Shoutbox 0 nowych PW 

9 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Studia. Gdzie?, czyli miejsce studiów
paczek153
post Mon, 31 Mar 2008 - 15:30
Post #61

Frequent User

no dobrze studia studiami, do matury niewiele czasu juz zostało, a mnie trapi pytanie: jak wysokie są progi punktowe na Simr i Transport na PW a przynajmniej jaki był w październiku zeszlego roku ?

Go to the top of the page

+Quote Post
Wspieraj forum
post Mon, 31 Mar 2008 - 15:30
Post #

Dotacja

Dotacja na forum

Quote Post
Śpiący
post Mon, 31 Mar 2008 - 18:11
Post #62

Super User

-> arek-lin - pieszy nie pisał o pupularności, a o perspektywach na przyszłość; MiBM to bardzo dobry kierunek, jednak niewiele osób będąc w liceum docenia to

-> paczek153 - na SiMR, a tymbardziej na Transport dostaniesz sie bez większego problemu (nie wiem dokładnie jakie były ostatnio progi), tymniemniej chyba oczywiste jest żebyś napisał mature jak możesz najlepiej

--------------------
Było: Łada 1.3 turbo-nitro, Ibiza FR TDI + GTB.
Jest: Corsa C 380KM/420Nm + Zafira B OPC (jeszcze seria).

+Quote Post
paczek153
post Mon, 31 Mar 2008 - 19:03
Post #63

Frequent User

Śpiący, pewnie maturę powinno się, ba nawet trzeba napisać jak najlepiej się potrafi. O progi punktowe zapytałem z ciekawości, tak po prostu coby mieć jako takie rozeznanie wink.gif

+Quote Post
woytek13
post Mon, 31 Mar 2008 - 19:13
Post #64

Forum Killer

A tak zapytam czy z politechnika lubelską miał ktoś styczność?? Kieruję się tam na MiBM ale może lepiej gdzieś dalej od miejsca zamieszkania, lepszy poziom perspektywy?? I ogólnie czego się mogę spodziewać po skończonych studiach na tym kierunku, co mnie czeka. bo motoryzację kocham ale obawiam się że inny kierunek studiów byłby lepszy ze względu na lepsze perspektywy na przyszłość, lepsze zarobki itp i myślę tu dokładnie o studiowaniu informatyki. Ciekawi mnie właśnie czy jest jakiś kierunek gdzie te dwie dziedziny dałoby się połączyć

--------------------

_http://wojciechkulbaka.ownlog.com/

+Quote Post
*Sajmon
post Mon, 31 Mar 2008 - 19:44
Post #65

Forum Homee

CYTAT(woytek13 @ Mon, 31 Mar 2008 - 20:13) *
Ciekawi mnie właśnie czy jest jakiś kierunek gdzie te dwie dziedziny dałoby się połączyć

Systemy CAD/CAM - komputerowe wspomaganie prac inżynieryjnych. Tego też uczą na studiach mechanicznych. To chyba obecnie na studiach jedyne powiązanie jako tako z informatyką. No dochodzi jeszcze diagnostyka i wszelkiego rodzaju różne badania dokonywane przy pomocy komputerów, ale ogólnie rzecz biorąc to zarówno te badania jak i CAD/CAM nie wymagają nie wiadomo jakich zdolności informatycznych poza zdolnością obsługi komputera.

Niech wypowie się ktoś jeszcze starszy bo jak chodziłem za znajomego na laborki na 2 roku magisterskich, to pamiętam, że było jakieś tam układanie algorytmów (drzewek) i to miało coś wspólnego z systemami tłumienia w zawieszeniu. Może właśnie na specjalnościach tej informatyki jest więcej.

+Quote Post
tomeQ
post Mon, 31 Mar 2008 - 21:05
Post #66

Forum Homee

Mechatronika, automatyka i robotyka.

--------------------
Fiat ///// Car of the Year 1967/1970/1972/(1980)/1984/1989/1995/1996/(1998)/(2001)/2004/2008

+Quote Post
weede
post Mon, 31 Mar 2008 - 22:56
Post #67

Super User

http://www.ely.pg.gda.pl/ziswdis/dydaktyka...AB_05_Pomoc.pdf

tu takie przykladowe, baaaardzo uproszczone zadanko z kierunku Automatyka i Robotyka na Politechnice Gdańskiej

--------------------
15" TOYOTA GT86 HKS Supercharger
23" Skoda Octavia IV

+Quote Post
Kwapcio23
post Mon, 31 Mar 2008 - 23:19
Post #68

Forum Homee

CYTAT(paczek153 @ Mon, 31 Mar 2008 - 16:30) *
no dobrze studia studiami, do matury niewiele czasu juz zostało, a mnie trapi pytanie: jak wysokie są progi punktowe na Simr i Transport na PW a przynajmniej jaki był w październiku zeszlego roku ?

Na transport najmniej bo okolo 34 pkt chyba, a np na geodezje 112 wiec... wink.gif

+Quote Post
paczek153
post Tue, 01 Apr 2008 - 10:33
Post #69

Frequent User

jesli to co piszesz jest prawda, a zakladamy wszyscy ze tak jest to 34/225 mozna załatwic sama matematyka i to tez bylby bardzo slaby wynik (34%)... dziwne...

+Quote Post
JJacek
post Tue, 01 Apr 2008 - 11:52
Post #70

Forum Killer

CYTAT(paczek153 @ Tue, 01 Apr 2008 - 10:33) *
jesli to co piszesz jest prawda, a zakladamy wszyscy ze tak jest to 34/225 mozna załatwic sama matematyka i to tez bylby bardzo slaby wynik (34%)... dziwne...

Można i rzeczywiście to nic specjalnie dziwnego. 6 lat temu jak zdawałem, to na Mechatronikę było mniej niż 70 (pamiętam, bo mój kumpel miał 70 kilka i sie dostał, wiec tam mogło być jeszcze mniej), na transport chyba mniej niż 50. Nie pamiętam jak było na, SIMR ale podejrzewam ze podobnie. Ja akurat szedłem na telekomunikacje, ale tam to jest trochę inaczej. Oczywiście wszystko to PW.
Tak jak już wcześniej koledzy mówili, problemem jest utrzymanie. Redukcja po 1, 2 semestrze czasami sięga 50% (lub więcej) rocznika. To ze ktoś Sie dostanie nie znaczy ze sie nadaje i ze bez problemu przebrnie przez kolejne 5 lat. Dotyczyło to zwłaszcza ludzi z gorszymi wynikami (tak przynajmniej u mnie było, wyjątki potwierdzały regułę). Zdobycie 30 kilku punktów z samej matematyki oznaczało hmm rozwiązanie kilku prostych równań i jakiegoś zadania z geometrii. Tylko ze wtedy to były testy na PW, teraz decyduje o tym matura (?) tak?
Tak czy inaczej wszystko w twoich rekach.

+Quote Post
kompot
post Tue, 01 Apr 2008 - 12:36
Post #71

Forum Clubber

3 lata temu na Mechatronikę 80, SiMR 30... smile.gif
Dostałem się na oba, wybrałem SiMR, jeśli Cię to interesuje.

--------------------
2024 F-Pace D300
2011 E90 330d
2000 W210 E55
BTG 9:49 (IS200)

+Quote Post
paczek153
post Tue, 01 Apr 2008 - 15:41
Post #72

Frequent User

tak teraz liczy sie tylko matura...

+Quote Post
Kwapcio23
post Tue, 01 Apr 2008 - 21:29
Post #73

Forum Homee

Mowie prawde nie kłame, sam to widzialem w tabelce ph34r.gif

+Quote Post
JJacek
post Wed, 02 Apr 2008 - 11:25
Post #74

Forum Killer

http://www.mchtr.pw.edu.pl/www-new/index.php?str=25
CYTAT
MECHATRONIKA:
Rok akad.____Liczba miejsc____Liczba kandydatów____Limit punktów
2006/2007___ 250____________331________________104
2005/2006___ 230____________359________________80
2004/2005___ 230____________370________________67
2003/2004___ 230____________399________________74

Nie wszystkie wyniki to nowa matura tak ? Dlatego chyba trudno porównać te wyniki (bo raz to nowa matura a raz jeszcze stare egzaminy ?). No ale to już wy wiecie lepiej, bo je przestałem się w tym orientować odkąd poszedłem na studia.

+Quote Post
mihas66
post Fri, 23 Apr 2010 - 18:35
Post #75

Forum Homee

Sory za spoory odkop ale jak panowie oceniacie swój wybór MiBM, problem mam podobny jak autor, chce mieć jak najwięcej do czynienia z silnikami spalinowymi i ECU. Aktualnie kończę technikum elektroniczne i myślę nad polibudą lubelską bo blisko a wy co polecacie?

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
paczek153
post Sat, 24 Apr 2010 - 09:02
Post #76

Frequent User

IMO to przez pierwsze 2 lata i tak tłuką Ci do głowy matmę mechanikę wytrzymałość.
Dopiero w okolicach trzeciego roku ale to pewnie też na 7 semestrze gdy jakąś specjalizację będziesz wybierał stykniesz się bliżej z tym co tak na prawdę Cię interesuje.
Oczywiście pozostają jakieś koła naukowe i tam prędzej mógłbyś się odnaleźć w swoich zainteresowaniach.
Ale zapamiętaj że przez pierwsze 2 lata samochód albo silnik spalinowy zobaczysz kilka razy, a całkę, reakcję podpór czy równania ruchu srylion smile.gif

+Quote Post
PCM
post Sat, 24 Apr 2010 - 09:10
Post #77

Super User

Dokładnie jak mówi Paczek studia na mechanicznym to 75% matma. Trzeba sobie na wstępie uświadomić ,że mechanika na Politechnice to nie "mechanika pojazdowa", a wiele osób tak myśli. A po drugie po studiach będziesz miał podstawy do rozwijania wiedzy ,ale nie będziesz od razu super tuner i w ogóle.
Ogólnie fajny kierunek biggrin.gif

--------------------
Kszzzzysztof

+Quote Post
kidzio_r5gtt
post Sat, 24 Apr 2010 - 09:43
Post #78

Forum Homee

Ikona grupy

może pomyśl o czymś takim:
http://www.tresham.ac.uk/nc4m

albo:
http://www.coventry.ac.uk/researchnet/d/457 - silniki
http://www.coventry.ac.uk/researchnet/d/365/a/1755 - motorsport

albo:
http://www.brunel.ac.uk/about/acad/sed/sed...hanical/autoeng

i wiele wiele innych które są już ukierunkowane i coś osiągnęły w tym temacie

--------------------
www.re5pect.pl

+Quote Post
mihas66
post Sat, 24 Apr 2010 - 17:11
Post #79

Forum Homee

Do UK się nie wybieram bo daleko, kasy brak a mój angielski lekko mówiąc na średnim poziomie jest... Co do maty to się nie boje bo przez 4 lata technikum elektronicznego się do tego przyzwyczaiłem liczby zespolone, całki różniczki i matma poza zakresem szkoły średniej to norma zresztą miałem klasę o poziome rozszerzonym... Więc jak wygląda MiBM w rzeczywistości to że pierwsze 2 lata to matma to nic dziwnego nawet w technikum elektronicznym tak samo było plus non stop elektrotechnika i materio-znawstwo... Te koła zainteresowań to też jak dla mnie bardzo ciekawa rzecz bo jeśli ludzie to prowadzący mają dostęp do hamowni politechniki i pojęcie o elektronice i mechanice współczesnych samochodów to ja stamtąd nie będę wychodził;p

--------------------
Wszystkie moje posty są moja subiektywną opinia proszę ich nie łączyć z żadną firmą i osobami...

+Quote Post
JackillerTDCI
post Sat, 24 Apr 2010 - 17:37
Post #80

Super User

Tak jest raczej wszędzie na PW. Pierwsze dwa lata to podstawy + po kilka przedmiotów z każdego profilu, aby na trzecim roku można sobie wybrać dalszy kierunek studiów (profil). Myślę, że to dobre podejście. Poza tym starał bym sie na Twoim miejscu gdzieś załapac na praktyke. Nie wiem jak na SiMR ale na sąsiednim WIP za wiele praktyki się ze studiów nie wyniesie bo same studia raczej nie sa w stanie tego zapewnić. Pozostają koła naukowe, zahaczyć się gdzies później na prace przejściową czy dyplomową w firmie . Co do całek itp... Ja całkę po skończeniu matmy wykorzystywałem !! 1 RAZ !! i to tez na laboratorium z Obróbki Plastycznej aby chyba aby policzyć całkę pod krzywą rozciągania. Ale tak już jest.

PZDR i Powodzenia.

--------------------
Kiedyś TDCI teraz US - VTEC
SZYBCIEJ mocą, FAJNIEJ momentem

+Quote Post

9 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: Sunday, 29 June 2025 - 19:07