------------------- 330Ci SC
|
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
wydaje mi się, że 10/60 millersa z linii PREMIUM powinien dać radę
jeżeli będą to naprawdę mocne upalania na torach... no to już z grupy sport |
|
|
![]() ![]() |