Shoutbox 0 nowych PW 

5 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> [M20B27/M20B27] S-eta z glowica od 2.5
_robi_
post Sun, 11 May 2008 - 12:40
Post #21

Super User

Turbo na chwile obecna to bujanie w oblokach jesli chodzi o moje mozliwosci. Zakladajac wariant optymistyczny, ze po wymianie sprzegla, regulacji zaworow zrobieniu dolotu i dociagnieciu kilku drobiazgow mam cicha nadzieje ze osiagne te 10KM na plus. Jakich wzrostow moge sie spodziewac po zalozeniu osprzetu z 3.5? Duzo jest zabawy z przepustnica?

Co trzeba zrobic po zmianie walka na ten z 2.0 i czego mozna sie spodziewac. Bardzo chcial bym przelamac granice 200KM, ale wiem ze jest to bardzo trudne i wymaga duzych nakladow pieniedzy i sporo pracy. Na chwile obecna brak baranow, wydech jest seryjny z tlumikiem srodkowym zamiast kata.

Glownie chodzi mi o to, zeby wiekszosc modow przeprowadzac na wlasna reke, daje to bardzo duzo satysfakcji, po za tym mozna sie sporo nauczyc.

--------------------
Zbieram wszystkie zabawki na wiosne...

Sprzedam:
E30 325ix Coupe 6500zl
Golf 4 1.8T 2002r ok 200KM -23000zl
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 11 May 2008 - 12:40
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
slawo
post Sun, 11 May 2008 - 12:58
Post #22

Frequent User

z przepustnica jest zabawy bo nie pasuje plug'n'play - co do przyrostow - szukaj na e30.de i e30tech.com

po zmianie walka na ten od 2.0 generalnie dobry program by sie przydal - wlasnie ten od tino
barany to koniecznosc i dobry dolot zeby dojsc/przelamac granice 200ps
tylko nie ta-technix wink.gif jakos wykonania itd...szkoda kasy,zainwastuj w hartge,alpina,sebring itp

co to za srodkowy tlumik? od wersji 325i bez kata jak na anglie szla? czy ten z 323i?

co do satysfakcji to wlasnie o to chodzi - swap to juiz nie to - chodz nie mowie ze sie nie skusze
jednak dojscie do czegos samemu powoduje wiekszy usmiech na twarzy wink.gif

--------------------
jest BMW E30 3xxi - power'ed by (ex Bartek Chrzanowski) engine 3.5 turbo - tune up by Maleckis -

skaleczone 328i oraz e39 M5

_http://www.beemka-klub.pl

+Quote Post
kamil.k
post Sun, 11 May 2008 - 13:28
Post #23

Forum Killer

CYTAT(_robi_ @ Sun, 11 May 2008 - 10:48) *
Slyszalem o tym, ale myslalem ze to jakies glupie gdybanie. Lepiej jak zalatwie sobie ten soft od Tino czy zestaw z 3.5? Myslalem tez nad walkiem od swiatka, za 760zl przerobia moj + dzwigienki, ale wtedy silnik nie bedzie mial biegu jalowego wogole, pozniej bedzie trzeba znalezc kogos kto zrobi mi odpowiedni soft. Czytalem tez gdzies o tym, ze wklada sie walek z 2.0, a nawet rozmawialem z czlowiekiem ktory twierdzil ze cala glowica z 2.0 pasuje pod super ete co jest chyba glupota. Caly czas slysze glosy, ktore naklaniaja mnie zeby pojsc w turbo, ale troche koszta mnie odstraszaja na chwile obecna.

a co swiatek robi z dzwigienkami ????? ja zakupilem jakis spotrowy wałek noname ; ma wiekszy wznios i moze troche pelniejsze krzywki iu sie zobaczy czy lepiej bedzie chodził na nim czy nza zwykłym od 320i czy od 323i o ile te dwa ostatnie sie wogule różnia bo tak na oko to nie widac różnicy

mozna zakładac glowice od b20 a nawet rzeba jesli mamy blok od starej ety z wklesłymi tłokami tak jak ja smile.gif do bloku od super ety to nie bardzo bedzie pasowac taka głowica bo tłoki wystaja ponad blok wiec trzebaby je zfrezowac

ja przepustnice ,przepływke i kompa od 3.5 sobie odpuszczam ;wole za ta kase wywalic całkowice przepływomierz i wrzucic ecumastera smile.gif
niestety wszystko kosztuje i az sie boje liczyc ile juz sianka poszlo a silnik jeszcze nie poskrecany laugh.gif

--------------------
Usunięto kontrowersyjne treści. Profil pod obserwacją.

+Quote Post
_robi_
post Sun, 11 May 2008 - 13:42
Post #24

Super User

Pytalem u swiatka czy jest mozliwosc przerobienia seryjnego walka, odpisali mi ze tak, koszt to 760zl musze wyslac im walek w bdb stanie i dzwigienki, walek przerabiaja a dzwigienki napewno regeneruja. Moja eta jest z 1986 roku, ma tloki bardzo podobne jak te w 2.5, praktycznie sa nie do odroznienia. Srednica cylindra w niej to 84 mm tak jak w 2.5, srednica cylindra w 2.0 to 82 mm i do tej pory czaly czas myslalem ze srednica cylindrow zwyklej ety to 82 mm i wlasnie dla tego pasuje ona pod glowice od 2.0 i myslalem ze osiaga nizsza moc od tej, ktora ja zlozylem. Juz teraz mam tak namieszane ze nie wiem co i jak. Co i z czym sie miesza i co jest lepsze.

--------------------

Sprzedam:
E30 325ix Coupe 6500zl

+Quote Post
rpautosport
post Sun, 11 May 2008 - 14:00
Post #25

Frequent User

Żeby nie rozwijać niepotrzebnie drugiego tematu, mam dylemat na temat wałka od B20, B25, B27.
Ten od B27 mam, ale nie ma sensu go chyba zakładać, zwłaszcza, że mój silnik (M20B27 superETA) będzie chodził na Motronicu 1.3. B25 jakoś ciężko dostać, albo chcą jak cygan za matkę. B20 napewno będzie lepszy od B27, ale czy od B25. Chyba będzie trzeba poeksperymentować.
Tak czy inaczej dodatkowo rozfrezowałem kanały wydechowe do średnic usczelki. To samo zrobiłem z kolektorami wydechowymi. Kanały ssące obrobiłem, przerobiłem lekko uszczelki kolektora ssącego, spasowałem kolektor ssący. Właśnie robię polerkę kanałów i komór spalania. Potem jeszcze planowanie głowicy o 0,3mm.

--------------------
Rally drivers do it sideways.

+Quote Post
kamil.k
post Sun, 11 May 2008 - 14:34
Post #26

Forum Killer

rpautosport a ty jaka masz glowice od b20 :?;
mógłbyś mi pomierzyc do jakiej srednic rozfrezowałes kanały wydechowe i dolotowe

u mnie wyglada to tak:
dolot 36mmx40mm
wydech 32/33mm bo tyle maja moje barany ; z tego co mi wiadomo co wiekszosc baranów do m20 ma srenice 35/36mm

z tego co kiedys liczylem to wlasnie 33mm jest najoptymalniejsza srednica rury dla takiego silnika

--------------------

+Quote Post
kamil.k
post Sun, 11 May 2008 - 14:38
Post #27

Forum Killer

CYTAT(_robi_ @ Sun, 11 May 2008 - 12:42) *
Pytalem u swiatka czy jest mozliwosc przerobienia seryjnego walka, odpisali mi ze tak, koszt to 760zl musze wyslac im walek w bdb stanie i dzwigienki, walek przerabiaja a dzwigienki napewno regeneruja. Moja eta jest z 1986 roku, ma tloki bardzo podobne jak te w 2.5, praktycznie sa nie do odroznienia. Srednica cylindra w niej to 84 mm tak jak w 2.5, srednica cylindra w 2.0 to 82 mm i do tej pory czaly czas myslalem ze srednica cylindrow zwyklej ety to 82 mm i wlasnie dla tego pasuje ona pod glowice od 2.0 i myslalem ze osiaga nizsza moc od tej, ktora ja zlozylem. Juz teraz mam tak namieszane ze nie wiem co i jak. Co i z czym sie miesza i co jest lepsze.

no ja wlasnie mam cos taki walek jakby ktos go przeszliwował z tej polokraglej strony i stad wiekszy wznios a dzwgienki to byc moze przerabiaja bo moze braknac regulacjii na dzwigienkach i trzeba wieksze dotoczyc te mimosrody ale pewnosci nie mam

pytales na jakie przyrosty mozesz liczyc ?? biggrin.gif

robi nie wiem czego ty jeszcze nei rozumiesz co do czego pasuje na bbemka-klub jest wsio napisane ze sto razy co i jak laugh.gif

czekam na wykres i filmy smile.gif

--------------------

+Quote Post
rpautosport
post Sun, 11 May 2008 - 16:01
Post #28

Frequent User

CYTAT(kamil.k @ Sun, 11 May 2008 - 13:34) *
rpautosport a ty jaka masz glowice od b20 :?;
mógłbyś mi pomierzyc do jakiej srednic rozfrezowałes kanały wydechowe i dolotowe

u mnie wyglada to tak:
dolot 36mmx40mm
wydech 32/33mm bo tyle maja moje barany ; z tego co mi wiadomo co wiekszosc baranów do m20 ma srenice 35/36mm

z tego co kiedys liczylem to wlasnie 33mm jest najoptymalniejsza srednica rury dla takiego silnika

Glowica to 1705885, czyli taka jak w B25,B27. Kanały wydechowe rozfrezowałem na 36mm, ssące 39/45mm. Niespasowany kolektor ssący ma 34/41mm, więc jak widać niedokładności są spore i chyba warto poszukać tu kilku kucyków. Przy obróbce sugerowałem się kształtem kanałów i usczelek. To taki kompromis. Same kanały wyrównałem, zwłaszcza w okolicy prowadnic.
Mi najoptymalniejsza średnica z obliczen wyszła 30,47mm przy zaworze ssącym śr.42mm.

D=2*(i*((H-(R-r))^2+(R-r)^2)^0,5*(R+r))^0,5

D = średnica wewnętrzna rury w mm
R = promień zewnętrznej przylgni zaworowej w gnieździe ssącym w mm
r = promień wewnętrznej przylgni zaworowej zaworu ssącego w mm
H = maksymalny wznios zaworu w mm
i = ilość zaworów ssących w cylindrze

--------------------

+Quote Post
_robi_
post Sun, 11 May 2008 - 22:03
Post #29

Super User

Na forum Beemka klubu czytalem ze te progi (roznice w srednicach kolektorow i otworow w glowicy) sa zrobione umyslnie tak aby powietrze docieralo i bylo odprowadzane w odpowiedni sposob, jesli znajde fragment wypowiedzi ktoregos z forumowiczow to tu go zacytuje.

Mi glownie chodzi o to, ktory setup jest najkorzystniejszy, w ten sposob jak ja mam czyli dol od s-ety i:

Glowica B25 i walek B25

Czy:

Glowica B20 z walkiem B20 i sfrezowane tloki
Glowica B25 z walkiem B20

Oczywiscie po zostosowaniu odpowiedniego programu, ktore rozwiazanie da mi lepszy efekt? Ile osob pytalem tyle otrzymalem roznych odpowiedzi. Skoro walek od 2.0 jest ostrzejszy na nim powinno byc lepiej niz tak jak mam teraz, co wiecej mozna osiagnac lub stracic poprzez zastosowanie calej glowicy od 2.0.

--------------------

Sprzedam:
E30 325ix Coupe 6500zl

+Quote Post
kamil.k
post Mon, 12 May 2008 - 07:29
Post #30

Forum Killer

CYTAT(_robi_ @ Sun, 11 May 2008 - 21:03) *
Mi glownie chodzi o to, ktory setup jest najkorzystniejszy, w ten sposob jak ja mam czyli dol od s-ety i:

Glowica B25 i walek B25

Czy:

Glowica B20 z walkiem B20 i sfrezowane tloki
Glowica B25 z walkiem B20

Oczywiscie po zostosowaniu odpowiedniego programu, ktore rozwiazanie da mi lepszy efekt? Ile osob pytalem tyle otrzymalem roznych odpowiedzi. Skoro walek od 2.0 jest ostrzejszy na nim powinno byc lepiej niz tak jak mam teraz, co wiecej mozna osiagnac lub stracic poprzez zastosowanie calej glowicy od 2.0.

z głowica od b25 jest taki duzy + ze ma wieksze zawory niz w głowicy od b20 ;wałek od b20 o ile naprawde jest ostrzejszy tez bedzie lepszy.auto na normalnym wałku ma bardzo mocny dól wiec wsadzajac ostrzejszy wałek nawet jesli ubedzie troche momentu na dole to przybedzie go u góry ;

niestety zeby wszystko dobrze chodziło pasowałoby to odpowiednio wysterowac

--------------------

+Quote Post
SONIC
post Mon, 12 May 2008 - 13:46
Post #31

Forum Killer

Panowie podajcie mi wymiar mocowania filtra na przepustnice w mm (bo robie swapa za kilka dni i musze dzis zamówic jakis filterek zeby syfu nie łapało...)

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post
kamil.k
post Mon, 12 May 2008 - 14:33
Post #32

Forum Killer

CYTAT(sonic1983 @ Mon, 12 May 2008 - 12:46) *
Panowie podajcie mi wymiar mocowania filtra na przepustnice w mm (bo robie swapa za kilka dni i musze dzis zamówic jakis filterek zeby syfu nie łapało...)

nie bardzo rozumiem o co ci dokladnie chodzi ????? przeciez filtra nie zakłada sie bezposrednio przed przepustnica bo po drodze jest jeszcze guma która łaczy przepustnice z przepływomierzem

pamietam tylko tyle ze przed przepływka jak sie chce założyc stozek trzeba założyc redukcje (sa na allegro chyba )bo przepływka ma kwadratowy przekrój

--------------------

+Quote Post
SONIC
post Mon, 12 May 2008 - 20:34
Post #33

Forum Killer

kucze sorry, żle napisałem oczywiscie chodzi o przepływomierz a nie o przepustnice (mój błąd)

--------------------
BMW E64 645i

+Quote Post
_robi_
post Tue, 13 May 2008 - 00:34
Post #34

Super User

Ponizej wykres, w slabej jakosci ale widac wszystko. Prosze o ocene, biorac pod uwage ze sprzeglo sie slizgalo, zawory sa do regulacji i wiskoza jest na stale.

--------------------

Sprzedam:
E30 325ix Coupe 6500zl

+Quote Post
kamil.k
post Tue, 13 May 2008 - 06:44
Post #35

Forum Killer

wykres zajebisty no i przebieg momentu biggrin.gif

po regulacji zaworów powinno sie jeszcze cos poprawic miejmy nadzjeje

--------------------

+Quote Post
rpautosport
post Tue, 13 May 2008 - 15:59
Post #36

Frequent User

Wiskoza nawet sprawna zabiera trochę KM. Możesz jeszcze poeksperymentować z fazowaniem rozrządu. Do tego przydałoby się koło rozrządu z regulacją i podziałką, ale od biedy w standardowym można zrobić regulację.

--------------------

+Quote Post
kamil.k
post Tue, 13 May 2008 - 19:32
Post #37

Forum Killer

CYTAT(rpautosport @ Tue, 13 May 2008 - 14:59) *
Wiskoza nawet sprawna zabiera trochę KM. Możesz jeszcze poeksperymentować z fazowaniem rozrządu. Do tego przydałoby się koło rozrządu z regulacją i podziałką, ale od biedy w standardowym można zrobić regulację.

tez sobie robie takie kółeczko tylko ze jest chyba jedno ale

chodzi mi o to ze jak opózniamy /przyspieszamy sobie rozrząd to tym samym przestawia nam sie zapłon ?? dobrze mysle ??

--------------------

+Quote Post
327tbo
post Tue, 13 May 2008 - 23:39
Post #38

Rookie

CYTAT(kamil.k @ Tue, 13 May 2008 - 18:32) *
tez sobie robie takie kółeczko tylko ze jest chyba jedno ale

chodzi mi o to ze jak opózniamy /przyspieszamy sobie rozrząd to tym samym przestawia nam sie zapłon ?? dobrze mysle ??

No nie do końca... Moment zapłonu jest zapisany w epromie. To, że przestawimy wałek rozrządu spowoduje jedynie zmianę faz rozrządu. Zapłon będzie nadal w tym samym "miejscu", bo punktem odniesienia jest czujnik na kole zębatym, a ono jest na wale silnika. Chcąc zmienić zapłon w taki sposób trzeba zmienić położenie czujnika. Ale to zmieni nam zapłon w całym zakresie obrotów i może się okazać, że silnik będzie dobrze pracował tylko w jego wąskim zakresie.
Całkiem ładny wykres i moim skromnym zdaniem ten silnik ma potencjał. Przydała by się jakaś "świnka" i troszkę większe wtryski albo/i zwiększenie ciśnienia paliwa w listwie. Dobrze byłoby sprawdzić, czy na wyższych obrotach mieszanka nie robi się za uboga. Kamil, jak tam postępy z Twoją "hybrydą" ? Planujesz jakąś hamownię w najbliższym czasie ?

+Quote Post
kamil.k
post Wed, 14 May 2008 - 07:42
Post #39

Forum Killer

moje postepy sa takie ze silnik lezy w czesciach ale w tym tygodniu zamierzam zaczac po mału skrecac bo obecny silnik juz przekracza 320tys.km i nikt nie wie jak długo jeszcze zamierza jezdzic biggrin.gif ;niestety praca po 12 i wiecej godzin nie pozwala na wiele dłubania .zreszta do nie dawna mialem i tak zajety garaz wiec nawet to mnie blokowało

a wracajac do zapłonu to przeciez do kółka rozrzadu jest przymocowany cały aparat/wiec jak ruszymy kołem to on tez sie ruszy i na moje oko zapłon sie własnie przestawi

--------------------

+Quote Post
rpautosport
post Wed, 14 May 2008 - 07:59
Post #40

Frequent User

CYTAT(kamil.k @ Wed, 14 May 2008 - 06:42) *
a wracajac do zapłonu to przeciez do kółka rozrzadu jest przymocowany cały aparat/wiec jak ruszymy kołem to on tez sie ruszy i na moje oko zapłon sie własnie przestawi

W Motronicu nie ma aparatu zapłonowego. Jest tylko kopułka i palec, który jest na tyle szeroki, że bez obawy można lekko fazować rozrząd (+/-ok.5 stopni).

--------------------

+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Monday, 23 June 2025 - 19:25