![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 21 September 2006 Skąd: Z Kresów Wschodnich ( White Stock) ![]() |
P.S.
makaveli, kit to ty możesz wciskać, ale nie mi, tak się składa, że prowadziłem kiedyś E36 328i, i to zupełnie seryjne, właśnie na 225/45/17 i rewelacji na tym ogumieniu to na pewno nie było. Chyba, że masz na myśli drift, czy palenie kapcia. [/quote] Możesz rozwinąć? Pytam całkiem poważnie. Sam w BMW 530i V8, na oponach Firestone 235/45/17 nigdy nie narzekałem na trakcję. Przy czym moje auto było ciut lżejsze i mocniejsze od Twojego. Nie uważam się za mistrza kierownicy, ale samochód rewelacyjnie na tych oponach spisywał się podczas bardzo dynamicznej (jak na moje możliwości ![]() |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Mon, 14 July 2008 Skąd: Wrocław ![]() |
Czasu nie zmierzę na 235/45/17 i 235/35/19, bo niestety sprzedałem już 17". Mogę jedynie zobaczyć na zimówkach (195/65/15) i 19"
Co do tej 328i, to nie wiem co to były za opony bieżnik ładnie wyglądał (raczej nie made in china). Znajomy dał mi się kiedyś przejechać. Podczas ruszania z pełnym momentem obrotowego coś około (3-4tys.obr/min) za każdym razem auto paliło długo laka zanim wystrzeliło do przodu, nawet jak płynnie wysprzęglałem, tak na marginesie gang rzędowej szóstki z bawarii to istna poezja dla ucha:) Co do "W kołach z felgami o dużej średnicy problemem robi się rozłożenie masy koła po obwodzie (w sensie: nawet koło 19" o tej samej masie traci na rozłożeniu tej masy dalej od środka koła w stosunku do np. 17" to nie wiem, czy to prawda, czytałem artykuł o nowym M3 E92 i napisali, że nie ma różnicy w trakcji pomiędzy 18" a 19". Całkiem możliwe, że ci się szybciej auto zbiera na 225/60/15 raz, że są o 1cm węższe opony (mniejsze opory toczenia), a dwa, że lżejsze jest koło (15 przeważnie jest sporo lżejsza od 17). Ja nie będę płakał jak mi pogorszą się osiągi o jakieś 0,5sec do 100km/h. Moje odczucia jazdy na 235/45/17 i 235/35/17 są takie, że na 19" jest nieco bardziej twardo i nieco trudniej jest je wprowadzić w poślizg (może dlatego, że są lepsze opony, nie wiem) -------------------- Opel Omega C 2.5 DTI
Powered by Bayerische Motoren Werke |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Mon, 24 September 2007 Skąd: Warszawa Grochów ![]() |
szczerze to ten temat jest bez sensu... po co ci kolego od omegi porady jak i tak ty masz to kolo d.... i robisz swoje, tylko po co tu piszesz i zakladasz bezsensowny temat....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Fri, 04 February 2005 Skąd: Pruszków ![]() |
Heh.
Drogi uzytkowniku, mowisz ze nie zalezy ci na startach wyscigach itp tylko na komforcie wiec: a) pomyliles forum - sprawdz nagłówek u gory B ) 19 cali na niskim profilu to jest oczywiscie jak najbardziej komfortowa konfiguracja w omedze ps1. rozne opony o szerokosci 225-235 moga miec rzeczywista powierzchnie styku taka sama ps2. najwazniejsza jest sama opona, jej jakosc - to jest klucz przyczepnosci, w dalszej kolejnosci rozmiary. ps3. widze ze najwiekszy problem to jest w tym twoim samochodzie, sprzedaj go + 19tki i kup sobie e39, zobaczysz jaka ma sie przyczepnosc DOBRYM autem na 17tkach... ps4. sprzedaj tego tapczana i kup sobie quattro, poczujesz jaka ja mam przyczepnosc z 400nm i 290hp na 205/55/16..... -------------------- Lexus IS200t
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 21 November 2007 Skąd: Koszalin ![]() |
Znajomy dał mi się kiedyś przejechać. Podczas ruszania z pełnym momentem obrotowego coś około (3-4tys.obr/min) za każdym razem auto paliło długo laka zanim wystrzeliło do przodu, nawet jak płynnie wysprzęglałem\ Nie umiesz ruszać i tyle. Ja mam w omedze 225/45/17, do niedawna lekko dłubnięte MV6 pod maską i na przyczepność nie narzekałem. Oczywiście jak mam chęć to i drifcik i upalenie jest bezproblemowe... Trzeba tylko umieć ruszać. Co do reszty, to przychylam się do opinii kolegów, sam nie wiesz czego chcesz, a te rozmiary opon w przypadku twojego silnika to kosmos i jedna wielka strata. I nie wiem gdzie szukasz komfortu skoro wstawiasz twardy zawias i 19" koła... 19" to tylko lans -------------------- Who Dares Wins
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 10 November 2006 Skąd: Warszawa WN ![]() |
Nabyłem to auto z myślą o bezpiecznym i co tu ukrywać, poprostu komfortowym przemieszczaniu się z punktu A do punktu B, a szerokie kapcie z pewnością przydadzą się na krętej drodze, czy to w górach kiedy będę chciał się trochę pobawić. Taaak, 19" w omedze to najlepszy sposób na komfortowe przemieszczanie się, szczególnie na polskich drogach. Moim zdaniem omega + 19"≠ komfort . No ale przecież Ty wiesz najlepiej - zakładasz temat z pytaniem, wszyscy Ci odradzają, ale Ty i tak robisz swoje! (rozumiem, że nie musisz sugerować się zdaniem innych, ale wtedy nie widzę potrzeby zakładania na forum wątków z prośbą o poradę). Posłuchałem już kiedyś rad forumowiczów z innego forum na temat doboru opon tyle, że zimowych. Mówili, że im węższa zimówka tym lepsza, bo wąska opona stawia większy nacisk na podłoże, no i ja głupi posłuchałem. Kupiłem sobie najnowszy model Nokianów 195/65/15 i... zgoda jak spadnie śnieg jest ślisko, to opony te radzą sobie rewelacyjnie! Widocznie zapytałeś o oponę na śnieg, a nie na zimę. A nawet jeśli tak Ci poradzili uzasadniając swoją poradę tak: CYTAT bo wąska opona stawia większy nacisk na podłoże to chyba można dojść do tego, że na asfalcie nie jest to raczej żadną zaletą. I jeśli Ty wymagasz opony na okres zimowy (czyli zazwyczaj mokry asfalt), to raczej wiadomo, że 195 nie będzie idealnym wyborem. P.S. Pozwoliłem sobie poprawić dwa błędy w Twoich cytatach. Na przyszłość polecam Ci zainstalować sobie przeglądarkę internetową Google Chrome - podkreśla błędy w pisowni. Przecinków niestety nie dodaje ![]() -------------------- "If in doubt, flat out" Colin McRae
Kilka aut wywołujących uśmiech na twarzy :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator Dołączył: Mon, 07 February 2005 Skąd: Nicaragua! Agua for my bunghole! ![]() |
Mam prośbę do autora wątku. Nie przerywaj, nie daj się zakrzyczeć. Pisz dalej, pisz ile wlezie! Nie było mnie tu trochę czasu, a tu tyle rozrywki. To chyba nawet lepsze od ,,Dzień dobry, nazywam się Piotr Dobrowolski i od pięciu lat rasuję Suprę''.
Niestety nie mogę sobie przypomnieć hołkowego przysłowia o dużych kołach, komdomach XXL i chwili autoprezentacji. ![]() ![]() ![]() r. -------------------- e-trzy-sześć-przez-pięć
en-a-sześć |
|
|
![]()
|
|
Frequent User Dołączył: Fri, 18 January 2008 ![]() |
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Wednesday, 30 July 2025 - 05:36 |