Shoutbox 0 nowych PW 

5 Stron V  « < 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> Tarcze ham. MIKODA, opinie
Czacza
post Sun, 05 Dec 2010 - 20:21
Post #61

Forum Killer

Też słyszałem narzekania na Brembo. W sumie najmniej negatywnych opinii dostałem o TRW. Cały czas mowa o hamulcach do aut użytkowanych cywilnie.

--------------------
Tire smoke and coffee. Breakfast of champions
Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Sun, 05 Dec 2010 - 20:21
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
gość_bezduszny_*
post Sun, 05 Dec 2010 - 20:23
Post #62

Brembo...
ale które dokładnie masz na myśli ?

+Quote Post
rychulja
post Sun, 05 Dec 2010 - 20:31
Post #63

Super User

CYTAT(bezduszny @ Sun, 05 Dec 2010 - 20:23) *
Brembo...
ale które dokładnie masz na myśli ?

Nie wiem nic więcej na jakie to zasłyszane od kogoś tam że ktoś coś mówił dlatego napisałem że nie wiem jak się ma to do rzeczywistości...

Co do tematu Mikody użytkowane beż najmniejszego problemu, chodzi o tarcze SPORT.
O TRW też nie mogę powiedzieć nic złego smile.gif

--------------------
Hamowania- chiptuning
Elektronika samochodowa
BMW , Mercedes-benz Kodowanie kluczy

+Quote Post
LCQ
post Sun, 05 Dec 2010 - 21:13
Post #64

Forum Killer

a ja słyszałem.... uwielbiam takie stwierdzenia dotyczące różnych produktów wink.gif moim skromnym zdaniem, póki czegoś się osobiście nie sprawdzi lub nie widzi się tego na żywo (i to dosyć często), to można tylko tak gdybać... bez końca

Brembo tak robi dosyć kiepskie tarcze, jedyne sensowne i wytrzymałe są np: ORO, pęknięcia w Brembo widziałem o wiele częściej niż w ATE PD, dlatego też trzymam się dalej tego samego zdania co 2-3 lata temu co do tańszych tarcz

--------------------
Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
Porsche Cayenne II V6 TDI Stage1+

+Quote Post
Czacza
post Sun, 05 Dec 2010 - 23:11
Post #65

Forum Killer

Ja słyszałem... No ja musze słuchać. Jestem mechanikiem, muszę słuchac opinii użytkowników, na tej podstawie można sobie wyrobić jakąś opinie, żeby następnym doradzić. Oczywiście opinie trzeba często dzielić prze 3, ale jak mi siętrafia 5 osób pod rząd i każdy narzeka na ATE, to coś jest na rzeczy.

--------------------
Tire smoke and coffee. Breakfast of champions

+Quote Post
LCQ
post Sun, 05 Dec 2010 - 23:13
Post #66

Forum Killer

jeśli pięciu pod rząd to może seria nie taka laugh.gif

--------------------
Jaguar XKR V8 Kompressor Stage1+
Porsche Cayenne II V6 TDI Stage1+

+Quote Post
guzior
post Tue, 07 Dec 2010 - 22:20
Post #67

Forum Clubber

Mikoda niestety nie jest mi w stanie zrobic tarczy 5x112 na 4x108. Zostaje kupic i zaspawac

--------------------
885 60 50 40

+Quote Post
ryczko100
post Wed, 08 Dec 2010 - 10:09
Post #68

Super User

Może mikoda do mocnych i ciężkich aut sie nie sprawdza, ale w zwykłym DD E30 jak najbardziej. Za swoją śmieszną cenę ja uważam, że jest ok.

+Quote Post
ZoLt4R
post Wed, 08 Dec 2010 - 21:10
Post #69

Forum Killer

Do tego jest tak śmiesznie tania, że w dupowozie wymieniam je razem z klockami smile.gif

--------------------
ITAL Performance

www.ital-performance.pl

+Quote Post
SCKAPE
post Sun, 29 Sep 2013 - 12:27
Post #70

Forum Killer

Przeczytalem to wszystko i kilka jeszcze wątków na forum i nadal nie wiem jakie tarcze kupić...
Generalnie pogiołem sobie tarcze z przodu, bija na zimno i bardzo na ciepło...

Chce kupić dobre tarcze które będą sie sprawowały hamowały i zaraz się nie pogną... chciałbym żeby były nawiercane lub nacinane. Przeznaczone na tor. Nie szukam tanich tylko dobrych - co mozecie polecic? I jeszcze raz mają hamować i się nie pogiąć, a czy sie szybko zużyją czy nie to już nie robi...

--------------------
[topic="moj projekt"]http://www.racingforum.pl/index.php?s=&showtopic=103024&view=findpost&p=1012336[/topic]

+Quote Post
mlody1921
post Sun, 29 Sep 2013 - 12:50
Post #71

Forum Homee

A ktoś jeździł na tarczach SpeedMax ?

+Quote Post
kazip
post Sun, 29 Sep 2013 - 21:27
Post #72

Frequent User

Kumpel miał CRX'ie sezonu nie wytrzymały, 2szt krzywe przy bardzo słabych heblach.

+Quote Post
MadeInPoland
post Sun, 29 Sep 2013 - 21:37
Post #73

Forum Clubber

SCKAPE to kupuj takie tarcze jakie kupują do samochodów rajdowych. Ja mam u siebie ATE z polecenia gościa, który zbudował kilkanaście samochodów rajdowych i siedzi w tym 15 lat. Z klockami DS3000 tarcze nic nie biją. Nie zapominajcie też o dobrych klockach, słabe klocki lubią giąć wszystkie tarcze.
Co do tarcz TRW to zamontowałem je do codziennego ls430, normalnie hamują, ale jedno hamowanie na autostradzie z 200 do 90 i nie jeden huk już w okolicach 120km/h. Klocki jakieś japońskie, niestety nie było premierów.

P.S. Jeszcze dopiszę, że moje testy hamowania w rajdówce to 3,4,5 do ok 150km/h i ostre hamowanie do ok 50km/h i tak kilkanaście razy, od któregoś tam z kolei dookoła samochodu chmura ciemnobłękitnego dymu. Do tego jazda mocno agresywna, ostatnio się poddało przełożenie główne na treningu. A tarcze nadal proste.

--------------------
Nie ma nudnych samochodów, są tylko nudni kierowcy

+Quote Post
SCKAPE
post Mon, 30 Sep 2013 - 10:17
Post #74

Forum Killer

znajomy ktory jeździ taką samą hondą civic jak moja (tylko troche mocniejszą..) w CIVIC CUP potestowal troche rozmiarów i zestawów i polecił mi to na czym sam jeździ czyli tarcze gładkie standardowe EBC 262 + klocki yellow stuff + nawiew na hamulce. Mówił że właśnie taki zestaw najlepiej mu sie sprawuje.

I teraz czy ktoś ma jakieś negatywne opinie na temat tarcz EBC?

--------------------
[topic="moj projekt"]http://www.racingforum.pl/index.php?s=&showtopic=103024&view=findpost&p=1012336[/topic]

+Quote Post
Grand_
post Tue, 01 Oct 2013 - 14:40
Post #75

Forum Killer

E36, 328, Płyn ate racing blue madafaka niebieski biggrin.gif
przewody w oplocie wszystkie
Przód Mikoda racing madafaka nawiercana nacinana
Klocki EBC green stuff

Tył
Tarcze brembo zwykłe
klocki ferodo premier.

Hamulce pare razy zgrzałem jadąć po krętej drodze po wioskach ( po takim zadupiu ale droga fajna ) i obecnie chyba padły bo teraz jak się zgrzeją to biją tak że chce kierownice z rąk wyrwać.
DO spokojnej jazdy na wakacje czy coś git, ale do szyvbszej jazdy ulicznej kiszka ten przód, myślałem ze lepsze będą.
Aha zestaw przedni zrobił 6000km...

Zgrzałem tak, że pedał był miękki a hamulec tępy, ale po niehamowaniu przez 500 metrów znów był dobry na jedno hamowanie..

Chyba te tarcze oddam na reklamacje bo troche małą kariere zrobiły, wcześniejsze BremboMAX zrobiło 65 000km i się skończyły poprostu od starośći.

Auto waży 1370kg, i ma dobre opony.

--------------------
E36 M50B30 sprzedana... / 191hp@250hp i 260@318Nm
E60 535d obecna / 272hp@427hp i 560@788Nm

+Quote Post
Grand_
post Tue, 01 Oct 2013 - 14:40
Post #76

Forum Killer

E36, 328, Płyn ate racing blue madafaka niebieski biggrin.gif
przewody w oplocie wszystkie
Przód Mikoda racing madafaka nawiercana nacinana
Klocki EBC green stuff

Tył
Tarcze brembo zwykłe
klocki ferodo premier.

Hamulce pare razy zgrzałem jadąć po krętej drodze po wioskach ( po takim zadupiu ale droga fajna ) i obecnie chyba padły bo teraz jak się zgrzeją to biją tak że chce kierownice z rąk wyrwać.
DO spokojnej jazdy na wakacje czy coś git, ale do szyvbszej jazdy ulicznej kiszka ten przód, myślałem ze lepsze będą.
Aha zestaw przedni zrobił 6000km...

Zgrzałem tak, że pedał był miękki a hamulec tępy, ale po niehamowaniu przez 500 metrów znów był dobry na jedno hamowanie..

Chyba te tarcze oddam na reklamacje bo troche małą kariere zrobiły, wcześniejsze BremboMAX zrobiło 65 000km i się skończyły poprostu od starośći.

Auto waży 1370kg, i ma dobre opony.

--------------------
E36 M50B30 sprzedana... / 191hp@250hp i 260@318Nm
E60 535d obecna / 272hp@427hp i 560@788Nm

+Quote Post
Kenet
post Tue, 01 Oct 2013 - 19:53
Post #77

Forum Killer

CYTAT(mlody1921 @ Sun, 29 Sep 2013 - 12:50) *
A ktoś jeździł na tarczach SpeedMax ?

Ja jeździłem prawie 3 lata. Miałem w Astrze nacinane 288 mm z Calibry 2,5 przewiercone na 4x100 i klocki podstawowe TRW z katalogu IC za 100 zł komplet. Do tego przewody w oplocie i płyn Ferodo 5.1. 3 sezony upalania, czy to Ułęż, czy to Nowe Miasto czy Tor Poznań - nigdy żadnego problemu. Tarcze nie raz świeciły, nie raz dym szedł z kolcków i co - tarcze proste, bez oznak zużycia. Zasługa miękkiego klocka i dobrego płynu.

Później Speedmax zaczął robić nacinane i nawiercane tarcze - na tych nie jeździłem. Ale te nacinane sprzed 3 lat - nie jestem sobie w stanie wyobrazić cięższego życia w warunkach amatorskich i mogę te tarcze śmiało polecić.

Teraz w BMW mam sam nie wiem co, ale jak przyjdzie czas wymiany to tylko speedmax.

--------------------
Pure driving, real racing...that makes me happy.

+Quote Post
mlody1921
post Wed, 02 Oct 2013 - 16:12
Post #78

Forum Homee

Może EBC za twarde to mikody, znów dośc dobre sa opinie Mikody nawiercanej nacinanej, znów opinie speedmaxów sa tez różne może zależy jak kto je założy w jakim stanie zacisk, powierzchnia tarczy i piasty.

+Quote Post
komando
post Wed, 02 Oct 2013 - 16:16
Post #79

User

Najwięcej zależy od kierowcy.

--------------------
JDM sucks

+Quote Post
G4 Racing
post Mon, 07 Oct 2013 - 21:16
Post #80

Frequent User

Witam Kolegów!
przeczytałem uważnie Wasze wypowiedzi i chciałbym podzielić się swym doświadczeniem. Aby tarcza nie ulegała deformacji pod wpływem temperatury nie wystarczy jej powiercic i ponacinać, jak robi to Mikoda. Otwory powinny równomiernie pokrywać całą powierzchnie roboczą, tak aby w istotny sposób nie zmieniała się poowierzchnia styku z klockiem. Poza tymi cieplnej dzwonu i części roboczej. Czesto aby pozbyć się tego problemu stosuje się tarcze dwyczęściowe skręcane lub pływające. Marka tarczy nie ma tu aż tak wielkiego znaczenia. Bardzo istotny jest dobór klocka, który jeśli będzie zbyt twardy, zniszczy każdą tarczę. Robię takie wynalazki do samochodów mały i dużych, dlatego jesli jesteś zainteresowany służę pomocą.
Pozdrawiam

--------------------
G4 Racing- Hamulce na każdą okazje.

+Quote Post

5 Stron V  « < 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Thursday, 26 June 2025 - 18:05