![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Sun, 10 April 2005 Skąd: WWA/Tripolis ![]() |
Tylko, ze Mini JCW kosztuje nieco wiecej niz 25kEUR...a dokladnie zaczyna sie od niecalych 28k.
-------------------- Kra$
And JDM again... :) |
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() test driver Dołączył: Mon, 25 November 2002 Skąd: zewsząd ![]() |
Patrzyłem na ceny polskie 100k +/- 10%. JCW kosztuje 112.100 PLN, ale bym naciągnął te 2,1k PLN, bo warto.
Dobra, bo ukradłem temat, więc go niniejszym oddaję. revenge by Owko ![]() -------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Właśnie jeżdżę taką sztuką z DSG. Jak dla mnie, to najlepsza cywilna Skoda ever. Mieści się wręcz w pierwszej trójce najlepszych nowych samochodów, które można kupić za te pieniądze. RS'ka ma do siebie, że niczym się na dobra sprawę nie wyróżnia (chyba, że imo rewelacyjną skrzynią DSG) ale też nie ma jakiś mocno słabych stron.... i patrząc na konkurencję to jest "uboga" o dodatki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 16 May 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
RS'ka ma do siebie, że niczym się na dobra sprawę nie wyróżnia (chyba, że imo rewelacyjną skrzynią DSG) ale też nie ma jakiś mocno słabych stron.... i patrząc na konkurencję to jest "uboga" o dodatki. Wyróżnia się głównie tym, ze moze byc samochodem rodzinnym pełną gębą. Wśród aut o zblizonej cenie, ktore dobrze przyspieszają, dobrze hamują i dobrze się prowadzą zdecydowana większość to klasyczne kompakty 3d/5d z małymi bagaznikami. A z kolei rownie_dobrze_jezdzace samochody rodzinne z prawdziwego zdarzenia to juz z reguly auta o cenie 150.000 PLN i w górę. I tu jest wlasnie głównie przewaga konkurencyjna Octavii - jesli ktos szuka takiego samochodu. A teraz bardziej na temat nowych silników CR: Na LeonClub jest wypowiedź kolegi, ktory zastanawia/ał się nad wyborem Octa RS TDI vs. Leon FR TDI, ktory jezdzil i silnikiem CR i PPD. Pozowolę sobie zacytować, bo opinii jest nadal niewiele: CYTAT Miałem przyjmnosc jezdzic oboma silnikami ( co prawda w róznyh autach z grupy vag). Odczucia moje co do tych silników sa takie ze PD duzo "brutalniej" oddaje moc, zaraz po turbodziurze czuc kopa, odczucie mocy jest duzo ciekawsze ( mysle ze w autach klasy FR , czy RS, o to własnie chodzi), z koleji w w autach z silnikiem CR moc jest mniej odczuwalna , auto bardziej "kulturalnie" sie wkreca, mimo identycznyh osiagów( według producenta).
-------------------- Skoda Octavia Combi RS TDI
Powered by Master's |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Wyróżnia się głównie tym, ze moze byc samochodem rodzinnym pełną gębą. ... w tym segmencie to każde jest rodzinne i każde ma bagażnik około 500 litrów w przypadku habety. "Ubogość" polega na tym, że silnik 170KM (moim zdaniem bardzo dobry) jest dostępny tylko w wersji RS... a w tej niestety: - jest tylko jedna tapicerka i tylko jeden rodzaj foteli - brak bi-xenonów (o skrętnych bi-xenonach z doświetlaniem nie wspomnę) - brak możliwości domówienia przydatnych gadżetów jak rolety tylnych szyb bocznych, składane elektrycznie lusterka, elektryczne regulowane fotele itp.. - nie wiem czy w RSce jest system zarządzania oświetleniem samochodu. Niby prosta rzecz ale jaka użyteczna. W przypadku spalenia się żarówki jej funkcje przejmuje inna a informacja zostaje wyświetlona kierowcy. Nie zmienia to faktu, że RS w każdej wersji silnikowe jest moim zdaniem bardzo solidnym autem..... dziwnie zubożonym przez koncern VAG. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 16 May 2003 Skąd: Warszawa ![]() |
... w tym segmencie to każde jest rodzinne i każde ma bagażnik około 500 litrów w przypadku habety. Przepraszam, ale które HB w tym segmencie ma taki bagaznik? Wszystko to raczej 330-380, w porywach do 400 litrów, z reguły słabo ustawny i dostępny. Octa to co prawda taki samochód pośredni - ani to klasyczny kompakt, ani klasa srednia, ale dlatego wlasnie nie ma za bardzo odpowiednika wsrod wersji, nazwijmy to, usportowionych. I do tego jest jeszcze wersja kombi. -------------------- Skoda Octavia Combi RS TDI
Powered by Master's |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Skoro O2 jest "międzysegmentowa" to faktycznie, ciężko będzie znaleźć jej odpowiednik u innych producentów....
![]() |
|
|
![]()
|
|
- jest tylko jedna tapicerka i tylko jeden rodzaj foteli Wypisz wymaluj jak w OPC. - brak bi-xenonów (o skrętnych bi-xenonach z doświetlaniem nie wspomnę) Bixenon to rzadkość w tej klasie. Octa to maksymalnie rozdmuchany wymiarami tani kompakt na płycie poprzedniego Golfa. Zwykłe ksenony jej w zupełności wystarczają. Doświetlanie zakrętów to IMO proteza, która nie zastąpi AFL. - brak możliwości domówienia przydatnych gadżetów jak rolety tylnych szyb bocznych, składane elektrycznie lusterka, elektryczne regulowane fotele itp.. Rolety tylnych szyb niepotrzebne, bo boczne i tylne szyby są przyciemniane. Składanie elektryczne lusterek? Gadżet. Elektrycznie sterowane fotele są fajne, jeśli autem jeździ 7 osób z jakiegoś działu marketingu, a nie jedna. - nie wiem czy w RSce jest system zarządzania oświetleniem samochodu. Niby prosta rzecz ale jaka użyteczna. W przypadku spalenia się żarówki jej funkcje przejmuje inna a informacja zostaje wyświetlona kierowcy. Że jak mi się przepali przednie długie, to jakaś inna żarówka je zastąpi? Pierwsze słyszę o tym systemie. Sygnalizacja przepalenia się żarówki to rzecz oczywista. Generalnie podejrzewam syndrom "kupiłem właśnie Opla i jest najlepszy na świecie" ![]() -------------------- Wojtek
"Rule the bends, bend the rules." TP: 1:52.85 (180KM RWD), Hockenheim: 2:16.74 (140KM FWD), Adria: 1:51.20 (160KM RWD). 3. miejsce w Wyścigowym Pucharze Polski 2010 klasa Open. |
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Wed, 23 July 2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Na płycie poprzedniego Golfa Wojtku ?
Z mojego punktu widzenia RS jest jedyną Octavią, którą na prawdę opłaca się kupić. Dostaje się w miare duże, szybkie auto, zwykłe wersje są drogie, albo RS jest tania ![]() |
|
|
![]()
|
|
Na płycie poprzedniego Golfa Wojtku ? PQ35 z Golfa V - napisałem "poprzedniego" bo już jeździłem Golfem VI. -------------------- Wojtek
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
Wojtek, syndromu nie mam... nie przywiązuję się do samochodów a tym bardziej do marki. Była Skoda O1, było A8, dzisiaj Opel... jutro może być i Ford. Kwestia co można kupić za określoną cenę i co się spodoba w danej chwili.
Vectra C ma sporo i wad... ale nie ma już tych "wieku dziecięcego". Co do systemu kontroli oświetlenia to owszem i jest... ![]() Nie wiem jak to działa i czy w ogóle działa przy "przednich długich" (jak mi się przepali żarówka to opiszę) ale w przypadku tylnych lamp pozycyjnych, stop czy kierunkowskazów funkcje przejmują inne żarówki. W OPC można domówić fotel kierowcy... Multi Contur za drobna dopłatą ciut ponad 5k pln ![]() Z mojego punktu widzenia RS jest jedyną Octavią, którą na prawdę opłaca się kupić. Dokładnie tak. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 22 May 2005 Skąd: Krakow ![]() |
Tym bardziej ,ze taka octavie rs mozna kupic z Niemiec 20-25% taniej niz w PL (oczywiscie nowe autko , full legal)
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 26 March 2007 Skąd: Pruszków ![]() |
Różne są opinie zalezsne od GUSTA... i słyszałem tez taka, ze żeby sobie z tyłu na klapie napisał TDI, DSG, RS, V12... itd i żeby to zap... jak wściekłe to zawsze będzie to TYLKO skoda, która nie wiadomo co ma w logo.
Zobaczymy tez, czy to będzie się różniło od niby tych samych motorów np: w AUDI -------------------- Kiedyś TDCI teraz US - VTEC
SZYBCIEJ mocą, FAJNIEJ momentem |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
to zawsze będzie to TYLKO skoda ... lepiej to niż Ford ![]() która nie wiadomo co ma w logo. Owszem wiadomo co... chcesz się dowiedzieć ? Zobaczymy tez, czy to będzie się różniło od niby tych samych motorów np: w AUDI tak. I do tego zasadniczymi i newralgicznymi elementami konstrukcyjnymi....... np. logo na pokrywie silnika... |
|
|
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Fri, 16 March 2007 ![]() |
Skoda jak wszyscy wiedzą to VW, skoro nie widać różnicy to po co przepłacać??
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() User Dołączył: Wed, 28 January 2004 Skąd: Warszawa ![]() |
Różne są opinie zalezsne od GUSTA... i słyszałem tez taka, ze żeby sobie z tyłu na klapie napisał TDI, DSG, RS, V12... itd i żeby to zap... jak wściekłe to zawsze będzie to TYLKO skoda, która nie wiadomo co ma w logo. Zobaczymy tez, czy to będzie się różniło od niby tych samych motorów np: w AUDI Wiadomo co ma w logo poczytaj na necie a sie dowiesz ![]() -------------------- Pozdrawia szybki i wściekły Bartuś
jest - Civic Type R byla - Octavia RS Powered by UNITRONIC bylo - BMW E-36 2.8 AC Schnitze |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Wed, 20 September 2006 Skąd: Poznań ![]() |
mam skode, wszystko OK ale nastepne auto to będzie audi....no chyba że RS bedzia tak wyciszony i przyjemny jak a4,a6 z 03-04r
-------------------- Chiptuning, BOXy, serwis DPF, Hamownia 4x4 - Poznań, Wałbrzych, Trójmiasto
www.tuneforce.pl www.dpfserwis.pl https://www.facebook.com/TuneFORCE |
|
|
![]()
|
|
Super User Dołączył: Sat, 19 January 2008 Skąd: Gliwice ![]() |
Dobrze Cie rozumie Kmink
Mam tylko obawy że TDI na CR więcej straci niżeli zyska Ciekawi mnie spalanie w wersjach 170 KM na PD i CR ,PDki podobno są paliwożerne w tej wersji |
|
|
gość_bezduszny_* |
![]()
|
![]() |
a co to za różnica... 1 litr w ta czy w tą na jakieś znaczenie ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Mon, 24 March 2003 ![]() |
Skoda jak wszyscy wiedzą to VW, skoro nie widać różnicy to po co przepłacać?? ![]() Nie żartuj sobie ![]() To bardzo pozytywnie że masz gdzieś opinie innych, każdy jeździ tym czym chce. Ale jak już się ma to co się ma, to nie popadajmy w wychwalanie tego jakie to super oh i ah. Zgodzę się, że za taką cenę to dość przystępna oferta na rynku dla przeciętnego zjadacza chleba. Ale niestety to tylko Skoda, i tak jak napisał Jackiller choćby nie wiadomo co miała, zawsze zostanie Skodą (która nie wiadomo co ma w logo ![]() Miałem kiedyś takie zdanie jak sporo osób, czyli Skoda to g.... i tyle. Tak jak napisałeś nie miałem z nimi do czynienia. Później sytuacja się zmieniła. Przejechałem się jedną, drugą.... i nadal jest to dla mnie g.... . Po prostu wieje tandetą z każdej strony - wyciszenie, układ jezdny, samopoczucie po zrobieniu dłuższej trasy - co tu dużo mówić. Ktoś kto ma zdanie o Skodach takie a nie inne ten wie, a ten kto będzie rękoma i nogami się zapierać, że to są super auta i za chwilę wjedzie na mnie - nie boli mnie to ![]() Pomyślcie sami: Skoda - 3 modele - pudełeczko Fabia, Octavia jako ciasny rodzinny samochód i nagle SuperB. Nie ma klas wyższych by jakkolwiek konkurować z innymi markami. Plusem są motory VAG. NIC WIĘCEJ. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Tuesday, 15 July 2025 - 14:38 |