![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Frequent User Dołączył: Thu, 02 June 2005 Skąd: Warszawa ![]() |
no dobrze studia studiami, do matury niewiele czasu juz zostało, a mnie trapi pytanie: jak wysokie są progi punktowe na Simr i Transport na PW a przynajmniej jaki był w październiku zeszlego roku ?
|
|
|
Wspieraj forum |
![]()
|
![]() Dotacja ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Wed, 11 January 2006 Skąd: Żyrardów ![]() |
-> arek-lin - pieszy nie pisał o pupularności, a o perspektywach na przyszłość; MiBM to bardzo dobry kierunek, jednak niewiele osób będąc w liceum docenia to
-> paczek153 - na SiMR, a tymbardziej na Transport dostaniesz sie bez większego problemu (nie wiem dokładnie jakie były ostatnio progi), tymniemniej chyba oczywiste jest żebyś napisał mature jak możesz najlepiej -------------------- Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
Jest: Corsa C 380KM/420Nm + Zafira B OPC (jeszcze seria). |
|
|
![]()
|
|
Śpiący, pewnie maturę powinno się, ba nawet trzeba napisać jak najlepiej się potrafi. O progi punktowe zapytałem z ciekawości, tak po prostu coby mieć jako takie rozeznanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Killer Dołączył: Fri, 01 September 2006 Skąd: okolice LBN ![]() |
A tak zapytam czy z politechnika lubelską miał ktoś styczność?? Kieruję się tam na MiBM ale może lepiej gdzieś dalej od miejsca zamieszkania, lepszy poziom perspektywy?? I ogólnie czego się mogę spodziewać po skończonych studiach na tym kierunku, co mnie czeka. bo motoryzację kocham ale obawiam się że inny kierunek studiów byłby lepszy ze względu na lepsze perspektywy na przyszłość, lepsze zarobki itp i myślę tu dokładnie o studiowaniu informatyki. Ciekawi mnie właśnie czy jest jakiś kierunek gdzie te dwie dziedziny dałoby się połączyć
-------------------- _http://wojciechkulbaka.ownlog.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Tue, 08 June 2004 Skąd: Cov ![]() |
Ciekawi mnie właśnie czy jest jakiś kierunek gdzie te dwie dziedziny dałoby się połączyć Systemy CAD/CAM - komputerowe wspomaganie prac inżynieryjnych. Tego też uczą na studiach mechanicznych. To chyba obecnie na studiach jedyne powiązanie jako tako z informatyką. No dochodzi jeszcze diagnostyka i wszelkiego rodzaju różne badania dokonywane przy pomocy komputerów, ale ogólnie rzecz biorąc to zarówno te badania jak i CAD/CAM nie wymagają nie wiadomo jakich zdolności informatycznych poza zdolnością obsługi komputera. Niech wypowie się ktoś jeszcze starszy bo jak chodziłem za znajomego na laborki na 2 roku magisterskich, to pamiętam, że było jakieś tam układanie algorytmów (drzewek) i to miało coś wspólnego z systemami tłumienia w zawieszeniu. Może właśnie na specjalnościach tej informatyki jest więcej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Fri, 22 November 2002 Skąd: Stalowa Wola/Warszawa ![]() |
Mechatronika, automatyka i robotyka.
-------------------- Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Thu, 03 February 2005 Skąd: Bydgoszcz ![]() |
http://www.ely.pg.gda.pl/ziswdis/dydaktyka...AB_05_Pomoc.pdf
tu takie przykladowe, baaaardzo uproszczone zadanko z kierunku Automatyka i Robotyka na Politechnice Gdańskiej -------------------- 15" TOYOTA GT86 HKS Supercharger
23" Skoda Octavia IV |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 12 November 2006 Skąd: Końskie/Kielce/Łódź ![]() |
no dobrze studia studiami, do matury niewiele czasu juz zostało, a mnie trapi pytanie: jak wysokie są progi punktowe na Simr i Transport na PW a przynajmniej jaki był w październiku zeszlego roku ? Na transport najmniej bo okolo 34 pkt chyba, a np na geodezje 112 wiec... ![]() |
|
|
![]()
|
|
jesli to co piszesz jest prawda, a zakladamy wszyscy ze tak jest to 34/225 mozna załatwic sama matematyka i to tez bylby bardzo slaby wynik (34%)... dziwne...
|
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
jesli to co piszesz jest prawda, a zakladamy wszyscy ze tak jest to 34/225 mozna załatwic sama matematyka i to tez bylby bardzo slaby wynik (34%)... dziwne... Można i rzeczywiście to nic specjalnie dziwnego. 6 lat temu jak zdawałem, to na Mechatronikę było mniej niż 70 (pamiętam, bo mój kumpel miał 70 kilka i sie dostał, wiec tam mogło być jeszcze mniej), na transport chyba mniej niż 50. Nie pamiętam jak było na, SIMR ale podejrzewam ze podobnie. Ja akurat szedłem na telekomunikacje, ale tam to jest trochę inaczej. Oczywiście wszystko to PW. Tak jak już wcześniej koledzy mówili, problemem jest utrzymanie. Redukcja po 1, 2 semestrze czasami sięga 50% (lub więcej) rocznika. To ze ktoś Sie dostanie nie znaczy ze sie nadaje i ze bez problemu przebrnie przez kolejne 5 lat. Dotyczyło to zwłaszcza ludzi z gorszymi wynikami (tak przynajmniej u mnie było, wyjątki potwierdzały regułę). Zdobycie 30 kilku punktów z samej matematyki oznaczało hmm rozwiązanie kilku prostych równań i jakiegoś zadania z geometrii. Tylko ze wtedy to były testy na PW, teraz decyduje o tym matura (?) tak? Tak czy inaczej wszystko w twoich rekach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Clubber Dołączył: Thu, 17 February 2005 ![]() |
3 lata temu na Mechatronikę 80, SiMR 30...
![]() Dostałem się na oba, wybrałem SiMR, jeśli Cię to interesuje. -------------------- 2024 F-Pace D300
2011 E90 330d 2000 W210 E55 BTG 9:49 (IS200) |
|
|
![]()
|
|
tak teraz liczy sie tylko matura...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sun, 12 November 2006 Skąd: Końskie/Kielce/Łódź ![]() |
Mowie prawde nie kłame, sam to widzialem w tabelce
![]() |
|
|
![]()
|
|
Forum Killer Dołączył: Thu, 13 April 2006 ![]() |
http://www.mchtr.pw.edu.pl/www-new/index.php?str=25
CYTAT MECHATRONIKA: Rok akad.____Liczba miejsc____Liczba kandydatów____Limit punktów 2006/2007___ 250____________331________________104 2005/2006___ 230____________359________________80 2004/2005___ 230____________370________________67 2003/2004___ 230____________399________________74 Nie wszystkie wyniki to nowa matura tak ? Dlatego chyba trudno porównać te wyniki (bo raz to nowa matura a raz jeszcze stare egzaminy ?). No ale to już wy wiecie lepiej, bo je przestałem się w tym orientować odkąd poszedłem na studia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Sory za spoory odkop ale jak panowie oceniacie swój wybór MiBM, problem mam podobny jak autor, chce mieć jak najwięcej do czynienia z silnikami spalinowymi i ECU. Aktualnie kończę technikum elektroniczne i myślę nad polibudą lubelską bo blisko a wy co polecacie?
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
IMO to przez pierwsze 2 lata i tak tłuką Ci do głowy matmę mechanikę wytrzymałość.
Dopiero w okolicach trzeciego roku ale to pewnie też na 7 semestrze gdy jakąś specjalizację będziesz wybierał stykniesz się bliżej z tym co tak na prawdę Cię interesuje. Oczywiście pozostają jakieś koła naukowe i tam prędzej mógłbyś się odnaleźć w swoich zainteresowaniach. Ale zapamiętaj że przez pierwsze 2 lata samochód albo silnik spalinowy zobaczysz kilka razy, a całkę, reakcję podpór czy równania ruchu srylion ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Sat, 12 January 2008 Skąd: Białystok ![]() |
Dokładnie jak mówi Paczek studia na mechanicznym to 75% matma. Trzeba sobie na wstępie uświadomić ,że mechanika na Politechnice to nie "mechanika pojazdowa", a wiele osób tak myśli. A po drugie po studiach będziesz miał podstawy do rozwijania wiedzy ,ale nie będziesz od razu super tuner i w ogóle.
Ogólnie fajny kierunek ![]() -------------------- Kszzzzysztof
|
|
|
![]()
|
|
Forum Homee Dołączył: Mon, 14 April 2008 Skąd: WPI ![]() ![]() |
może pomyśl o czymś takim:
http://www.tresham.ac.uk/nc4m albo: http://www.coventry.ac.uk/researchnet/d/457 - silniki http://www.coventry.ac.uk/researchnet/d/365/a/1755 - motorsport albo: http://www.brunel.ac.uk/about/acad/sed/sed...hanical/autoeng i wiele wiele innych które są już ukierunkowane i coś osiągnęły w tym temacie -------------------- www.re5pect.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Forum Homee Dołączył: Sat, 04 July 2009 ![]() |
Do UK się nie wybieram bo daleko, kasy brak a mój angielski lekko mówiąc na średnim poziomie jest... Co do maty to się nie boje bo przez 4 lata technikum elektronicznego się do tego przyzwyczaiłem liczby zespolone, całki różniczki i matma poza zakresem szkoły średniej to norma zresztą miałem klasę o poziome rozszerzonym... Więc jak wygląda MiBM w rzeczywistości to że pierwsze 2 lata to matma to nic dziwnego nawet w technikum elektronicznym tak samo było plus non stop elektrotechnika i materio-znawstwo... Te koła zainteresowań to też jak dla mnie bardzo ciekawa rzecz bo jeśli ludzie to prowadzący mają dostęp do hamowni politechniki i pojęcie o elektronice i mechanice współczesnych samochodów to ja stamtąd nie będę wychodził;p
-------------------- Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Super User Dołączył: Mon, 26 March 2007 Skąd: Pruszków ![]() |
Tak jest raczej wszędzie na PW. Pierwsze dwa lata to podstawy + po kilka przedmiotów z każdego profilu, aby na trzecim roku można sobie wybrać dalszy kierunek studiów (profil). Myślę, że to dobre podejście. Poza tym starał bym sie na Twoim miejscu gdzieś załapac na praktyke. Nie wiem jak na SiMR ale na sąsiednim WIP za wiele praktyki się ze studiów nie wyniesie bo same studia raczej nie sa w stanie tego zapewnić. Pozostają koła naukowe, zahaczyć się gdzies później na prace przejściową czy dyplomową w firmie . Co do całek itp... Ja całkę po skończeniu matmy wykorzystywałem !! 1 RAZ !! i to tez na laboratorium z Obróbki Plastycznej aby chyba aby policzyć całkę pod krzywą rozciągania. Ale tak już jest. PZDR i Powodzenia. -------------------- Kiedyś TDCI teraz US - VTEC
SZYBCIEJ mocą, FAJNIEJ momentem |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 19:07 |